Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ÚpadekOblíbit

scr352.gif

Autor: Mr. Unlife

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 04. srpna 2011 12:30

Průměrné hodnocení: 8.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Tak to cítím já, mladý ješita, který se nebál se svou pravdou vyjít na povrch. Klidně mne ukamenujte, ale nedonutíte mne myslet si něco jiného.
 

Původním záměrem bylo pár slok,
Vykřičníky, jenž by svědomím zněly.
Chtěl jsem žalovat prokletý rok,
Kdy čechové nestříleli.

Chtěl jsem být jízlivý k mlčení mas,
Na starou jizvu pak chtěl jsem se ptát.
.



Omluvte tento drobný plagiát z dílny Daniela Landy (píseň 1968, album Nigredo), ale myslím, že svůj účel splnil. Původně jsem sice nechtěl napsat pár slok, ale chtěl jsem napsat pár slov. Pár slov na náš, v momentální době asi největší problém. Tedy aspoň já to tak cítím. Jsou jím takzvané „sociální“ a hlavně nepříběhové jeskyně. Tedy nejedná se pouze o tyto jeskyně, ale jedná se o většinu nově založených jeskyní (nehážu všechny do jednoho pytle).

Víte, přemýšlel jsem o tom, jak takováhle jeskyně vznikne a možná to i vím. Dovolte mi tedy se zde pokusit o menší popis vzniku „nekvalitní“ jeskyně.

Na počátku je nápad. To by ještě nebylo špatně. Je dobré, když má někdo nápad a když je někdo odhodlaný se o svůj nápad podělit.
Další na řadu přichází vznik samotné jeskyně. To zahrnuje přípravy, promýšlení a vymýšlení různých věcí, které budou v dobrodružství třeba. Tady dělají „moderní“ vypravěči, jak jim říkám, obrovskou chybu. Své dobrodružství si nepromyslí, nezváží, zda to má cenu, či bude mít právě jejich dobrodružství úspěch. Oni totiž přeskočí onen bod příprav a tvoření a rovnou jeskyni založí. A to většinou bývá kámen úrazu. Zamyslete se, co má větší šanci na úspěch? Řádně promyšlené dobrodružství, nebo dobrodružství typu „nápad, založení, hraní“? To samé se týká i sociálních dobrodružství. Proč někdo zakládá něco, co žijeme každý den? Ano, beru, „sociální simulátor“ ze středověku může být zajímavý, ale nesmí to být typu „Dělej si, co chceš, je to tvůj život“. To si budu dělat i v dobrodružství s jasně daným příběhem a ještě za to budu odměněn vypravěčem. Ne dle mého názoru je zbytečnost zakládat obyčejné jeskyně sociálního typu. Radši si stáhněte, nebo kupte nějaký sociální simulátor, pro panteon boží.

Já, já taky zakládal hovadiny. Neudržely se. Někdy se mi ani nenaverbovali hráči. Říkal jsem si, co dělám špatně. Dlouho jsem si projížděl svá stará dobrodružství, pročítal jsem si je a nakonec jsem na to přišel. Nedokázal jsem je kočírovat, nebo mne dříve či později přestaly bavit. A ano, byla to kolikrát nepromyšlená dobrodružství. Proto jsem od zakládání jeskyní opustil a začal se spíše věnovat samotnému hraní. Jasně, vždycky jsem dostal nápad něco založit, jenže to byl takový nápad, že jsem v tom chtěl i sám hrát. Jistě víte, jaké to je, PJovat sám sobě. Dělat, že něco nevím, i když to vím ze všech nejlépe. Ne, nešlo to, proto jsem ty jeskyně nezakládal a radši jsem hrál a zlepšoval se alespoň v tomto. Ale abych se přiznal, za čas mého hraní jsem se naučil i něco o PJování. Není důležité jeskyni založit rychle. Klidně může i od prvotního nápadu uběhnout měsíc. Ovšem je dobré ten měsíc věnovat přípravě jeskyně. Připravte si svět, připravte si příběh, připravte si rasy. Prostě vše potřebné k dobrému vedení jeskyně. Ano, je samozřejmostí, že ne vždy hráči pojedou tak, jak jste si představovali, ale jsme jen lidi. A lidi mají mozek, který velmi často, někdy i neochotně používají.

V nynější době vedu jednu jeskyni. Nemohu o ní říct, že by byla kvalitní, nebo dokonalá ve všech ohledech. Ne, to nejde. Vždycky najdu nějaký kaz, něco, kvůli čemu bych si nejraději nafackoval. Ale jedna věc je fackování sám od sebe a jiná od svých hráčů. Z mého osobního pohledu musím říct, že je to baví. Kdyby ne, nepsali by příspěvky. Ovšem tuto jeskyni jsem nezaložil hned, jak mne napadla. Dal jsem si na ní práci, promyslel jsem ji a až pak jsem ji spustil.
A teď? Teď vymýšlím novou jeskyni. Zatím je jen na papíře (elektronickém) a její založení je asi tak blízko jako pro většinu z nás New York. Ale dost o mě, přeci si tu nebudu dělat reklamu.

No, snad jsem napsal vše, co jsem chtěl a co mou mysl tížilo. Nejspíš se teď na mou hlavu snese proud nadávek, pomluv, vyhrožování a já nevím čeho všeho, ale vězte, že zde budu pevně, jako skála stát a vše si přetrpím, vyslechnu (přečtu) a možná se i obhájím.

Nikdo nejsme dokonalí. A já obzvlášť ne.



S úctou

Mr. Unlife

 

Komentáře, názory, hodnocení

Balduran - 01. září 2011 11:07
8876_6de93756.jpeg
Mám na věc podobný názor. Všechno co bych k tomu snad mohl říct už obsáhla Saidhi ve svém komentáři, nicméně chci ještě alespoň vyjádřit podporu s vaším stanoviskem. Těžko však říci zda přísluší někomu soudit, která jeskyně je dobrá a která ne a ještě hůře by se snad kontrolovalo něco jako "jakost" jeskyní. Sám občas s úžasem koukám co se objeví v nových jeskyních a nutno dodat, že po jeskyni s názvem: hfuienfeo a popisem: kicjeihe mě málem omejvali.

Doufejme, že na novém Andoru bude zavedeno něco jako vstupní kontrola jeskyně. Pamatuji si, že na Aragornu, když jsem tam byl, mi nedovolili založit jeskyni (je mi jasné proč ne snad kvůli nevhodnému obsahu, ale kvůli podobně nedostačujícím "kvalitám"). Tenkrát jsem na to strašně nadával, dnes vidím, že to má své opodstatnění.

Jak se říká: Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co můžeme dělat :)
 
Saidhi - 01. září 2011 09:36
20240410_1346568477.jpg
Zajímavé zamyšlení co má pravda dost do sebe. Ovšem rozhodně bych nekategorizovala nebo nijak víc neupozorňovala jen na jednu skupinu jeskyní - tzv. "sociální". Spadají sem i rychlokvašené fantasy a další, co mají nějaký základ vystavěný někým jiným/někde jinde.

Ale celkově: není to o typu jeskyní/dobrodružství, ale o PJ, co jeskyni založí. Už jsem střetla i pár dobrých "sociálek" a fantasy jeskyní, které vydržely nebo se dohrály až do konce - protože byl dobrý PJ a i hráči.
Problémem je, že DrD fantasy světy a další už vlastně vymyšlené jsou, včetně ras atd. - o tom běžném životě už vůbec nemluvě. Vzniká pak otázka - proč tam vlastně vymýšlet, nebo lépe: opisovat tu omáčku kolem, když je samozřejmá a účastníci ji prostě znají - což ještě nemusí být vůbec špatně. Špatně je často to, že někdo do ní zahrne i ten příběh. Tam už se to tak snadno tím, že je to známé, neopodstatní a neomluví, protože já osobně se do příběhů, kdy musím jít pevně vytyčenou cestou a proti charakteru postavy, kde vím, co jak už dopadne atd. rozhodně nehrnu.

Každopádně díky, i když nevím, zda si z toho někdo vezme něco k srdci - to máš jako s kupříkladu propagandou proti kouření - spíš to ještě víc zhnusí ty, co už beztak nekouří, než aby to nějak hnulo s těmi, co ano - a těm to ještě všude cpou pod nos, tady by to museli dotyční otevřít a celé přečíst ;). Trochu škoda, že má většina obdobný přístup, ale nenadělá se s tím asi nic. Aspoň že jsou i opaky :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.080572843551636 sekund

na začátek stránky