Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jak psátOblíbit

moje6321.jpg

Autor: pelleron

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 15. května 2005 21:39

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Asi před rokem jsem četla knížku od pana Kinga, která byla o tom, jak tento slavný spisovatel píše svoje úspěšné knihy.
Byly tam triky o tom, jak konstruuje zápletku, co dělá s postavami apod.
Vypsala jsem si ty nejzajímavější a podle mě nejdůležitější body.
Doufám, že vám pomůžou stejně tak jako pomohli mě.

Ráda bych tento článek využila i k tomu, abych vás pozvala ke stolu Dílna "U Tří grácií" , kde spolu s Eithné a evve pomáháme radit spisovatelům se vším, co se týká psaní.
 
brk9220.jpg
Nejzákladnější zásady správného psaní:

* Nikdy se nenaučíte dobře psát, aniž byste hodně nečetli. Za prvé si tak ověříte, jestli je váš úžasný naprosto neotřelý nápad skutečně tak originální, jak si myslíte, anebo je to jen něco, co před vámi napsalo už stovky spisovatelů. Za druhé zjistíte, jak konstruovat věty, kolik popisů do správného díla patří a jak vypadají živé nevyumělkované dialogy.
* Další zásadou je i hodně psát. Nikdy se nenaučíte nic jen teorií. Musíte si to vyzkoušet i v praxi. Stanovte si svůj denní limit, kolik napíšete (bohatě stačí třeba stránka denně), ale toto předsevzetí skutečně dodržujte. Po pár dnech (spíše týdnech a měsících) poznáte, že vás slova začínají poslouchat a vám se konečně daří přesně vyjadřovat to, co chcete.
* Můžete psát o čemkoli, ovšem jen pokud je to pravda. Určitě teď na mě začnete křičet, že by se tak nikdy nemohlo psát SFF. Proto to trochu víc osvětlím - pravdou se myslí to, aby postavy jednaly reálně apod.
* Ze začátku pište o tom, co znáte. Usnadní vám to spoustu práce. Jste třeba instalatér. Co takhle tedy napsat něco o instalatérovi na kosmické raketě? Přijde vám to uhozené? Ale takovýhle román opravdu někdo napsal :-)
* A úplně nejzákladnější věc, kterou si zapamatujte, opakujte si ji před spaním, při sprchování, při jídle a nikdy na ní nezapomeňte: Lidé chtějí slyšet příběh. To, jak je to napsáno je až na druhém místě. Jestli se vám čtenáře podaří vtáhnout do děje, na nějaké stylistické chyby snadno zapomene.

Příběh nebo zápletka?
Zápletkou se myslí přesně daná osnova, kterou by se měl příběh odvíjet. Napíšete si body a přesně do puntíku tam směřujete svoje postavy. Není to trochu nuda? Většina věcí se dá již dopředu očekávat. Ale ani pro vás spisovatele to není žádný med. Víte, jak je obtížné pořád dávat pozor, aby vše navazovalo a ani omylem nevybočilo z řady? Nabídnu vám teď jinou variantu: Příběh.

A jaký že je rozdíl? V příběhu ani vy dopředu nevíte, co se stane. Máte jen hrubou kostru. Většinu otázku: Co kdyby ... Co by se stalo, kdyby můj soused pašoval drogy a já na to přišel? A máme tu příběh jak vyšitý. Teď stačí do této situace umístit hrdiny a nechat je, jak se s tím poperou. A věřte mi, že to zvládnou lépe, než byste čekali.

Hrdinové příběhu
Nemusíte se obávat toho, že na začátku budou vaše postavy suché a nevýrazné. S postupem času, jak budete dopisovat povídku, budete i lépe poznávat své hrdiny. A to je právě jedna z těch nejzábavnějších částí psaní. Chtěla bych vás jen varovat, aby vaše postavy nebyly vyumělkované. Přestanou tak působit živě a ztratí se tím porozumění mezi autorem a čtenářem. Lidé se do hrdinů chtějí vcítit. Sice nevědomky, ale chtějí v nich poznávat sebe a lidi z okolí. A věřte mi, že Supermana nikdo v práci nepotkává.

Abych vám tvorbu živé postavy alespoň trochu usnadnila, dám vám jednu radu : Pozorujte lidi ve vašem okolí. Jak jednají, co říkají, proč se chovají zrovna tak a tak. Nejen, že vaše známé lépe poznáte, ale dostanete tak podklad pro nesčetné množství pestrých charakterů. Nechte čtenáře, a» mu i padouch přijde blízký. A» se v něm pozná, bude se ho tak víc bát, než antihrdiny vystřiženého z nějakého comixu.

Při tvorbě postavy si musíte uvědomit ještě jednu věc : Každý člověk si o sobě myslí, že je hlavním hrdinou, považuje se za normálního (ve většině případů) a věří, že to, co dělá, je správné. Mějte to stále na paměti.

Umožněte čtenáři, a» si postavy zamiluje. A» i padouch miluje rock, nebo dobře vaří. Lidé s nimi začnou sympatizovat. I když nevědomky. Pak jim přijdou mnohem reálnější a tím pádem i strašidelnější. Jen si uvědomte kolik lidí poslouchá rock. A jeden z nich klidně může být tím zabijákem, který pronásleduje vašeho hrdinu.

Popis
Dobrému popisu se naučíte jen tím, že budete hodně číst. Je těžké určit nějakou hranici, kolik popisu je málo a kolik už zase hodně. Příliš málo popisu způsobuje, že je čtenář rozčilený a krátkozraký, příliš mnoho ho zase utápí v detailech a odvádí od příběhu, který si hlavně chce přečíst.

Nejlepším způsobem, jak něco správně popsat, je vybavit si několik detailů, které jsou pro dané místo typické a ty pak sdělit čtenáři. Stačí čtyři, pět nejdůležitějších věcí, které jsou charakteristické. Klidně popište jak jsou na stěnách hospody karikatury zpěváků, to místu dodává nějakou atmosféru, ale koho bude zajímat, že na pokladně je nálepka s fotbalovým týmem?

Také bych vás chtěla varovat přes příliš objemným popisem fyzického vzhledu postav. Když řeknu, že Carrie je neoblíbená studentka střední školy s uhrovitou pletí a šatníkem oběti módy, každý bude vědět, jak má vypadat. Je zbytečné dodávat, že nosí modré šaty s bílými puntíky a bílé podkolenky a pod pravým okem má pihu (pokud to není nezbytně nutné pro příběh!). Ruší se tím porozumění, které má mezi čtenářem a autorem vzniknout.

Stejně tak vás na kolenou prosím abyste se vyhnuli hrdinově prudce inteligentně vypadajících očí a hrdinčině rozhodné bradě. Fyzické vlastnosti nikdy nemůžou napovědět charakter hrdiny !

Dialog
Dialog je snad nejmocnější zbraní každého spisovatele. I když takový Lowecraft ve všech svých knížkách nenapsal snad ani jeden :-) Díky dialogu oživíte vaše postavy. Čtenář se najednou dozví, jak vlastně hrdina mluví. Jaké používá fráze, výrazy a nářečí nebo přirovnání, jestli se zakoktává, ale i to, jestli je vzdělaný nebo ne. Dialog je někdy označován jako nepřímá charakteristika postav.

I u dialogu se snažte, a» je co nejreálnější. A» nepůsobí vyumělkovaně, ale co nejvíce živě. Opět mohu jen doporučit, a» si všímáte, jak mluví různí lidé ve vašem okolí. V dialogu je potom bez ostychu zkuste napodobit. Alespoň v začátcích vám to moc pomůže.

Závěrem
A co mám říct na konec? Nejlépe se píše o tom, co vás zajímá - vaše nápady, myšlenky a koníčky. Vyškrtejte co nejvíce příslovců, které nijak nesouvisí s příběhem a rozhodně nepoužívejte slovesa v trpném rodě!

Až vše dopíšete, přečtěte si to po sobě. Opravte stylistické chyby a faktické nesrovnalosti. A pak pár dní počkejte a přečtěte si to znovu. A znovu opravuje a vyškrtávejte ...
 

Komentáře, názory, hodnocení

pelleron - 10. září 2005 15:13
moje6321.jpg
Poškvarek - 27.Července 2005 21:59
1) to nebylo myšleno tak, abys psal každý den nějakou povídku, ale aby sis zkoušel psát třeba dialogy, jenom takový procvičování
Tos myslel tak, že dílko se může klidně uveřejňovat z chybama?? Od čeho bychom se pak učili češtinu?
2) a 3) souhlasím
4) Samozřejmě, že sáhodlouhé popisy jsou nuda, stačí zmínit pár typických věcí pro to který místo, zbytek už si domyslí čtenář ...
6) To jsi řekl svatou pravdu : ))

Duri: Dělá to právě tak, že popíše pár typických věcí a ty si k tomu představíš zbytek. I ty nejmenší detaily, protože ti přesně nenadiktuje svojí představu. A tobě pak přijde, jak dokonale je to popsaný, i když sis to v podstatě popsal ty sám : )
 
Durin Mahalul - 09. září 2005 19:24
dwarfm1808.jpg
Eskel - 09.Září 2005 10:59
v tom je mistr Sapkowski, já sakra nevim jak to dělá, že to popíše tak dobře s minimem slov...
 
Eskel - 09. září 2005 10:59
esk22836.jpg
Poškvarek - 27.Července 2005 21:59
kdyžtak tedy *stylistice. :)
4) taky mi příjde že stačí popsat nejhrubší rysy okolí, také ty dějově důležité a zbytek si člověk domyslí.
 
Poškvarek - 27. července 2005 21:59
aragorn5179.jpg
mno, mám pár výhrad a poznámek:
1) podle mě je pitomost dát si denní limit a ten napsat, já můžu psát jen když mám náladu a podmínky(hudbu, čaj atd.;) jinak velice chválim to že by se mělo psát o něčem co známe(zkuste si psát třeba deník, nebo kroniku něčeho)
a to že na gramatice stilistice a diakritice nezáleží je blbost, mě na ní třeba nezáleží, ale co sem někam něco dával, tak mi všichni řikali: dobrý, ale ty chyby, a hned je horší hodnocení
2) z tohohle bych vám jednoznačně doporučil příběh, zápletka je nuda;)
3)s tímhle úplně souhlasím, hrdina musí být vždy lidský, musí mít chyby, klady, dobrý sou ale i úchylky a závislosti;)
4)u popisů platí podle mne pravidlo čím méně, tím lépe(ale zase se na to nemůžete vykašlat;)
5) s tim taky souhlasim
6) tady bych dodal, neroztahujte to, lidem se nechtěj číst dvaceti stránkový povídky a už vůbec ne když se v nich nic neděje.
a s tou kontrolou, na to je nejlepší mít lidi.
 
pelleron - 25. července 2005 21:58
moje6321.jpg
Gartik: Ale pak se ti v povídce objevují různá nesmyslná souvětí, která si začal psát s jednou myšlenkou a dokončil s jinou.
 
Solorin - 22. června 2005 00:11
lod3588.jpg
Ten článek je fan. Ono je to asi jako se vším, sežeňte si kupu materiálů, snažte se a pozorujte svět kolem sebe. A z toho všeho si vyberte to, co vám příjde jako nejlepší.

Keirea: no mě to až tak závažné nepříjde. Myslím, že k přisvojování to má daleko. Kromě toho, na přisvojování a drobné úpravě je postavený celé naše vzdělání a upřímně, když uvažuješ o nějakém problému, tak nemyslíš na to, že ty myšlenky původně Tvé nejsou. Kromě toho tam ani nic takového cítit není.
 
pelleron - 18. června 2005 15:21
moje6321.jpg
Tak si to můžeš přepsat do té druhé varianty a teprve potom přečíst ... mě to vadit nebude.
 
Keirea - 18. června 2005 11:42
keirea_ab_weah8917.gif
Ravl : no právě, že je to od něj a pak najednou ... tak buď nám chce radit on, nebo pell? :-)
pell : nijak se mě to nedotklo (už jsme zjistily, že se holt moc neshodnem) mě se totiž přijatelnější zdá právě ta druhá varianta... :-)
 
Ravager - 13. června 2005 21:06
ikonkarav6371.jpg
Keirea:koneckoncu, ze je to od Kinga z knizky pise hned na zacatku.
 
pelleron - 12. června 2005 18:39
moje6321.jpg
Keirea: Jestli se tě to nějak dotklo, hluboce se ti omlouvám.
Takhle mi to přišlo mnohem "stravitelnější", než kdybych psala "A on by vás chtěl varovat ..."
 
Keirea - 10. června 2005 18:55
keirea_ab_weah8917.gif
hmm dobré, jistě velmi poučné, ale... proč to pelleron prezentuješ jako svoje rady, když jsou od Kinga?
viz. "Abych vám tvorbu živé postavy alespoň trochu usnadnila..." nebo
"Také bych vás chtěla varovat ..."
???
 
DonPardon - datum neznámé
dp2755.jpg
eithne: ono kvalitnich knizek je hodne, rozhodne pro jednoho cloveka, co se tim nezivi...:-)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
DonPardon: Nejen kvalitu, ale i kvantitu. Člověk si pak může vybrat, co si ze všeho vezme, a poučí se koneckonců i z chyb mnoha knížek - tak to dělám já ;)
 
DonPardon - datum neznámé
dp2755.jpg
Z ceskych autoru napsal nekolik peknych clanku o kreativnim psani Ondrej Neff, jsou obsazeny v tech jeho rocenkach "Klon", co jeden cas vydaval.

Ja myslim, ze clovek se (nejen psani) nejlip nauci od nekoho, kdo to dobre umi. Takze je dulezity asi cist kvalitu a tu si nekdy treba anylzovat podrobneji, jak to vlastne ten autor dela.
 
martinpoustka - datum neznámé
final2_194951852.jpg
a jedna z nejhorších věcí je naopak když ti někdo odpoví že to je trapné....mužeme si všichni namlouvatže ten dotyčný tomu nerozumí ale přece jen,podívejte se na to píšete objektivně...
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Je jasný,že na to má každý svůj specifický postup, který používá a podle jiného by psát nedokázal.
Jak už jsem řekla, psaní povídek je věc natolik rozmanitá, že všecky způsoby psaní nemůže zahrnout jeden krátký návod.
Já jsem podle těchto rad začínala psát a udaly mi směr, jakým bych se asi tak měla snažit vést svoje dílka, ale jsem si jistá, že teď už jsem se od toho taky odklonila a používám něco úplně jinýho : )
Ale tohle mě navedlo na určitou cestu a myslím si, že to pomůže hodně lidem tady.
Ti, co jsou zvyklí psát a už jsou vypasní nad tím mávnou rukou jako jen nad pár frázemi, ale možná se najde někdo, komu to pomůže.
A to bych pak byla moc ráda : )
A samozřejmě to neberte ako jedinou možnost psaní ... : )

martinpoustka: Proč by nic psát neměli? Když se ti pod rukama rodí příběh, je to jedna z nejúžasnějších věcí na světě ...
 
martinpoustka - datum neznámé
final2_194951852.jpg
raději nic nepište...
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Fakt je, že do obsáhlejšího díla (kniha) je svět nutný. Minimálně (!) je potřeba objasnit základní věci (jak vypadá-ostrov, kontinent... je kolem moře nebo miliardy litrů krve...? Vláda, lid... i když se to nezdá, i takový pojem "základní věci" je dosti obsáhlý...). Ale do povídky to podle mě nutné vůbec není.
Jak už sám název žánru napovídá, FANTASY je o fantasii autorů, čtenářů, hráčů a bůhví koho ještě... v povídkách nejčastěji stačí jen nastínit vzhled/popis něčeho(světa, prostředí). Je to krásné, atmosférické, čtenář je "nucen" zapojit svojí fantasii a i o tu tu jde...Toto "nastiňování" ale rozhodně neplatí jak pro knihy, tak pro popis hlavních hrdinů. Nemluvím o nějakém detailním popisu (jak bylo článečku nahoře zmíněno)-"...pod levým okem měl pihu, velice podobná byla také na nose..." Pfuj! To se mi nelíbí... nemůžu mluvit za ostatní, ale sama to nemám ráda. Člověk pak nemůže zapojit fantasii a je to takové... jak to nazvat... nudné. (Tedy alespoň jsem zatím nečetla nic -s popisy tohoto typu- co by mě od knihy nedovolilo odtrhnout oči)...
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
rav: plně souhlasim... tak už to dělám...
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Moc se mi to líbí .. myslím, že je zbytečné hodnotit.
( Sorry za můj krátký příspěvek, ale nevím co k tomu více napsat )
 
Aratan - datum neznámé
dunadan4741.jpg
Pokud chcete o psaní vědět víc, tak si na fantasyplanet.cz přečtěte sérii článku "Jak napsat bestseller"
 
Ravager - datum neznámé
ikonkarav6371.jpg
je to sice vsechno pekne, takhle to videt pred sebou napsane, ale v konecnem dusledku jsou tyhle rady spisovatelum stejne platne asi tak jako kurakovi rada, at s tim prestane, jinak dostane rakovinu.

Co bych poradil ja jsou tri veci.
1)Ridte se instinktem, nerikam, ze se temito radami nemate ridit, ale vzdy dejte na ten svuj vnitrni hlas(vy ho nemate? To je divne.....), protoze on to vi lip nez vy. Nez ja. A dokonce i lip nez pan King dej mu Panbuh vecnou slavu.

2)Davejte pozor na hrubky. Tohle nemyslim jen a uhlu pohledu korektora, ktery pak zoufalstvim prekousne snuru od telefonu, ale i kvuli vam samotnym. Tvrdim, ze dobry spisovatel se pozna podle toho, ze se v jeho dilech neobjevuji hrubky, alespon ne moc casto. Bud se vypise tak, ze je nedela, nebo aspon vi, ze je dela a necha to zkontrolovat nekym, kdo mu je opravi, nez svuj vyplod posle do sveta na zkusenou.

3)Vzdy si po sobe svuj vytvor prectete. Ja vim, ze je krasne, ze pisete casto z hlavy. Znam to, taky to tak delam, ale staci si to jednou precist a nejen, ze najednou uvidite spoustu veci lip, nez je mate napsane, ale pomuze vam to i odstranit nelogicnosti a preklepy(treba spatne postavena souveti) ktere jste natropili. Jedinym prectenim po sobe zvysite v naproste vetsine pripadu kvalitu dila o 100%.
A to se vyplati.

s pozdravem
Rav!!!
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
occultist: nejlepší je mít jen základní myšlenku světa, dopředu propúacovaný svět tě příliš svazuje ... to zas musíš dát za pravdu ty mě : )
Možná pro tebe jsou na nic, ale myslím, že pomůžouněkterý lidi alespoň nasměrovat, jak by to tak mělo fungovat.
Na něco tak obsáhlýho, jako je psaní povídek, se nedá napsat návod, který by platil na všecko.
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
pell : plně s tebou souhlasím do povídek je to na nic ale doufám že se mnou budeš souhlasit že čím delší by ten literární útvar měl být tím je potřeba propracovaného světa větší
co tím chci říct je skutečnost že ne psaní obyčejných povídek jakých jsme tu viděli mnoho (a některé by i docela dobré ;) je ti taky většina těch "tvojich" rad na nic
hmm no a podle mě fantasy (kniha ;) bez propracovaného světa nefunguje, nebo minimálně ne tak jak by mělo
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
occultist: Mno nevim nevim, podle mě funguje i fantasy bez dokonale promyšlených světů ... hlavně u povídek ti je svět promyšlený do nejmenších detailů skoro na nic ...
 
DTL - datum neznámé
nif2820.jpg
Tedy, IMHO je třeba mezi Zaklínačem a Pánem prstenů obrovský rozdíl.

Pan Tolkien si napřed vytvořil svět, a pak teprve začal psát příběh, tak trochu jako vedlejší produkt.

Sapkowski tvořil reálie světa za pochodu, moc nepropracovával, a pokud vím, o "tvořitelích světů" se vždycky vyjadřoval dost pohrdavě.

Takže si myslím, že mít napřed podrobně propracovaný svět není k úspěchu bezpodmínečně nutné. (Přesto uznávám, že ve většině případů jdou tyhle dvě věci ruku v ruce.)
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Teda měl bych se nad sebou zamyslet. ;-))) Já taky nedělám nic z výše uvedeného. Snad jen to, že si to po sobě párkrát přečtu a hledám překlepy.

Dále bych souhlasil s occultistem v tom, že pro psaní fantasy jsou důležité promyšlené reálie toho daného autorova světa, které, přestože třeba nebudou vysvětleny čtenářovi v celé své šíři, se v ucelenosti příběhu pozitivně projeví.
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
hmm pěkné ;)

ne to bych nebyl já kdybych k tomu něco neměl

takže teď se budu snažit vžít se do svého mladého hrdiny sedícího u kompu rozhodl se že by rád začal psát a narazl na tvé skvělé dílko dlohu jsem přemýšlel co by řekl (5s) a tak tedy "chlapec četl četl s nadšením, jeho oči se chvěly, jeho prst přejížděl po kolečku myši, chilí přemýšlel, tohle není co chtěl slyšet, tohle není co čekal, a tak se jeho kostnaté prsty přenesly ke klávesnici Ano to je všechno pěkné, ale já chci psát fantasy, Fantasy, FANTASY po tomto, spíše monologu k sobě samému, se jeho myšlenky odebraly k povrchnímu urážení autorky" samoozřejmě že po přečtení bych poslední pasáž vynechal ;)

ne to co chci říct je skutečnost že vážně super ale pan King jako že k němu mám úctu a tak píše (povětšinou) horory a proto se mi jeho (ani tvoje) rady nezdají směrodatné pro lidi co chtějí psát fantsy

takže abych i já přidal něco nového do tohu mlýnku s už tak dost různorodým kafem (kromě tedy očekávatelných výkřiků nesouhlasu :D) : Proč si myslíte že třeba Tolkienův Pán Prstenů nebo Sapkowského Zaklínač byli tak uspěšní ? Nevíte ? Tak já vám to povím, obě dvě díla byla jen malý příběh v obřím, propracovaném světě. Na fantasy je opravdu třeba si nejdříve promyslet svět, vy totiž jakokoliv propracované hrdiny nemůže zasadit do jakkoliv reálného světa když to není fantasy svět. A věřte že i fantasy svět musí být reálný, musí mít své zákonitosti, žít nejenom životem hrdinů ale i životem běžným, hlavně musí žít. Doufám že jste mne pochopili, protože nejsem natolik vypsaný abych radil nějak víc jenom si myslím, ne vím že k dobrému fantasy je třeba dobrý "fantasy" svět.

to, myslím, že ti tam pell chybělo, jestli to tedy vůbec bylo o psaní fantasy, že, no nemusí to být o fantasy, ale v tom případě nevím jaký smysl to má dávat na fantasy server ? jenom kuli reklamě ? (ne sranda :D)

evve : odpus» opakovalo se mi dost jedno slovo, fantasy, ale to spíš kuli zdůraznění
pro Fist reakce na Eithné : tohle je pořád v limitu ? (ne zase sranda :D)
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Jenom bych chtěla dodat, že příběh není vždy nosným prvkem povídky (díla). Existují přeci i lyrické texty, kde po příběhu není ani stopy. Ale je pravda, že nejjednodušší je začínat psaním epických děl. Až když získá člověk v psaní epiky dostatečnou zručnost, může se vrhnout na lyriku bez obavy z toho, že bude moc umělá a nepřirozená.

A další věc - Základem dobrého díla je i jeho vzhled. To tu Pell nezmínila vůbec, ale myslím si, že na tom dost záleží. Pravda, na Andoru jsou korektoři, kteří většinu chyb opraví, ale pokud byste chtěli posílat povídku do soutěže/nakladatelství/kamarádovi, mohlo by se vám taky stát, že by ji dotyčný odložil, protože by se kvůli chybám prostě nedokázal začíst.
To samé platí o odstavcích a diakritice a interpunkci.


Je spousta dalších věcí, která nebyla řečena.
Pro ty, co si nejsou jistí kvalitou svého dílka, již Pell nabídla náš stůl "Dílna U tří grácií". Rádi vám s vaším dílkem poradíme, opravíme, pomůžeme ;)
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
To je ještě v limitu.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Poučné... jenom doufám, že si to přečtě co nejvíce lidí... ;o)

PS: nenápadně poukazuji na nenápadnou reklamu v nenápadné hlavičce tohoto nenápadného "ponaučení" (to mi připomíná jednu věc... moje rada: dávejte si pozor, a» se vám moc neopakují slova..;o) )
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
sakryš, je to nějaký rozbitý...
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Jak jsem to četl, tak jsem zjistil, že nedělám snad nic z toho hehe... akorát sednu a píšu jak to přijde do tý mž hlavy...

he ale dostalo mě tohle...

Jste třeba instalatér. Co takhle tedy napsat něco o instalatérovi na kosmické raketě?

já si hned musel vzpomenout na Listyho z Red Dwarfa... hehe
 
Durin Mahalul - datum neznámé
dwarfm1808.jpg
Jak jsem to četl, tak jsem zjistil, že nedělám snad nic z toho hehe... akorát sednu a píšu jak to přijde do tý mž hlavy...

he ale dostalo mě tohle...

Jste třeba instalatér. Co takhle tedy napsat něco o instalatérovi na kosmické raketě?

já si hned musel vzpomenout na Listyho z Red Dwarfa... hehe
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063030004501343 sekund

na začátek stránky