Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Roztomilá zlodějka - Kapitola druhá - Překvapení smrtiOblíbit

screen shot 2013-12-16 at 172744.38

Autor: Eveline

Sekce: Povídka

Publikováno: 09. května 2005 17:12

Průměrné hodnocení: 7.6, hodnotilo 14 uživatelů [detaily]

 
Chcete čísti příběh mladé zlodějky ?
Poslouchat její příhody a povídky ?
Vžít se do naděje, překvapení i trápení ?
Běžte a slyšte její smutky i zklamání.
To jest mladá zlodějka,
co se v noci ohání,
všechny omámí,
z pochvy vytáhne
a píseň smrti zazpívá
její dýka co,
krev i svaly,
roztrhá.
 
sword3976.jpg
.: Kapitola druhá - Překvapení smrti :.

Uběhl už týden... Maminka měla véélikou radost z toho šperku. Napřed se jí to nezdálo, ale nakonec to pustila z hlavy. Moc jsem se bála, že by na to přišla, naštěstí je to pryč.

Rychle si uváži vlasy do copu a seběhnu schody, které už tak trochu vrzají. "Mamíí," řeknu hlasitě, až se po celém domě rozlévá ozvěna. Chodba působí strašidelně, všude tma... Nic tu není... Nic tu není, říkám si pořád dokola v duchu. "Mamíí," křiknu znova. Nikde nic. Všude jenom to nepříjemné ticho. V kuchyni spadne něco na zem. Nic tam není... pořád si říkám a vydám se pomalými krůčky do kuchyně. Na zdi...je...stín. Mamí, kde jsi, probíhají mi prosebné věty hlavou. Pozorně si prohlédnu stín. Je to mladý muž...žena? Mamí...co to je? pomyslím si znovu.

Rychle se otočím a běžím ke schodům. Dřevěná podlaha pokrytá kobercem trochu vrže, já se začínám potit. Celý dům hned vypadá jinak...to ticho, strach... Co to je? Vždy tady bylo tak živo, a teď? Nebojácně, skoro netrpělivě vyběhnu schůdky, ale o poslední zakopnu a spadnu, což udělá tu největší ránu. Skoro jako když prší a z nebe spadne blesk. Hrdě se zvednu, ale koleno mám moc odřené. V očích se začnou objevovat malé slzy, ale vím, že tohle jsem už jednou viděla... Teď ne, už jednou jsem to přežila, teď už ne.

Udělám pár krůčků a jsem u dveří do pokoje. Zmáčknu pomalu kliku, a sotva chci otevřít, dveře začnou skřípat a mírně vrzat. Nic tu není... Jsi tu sama... Klid, říkám si pořád a rychle proklouznu do svého pokojíčku. Z nohou shodím bačkory a vlezu do postele. Přikryji se přikrývkou tak, že mi jsou vidět jenom očka... To ticho... V celém domě je ticho... nepříjemné a hrůzostrašné ticho. Vykouknu z okna a vidím pouze stříbrný měsíc, jehož paprsky dopadají na dřevěné dveře mého pokoje. Pomalu zavírám oči únavou. Natáhnu ruku na stoleček a šáhnu po hadrové panence, kterou dotáhnu do své postýlky. Mamí, nejradši bych zakřičela...

Probudí mě kroky na chodbě před pokojíčkem... Vykouknu z okna a vidím pouze měsíc a jeho paprsky. Zachumlám se opět do přikrývky a nejistýma očima se dívám na dveře. Cítím strach, jaký jsem cítila jenom jednou, jednou, když hořel dům.

Klika se začne pohupovat... Závěsy před oknem se moc rozevlají. Do pokoje vtrhl studený vítr, který ve mě probouzí strach. Mamí... Kde jsi, když tě potřebuji? Žádný bubák, strašidlo, duch, drak, nic tam není, říkám si pořád dokola. Klika klesá dolů.

Postava zahalená v kápi. Schovám se pod přikrývku a cítím se, jako kdyby se na mě někdo díval. Ten bodavý pohled... Co to je?

Kroky se pomalu odplazují pryč. Dveře se se skřípaním pomalu zavřou. Já si vydechnu, přikrývku posunu níže a vykouknu. Opět ticho. Neodolám a vyskočím z postýlky. Podlaha je tak studená, jako to bílé, co padá z nebe. Stisknu kliku, avšak co to na ní je? Fůůj, pomyslím si. Nastavila jsem ruku jednomu měsíčnímu paprsku mířícímu na dveře. Je to modré, husté a jednoduše slizké. Utřu to do mé bílé noční košilky a opatrně otevřu dveře. Na chodbě je pořád tma i to škaredé ticho. Několika menšími skoky se dostanu ke schodům a vykouknu zpoza rohu na schody. Nikdo tam není, ani živáčka. Neboj se... Nic tam není, říkám si pořád.

Nakonec se odhodlám a dostanu se do spodního patra domu. Nakouknu do kuchyně, a tam nikdo není, poté do obývacího pokoje, a tam je ta postava v černé kápi. Právě teď otevřela naši skříň a vytáhla nádhernou truhličku, kde má maminka šperky. Jéé... Ten umí také krást? S ním si musím popovídat, pomyslím si. Pomalu vejdu do pokoje a ta postava si mě všimne.

Rychle vyběhne naproti mně, chytne mě za krk, pod krk mi dá takové to špičaté a lesklé, je to podobné tomu, co nosí ti strážní, ale je to menší. "Já...já si jenom chtěla popovídat," nakonec ze sebe dostanu. Postava je v černé kápi, vůbec ji nevidím do obličeje. Teď působí zle a nebezpečně, já si chtěla jenom popovídat. Doufám, že mě neřízne tím lesklým, asi by to hodně bolelo, protože jenom když mi maminka naplácá, tak to hodně bolí... Au... Já si myslela, že ta postava je hodná, a teď mám ještě větší strach než předtím. Z postavy jde teplo, takže to nemůže být žádný bubák, jelikož ti jsou studení, to vím, říkal mi to kdysi tatínek.

"A o čem?" ozve se hluboký mužský hlas, velice podobný hlasu mého tatínka, který uhořel v domě. "Já? Ehm .. Neubližujte mi," řeknu vystrašeným hlasem. Cítím, že na krku mám opět teplo, to znamená, že to lesklé a špičaté je pryč. Otočím se a podívám se mu do tváře. Nic nevidím, jenom tmu, ale nějaké rysy, ostré rysy. "Tak co chceš? Vra» se do postele," řekne opět rázným hlasem. Vystrašeně se na něj dívám.

"Nevíte, kde je má maminka?" řeknu smutným hláskem. Strach pomalu odchází a já se cítím jistěji, ale pořád to ticho...

"Tvá maminka...ehm... To nevím," řekne a rychle vyběhne na chodbu. Jediné, co mi je divné, je to, že si nevzal tu truhličku. Rychle vyběhnu za ním, ale už jenom vidím, jak prásknou dveře. "Smůla," řeknu tiše a vrátím se do obýváku. Rozhlédnu se a opět cítím ten pocit, strach a nejistotu. "Mámííí," zařvu teď hlasitě a schovám truhličku. Vydám se nahoru a zaklepu na dveře její ložnice. "Mamí, to jsem já, " řeknu. Teď jsem už spokojenější, určitě tam je.

Nic se neděje, ticho. Zmáčknu kliku a otevřu dveře. Oknem svítí paprsky měsíce na postel, kde leží maminka. "Mamí," řeknu uklidněně a dojdu k ní. Maminka má bílou noční košili, leží na posteli, přikrývka je na zemi a to je mi divné. "Mamí?" řeknu nejistě. Po chvíli váhání si sednu vedle ní. Proč má červenou košilku? napadne mě a prohlédnu si červený flíček na jejích prsou. "Krev!" křiknu vystrašeně a začnu s ní šíleně třást. "Mamíí," křičím na ni. V očích se mi začnou objevovat slzy a já začínám chápat, že je mrtvá. První rodiče mrtví, druhá maminka mrtvá, napadne mě. Rychle vyběhnu z pokoje a prásknu dveřmi.

"NESNÁŠÍM ZLODĚJE, TY, KTEŘÍ ZABÍJÍ!" křičím na celý dům.

Rychle vytáhnu ba»ůžek zpod postele. Do něj hodím panenku a vytáhnu jedno dřevěné prkýnko v zemi. Tam je to lesklé, co měl i ten muž. Teď mě napadne, že se to jmenuje dýka a schovám to. Převleču se do černé sukýnky, bílé halenky, přes sebe hodím kabátek černé barvy a na hlavu černý klobouk. Hodím ba»ůžek přes rameno a vydám se dolů po schodech. Obuji si kožené botky, a pak mě napadne, že nemám peníze. Dojdu do obývacího pokoje a otevřu tu truhlu. Tam je celý měšec a já ho schovám do ba»ůžku, ještě si vezmu ten šperk a vydám se ven.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Rogrim - 24. března 2006 23:04
serpentmen5938.jpg
Je to o mnoho povedenější dílo než to první.Jeho hlavní kouzlo je v momentě překvapení a v tom že umíš v nejlepším přestat.
Od začátku až do hrubé poloviny příběhu se děje to samé až jsem přemýšlel o tom jestli to má cenu číst.Pak ale přišel příjemný zvrat v podobě tajemného a mírně nervního zloděje.
Na druhou stranu kazí příběh další náhlý zvrat a to ten že dívka na počátku příběhu dostane charakter opravdu dětsky naivní a nezkušené malé trochu i rozmazlené holky a vzápětí ve chvílích odehrávajících se přibližně kolem smrti její matky jako by o deset let zmoudřela.Prostě zničeho nic ví během chvíle že je její matka mrtvá a ihned ví jak se má chovat.
Jak už tady někdo předem napsal,vyznělo to tak jako když jsi někam spěchala tak jsi to hodně odflákla ke konci a to mně mrzí.
Jinak jen tak dál a těšim se na třetí díl.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
DTL: aha.... ;o) tak ne no, ale "Cítím, jak se na mě někdo dívá..." se snad použít dá, ne? Každopádně mi to přijde takový (jak bylo řečeno) přirozený...
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Ehm...technická: "Cítím, jako kdyby se na mě někdo díval" se použít nedá. (té chybě se myslím říká směšování vazby). Proto se musí použít "cítím se". Popřípadě o trochu přirozenější "připadám si". ;)
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Nedokážu říct, který díl byl lepší, ale i tenhle se mi poměrně líbil (napínavý já ráda)... ;o)
Místy bych ještě zapracovala na těch častých zdrobnělinách...
Myšlenky by to chtělo opravdu nmějak oddělit...
opakují se ti slova: vrže, pomalu, bílá, schody, hodím, ba»ůžek, napadne
(je jich víc, ale tyhle jsou nejviditelnější) Dále ještě zájmena a spojka "a"

"Skoro jako když prší a z nebe spadne blesk." brrr... z nebe blesky nepadaj :o) "Skoro, jako když prší a náhle uhodí blesk." (třeba)

"Cítím se, jakoby se na mě někdo díval." to se mi fakt nelíbí... spíš "Cítím, jakoby se na mě někdo díval." nebo ještě lépe "Cítím něčí pohled."

Mno, myslím, že ostatní bylo řečeno... (ale ten náhlý objev názvu "dýka" mě pobavil ;o) )
Ještě musím souhlasit s ostatními ohledně nelogického chováním dívky. Místy to opravdu nebylo na místě...
Dávám 6 bodů...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Četla jsem to před pár dny, ale pořád jsem si chtěla udělat čas na pořádnou kritiku - bepovedlo se, časová tíseň je velká. Proto ve zkratce - moc naivní (ty jsi ve třinácti nebo kolik je té holce neznala dýku?), moc zmatené, chování té dívky je podle mě neadekvátní dané situaci.
Je mi to líto, ale první díl se mi líbil víc.
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Nevím, prostě mě to vůbec neoslovilo. přišlo mi to cizí, nedokázala sjem si to užít a zhltnout to... Přijde mi to an stejné ne-li možná horší úrovni než ta první..
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Dík ^_^
 
Lolo - datum neznámé
lolo kopie29511.gif
No me se dost libil i ten prvni dil. takze kdyz sem videl ze si napsala i dvojku tak jsem skakal 2metry 20 :) . Jen jsem zaznamenal urcite nedostatky ze minule jsi tam napsala ze si hodila do bot dve dyky a ted si (jakze se ta postava jmenuje?) Hrozne dlouho premyslela nad tim co to je. Zase ocenuji ze jsi to skoncila v ten napinavi okamzik takze jsem napnuty jak struna a cekam na dalsi dil :) . Ja osobne i pres ty zanedbatelne nedostatky davam 10.
 
minarth - datum neznámé
wolfs3400.jpg
je to nejlepsi co jsem kdy cetl. cte se to jednim dechem (malem se se u toho udusil). no proste je to skveli jen tak dal
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
test: : DDD
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Aratan => Nevím, ale dala jsem ju tam protože se hodila, navíc byla na černým pozadí a docela velká, tak proto.
Marven => Asi je .. Jinak, nezapomeň ohodnotit !! ^_^
 
Aratan - datum neznámé
dunadan4741.jpg
Už je to o stpeň lepší než první díl... Snad jen to "mamíí" je jako trnem do oka... A ta dýka vypadá jako ze Straověkého Řecka nebo Persie (trefil jsem se?)...
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
Test:Nejsi vážně nějakej kápnutej???
 
test - datum neznámé
default.jpg
Jsem zlej, protože jsem všem dával hodnocení jedna. Jsem hroznej debil. Tohle může udělat jen idiot.
 
thezelda - datum neznámé
kopieanna_yoh0731693.jpg
docela dobrý
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Sargo: Lol :)
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Xena: nedodávej, uber :-D
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Sargo: Nemám co dodat ^_^
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
OT: za opravu povídky děkuji DTL, za překlep v názvu se omlouvám, ten mi utekl :-)) (Již je napraveno ;-))

Jinak k povídce samé: pořád ještě bych vysekala většinu zdrobnělin ;-)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Jj :)
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
Vždy» ano.To se neboj.Přece ti to tu neříkám jen tak.Jen ti to oznamuji,aby si věděla,kolik ti dávám.;-)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Moc dík, ale musíš to i zaznamenat ^_^
 
Marven - datum neznámé
songforthemoon93974289.jpg
Ahoj.Já jsem Marven a už jsem se opravdu těšila,až vyjde další díl:-).Tenhle je ještě lepší a napínavější,něž ten první.Docela jsem se bála.To se musím přiznat:-)
Myslím,že oproti mé fantazii je to supr.O tomhle si můžu nechat zdát.Mě se to moc líbí.Já dávám 10
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Díky ... pokusím se tyhlety chybky opravit ... ^_^
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Uf, tak četla jsem to dobrou půl hodinu, tak doufám, že to k něčemu bude : )
Hned na začátku musím říct, že se mi docela líbilo, jak si to napsala. Z příběhů na pokračování, co jsem tu za poslední dobu četla, to bylo to nejlepší.
Myslím, že když budeš psát dál,určitě se vypíšeš a bude z tebe výborný spisovatel. Mít ve tvém věku takovýhle styl, tak bych byla ráda : ) Proto jsem taky byla takový hnidopich v těch stylistických chybách, co jsem vypsala. Doufám, že si z nic něco vezmeš a příště to bude lepší.

Dávej si velký pozor, a» v nadpisu nemáš překlepy, ju?

Docela dobře si navodila atmosféru opuštěného tmavého domu. Působilo to na mě skutečně, ale to je dílem ovlivněno tím, že takový pocit moc dobře znám.

Zápletka byla takovázmatená a nešlo tam v podstatě o nic jiného, že ta holka chodila po domě a pak se setkala se zldějem.

O to lepší bylo to, jak si vykeslila psychiku té dívky. Konečně jedna postava, která na mě působila reálně a živě. Na konci jsi to ale pokazila tím, jak si šla se zlodějem popovídat. To by podle mě vážně žádná malá ( a přiznejme si, že ani větší : ) ) holka neudělala.
Konec, kdy jí zemřela mamča, byl ze začátku hezký a docela na mě zapůsobil, ale to jak si pak zbalila saky paky a odešla, mi přišlo, žes to psala jen narychlo, abys to už měla dopsaný.

Popisy tam nejsou, ale nepřišlo mi, že by to bylo nějak zvláš» potřeba.

Dialogy ... to jak mluvila holčina bylo dobré, správně "naivní" jako bych od ní očekávala, ten zloděj nic moc.

Napřed se jí to nezdálo, ale nakonec to pustila z hlavy. Moc jsem se bála, že by na to přišla, naštěstí je to pryč. pořád je tam "to"
Rychle si uváži vlasy...Rychle se otočím co třeba "ledabyle si uvážu vlasy"
"Mamíí," řeknu hlasitě, až se po celém domě rozlévá ozvěna spíš "rozkřiknu se"
Chodba působí strašidelně, všude tma před "chodba" odstavec
Nic tu není... Nic tu není, říkám si pořád dokola v duchu myšlenky by to chtělo nějak oddělit, aby bylo hned na první pohled jasné, že si to myslí
Na zdi...je...stín zbytečně ty trojtečky, to neplatí jen o tomhle, ale i o dalších větách, které tam tak máš
Nebojácně, skoro netrpělivě vyběhnu schůdky před "nebojácně" odstavec
tu největší ránu to by se dalo použít, jen když už předtím nějakou tu ránu udělala, takhle bych napsala spíš "obrovskou ránu"
Hrdě se zvednu podle mě by se zvedala spíš vystrašeně než hrdě
ale koleno mám moc odřené to jestli má koleno odřené nebo ne nesouvisí s tím, jakým způsobem se zvedne (alespoň ne v tomhle případě), takže by se tam hodila jiná spojka, nebo to oddělit na dvě samostatné věty
V očích se začnou objevovat malé slzy, ale vím, že tohle jsem už jednou viděla... Teď ne, už jednou jsem to přežila, teď už ne. to jsem nepochopila, ale je to asi tím, že jsem nečetla první díl
Udělám pár krůčků a jsem u dveří do pokoje takový neobratný, co takhle "udělám pár krůčků ke dveřím do pokoje" ?
Přikryji se přikrývkou tak ta "přikrývka" je tam zbytečná
Pomalu zavírám oči únavou před pomalu odstavec, nemyslím, že by malá holčina usnula, když by věděla, že v kuchyni někdo je. Spíš by tam ležela zachumlaná, s očima dokořán a čekala, dokud se nerozední
šáhnu Sáhnu !!
kterou dotáhnu do své postýlky zbytečné
Mamí, nejradši bych zakřičela... zpřeházet slovosled
nejistýma očima se dívám spíš "nejistě se podívám"
Cítím strach, jaký jsem cítila jenom jednou, jednou, když hořel dům. dvakrát "cítím", co takhle "mám strach, jaký jsem cítila"
Cítím strach, jaký jsem cítila jenom jednou, jednou, když hořel dům. to "jednou" je tam zbytečný, lepší by bylo "který jsem cítila, když hořel dům"
Klika se začne pohupovat spíš "klika se pohne"
Závěsy před oknem se moc rozevlají úplně zbytečná informace, pokud bys na ní i tak trvala, vynech to "moc"
Do pokoje vtrhl studený vítr nelogický přechod do minulého času
cítím se, jako kdyby se na mě někdo díval to první "se" bych vynechala
Ten bodavý pohled bez "ten"
Kroky se pomalu odplazují pryč to je takový divný
Dveře se se skřípaním pomalu zavřou klidně můžeš vynechat "pomalu"
Já si vydechnu jenom "Vydechnu si."
přikrývku posunu níže a vykouknu takový moc kostrbatý, ale teď mě nenapadá, jak to napsat líp
Podlaha je tak studená, jako to bílé, co padá z nebe to si myslela sníh?
Nastavila jsem ruku jednomu měsíčnímu paprsku mířícímu na dveře zbytečný přechod do minulého času
Nastavila jsem ruku jednomu měsíčnímu paprsku mířícímu na dveře podle mě by stačilo jen "proti měsíci"
jednoduše slizké jak věc může být "jednoduše slizká" ?
Utřu to do mé bílé noční košilky před "Utřu" odstavec
dostanu ke schodům a vykouknu zpoza rohu na schody co takhle "a zpoza rohu se podívám dolů", aby tam ebyly dvakrát schody
Nikdo tam není, ani živáčka buď "nikoho tam není, ani živáčka," nebo "nikdo tam není, ani živáček"
dostanu se do spodního patra domu spíš "a sejdu až do spodního"
Nakouknu do kuchyně, a tam nikdo není, poté do obývacího pokoje, a tam je ta postava v černé kápi kostrbatý
Jéé... Ten umí také krást? naprosto nelogický pochod, vsadím se, že by to žádnou malou holku nenapadlo
ta postava zbytečně to ukazovací zájmeno
Rychle vyběhne naproti mně, chytne mě za krk, pod krk mi dá takové to špičaté a lesklé, je to podobné tomu, co nosí ti strážní, ale je to menší. hrozně moc zbytečných zájmen
"Já...já si jenom chtěla popovídat," před "Já" novou řádku
Postava je v černé kápi, to už si řekla asi osmkrát
Teď působí zle a nebezpečně, já si chtěla jenom popovídat to se tam ani trochu nehodí
ta postava zkus taky použít jiná slova, třeba "člověk"
a já se cítím jistěji, ale pořád to ticho... jaký ticho?
Jediné, co mi je divné, je to, že si nevzal tu "Je mi divné, jakto že si..."
Rychle vyběhnu za ním, ale už jenom vidím, jak prásknou dveře naprosto neadekvátní reakce od holky, které málem někdo podřezal žílu na krku, to že dveře práskbnou, by spíš slyšela než viděla
Rozhlédnu se a opět cítím ten pocit, strach a nejistotu spíš "Rozhlédnu se, opět mám strach."
Teď jsem už spokojenější, určitě tam je. Jak to najednou ví? To je jasnovidka?
červenou košilku ještě před chvílí jsi psala, že je bílá
"Krev!" křiknu před "krev" novou řádku
začnou objevovat slzy a já začínám dvakrát "začnou"
První rodiče mrtví, druhá maminka mrtvá, napadne mě. chudák holka ...
Teď mě napadne, že se to jmenuje dýka a schovám to jak jí to takhle najednou mohlo napadnout?
a pak mě napadne, že nemám peníze to tam působí moc rušivě, a navíc by podle mě v takovém šoku neuvažovala natolik racionálně
Tam je celý měšec a já ho schovám do ba»ůžku, ještě si vezmu ten šperk a vydám se ven. rozdělila bych to na samostatný věty

Některé věci tam jsou lejce nad průměrem, ale hodně tomu ubraly stylistické chyby, kterých tam jsou mraky.
Dávám 6 bodů.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.074898958206177 sekund

na začátek stránky