Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

HlavaOblíbit

keirea_ab_weah8917.gif

Autor: Keirea

Sekce: Povídka

Publikováno: 14. dubna 2005 12:19

Průměrné hodnocení: 6.8, hodnotilo 20 uživatelů [detaily]

 
Jedna z mých nemnohých povídek, asi ne moc fantasy... ale strašidelná :-)
 
awall86620.jpg
Nebe se zatáhlo a na zem dopadly první kapky. Tulák, odraný mužík středních let, se zachmuřil a přidal do kroku. To mu tak ještě chybělo – déš». Vrhl smutný pohled k horizontu a co nevidí – před ním se na nevelikém kopci tyčí zrovna tak neveliký hrádek, hustě obrostlý břeč»anem a jiným rostlinstvem. Nevypadal věru obydleně a tulákovi vytanula na mysli vidina střechy nad hlavou. Pro dnešní noc má vystaráno.
Když tam dorazil, byl již notně promoklý. Proklestil si cestu mlázím k temnému vchodu do polorozpadlé budovy a nahlédl dovnitř. Ovanul ho studený vzduch a puch zatuchliny, z čehož mu naskočila husí kůže. Vládlo tam šero a ponuro. Váhal. Oblohu rozčísl blesk a to rozhodlo. Vešel dovnitř. Když se rozkoukal, uviděl malou místnost s vchodem do chodby naproti. Podíval se i tam. Vlevo končila chodba po třech metrech dřevěnými dvířky, vpravo se nořila do tmy. Rozhodl se zůstat pro jistotu v přední místnosti a ostatní nechat na ráno. Pojedl skromnou večeři, zabalil se do deky a uložil se ke spánku navzdory vyjícímu větru a hřmění.
Probudilo ho ticho. Vůkol byla tma a on nejdřív nevěděl, kde je. Pak si vzpomněl. Chystal se znovu usnout, když tu cosi zaslechl. Tiché kročeje a jakýsi šoupavý zvuk. Z chodbičky probleskávalo matné světlo. Strnul. Nechtěl si to přiznat, ale bál se. Nebo bál nebylo to správné slovo, prostě se cítil celý nesvůj, cítil nějaké napětí, až se mu svíral žaludek. Vyschlo mu v ústech. Kroky se pomalu blížily. Přinutil se vstát. Přikradl se ke dveřnímu otvoru a opatrně vyhlédl.
Z pravé strany se k němu blížila čarovně krásná dívka ve starobylých šatech s vlečkou, co vydávala ten šoupavý zvuk. V ruce nesla skomírající louč, která osvětlovala její bledý obličej a do široka rozevřené černé oči, zírající upřeně před sebe téměř bez mrkání. Měla lesklé havraní vlasy umně spletené do dlouhého, jako ruka tlustého copu.
Skoro slyšitelně si oddechl. Zavolal na ni tichým hlasem: „Slečno, slečno!“
Žádná odpověď; ani naň nepohlédla. Došla k němu. Položil jí ruku na rameno:
„Slečno, co tu děláte?“
Šla dál a jeho ruka z ní sjela nepovšimnuta. Ulekl se a zůstal stát, zatímco ona otevřela dvířka na konci chodby a vklouzla dovnitř. Myšlenky se mu zběsile honily hlavou, nebyl však schopen žádnou z nich pochytit.
Z místnosti, kde zmizela, se ozvalo krátké dětské zachichotání, jako se smějí děti, když zcela úmyslně trhají hmyzu křídla nebo překusují žížaly. Úplně zmatený přistoupil ke dveřím a nahlédl tam. Spatřil místnost, pravděpodobně bývalé skladiště, osvětlenou jedinou loučí. Na židli, obklopena dřevěnými bednami, seděla ta dívka, šaty malebně rozprostřené kolem a hleděla nepřítomně do šera. U jejích nohou spočívala jakási kulatá věc.
Došlo mu, že je to hlava. Poměrně velká; rysy měla dětské, avšak ošklivě znetvořené úděsným šklebem, který jí sídlil ve tváři. To ta odporná hlava se tak potměšile chichotala, až se lehoučce na zemi pohupovala.
„Janičko, Janičko, tak tys mě zase přišla dát mlíčko? Ty jsi tak hodná, Janičko, že mě máš tak ráda,“ pravila šišlavě hlava a pitvorně se šklebila. Poutník se zmohl jedině na polknutí, při kterém se mu jazyk přilepil na patro, nebo» měl v ústech úplně sucho.
„Janičko, ty moje zlatíčko, na tak mě přece pomož nahoru, miláčku,“ pokračovala hlava a dívka se toporně sehnula a zvedla si hlavu na klín. Vypadalo to téměř jako by ji k sobě mateřsky přivinula.
„Tak je to lepší, miláčku, víš přece, že jsem tak hladový, tak pomož mi přece, Janičko,“ mumlala hlava, v zubech vázanku dívčina šatu. Škubala s ní, oči protočené tak, až bělmo svítilo.
Dívka si rozhalila šaty a bylo vidět její poprsí. Ňadra měla do krve rozdrásaná. Přihlížející muž zatnul zuby, chtěl něco dělat, cítil nenávist k té hnusné sadistické hlavě, která se mezitím labužnicky zahryzla dívce do hrudi. Počala téci krev, hlava mlsně mlaskala a srkala a dívka tiše zasténala.
„Ale, ale, copak, sluníčko, snad tě něco netrápí, ach, ty můj miláčku, ty jsi tak slaďoučká,“ pronesla hlava s ústy plnými krve, která jí tekla po bradě a vsakovala se dívce do šatů.
To prostě nemohl snést. V momentu se rozhodl. Vyskočil a popadl dívku, která se mu bezvládně svezla na rameno. Hlava s temným bouchnutím sletěla na zem; celá od krve zapadla mezi dvě bedny.
Poutník stál uprostřed místnosti podpíraje nebohou dívku; dýchal rychle a povrchně. Čekal, co se bude dít a bál se. Bál se tak neskutečně, až mu drkotaly zuby.
Hlava se pomaličku vykutálela před ně.
„Ahoj, můžeš mi říkat Ernie, miláčku!“ zasyčela hlava, vymrštila se a zahryzla se mu do předloktí.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Finarfin - datum neznámé
warrior3611.jpg
Dobrý. Mě se to líbilo. Dynamika, nápad, lehký tón, netradičnost...
to u mě přetuče ostatní pocity a stejně, chyby rozebírali jiní. :)))
Doufám, že další povídky budou následovat. :))) Já dávám 8.
 
Sephirot - datum neznámé
default.jpg
slušná povídka...Celkem napínavá,tak jak to mám rád-ani moc ani málo.
 
Taron - datum neznámé
sadakoeye-ikona7763.jpg
Hm... rozhodně není tato povídka chudokrevná, popis poměrně klasický a zápletka dle mého názoru až příliš řízena dětskou fantazií. Celkové zpracování je zcela průměrné a zápletka ubírá na kvalitě.
Hodnotím za 4
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Mně se to nelíbilo.
Nelíbil se mi styl vypravování, nepasovaly mi tam slova, která byla použitá. Pointa mě taky nezaujala, kromě toho mi to nepřišlo ani legrační ani strašidelné.
Mno, tak nějak nevím, co si o tom myslet. Kdybych zde vypsala konkrétně vše, co se mi nelíbilo, jen bych opakovala pár lidí přede mnou.
Proto chci jen říct, že máš psát rozhodně dál, matně si vybavuju tu abarinskou povídku o těch odpadcích (Kostra? Tak něco, ne?) a ta se mi (tehdy, nevím, jak teď, ale myslím, že furt jo =)) líbila.

K zbylým komentářům se vyjadřovat nebudu, protože bych to tu zas jen rozvířila a to se mi nechce =)
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
occultist: alespoň že to takhle uznáš... ano někdy je dobré se vyjádřit k nějakým kritikám, ale moc to podle mě hrotíš...
ty kritiky jsou subjektivní a souhlasit nemusíš... prostě ten, kdo si to přečetl napíše svůj názor a do toho by se podle mě nemělo hrabat...
autor by si to měl přebrat a když se mu to nezdá, tak vyjádří svůj názor veřejně a pak bys ho měl podpořit, že máš stejný názor a tak... ale ne se navážet...
a tetkons ti to píšu jako kamarádovi, protože to vypadá, že jsi rozumnější než jsem si původně myslel *1* akorát si stojíš za svým názorem a držíš se určitých zásad hehe...
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Lidičky, já měla strach, že se tady ještě poperete :-)
Pell: Pamatuješ si moc dobře, ta povídka je moje a už tady čeká na schválení...
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Durin : hmm možná máš pravdu, možná ne, každopadně můj naroz je ten že člověk má právo vyjádřit svůj nazor ohledně jak povídky tak kritiky, a v něktrerých připadech pokud je ta kritiky opravdu hodně "divná" :D je to spiš i povinost podpořit autora a ukazat mu ze jsou tu i lide co s tim nesouhlasi
proste taková mala anti-kritika, vic se rozepisovat nebudu myslim že tohle staci, i kdyz s tvoji kritikou taky nesouhlasim ;) ty si aspon neprotirecis
pelleron : doufám že ta hlaska na Durina zase neco nerozdmýchala jestli ano omlouvam se a ber to tak ze ja jsem se schodl jestli souhlasis
ICQ 328241076
p.s. jo to neznamena ze mas ode me pokoj mrkni se na MFanatsy
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
He a tetkons k diskuzi... tedy jako raději nebudu narážet na ty ruce a tak, ale spíš na to čeho jsem si všiml.

1) Mrs. Xena...
Takže jistě si pamatujete na někoho s nickem stoupa, jak se najednou řvalo, když dal všude jedničky... a je mezi tím nějaký rozdíl? Akorát že jeden dal jedničky a druhá dává furt desítky, je to to samý... takže i kdyby pell chtěla něco proti ní říkat, tak proč ne... heh...
měříte dvojím metrem lidi...

2) occultist: víš ono tu jsou ty komentáře, názory a hodnocení spíš proto, aby jsi mohl hodnotit povídku a ne proto, aby jsi se tu dohadoval s někým, kdo se snaží a je jedno jak mu to jde, někomu pomoct... i když pomoct je taky podle úhlu pohledu že?...
No jen bych ti chtěl poradit jedno... nech ty lidi bejt ne? Hodno» si hezky povídku a nevšímej si ostatních, jsou to jejich názory a autor si to přebere...
koukne a vidí kritiky, přečte si je, zamyslí si a pak se rozhodne, zda na tom něco je, nebo to je zbytečná buzerace... a ty do toho nemáš co zasahovat...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
occultist: Wow, už to skoro i vypadá, že se shodneme.
A teďko dobře poslouchej: Přiznávánm, že jsem si v těch rukou a rucích : ) protiřečila. Za to se omlouvám. Ano, čteš dobře : ) Ale bylo to kvůli tomu, že jsem si postupně upravovala názory.

Ohánění s rozumnou domluvou bylo, když jsem si to znovu přečetla, opravdu nefér, páč tam ta domluva opravdu nebyla: ) V tom si měl pravdu.

Ostatní věci nepřiznám, ani kdybys mě mučil, protože jsem přesvědčená, že jsou pravda, ale jak si říkal, je to jen subjektivní (tím se tu taky pořád oháním; ) )věc názoru, takže už mi přijde docela bezpředmětné to tu řešit, ju?

Jo a nechceš mi dát ICQ? Docela ráda bych si s tebou popovídala, abysme se pořád jen nebavili takhle na nože.
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Tak, nejdříve, než si přečtu komentáře...
Takže co mne na začátku vůbec neoslovilo byl styl... nějak jsem si celou dobu říkal, že bych to napsal trochu jinak, použil bych jiné slovo a abych uvedl příklad, tak třeba:
Oblohu rozčísl blesk...
rozčísl mi tam vůbec nepasuje... blesk je rychlý, chladný a světlý... blesk nečesá, blesk krájí, seká a podobně... blesk je jako chladná čepel, chladný nástroj samotného nebe a ne nějaký hřeben... já osobně mám rád taková krásná zaobalená slova a hodně je používám a ti, co se mnou hrajou v jeskyních ví, že to tak je...
jakýsi šoupavý zvuk...
to se mi taky vůbec nelíbí... je to takové nemastné neslané... třeba podivný, neznámý, nebo tak by mi tam pasovalo víc...
bál nebylo to správné slovo, prostě se cítil celý nesvůj...
tohle zase nic moc spojení... prostě se cítil celý nesvůj... na začátku se mělo učinit rozhodnutí, zda to má být volná povídka, která bude proložená různými takovými hlody, nebo seriozní, ale ne se snažit to zkloubit...
a tohohle tam je hrozně moc... každou chvíli jsem se kvůli tomu zastavoval...

mno pak jsem se docela zarazil na začátku... pokud jsem to dobře pochopil, tak ten "neveliký" spíše nevelký hrádek byl obrostlý břeč»anem a jiným rostlinstvem... já jsem si představil takový ten starý pororozpadlý hrádek, který je celý zelený a kořínky těch rostlin nahlodávají integritu té stavby... mno ale pak jsem si uvědomil, že to je vlastně hrádek v pořádku, no dobře... ale pak mi tam zase nesedělo to prosekávání se nějakým hajzlem na zemi, aby se někdo dostal ke dveřím... nějak mi to tam fakt nesedí jako že by tam byla taková džungle, aby se musel prosekávat...
jestli tam byla další taková nelogičnost už si nepamatuji, ale je to možné...

úplně mne zamrazilo hrůzou ze stylu, když jsem začal číst takový ten popis s dveřmi, místnostmi a chodbami... fuj... to bych téměř vypustil vzhledem k tomu, jak bylo popisováno všechno ostatní to je celkem blbost... stejně sem to jen přečetl a nějak jsem si nepamatoval jak to tam vypadá...

tak a konečně jsem se dostal k těm zastaralým slovům, nebo jak to nazvat... archaismy možná, nevim... mno ale každopádně to je hrůza... použít jich nějakých sedum a zbytek psát naprosto normálně?

Tak a tetkons délka vět. Mno vzpomněl jsem si na našeho milého společníka o cvičeních na PPA, kdy každou chvíli řiká, že bude potřebovat kýbl, že z takovýho zdrojáku bude blít...
tak takový pocit sem měl pocit já... dát dlouhou větu, jedno slovo, dlouhá věta, ještě delší věta... a tak podobně celou dobu...

navíc při čtení takovéhle povídky jsem měl pocit, že to je z takové té doby rytířů a zavolání slečno mi málem vyrazilo dech a pak takové to zlatíčko a janičko... mno nevim...

pokud by si nad tím autorka sedla a dala by si tu práci, aby vylepšila všechno a zkusila hlavně navodit temnou atmosféru, aby to člověk četl rychle se zatajeným dechem, když už to mělo být takové hororové (nebo jsem měl pocit, že to byl o to pokus), tak to je třeba no....

To je tedy můj názor...
A pokud je 5 průměr, tak tohle ho moc nedosahuje...
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
pelleron : njn měl sem napsat něco typu "sry za ty gramatické chyby ale jde mi o vyjaření nazoru ne o to napsat slohovku" ;)

hmm tak mi tu vipiš to uznání chyby, ja ti zato vipišu to protiřečení

přečetl jsem si je ;) už jsem to psal a myslím že všechno co si tu zveřejnila ;) už jsem to psal ale tvoje kritiky mi vůbec nepřipadnou že bys kdy co psala ;) už jsem to psal

nevim jestli se mam vracet k tem bodum ve vetsnine bych rekl jenom ze pak to uz je jen vec nazoru ale presto k nekterym se vratit musim

2) tak jak tomu rikas kdyz ne "chtela" ? kdyz za to nekoho kritizujes predpoklada se ze cekas a "chces" aby to zmenil ;)
a popis te chodby a dveri sem nemel na mysli, mel sem na mysli popisy postav, ten popis chodby a dveri vezne nebyl nejtrefnejsi, ale aspon si mela predstavu o tom jak to vypada ;)
Jestli si kdy psala o nejake postave do ktere si se nedokazala vzit tak to nechci cist, kdyz se totiz do nekho vzijes tak citis to co on ale porad si to ty na jeho miste a reagujes jako ty akorat na miste te postavy, takze i kdyz pisu ze se autor vziva do postavy, znamena to ze postava citi to co autor ;)
"citit se jako" a "citit to co citi" je rozdil ;) mela bys to citit :D

jj mylis se ale nevim jak to chces vzit zpet vlastne vubec nevim proc ses nepodivala co si sama napsala a pak sis nemusela davat ti praci to sem psat taky viz. 5.5) :D

3) hmm dobre v tom ti budu verit ;)

4) špatný pocit ;)

5.5) no to je to jak pises "5)ale bál se. Nebo bál nebylo to správné slovo když to nebylo správné slovo, proč si ho nevymazal a nenapsal vhodnější?" a na koci to mel byt vtipek o typu tve tvorby no nic no :(

6) viz níže

7) dobře řekni mi co jsem udělal za chybu a ja ti ji uznam

8) tak tohle je sakra vec nazoru a muj nazor je ten ze mozna ano ale u tehle povidky si ten komentar vazne psala v nejake divne nalade nebo nevim proc si tomu vytýkala tolik nicotnosti (za kterymi si samozrejme stojis ;)

9) ano i pravda nekdy muze byt hloupá urážka

zbytek bodu byl o názoru a hadat se o nich by bylo hastereni o nicem (i kdyz to jsou mozna i ty ostatani body ale me se zas "zdali" necim vic nez jen veci nazoru, to uz je vec nazoru :D)

tam uz jsme myslim klesli aspon ja si tak pripadam jak uz jsem totiz rekl pravda holt nektere lidi uráží

a ted to protireceni vetsina se tyka "ruky" :D ale i to je protireceni ;)
A navíc ruka a ruce je detail, který ani nemá cenu takhle podrobně řešit : ) : kdyz nema cenu resit proc ho resis ve sve objektivni kritice ?
Já tady na ty chyby neupozorňuju proto, abych si vyřešila nějaké vlastní mindráky či co, ale proto, abych lidem, co to sem dávají, pomohla. : chyby ? jake ? vzdyt to preci bylo spravne ne ? to ze jim vytknes spravnou vec lidem hodne pomuze to jo ;)
A já navíc nikdy neřekla, že je to chyba, ale jen to, že to s tou mojí verzí vypadá líp. : tak tohle s tím nepřimo souvisi ti si dokonce protirecis i v jedne hlasce to uz je fakt sila
A ještě jedna věc: Pokud jsi četla alespoň trochu pozorněji, s DTL jsme se domluvily, že obě varianty jsou správně. : vazne to bych rad vydel tu domluvu, no tohle je mozna spis ta zminovana nesmyslna vymluva nez protireceni ale i tak
Ano, uvědomuju si, že jsem tam v prvním příspěvku řekla, že je to chyba, ale z těch dalších je snad patrné, že jsme se s DTL rozumně domluvily. : tady se zas ohanis necim co neni pravda, abych to upresnil tak jste se pak nejak dostali k archaizmum a s rukou to skoncilo bez nejake shody

hmm primeho protireceni sem tam nenasel, toho neprimeho by se tam naslo vic ale to je zas vec nazoru, treba to nebylo protireceni ;)
hmm uznavam ze to protireceni je mirne banalni kdyz uz jsme s tou rukou vice mene skoncili, ale stejne si mi porad nevysvetlila proc si to teda vubec vypichovala kdyz "navíc ruka a ruce je detail, který ani nemá cenu takhle podrobně řešit : )" :D fakt sem zvedevej proc kdyz to teda nebylo zbytecne stourani se a leceni si komplexu, jak rada pouzivas :D
p.s. pisecek nechme byt to bylo bezducha urazka co ani nebyla pravdou jenom sem chtel pobavit obecenstvo na tvuj ucet, nebylo to kostruktivne a tak to tedy beru zpet
p.s.s. sry za ty gramatické chyby ale jde mi o vyjaření nazoru ne o to napsat slohovku

takže teď jestě čtu ten druhý komentař takže doatek :
sluvko o vice dialozich : K dialogům asi nemá cenu se rozepisovat. Jsou tam v podstatě jen dva. : to jako teda neznamena ze jich je malo jo ?
zkreslene hodnoceni alias morbidita : takže nemůžu chválit, spíš bych jen našůa další mouchy. : chvalit tedy nemuzes ale kritizovat ano ze ? koneckoncu kritizujes ;), z toho se teda neda usoudit nic leda ze si zas protirecis ;)
sklonovani: A pár věcí, které bych opravila. : ano tohle tam bylo na zacatku tech bodu, ale "A to rozhodně neznamená, že je to špatně." tam nikde nevidim, ze by dalsi vymysl ?
vůkol : viz pisecek ale ten sem nechal byt, nechapu proc to sem znovu kopirujes tohle vůkol a tvou chybu nikterak neresi ;)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Znova jsem si ten svůj komentář přečetla (abych byla v obraze: ) ) a ty tvoje výtky mi přijdou opravdu zbytečný.

O více dialozích jsem tam nenapsala ani slůvko.

K tomu, že jsem hodnotila zkresleně kvůli morbiditě, jsem napsala, cituji : takže nemůžu chválit, spíš bych jen našůa další mouchy. Konec citace: ) A z toho se dá celkem snado usoudit, že kvůli tomu, jaký je to žánr, to vůbec nediskriminuju.

K tomu skloňování, které tě tak pobouřilo, jsem napsala tohle: A pár věcí, které bych opravila. A to rozhodně neznamená, že je to špatně.

A ještě k vůkolu: Ve Slovníku spisovné češtiny je to opravdu jen jako předložka, ale ptala jsem se několika lidí a ti mi potvrdili, že to používají i pro označení hluboké tmy. Asi jsem se nechala unést nějakým jihočeským nářečím : )
I když mám pocit, že jsem to viděla i v literatuře, která prošla rukama korektorů. (to je přímo zkopírované z jednoho mého komentáře)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
occultist: Nejdřív se nauč psát čárky mezi souvětími a zopakuj si vyjmenovaná slova ( jestli to umýš a uvidíš) a pak se teprve zajdi za mnou mrknout na ten píseček, jo?

My dva asi společnou cestu nenajdeme. Já, že neuznám chybu?? Co je to za blbost? Schválně si ještě jednou přečti, co jsem tu kdy napsala a pak mi teprve říkej nějaký nesmysly o tom, že to neumím .
V některých případech jí přiznám s klidným srdcem, ale za většinou věcí z toho svého prvního komentáře si opravdu stojím.

1) Vzletností jsem myslela to, aby to nebylo tak hrozně těžkopádně napsaný. To se podle mě moc se strašidelností nevylučuje.
2) Nikdy jsem po Keireře nechtěla důkladný popis. Uznej, že ten, co použila ona, se opravdu hodí spíš do nějakého dobrodružství.
V dobrém popisu stačí vypíchnout dvě tři věci a čtenář si z toho představí, jak to vypadá.
A navíc tenhle popis byl naprosto zbytečný. Nevztahoval se k příběhu a jen ho zbytečně zpomalil. Koho zajímá, kde jsou jaké dveře? A to pominu to, že to ruší onu " strašidelnou" atmosféru.

Opravdu cítí postavy to, co cítí autor? Mno nevím. Já když píšu o nějakém psychopatovi, tak se opravdu necítím tak, jako on.

Pokud se moc nepletu ( jestli jo, beru zpět, abych tě zas tak moc nepobouřila), tak jsem tam nenapsala, aby tam bylo víc dialogů. Jen jsem chtěla, aby byly trošku živější a bližší čtenáři.

3) To, že se mi nelíbí opravdu nezasáhlo do hodnocení. To, jak je to napsané, se morbiditou nebo čímkoli jiným nezmění.

4) Mám pocit, že to tam pak ještě bylo, ale pokud ne tak budiž. Hledat se mi to už znovu nechce.

5.1) Víš ta moje mladá generace umí trochu poznat, kdy se to tam nehodí. Abych to upřesnila, kdy si MYSLÍ, že se to tam nehodí.
5.2) Ano, asi jsem to vyčítala. Ale tohle je úplně opačný případ a zlatá střední cesta je někde mezi těmito způsoby.
5.3) Ještě jsem se s tím nesetkala, ale jestli sis nevšiml, už dřív jsem řekla, že jestli je to možné, tak to beru.
5.4) Vůkol se rozebíral dlouho, pravda...
5.5) Tady jsem nepochopila, o čom se bavíš.
5.6) Troufám si tvrdit, že skloňovat umím dobře.
5.7) OK
5.8) Při šišlání se nepoužívá "ž" ale "š".

6) Chtěla bych vidět, kde kromě toho jednoho případu si protiřečím. Kdyžtak mi to pls vypiš.
7) Ten, kdo zatím ještě ani jednou neuznal svojí chybu jsi tu jedině ty.
8) Myslím, že kritizuju konstruktivně dobře a z několika drobností, které jsem tu spletla (mimochodem opravdu jen drobnosti) se tu dělá bůhví co. Z 90% si troufám tvrdit, že je to opravdu konstruktivní.
9) To že kritizuju věci, které jsou správně, mi přijde jen jako hloupá urážka, takže se k ní dál nebudu vyjadřovat.

PS: Vážím si tvojí starostlivosti : )
Zbytek komentovat nebudu, protože bysme klesli jenom k bezduchému urážení ... : )

Jo a ještě k tomu protiřečení - Možná, že někde opravdu říkám něco jiného, ale je to jen kvůli tomu, že jsem si upravila názory ... a to přece po mě tolik chceš, ne? : )
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Galad Elen : možná, možná máš pravdu, možná
ale ja sem nezačal s hledáním zbytečných chyb viz níže ;)
pelleron :
hmm tak fajn chceš něco kontruktivního ? tak ok ale myslím že ty svoji chybu stejně v životě nepřipustíš takže nevím proč se dřít, přesto to udělám, zapomenu na tu kupu vymluv a trapných dohadů a vrátím se k té tvé první kritice
takže
1) vzletnost ? vzletnost ve strašidelných povídkách ? tak to teda zas pěkně spadni na zem, ukaž mi jediný "vzletný" strašidelný přiběh, víš oni se už ty slova vzletnost a strašidelnost vice méně vylučují
2) dal postavy a popisy tohle je taky povedene téma (hele pell tvoje povídky se mi líbí, minimalne ty co jsou tady na andoru, ale podle tvych nazoru zacinam pochybovat zes je napsala ty) nevím kde si slyšela že by důkladný popis přidal na strašidelnosti, ale věř že tomu tak není, tohle není psychologický román, tohle je povídka, strašidelná, tak si to už uvědom
takže v téhle povídce ten popis stačí, ne, on se tam dokonce sakra hodí, a to co si skara myslíš co citi postavy ? citi to co citi autor, a jak ty muzes vedet jak to citi autor ? nemuzes
hmm dialogy tohle uz bude o tom stejným ale me zas vubec neprijde ze by tam melo byt vic dialogu ? co bys tam jako vervala ty ? ahojte lidi jak se vede ? nebo aha v tomhle hrade uz nekdo bydli tak ja nebudu rusit :D no ne vazne co by jsi tam jako chtela pridat ?
3) to že se ti morbidní přiběhy nelíbí by nemělo zasahovat do hodnocení tak teda ani nevim proc to tam pises
4) ze zacatku hodne skáčeš do přitomného času :D jak sem si to čet narazil sem na to jednou a to "před ním se na nevelikém kopci tyčí zrovna tak neveliký hrádek," a to bych spiš bral jako překlep, nikde jinde sem si toho nevšiml, jestli to tam je tak mi to pls vypiš
5) ted pricházejí ty body co tu byli už probrány dostkrát (no to i ty věci předtím ;) ) každopádně abych byl konstruktivní napíšu ti i něco k nim
5.1) odkdy se archaismy nepoužívaj ? veřím že pellina mladá generace dětí z písečku (to se mi važně povedlo co :D ;) ) už je zavrhla ale ja si myslím že stále široká populace "spisovatelů" obvzlaště těch co píší fantasy je pořád používá, přečti si něco jestli to umýš a uvidíš
5.2) násliná souvěti není to dávno co si zas vytýkala přiliš jednoduche věty tak už se rozhodni co chceš
5.3) jj fungovalo fakt že když nejednou místo nočního cvrdlikání cikád a časně raního zpěvu ptáků nestane uplné ticho tak tě to probere
5.4) no k vůkolu sem už taky řekl dost vůkol je kolem, není to nic jiného, nikdy nebylo a pochybuji že bude, takže se mi nezdá efektivní nahradit vůkol kolem když je to to samé to tam ten vůkol rovnou může zůstat ;)
5.5) tak tohle je banalita takhle se to píše chápeš spousta lidi to tak píše možná tím se právě tak nějak popisují ty pocity co si tolik chtěla, sama píšeš a nevíš to ? co píšeš daňová přiznání ?
5.6) hmm co říct neumíš skloňovat ale hlavne že to "skloňování" ti vadí u ostatních i když je správné
5.7) hmm na to nemám co říct to už je o tom jak to komu připadne
5.8) je to pravda v přimé řeči se může psát co chce navíc ta hlava byla šišlava nemílím-li se takže jako pěst na oko mi přijde tvoje hláška že to dělaš z dobré vůle a ne abys někoho schazovala :D

tak a teď to shrnu věčně si protiřečíš (kdybych to měl všechno vyjmenovat tak by to bylo dvakrat tak dlouhe doufám tedy že si toho všimli i ostatni), prostě v jednom kuse, jestli se v tom vážně zbytečně neštouráš abys vypíchla i věci které jsou dobře tak teda nevím, nedokážeš uznat chybu a za každou cenu si vymýšlíš ještě větší hovadiny
nevím nevím jestli ty si kdy konstruktivně kritizovat vůbec začala ;)
jo ještě pár věcí : autor se vždycky bude bránit to je snad jasné obvzláště když je kritik tak hloupy že mu kritizuje něco co je vlastne uplne spravne
jetli tam někde máš pravdu tak bych ji tam rád objevil třeba mi pomůžeš, můžeš ;)
p.s. aspoň nějaká názory mám, nějaký stálý ;) ale na píseček někdy dojdu musím tě přece pohlídat abys nestavěla bábovečky ze psích hovínek ;)
hmm komplexů mám :D (kdo ne) každopádně jeden je fakt velký, si to ty a spory sem každopádně rozviřovat nechtěl (no možná ano) jediné o co mi šlo je to, aby se ti nepodařilo to elegantne zamest pod stul ale taky se po te klidové "dohodě" prostě a jednoduše omluvit a uznat chybu (ja vím je to taak tezký :( :D )
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Ta ručka byla prokletá : D
Mám jeden takový úplně výborný návrh: Vykašleme se na všechny končetiny těla, co se tam vyskytují a zase začneme konstruktivně kritizovat, ju? ; )
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Správně je jako ruka.

Ale věřte mi, že bych si radši jazyk ukousla, než se o tom zmiňovat, kdybych věděla, co vyvolám... Jen jsem chtěla přispět náhledem gramatickým, neb to mi jde na povídkách asi nejlíp.

Je mi moc líto, jak se to zvrtlo. Omlouvám se autorce povídky i ostatním. A propříště už si budu hrát na gramatickou poradnu jen tehdy, když o ni někdo poprosí.

Mějte se rádi :) a hezký den všem na Andoru
-DTL
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Galad: Pro mě za mě se jí zeptej. Já už to tu řešit nebudu. Přijde mi to jako blbost.
Zrovna kvůli tomuhle se tu hádat nebudu.
V tom mém komentáři je spousta věcí, co je pravda, ale to nikoho nezajímá. Místo toho se tu do mě pus» te kvůli takovýhle pitomosti.
Až se tu začne řešit zase něco konstruktivního, ráda se do debaty znovu zapojím, ale tohle vážně nemám zapotřebí.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Pell: Schválně se na tu ruku zeptej Šípule, nebo se zeptám já, to je jedno, zajímalo by mě to.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Galad Elen: Upoutalo mě to, tak jsem to napsala. Neboj, nesedim tu a nečtu to padesátkrát po sobě, jen abych tam našla nějakou chybu. To fakt nemám zapotřebí.
A ruka neruka, stejně bych tomu ty 4 body dala.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
occultist: Zlato, nezlob se, s tvým názorem taky nebudu souhlasit.
Jak už jsem tady jednou řekla, jsou to moje subjektivní názory. Nikomu je nevnucuju a od ostatních očekávám, že zase oni nebudou vnucovat mě ty své.

Co jsem tu říkala taky už snad stokrát je to, že to dělám z dobré vůle, ne proto abych ostatní shazovala.

Je mi opravdu hluboce líto, že tě ta ruka tak pobouřila, ale mě to tam prostě nesedí a za tím si stojím. A» si tvůj češtinář říká co chce.

Ano, uvědomuju si, že jsem tam v prvním příspěvku řekla, že je to chyba, ale z těch dalších je snad patrné, že jsme se s DTL rozumně domluvily.
Když jsem později psala, že jsem to nikdy jako chybu neoznačila, bohužel jsem na tamto zapomněla. Klidně mě za to ukamenuj, ale kvůli tobě nebudu nosit v hlavě všecko, co kdy řeknu.
Ale jsme ráda, žes mě na to upozornil.

S tím písečkem je to moc fajn, ale podle tvých názorů mi přijde, že si tam hraješ spíš ty.
Nevím, co si musíš léčit za komplexy, že vždycky pořád jenom rozviřuješ spory, i když ostatní se už dávno dohodli a byl tu klid.

Pokud jsi to četl aspoň trochu pozorně, tak sis mohl všimnout, že jsem psala, že si Keirei vážím proto, že mi na to napsala svůj názor. Ne proto, jak napsala povídku. A promiň, ale podle toho, jak mi kdo oponuje vážně hodnotit ty povídky nebudu.

Vůkol se tu také řešil a nebudu ti to opakovat znovu. Myslím, že bys to mohl pochopit i z předchozích komentářů.

Jestli ti moje názory přijdou jako vymlouvání, je to spíš tím, že nechci pořád jenom vyvolávat spory tak, jako to děláš ty.

PS: Taky jsem tě nechtěla nijak shodit.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Occultist: V tomhle směru s tebou musím souhlasit. Bohužel. Pell je moje dobrá kámoška, ale tohle mi přišlo fakt jako hledání zbytečných chyb tam, kde nejsou.
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
jůů sry :D
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
hmm super ale myslím že sem mlčel už dost dlouho
a myslím že to byla sakra chyba
k povídce už moc co říct není a nemám chu» a povahu na to vrtat se v nějakých drobnostech
ale k pelleron bych něco měl :
ty si prostě protiřečíš každou druhou hláškou, máš poruchu krátkodobé paměti nebo co ?
ale abych sem vnesl trochu světla a taky podpořil Berennil
takže začneme od začatku, Berennil správně podotkla že "Když je ta ruka takovej detail, tak proč na něj upozorňuješ"
a že si prý "nikdy neřekla, že je to chyba" ??? to má být vtip ještě jednou tu vipíchnu ten bod "6) jako ruka tlustého copu jako "ruku" tlustého - špatné skloňování" mě tohle teda nepřijde jako "že to s tou mojí verzí vypadá líp"
a proč že vlastně tu dávno pohřbenou ruku vůbec řeším (kromě toho že v tom nehodlám nechat Berennil samotnou) ?
hmm zřejmě proto že "Měla lesklé havraní vlasy umně spletené do dlouhého, jako ruka tlustého copu." je naprosto správně a "ruku" by v tomto připadě byla docela hrubka a» jste se s DTL domluvili na čemkoliv (klidně se zaptejte kteréhokoliv češtináře, já to udělal a vypadal jsem jako blb co nemá ani kapku citu)
a to nemluvím o vůkol, vůkol je kolem a neznám nikoho kdo by to vnímal jako výraz absoulutní tmy, a jakých lidí ses bože ptala ? kamarádů se kterými si hraješ na písečku ?
a fakt že mi nejde o to abych tě nějak shodil nebo ja nevím co jde mi o to aby si konečně uznala svoji chybu a věčne se nevymlouvala (navíc tak neefektivně)
p.s. odkdy si obdiv zaslouží čtyřku ?
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
evve: Děkuju.
Jen ještě poslední věcička: Nikdy jsem neřekla, že ty moje kritiky jsou nezpochybnitelný a bezchybný. Nejsem profesionál, co by na to měl vejšku. Jen tady říkám svoje subjektivní názory a doufám, že to těm lidem pomůže. Nic víc a nic míň.

Keireu obdivuju taky. Jsem ráda, že mi řekla svoje stanovisko.
Budu ráda, když sem zase něco napíšeš.
Jestli si nepletu nicky, na abarinu jsi měla moc zajímavou povídku o člověku, co žil na planetě se samými odpadky, či jak to bylo. Nechtěla bys jí tu uveřejnit?
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Já bych to, Berennil, tak neřešila... každý se může splést. Akorát si někdo stojí za svým názorem-a to je podle mě dobře... tím nechci nikoho shazovat ani vynášet do výšin nebezkých, avšak Pell má svou pravdu, ty (Berennil) máš svou pravdu, já mám svou pravdu, Keirea má taky svou a tu na druhou stranu obdivuji, protože jako jedna z mála takto veřejně sepsala názor s pohledu autora (to bude tim, že autorkou je... :o))
Prostě bych tuhle vražednou diskusi ukončila a DÁL TO NĚŘEŠILA. Pokud má někdo (kdokoli) k tomu co říct, a» řekne, ale já osobně bych NIKDY nekomentovala kritiku někoho jiného...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Berennil: Proč se do mě pořád musíš navážet?
Já tady na ty chyby neupozorňuju proto, abych si vyřešila nějaké vlastní mindráky či co, ale proto, abych lidem, co to sem dávají, pomohla.
A ještě jedna věc: Pokud jsi četla alespoň trochu pozorněji, s DTL jsme se domluvily, že obě varianty jsou správně.
A já navíc nikdy neřekla, že je to chyba, ale jen to, že to s tou mojí verzí vypadá líp.
 
Berennil - datum neznámé
portrait18230.jpg
Pelleron: Když je ta ruka takovej detail, tak proč na něj upozorňuješ. Když se splete někdo jiný, je to hodně špatný, ale tobě se všechno musí odpustit. Tys prostě potřebovala nějaký chyby najít a pak to takhle vypadá. Jen proto, abys mohla napsat konstruktivní kritiku, opravuješ, co není špatně.
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Bard: dlouhý + jako ruka tlustý = několikanásobný přívlastek, takže se oddělují čárkou (ale jen mezi sebou). Keirea to má správně, myslím.

Já vím, jsem děsná :) Zítra ty svoje spekulace o pravopisu smažu, a» neznehodnocuji Komentáře OT zbytečnostmi...
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
No sice to nemá cenu řešit, ale s tou rukou by to nebylo tak zlý, jenže mně tam chybí jedna čárka před copem ... Měla lesklé havraní vlasy umně spletené do dlouhého, jako ruka tlustého, copu.

Ta slova, již zde rozebíraná, jsou naprosto v pořádku, přijdou mi docela vhodná a na mistě.

Jen mi zarazilo, že to zde rozebíráte z hororového hlediska ... já to pokládal za docela povedenou humornou povídku a tak jsem to i hodnotil.
 
Ramirez - datum neznámé
ickuz116t2370.gif
Nějaké náznaky, které by ukazovali že se jedná o strašidelnou povídku tam asi jsou, ale mě osobně to strašidelné nepříjde.
Možná kdyby jsi to napsala delší a více si pohrála s popisem a fantazií čtenářů....
Jinak uřčitě piš dál
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
DTL: Jj, souhlasím s tebou.
A navíc ruka a ruce je detail, který ani nemá cenu takhle podrobně řešit : )
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Pelleron: Právě že jsou... taky se mi to v jednom kuse plete...

Když bychom měli být přesní, tak archaismy jsou pojmenování věci, které se v současnosti nevyskytují, řekněme třeba taková alchymistická "lučba". Zatímco knižní pojmenovávají i moderní skutečnosti, jen je to (například) způsobem, který se zdá být zastaralý.

A jinak, cit a pravidla se samozřejmě leckde dost rozcházejí, v češtině i jinde. *povzdech* Tak to bývá s citem a pravidly obecně...

Jo, a omlouvám se za off-topic...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
DTL: Mno takhle podrobně jsem to nerozebírala. Brala jsem to spíš podle citu a ta moje varianta mi tam prostě přišla o hodně vkusnější : )

A nejsou archaismy a knižní výrazy skoro podobné?
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Pelleron: Ano, vypadá to zvláštně a na jazykový cit se v tomhle případě nedá až tak spolehnout, ale zkus to rozebrat.

Jako ruka tlustý cop..."tlustý" je přívlastek "copu", ale "jako ruka" už je příslovečné určení, vztahující se k "tlustý". Takže se, narozdíl od "tlustý" nebude skloňovat, i když se bude měnit pád slova "cop".

No fuj, kam jsem se to dostala...tvarosloví, húú :)

BTW, "věru" a jemu podobné...tak mě napadá, jestli ony to nebudou spíš knižní výrazy, než archaismy...?

 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Pell: Ta ruka mi přijde správně a nijak mě nepobuřuje. Takhle psané jsem to viděla už v několika knihách.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
DTL: Měla lesklé havraní vlasy umně spletené do dlouhého, jako ruka tlustého copu - nemůžu si pomoct, ale mě se tam tam ručka prostě mnohem víc hodí ve čtvrtém pádu než v tom prvním. Takhle to moc bije do očí.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
1) I v krátké povídce se postavy dají přiblížit čtenáři tak, aby mu byly bližší a nevypadaly jen jako loutky (tak jako ve tvé povídce).

2) ach super, konečně si někdo všiml, že umim používat cizí slova ... ale teď vážně, nevidím jediný důvod, proč bych se s tím měla vytahovat. Ta slova tu zná většina lidí, machrovala bych s něčím originálnějším : )
Tohle byla jen dobře myšlená rada, jak by šla ta povídka povznést alespoň na trochu vyšší úroveň.

3) K té subjektivitě - samozřejmě, že jsou subjektivní. Jak jinak bys chtěla komentáře a kritiky psát?
Ani profesionální recenzenti nejsou objektivní. To může být jen nějaký stroj, který neví, co se mu líbí. Lidé jsou vždycky ovlivňováni svými pocity.

4) O probuzení tichem slyším opravdu poprvé v životě. Ale když máš vzor ve svém muži, tak máš samozřejmě pravdu...

5) V přímé řeči samozřejmě, ale uznej, že i tak to dost působí jako pěst na oko.

6) To s tím nickem jsem přehlídla. Omlouvám se.

7) A ještě k vůkolu: Ve Slovníku spisovné češtiny je to opravdu jen jako předložka, ale ptala jsem se několika lidí a ti mi potvrdili, že to používají i pro označení hluboké tmy. Asi jsem se nechala unést nějakým jihočeským nářečím : )
I když mám pocit, že jsem to viděla i v literatuře, která prošla rukama korektorů.
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
"Hlava" mě ke komentáři téměř vyburcovala už předevčírem, kdy jsem ji poprvé četla, ale nakonec píšu až teď. Tedy...

K obsahu: Beru to jako povídku, která předestírá nosný nápad v krátkém příběhu. Existuje nepřeberné množství výborných dílek od nejlepších mistrů ve stejném provedení - vykreslí nápad, nezatěžují se sáhodlouhými popisy vedlejších jevů. Podle mně je nosným tématem hlava, a tudíž tulákovy myšlenky a pocity nejsou až tak důležité, stačí, že tam byl :) U dívky platí to samé, s dodatkem - nikde není psáno, že je to skutečně člověk, že bude mít nějaké pocity...bůhví, co je zač.

I na mě zavanulo Drd, a to sice z úvodního popisu vnitřku hradu... "Vlevo končila chodba po třech metrech dřevěnými dvířky" - tohle je jak vystřižené z materiálu pro jeskyni.

Pár vět by chtělo překopat, místy to vypadá jako takový...sled událostí, který se ti nechtělo popisovat, tak jsi to jen tak nahrubo načrtla.

"...bál se. Nebo bál..." tady už pár lidí citovalo. Tedy, takhle občas lidé mluví, ale pak by to chtělo opatřit ještě nějakou interpunkcí. A vzhledem k tomu, že to tady není ani ta přímá řeč, působí to vskutku dost neohrabaně.

Co se volby slov týče, ty archaismy, IMHO, přispívají k celkovému odlehčenému tónu celé povídky - nadhled a lehký humorný tón v mrazivém příběhu. Volba některých dalších slov je nezvyklá, ale připadá mi originální, jde to na vrub autorské licenci... a vůbec, je to oukej :)

Věci jako "proklestil", "vůkol" a "kročeje" už myslím byly odhaleny jakožto legální výrazy ze spisovné čestiny, takže hurá od nich dál.

"Probudilo ho ticho." Ano, můžu potvrdit, že to je možné. A kdyby nebylo, tak...hm...to nápadně zavání oxymoronem, řekla bych :)

"...jako ruka tlustého copu." IMHO tvarově správně. (A to si v češtině docela fandím.)

Nesedlo mi, jak tulák volá za dívkou "slečno", nevím proč...


Co mi utkvělo nejvíc I:
Moc se mi líbil popis dívky - nádherně obestřeno tajemstvím, éterické, jen ta šoupající se vlečka to nějak zbrzdila.

Co mi utkvělo nejvíc II:
Závěr je naprosto perfektně vypointovaný, krásně otvírá prostor pro čtenářovu fantazii a navozuje představy dalších hrůz... Tedy, u mě to udělal. Plus, opět nadhled a humor.

Abych to shrnula... Líbilo, Keireo, víc takových! S nápadem! :)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Za to proklestil se omlouvám, přiznávám svou chybu.. :o)
Kročeje jsem v životě neslyšela ani nečetla, ale dobře, pokud to víš jistě, tak se znovu omlouvám...:o)
Za ostatním si stojím, ale přece jenom jde o názor, takže a» si každý myslí co chce, já to jenom napsala. Rozhodně to nebyl výčet... :o)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Už vím...roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes.
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Pell: Vůkol je opravdu synonymum k okolo. Jen si vzpomeň...Znám křiš»álovou studánku, kde nejhlubší je les..tam cosi s kapradím a vůkol rudý vřes.
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Páni, obhajoba je skoro stejně dlouhá jako povídka :-) :-) :-)
 
Keirea - datum neznámé
keirea_ab_weah8917.gif
Zdravím všechny.
Po tom, co zde bylo řečeno, se prostě musím k pár věcem vyjádřit. Byla jsem připravena kritiku, ovšem výčet od pelleron a evve mě dostal. Ano, uznávám své nedostatky, ale... některé z těch připomínek mi přišlo jako zbytečné š»ourání.
evve:
- slovo "proklestil" se mi zdá úplně normální, běžně ho používám (možná je to nějaký západočeský slang v jiných částech republiky neznámý, co já vím)- -o slově "vůkol" jsem se domnívala, že znamená "kolem" (z omylu nás vyvádí pelleron)
- "kročeje" neboli kroky (všechna tato slova výše zmíněná jsou běžně k vidění ve starších knihách, nebo i ve fantasy)
- ale ta hlava přece byla sadistická, mě se to tam líbilo :-)
- jasně, že se slovo hlava opakuje často, když je hlava jako taková účastníkem děje, dobře, mohla jsem třeba říct lebeň, nebo tak něco :-)
- odstavce tam původně byly, nevím, jak to mám udělat, aby nezmizeli, nejsem žádnej expert přes počítače...
- konec je useklý schválně, představ si to jako sen, který se ti zdá a v momentě, kdy se hlava vymrští se lekneš a probudíš se. Jo a s tím vymrštěním - když už sama o sobě žije a mluví, proč by se nemohla i vymrštit, no ne? :-)

pelleron:
- měla to být jenom krátká povídka, žádný román, kdyby to byl román, tak bych postavy vykreslila víc, tady mi to přišlo zbytečné. s těma pestonifikacema a oxymoronama - matně si ze školy pamatuji, co to je, a určitě to taky občas používám, ale to ,že se o nich zmińuješ mi připadá, jako že se chceš pochlubit, že ty to znáš. Možná, že tvé povídky jsou jich plné :-)
- některé věci, co mi vyčítáš, jsou dost subjektivní, je jasný, že každý nemá rád morbiditu atd., ale třeba to, že člověka probudí ticho, je podle mě dost dobře možné (například můj muž spí zásadně u TV, protože ticho mu vadí :-D )
- "pomož mi přece" byla přímá řeč a v té si dotyčný může říkat co chce, ne?

Možná jsem něco vynechala, těžko říct. To, co neobhajuji uznávám... Já netvrdím, že je má povídka řemeslně dokonalá, prostě si jenom musím za některými věcmi stát. Každopádně díky za kritiku, možná že se zlepším...

PS: pell, já jsem holka, z mého nicku to není poznat?
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Galad: Už mlčím : ) Jako by tu ten příspěvek nebyl O: )
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
dodatek: tak jsem si to přečetla o půlnoci a fakt jsem se nebála... asi to na mě nepůsobí :o)
 
Felix - datum neznámé
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Mno, zezačátku mě to moc nebavilo. Opravdu to působilo jako popis, popis nějakého hradu. Celá ta pasáž o tom, jak tulák uviděl hrad a dostal se do něj mi připadala docela krátká a popisová. Chyběl mi tam prostor pro čtenářovu fantazii.(nebo alespoň pro mojí fantazii)
Čím dále jsem četl, tím to bylo lepší. Prostě od té doby co tulák spatřil dívku se mi to začalo líbit…
Rozhodně máš talent na hororové povídky. Doufám, že si ještě něco od tebe přečtu.
Dávám,... 7 ;)
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Pell: Někomu holt stačí ke štěstí málo, tak jim to neber. Když chcou dát 10, a» dají. Třeba prostě není tak náročná jako ty.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
evve: Juj, to neměla být kritika ... jen můj hluboký poznatek a já měla neukojitelnou potřebu se s ním někomu svěřit O: )
Ale jestli to vyznělo jako kritika, tak se omlouvám...
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Pell: nekritizuj... teda kritizuj, ale výtvory, ne lidi a kritiku ostatních... :o)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Mrs-Xena: Teď si to neber nijak zle, ale tobě se líbí snad úplně všechno. Ještě nikdy jsem tě neslyšela, že bys napsala nějakou kritiku a dala jinak než 10 bodů.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Mě se to líbí 10
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Je mi líto, ale nemůžu se připojit k těm, kteří ti to tu chválí.
Co bije do očí nejvíc, je to, jakým stylem to autor napsal.
Přijde mi to všecko hrozně neohrabané. Jak už bylo napsáno níže, jako popis pro nějaké dobrodružství. A i tak by šlo o příspěvek spíše podprůměrný.
Chybí tomu alespoň špetka vzletnosti, o takových lahůdkách jako je personifikace, oxymorón nebo metafory ani nemluvě. Bylo to prostě tak a tak a konec. Dál se tím nezabýváš.

K vykreslení postav bych mohla říct vesměs to samé. Přiblížíš je čtenáři jedině tak, že popíšeš, co měli na sobě a jednu dvě věci, jak vypadali. Ale to přece nestačí.
Co čtenářům říct přesněji, jak se tvářila ta dívka, kterou ovládala hlava? Nezračil se v jí ve tváři strach? A když šla, nesnažila se podvědomě zastavit, nedržela si ruce úřed ňadry, podvědomě, přece by jí bolela, trans netrans.
A ten žebrák, co on? Jak se cítil, když zjistil, co se za věci děje v hradě? Napíšeš "bál se" ale to nestačí. Musel být znechucený, litovat té dívky, určitě mu byla odporná ta hlava, zmítalo v něm spousta rozpolcených pocitů o tom, jestli má neznámé pomoci nebo raději dát přednost svému bezpečí...
Ve tvém podání hrdinové působí jen jako loutky, se kterýma můžeš manipulovat přesně tak, jak se ti to hodí do příběhu, ale měl bys brát ohledy i na to co cítí oni, ne jen ty.

K dialogům asi nemá cenu se rozepisovat. Jsou tam v podstatě jen dva. První zní jako klišé, druhý vypadá jako pěst na oko nebo zakončení nějakého komediálního Bčklového hororu.

Popisy jsou těžkopádné, jak už jsem psala výše, přesně jako z Drd. Ale ne z toho na andoru, ale normálního hraného na živo, kde si s tím tolik nevyhráváme jako tady.

Mno a děj. Co k němu říct? Je to originální zápletka, ale mě se ani trochu morbidní příběhy nelíbí, takže nemůžu chválit, spíš bych jen našůa další mouchy.

Dávej si pozor, hlavně na začátku hodně skáčeš z minulého do přítomného času. To se v povídkách může dělat jenom když probíhá nějaká akce a ty v ní chceš zvýšit napětí.
Tak jak si to použil ty, je to stylistická chyba.

A pár věcí, které bych opravila:
1) Nevypadal věru obydleně věru je archaismus, který se nepoužívá. A když bys ho chtěl použít, tak do jiné věty. Sem se významově nehodí.
2) Ovanul ho studený vzduch a puch zatuchliny, z čehož mu naskočila husí kůže bylo by lepší rozdělit to na dvě věty. Podobných "násilých" souvětí je tam spousta. Když bys to roztrhl do více částí, bylo by to svižnější a ne tak moc těžkopádné.
3) Probudilo ho ticho nemůžu si pomoct, ale to by prostě nefungovalo : )
4)Vůkol byla tma vůkol už je přímo druh tmy. Je to ta nejhlubší, kdy si dáš ruku před obličej a nevidíš jí. Tady by bylo lepší "okolo".
5)ale bál se. Nebo bál nebylo to správné slovo když to nebylo správné slovo, proč si ho nevymazal a nenapsal vhodnější?
6) jako ruka tlustého copu jako "ruku" tlustého - špatné skloňování
7) šaty malebně rozprostřené malebná je vesnice a ne šaty
8) tak pomož mi přece nad "z" nepiš háček

Ale nechci tě v žádném případě odradit od dalšího psaní. Čím víc toho napíšeš, tím větší zručnost získáš a slova ti budou skákat sama na papír.

Dávám 4 body.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
No, tak teda nevím...
Atmosféra by se dala mnohem lépe vylíčit, hlavně v situacích, kdy se má člověk "leknout"-jako např. smějící se hlava ve skladišti atd... když už jsem u skladiště-v hradu skladiště? Možná by se to dalo nazvat mnohem lépe...
Souhlasím s Tanulkou-konec byl strašně moc rychle utnutý...
Ale co mi moc nešlo dohromady:
Proklestil si cestu...-proklestil? Co to je?
...do budovy-nebyl to náhodou hrad? Spíš by se k hradu (ač malému) hodila "stavba"
Když... Když...-hodně se ti opakuje slovo "Když". To se dá snadno nahradit třeba "jakmile".
dále se ti hoooodně opakuje slůvko "místnost"
Vůkol byla tma...-eh? To "vůkol" fakt neznám.... :o)
Tiché kročeje...- ??? Kročeje taky neznám :o)
Nebo bál nebylo správné slovo...-je to strašně neohrabané. Příště to slovo, které chceš zvýraznit, alespoň dej do uvozovek nebo ho jinak odděl...
...opatrně vyhlídl.-když někdo chce někam nakouknout, tak spíš "nahlédne". Vyhlíží se loď, nebo se vyhlíží z okna... "vyhlíží" se sem fak nehodí
sadistické-dá se to nahradit lépe zapadajícím slovem nebo spojením. "Sadistické" mi přijde spíše jako slovo z novější doby a do tohoto příběhu se rozhodně nehodí...
hlava-furt se ti tam opakuje
Mimochodem... jak se může hlava vymrštit? No budiš...
Jak už jsem řekla, konec je dost useklý...
Příště by to možná chtělo i ty odstavce...
No... nevím nevím... když se zaměřím na (nepříliš pravdivé) tvrzení "je to ztrašidelný" tak musím nesouhlasit.pro mě to strašidelný rozhodně neni. Zkusím si to přečíst ještě v noci, ale fakt bych na strach v tomto dílku nesázela...
Rozhodně se nenech odradit a piš dál. Žádný učený z nebe nespad...:o)
Ale rozhodně toto dílko podle mého nepatří mezi nadprůměrné.
 
Gilanor - datum neznámé
clipboard015598.jpg
Nesnáším dětstký smích, ale tahle povídka se mi líbila. Sice mi nepřišla tolik "strašidelná" ale rozhodně jí to na zajímavosti neubralo, dávám 8
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
"jine rostlinstvo" dosti nepekne spojeni, jako bys nevedela co jineho napsat. taky spojeni nekterych slov pusobi tak, jako bys nemela cas si rozmyslet, co rict a tak to odbyla nejlehci moznosti. to jsou ovsem detaily, ale ten konec - vzdyt clovek se skutecne zacal bat a najednou cele napeti pretnes prilis rychlym koncem a navic tohle vidime v kazdem levnejsim hororru.
 
StenoD - datum neznámé
sten3612.jpg
Co říct? Dlouho jsem přemýšlel, jak mě povídka oslovila. Začátek mi připadal takový nijaký, pozorování dívky a popis skladiště výborný. Objev hlavy mohl být šokovější a rozhovor a děs v ně drastičtější, ale to by bylo možná až moc kruté, zvláště když dílo píše, pravděpodobně, jemná žena. Takže (5+10+8+7)/4=7,5 ->8=). Jen tak dál, mohla bys psát hoooodně dobré horory...
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Líbilo se mi to. Zvláštní směs napětí, až hororu a do toho krásná dívka, která je sadisticky zneužívána krvelačnou hlavou. prostě špica. Dávám 9 a těším se na další hrůzostrašné dílko.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Začátek je sice dungeonovsky zaměřený, ale koncovka to plně vynahradí. Rozhodně když si to přečtete nic tím neztratíte.
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
"Můžeš mi říkat Ernie ..." Tak tomu říkám velmi solidní konec netradičního dílka. Konečně jsem se tu něčemu zasmál.

Ale teď vážně. Není to špatně napsané a má to zajímavý nápad. Je ale pravda, že drobné nedostatky tam jsou. Když se před ním kdesi na horizontu, ještě v nepříliš dobrém světle nadcházející bouře, zjeví na nevelkém kopci nevelký hrádek, těžko se dá poznat, že je porostlý břeč»anem. Popis místnosti je opravdu čistě popisem z dračího doupěte, pro účel povídky by se to dalo popsat lépe. Těžký opar zatuchliny a nezemsky nádherná dívka je naopak docela zajímavá změna, oproti vůni růží, která se v přítomnosti takových dam šíří.

Abych to shrnul, příběh je netradiční a docela příjemně nadsazený. Je dobře, že to není moc dlouhé, jako zpestření je to fajn.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.077068090438843 sekund

na začátek stránky