Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Roztomilá zlodějka - Třetí kapitola - Pomsta i prozrazeníOblíbit

screen shot 2013-12-16 at 172744.38

Autor: Eveline

Sekce: Povídka

Publikováno: 24. května 2005 15:59

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Chcete čísti příběh mladé zlodějky ?
Poslouchat její příhody a povídky ?
Vžít se do naděje, překvapení i trápení ?
Běžte a slyšte její smutky i zklamání.
odkaz
To jest mladá zlodějka,
co se v noci ohání,
všechny omámí,
z pochvy vytáhne
a píseň smrti zazpívá
její dýka co,
krev i svaly,
roztrhá.
 
Noc se koupala v pohlcující mlze, která zalehla celé město. Vidět se dalo sotva na stovku coulů před sebe. Se slzami jsem se vydala ani nevím kam, možná do bývalého domu, snad jenom bůh by mohl vědět, kam jsem se tu noc schovala.

Vyjdu z domu, dýku už křečovitě drženou v mých ručkách. Toulám se tmavou nocí, připomínající mi křídla havrana, jenž by snad zakryl křídly toto město.
Nejdřív se vydám do našeho vyhořelého domu. Každý krok je nejistý, všude ticho, někdy jenom něco zašustí a někdy se ozývají kroky lidí procházejících kolem mě. Opět to strašidelné ticho, kterého se tolik bojím. Vykládaná dlažba na zemi je pokryta tenkou vrstvou jinovatky a celé nebe není vidět. Mlha se jistě ale pomalu ztrácí.
Nakonec dojdu k domu. Je vyhořelý, to jsem mohla čekat. Chvíli se na něj jenom zasněně dívám, představuji si ho tak, jak vypadal, než ho celý zničil ten rudý plamen. Je mi do pláče, ale něco mi dává cíl, žít dál. Vypátrat zloděje, snad poprvé jsem pocítila chu» opravdu se pomstít. Dojdu ke vchodu, který je celý černý. Dům vypadá hrozivě, vyčnívající jako opuštěný hrad za temné noci na kopci vedle lesa. Tak trošku připomíná obra. Okenice celé chybí, natož dveře.
Vejdu dovnitř do malé chodby. Odtud se ihned bezmyšlenkovitě vydám po schodech, na kterých je pouze vrstvička popela a na některých místech mé stopy, které jsou světlejší. Teď se neudržím, po tváři mi stékají kapky slz, slané a plné smutku.
Dojdu do svého pokoje. Pořád stejný, pomyslím si smutně. Lehnu si na dřevěnou postel, která je tak tvrdá, že bych si snad už radši lehla i na zem, ale ta je také pokryta černou vrstvou prachu.
Pořád myslím na celý můj život... Proč se mi všechno nedaří? Copak já za to mohu? To mě snad někdo trestá za to, že kradu? Nebo za to, že jsem nechtěla ten chléb? Proč? ptám se pořád dokola sama sebe. Se slzami nakonec usnu, plná zármutku a touhy se pomstít.
Probudím se do dne, který je pořád zakryt temnou mlhou nevědění. Lehce otevřu oči a rozhlédnu se. Ihned si vzpomenu na noc, tu nejhorší další noc v mém malinkém životě. Chvíli jenom ležím, snad ze smutku, nebo jen nevím, co dělat dál... Jak žít? mám hlavu plnou otázek.
Nevrle vstanu, upravím ba»ůžek, se kterým jsem dokonce i usnula.

Opět osvěžující chladivá voda mého potůčku. Snad ten jediný mě nikdy nezradí, jenom on je tu pořád, nenarušený, věrný, hodný a čistý. Rychle si v něm opláchnu tvářičku a ruce, které poté utřu do černého pláště.
Vydám se na náměstí, kde jsou už jako vždy stánky a obchodníci všeho druhu. Mlha už zmizela. Na nebi temné mraky, snad naznačují, že bude mokro. Na tržišti se na mě všichni dívají, jako kdybych byla nějaká...divná. Nevšímám si jich a vydám se ke stánku s jídlem. Sedí u něho starší paní, má koláčky a buchty. Už se mi sbíhají sliny, do této překrásné myšlenky však skočí zas touha po pomstě i smutku.
"Co bys ráda, děvče?" zeptá se mě vlídně paní, která je ve světlých šatech se zástěrou. Všude to překrásně voní vůní koláčů, a po ránu už dokonce i pečeným masem. Ve vzduchu se ještě dělají obláčky páry, které vydechuji.
"Jeden malinový koláček," řeknu paní a zvědavě si už prohlížím koláčky.
"A máš penízky?" zeptá se mě paní. Toto mě už opravdu naštvalo, všichni se mě na to ptají! Vsadila bych se, že mám více peněz než ona.
Naštvaně vytáhnu celý měšec plný peněz a ukážu jí ho. Ona mi bez dalších hloupých řečí podá koláček na malém plátěném ubrousku. Dám jí jeden stříbrný a bez zbytečných slov se vydám na další průzkum.

Den pomalu ubíhá a mě popadne opět smutek, vyrývá se mi do těla, nechává po mně stopy. Cožpak se mě už nenasytil dost? Snad mu nestačí tohle všechno? Mám zlost, celý svět nestojí za nic...vůbec za nic.
Začalo pršet, to jediné mi chybělo. Celé nebe pokryly černé mraky, na zem dopadají obrovské kapky vody a mě začíná být zima. Rychle dojdu k jednomu stánku, který má širší plátěnou stříšku a schovám se pod ni. Otočím se, abych se vůbec podívala, u koho to stojím. Vidím lesk, muže, stůl, šperky... Áá, to bude zlatník.
"Dobrý den," řeknu muži a podívám se na nebe, kdy se uráčí přestat.
"Dobrý, dobrý," řekne zlatník nenadšeně a dále se věnuje své nudné práci.
Z měšce, který mi zůstal v kapse, vezmu jeden zla»ák, blýskavou minci zlatavé barvy, jako sluníčko na nebesích. Hodím ji pod stůl, tak aby ji viděl zlatník. On se pro ni skloní a já rychle sáhnu po šperku. Šperk si schovám do kapsy a on se zrovna zvedl. Podá mi to a já jenom řeknu:
"Děkuji," on kývne hlavou a něco si zabručí pod vousy.
Někdo mi zaklepe na rameno a já se otočím. Koho to nevidím, stráže a vedle nich nějaký muž, je nějak slavnostně oblečený, jako kdyby měl narozeniny. Spíše vypadá jako šašek, červený pláš» s nějakými bílými pírky, kdo mu to koupil? Je to úplně hrozné, jak to může nosit? Na hlavě má něco zlatého, drahokamy... ten je opravdu směšný, pomyslím si pobaveně.
Jenom se usměji a pobaveným hlasem řeknu: "Ano?" a podívám se na ty muže. Nevypadají nejpřátelštěji a jeden se jenom pousměje pod přilbou. Ten vtipný pán se na mě podívá.
"Víš, kdo jsem, děvče?" zeptá se vlídným hlasem, ale přece trochu přísným.
"Šašek?" zeptám se s vážným výrazem ve tváři. Strážní se začnou trochu smát, ale já to nechápu. Ten šašek se na ně podívá a oni ihned zmlknou, to by se mi líbilo.
"Šašek? Děvče, budu tě muset něco přiučit..." řekne a mile se usměje.
"A co? Já všechno umím," řeknu a také se hrdě usměji. Šašek by se asi nejradši zasmál, ale nakonec se jenom pousměje.
"Krást také? A urážet krále také? To vidím," řekne a opět se usměje.
"Vy jste král? To je dobrý," řeknu a začnu se smát. Stráže zmlknou s velkou hrůzou ve tváři. Nechápu, proč se směji, smutek je pořád v mém srdci, ale tomuhle se musím smát. Nemůžu se ubránit dojmu, že tenhle pán není šašek, ale král.
"Ukaž obsah své kapsy," řekne teď šašek přísným hlasem.
"Ehm... Radši ne," řeknu a na tváři se objeví nejistota a strach. Šašek se podívá na jednoho strážného a ten dojde ke mně.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Rogrim - 24. března 2006 23:28
serpentmen5938.jpg
Na psaní příběhů na pokračování je nejtěžší to že musíš tím novým příběhem překonat slávu předešlého příběhu.To se ale málo komu podaří a tobě se to také nepodařilo v tomto příběhu.Kromě toho je tenhle díl prakticky o ničem.Je to jen taková přestávka před něčím větším.
Tak to vidím já.
 
evve - 17. července 2005 14:40
blue_butterfly_sm2219.jpg
Ha... a jsem tu...
Zdá se, že nejsem sama, komu přijde kvalita tvých dílek stále nižší a nižší. Co se děje? Na začátku (první část Zlodějky) jsi psala skvěle v poměru s tvým věkem a postupně ses podivně zhoršovala... styď se... ;o)
Celkově: všechno bylo chaotické, přeskakovala jsi od jednoho k druhému. Dost často jsem nechápala o co zrovna jde, ztrácela jsem se v místech, čase... škoda...
Příběh je docela dobrý (podle mě), jenom je tam příliš nelogičností a ještě více nereálného chování postav. Například: když vyhořel dům, jak mohla vystoupad do vyššího patra po schodech, které byly dřevěné? A co ta dřevěná postel? Mno dobře... ;o)
Ostatní již bylo zmíněno.
Rozhodně se ale těším na pokračování, dost mě zajímá další vyvýjení děje. Ale příště si vyber lepší název pro kapitolku/část, protože tohle k sobě moc nesedlo... ;o)

Škoda že jsi to usekla...
Hodnotím 4 body...
 
Kriss - 29. června 2005 15:13
18_n250.jpg
Zajímaví příbeh mě se to docela líbylo.....a korát ten styl bylo to takoví jako když to píšeš do dobrodrůža, všechny zbytečný detaily jsou popsaný to mě v příběhu docela rušilo

No to stím krárel nebudu říkat jestli to je realný nebo ne, ale je to povídka a vtěch se tyhle věci stávají, protože kdyby se nestávalí tak by byli nudný....
Chování tý zlodějky: to je nevizpitatelný, protože když prožila takovou tragédii, tak se může stoho s cvokmout, nebo se chovat nenormálně protože má nabouranej svůj charakter....


já dávám 6
 
pelleron - 22. června 2005 14:59
moje6321.jpg
No tohle je asi nejhorší část, kterou jsem zatím četla.

Ta holka se chová úplně nelogicky.
Neříkej, že ty by ses takhle chovala, vždyt to je nesmysl.
Je dobře, že ses tam snažila rozepsat její pocity, ale pořád tam mluvíš jen o pomstě a strachu, co třeba to, že by se jí stýskalo po matce? Co jsem tak pochopila, tak jí vypálili už druhý dům, vždy» to by na ní zanechalo taky nějaké následky, než jen slepou touhu po pomstě.

Zlatník byl naivka.
Když přijde do zlatnictví malá holka, je to každému podezřelé a dávají si na ní pozor.
Pak shodí minci a on nemá nic lepšího na práci, než aby to nějakému malému výrostkovi sbíral.
A dokonce si ani nevšimne, že mu na pultu chybí šperk, na tak cenné věci si člověk dává pozor a určitě by si toho všiml.
A podle mě by je ani nenechával na pultu, ale měl by je pořádně zamčené ve vitríně.

A ten král? Myslíš, že by se vybavoval s nějakým sirotkem z ulice?
Zatím jsem o moc lidumilných panovnících neslyšela.

Bylo to napsané hrozně kostrbatě. Pořád tam máš podmiňovací způsob, hodně to ruší.

Nevím, nelíbilo se mi to. Ani příběh ani styl, jakým je to napsané.
Dávám 3 body.
 
Eveline - 22. června 2005 12:46
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Eithné => Jen táák ... náhadnou ^_^
 
Eithné - 21. června 2005 14:29
dub2857.jpg
Mrs Xena: Náhodou kolem? Když byl slejvák? Mno tak tomu skoro nevěřím =) Ale když to tvrdíš =)

Durin: To není poprvé, co jsem to vypisovala ;)
 
Durin Mahalul - 21. června 2005 11:39
dwarfm1808.jpg
Eithné: he sem enem přelítnul ty kritiky dole a myslel sem, že to píše Pell a koukám, že i ty ses dala na tohle vypisování hehe...
 
StenoD - 21. června 2005 08:59
sten3612.jpg
Docela se mi to líbilo, ale musím bohužel souhlasit s Eithné. Série jakoby se pozvolna stvála slabší a slabší. Minulý díl se mi líbil podstatně více.

Snad se to příště zlepší...=) 6
 
Eveline - 21. června 2005 07:12
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Díky moc za kritiku. Jinak s tím králem na konci .. víš jak on šel tak nááhodou kolem ^_^ a uviděl ji ... btw.: já stát vedle ní, tak se taky směju ^_
 
Eithné - 21. června 2005 05:58
dub2857.jpg
Tak pár výhrad na začátek:
Nevím, jak to píšeš, předpokládám, že když vytvoříš další díl, jde rovnou na Andor? Bylo by lepší, kdyby díly příběhu na pokračování byly častější, protože jsem si opravdu z minula nepamatovala lautr nic.
Podle čeho jsi to dělila do dílu? Protože tenhle díl je dost krátký a hlavně jsi ani nedopsala pointu; kdybych ho měla samostatně hodnotit, nedostal by se moc vysoko.
Co se názvu týče, není příliš trefný - "Pomsta i prozrazení". Vždy» o pomstě tam není téměř ani slovo, tím bych šetřila na dobu, až se opravdu mstít bude. A úprávě to prozrazení tam není dopsané.
Co se té básničky týče, moc mi nesedla, a kromě toho mi tam na konci vůbec nepasují ty tvé čárky - osobně bych je asi napsala: "To jest mladá zlodějka, _ co se v noci ohání, _ všechny omámí, _ z pochvy vytáhne _ a píseň smrti zazpívá _ její dýka, co _ krev i svaly _ roztrhá."

Tak a teď k samotnému příběhu.
"Noc se koupala v pohlcující mlze, která zalehla celé město." - Je to dost podivný tvar. Co ta mlha pohlcuje? Co zalehlo město? Noc?
"Vidět se dalo" - Bylo vidět
" Se slzami jsem se vydala ani nevím kam, možná do bývalého domu, snad jenom bůh by mohl vědět, kam jsem se tu noc schovala." - Tak to se ztrácím v čase. Kterou noc? Tu, kterou popisuješ dál? Když mluvíš o tom domě, asi víš, že jsi se šla schovat právě tam...
"připomínající mi křídla havrana" - asi bych vynechala to "mi"
"jenž by snad zakryl křídly toto město" - Vynechala bych "snad", místo "jenž" bych použila "který"
"a celé nebe není vidět" - Takže je vidět jenom většina nebe, když ne celé?
"Dojdu ke vchodu, který je celý černý." - Tady je furt všechno černý, co?
"Okenice celé chybí" - vynech to "celé"
"po tváři mi stékají kapky slz, slané a plné smutku" - Jak vypadá smutná slza? To se mračí?
"ale ta je také pokryta černou vrstvou prachu." - Co? Postel? Zem?
"Pořád myslím na celý můj život" - "na celý svůj život"
"Proč se mi všechno nedaří?" - "Proč se mi nic nedaří?"
"Copak já za to mohu?" - vynech "já"
"Probudím se do dne, který je pořád zakryt temnou mlhou nevědění." - Heh, jak vypadá den zakrytý temnou mlhou nevědění? Asi jem fakt mimo, ale tenhle tvar mi uniká významem ;)
"Lehce otevřu oči" - Skoro by to stačilo i bez toho "lehce"
"tu nejhorší další noc v mém malinkém životě." - Další? A to je myšleno jak? A místo "malinkém" použij "krátkém".
"Nevrle vstanu, upravím ba»ůžek, se kterým jsem dokonce i usnula." - Proč nevrle? a místo první čárky dej "a".
"zeptá se mě vlídně paní, která je ve světlých šatech se zástěrou" - vyhýbej se tvaru je, zkus třeba "zeptá se mě vlídně paní oblečená ve světlých šatech se zástěrou"
Pak máš dvakrát za sebou tvar "naštvalo"
"vyrývá se mi do těla" - Buď ti tam vyrývá něco (vrásky, cokoliv), nebo se ti do těla "vrývá". Tohle je blbost.
"Celé nebe pokryly černé mraky" - Ty už tam ale jsou od rána...
"zeptá se vlídným hlasem, ale přece trochu přísným." - Jak takový hlas zní? Dost mi to vrtá hlavou.
"Nemůžu se ubránit dojmu, že tenhle pán není šašek, ale král." - A to je tak vtipné, že tam má z toho výtlemy?

Je tam toho víc, ale nemůžu vypsat všechno...
Ani trochu mi tam nesedí přítomný čas.
Jinak - nevím, jakou dobu popisuješ, ale obávám se, že ani dnes v noci není ve městě naprostý klid - natož ve středověku.
Kolik je té zlodějce? Proboha, neříkej mi, že neví, jak asi vypadá král - že ho považuje za šaška...
To se král v tomhle marastu producíruje pěšky mezi stánkařema a číhá na zodějky? Není to trochu uhozené?
A na závěr - "Ukaž obsah své kapsy,"... - "Co to má v kapšišce?" =)

Mno, jinak mám pocit, že celá série jde kvalitou (zatím naštěstí pozvolna) dolů. Kromě toho je to fakt neš»astně useklý, konečně se tam něco děje - jenže co, to do příště čtenář zase zapomene.
Radši opět nehodnotím.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.075598001480103 sekund

na začátek stránky