Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

výkřikOblíbit

10589821_1460268080926062_151806318_n3474.jpg

Autor: Circo macabre

Sekce: Báseň

Publikováno: 19. dubna 2014 15:40

Průměrné hodnocení: 3.8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
halleluja
 
před očima jsem spatřil obraz
byl mlhavý a neustále se vzdaloval a přibližoval
znovu znovu a znovu
jevil se jako epileptický záchvat
bez začátku i bez konce
a já v něm spatřil - sebe
a celé lidstvo shrbené pod tíhou vlastního života
ne života ale přežití
nad námi stály monumentální postavy držící v rukou biče
a švihající jimi kohokoliv komu se podlomila kolena
ti pak umírali s první modlitbou na rtech
a poslední vzpomínkou na někdejší život
nebyl to hezký pohled
ranní mlhy byly nahrazeny mlhami vycházejících z továrenských komínů
dětský smích byl nahrazen smíchem strojů
dětský pláč byl nahrazen pláčem umírajících stromů
koketování anglických hebrejských alžírských
australských francouzských i českých žen a mužů bylo nahrazeno znásilňováním
vůně květin už neexistovala
místo toho se čuchalo k toluenu a benzínovým výparům
přišla vláda jednoho muže jednoho stroje
který měl jako jediný srdce
vystavené ve vitríně
a skrze něj ovládal životy jiných
jen ne ten svůj
kdysi jsme nadávali na ministerstvo financí
ministerstvo kultury
ministerstvo školství
ministerstvo...čeho vlastně?
nadávali jsme aniž bychom věděli na co jen aby bylo vidět že máme svůj názor svojí hlavu
ale teď když je to opravdu potřeba se nevzmůžeme ani k tomu chcípnout
kde je ta hrdost? kde je ta nadřazenost?
kde je ta arogance a kde je vůbec něco lidského?
kde to je?

nikdy mi nebylo úzko ale teď mi je
nikdy jsem neměl problémy s dýcháním ale teď je mám
nikdy jsem nic ale teď jsem nic

nebolí mě to?
 

Komentáře, názory, hodnocení

Tiara - 12. května 2014 11:52
reg674.gif
Tedy....no.
Já také napíšu veledíla, která přetrvají věky.
Ale tohle.
Ehm.....autor odpusťí.
Je špatné i na mě.
 
Washeek - 05. května 2014 22:11
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Circo macabre - 03. května 2014 17:26
Nom... protože jsem to fakt zkoušel. Chtěl jsem to opravdu dočíst a opravdu ti k tomu něco říct, ale nějak to nešlo...

Taky jsem vytvořil pár hodně špatných děl a feedback typu nedočetl jsem to, je poměrně zásadní. Můžeš se třeba zkusit pídit po tom proč, ale v zásadě to znamená zkus to udělat úplně jinak...
 
Ronnie - 04. května 2014 19:57
men1688.jpg
Marigold - 04. května 2014 19:29
Tak třeba se nikam posouvat nechce... třeba mu stačí být dokonalým pro sebe a pro ostatní nemusí být ani dobrý... :) Třeba mu to vyhovuje. :)
 
Marigold - 04. května 2014 19:29
images7884.jpg
Beredur - 04. května 2014 16:18
...jenomže by bylo potřeba ty motivy rozvíjet. Pracovat s nimi. Ne se na něčem zastavit jako autor. Protože ten se od začátku co sem přispívá nikam neposunul. Ani o palec.
Obávám se, že Circo, postrádá jakoukoli sebereflexi nebo reflexi obecně.
Protože si od nikoho nic nebere.
 
Beredur - 04. května 2014 16:18
beredur9549.jpg
Jako zásadní přehmat mně připadá nakládání s klíčovými segmenty básně, protože mám pocit, že usiluješ o polytematické stylizace (teda některé obrazy tak působí), ale výsledek je laděný jako monotematická záležitost a to ještě ve fádním provedení. U úvahových a intelektuálních textů můžeš udělat dvě věci: 1) postavit to na atematičnosti, kdy není podstatný obsah, ale masírovat musíš vícerozměrnými obrazy a jazykovou hrou a hlavně obecně kompoziční formou, aby smysl a idea díla byla z náznaků odvoditelná (tady si myslím, že nejsi dostatečný snílek a názvosloví je velmi strohé). Nepotřebuješ mít propracované téma, i poezie všedních věcí je velmi poutavá, když to položíš do správných vazeb a relací. Zkrátka vyšponovat více estetický účinek básně obrazy, které by v člověku vydráždili emoci. Zde máš opravdu vetché tahy obrazů, jazyk je více prozaický, a celkově se mně zdá, že slovní výbava je ubohá, a ani to, že lavíruješ mezi spisovnou češtinou a obecnou češtinou, ti vakuum duchaplnosti nespasí. A nebo za 2) udělat klidně monotematičnost, ale s tématem obsáhle pracovat a křížit ho v rozmanitých strukturách, na úkor obraznosti a jazykových divočin. Osobně jsi mě nepřesvědčil, že prosytíš jedno téma takovými jevy, jako je bytelná variace, kontrapunkt či paralela v básnických motivech. Pokud nechceš metafory, tak tohle musíš zvednout, protože co v tvých věcech chybí, je bezprostřední expresivita a z toho oduševnělá reflexe u příjemce textu. Ty práce negradují, jsou ožebračené o zvrat, nevyvolávají echa dalších kontextů. Ono možná tě trkne zajímavé téma, ale pak dlabeš na propletenost motivů, snad jako bys spoléhal, že si to receptor díla vydedukuje. Netvrdím, že se u tebe nedá emoce abstrahovat, ale je to ochuzeno o spontánnost a postrádá to explozivní energii. Na polytematičnost v šabloně společenské lyriky podle mě nemáš věk a s ním související přehled (promiň, ale nejsi Wolker, který dělal sociální balady v cca dvacítce). To už je opravdu kumšt toto zplodit, sestrojit síť motivů a citlivě s nimi nakládat v konfliktních módech, hatit je a znovu nabízet v jinak pojatých verzích a variovat je. To je umění nejen prozaické poezie, které neseskládáš za hodinu. Je dobře, že dumáš, ale promítni to důkladněji, vrhni se na téma z různých úhlů a trap ho a mazli se s ním a hněvej se na něho. Tak, jak to servíruješ, tak se ve mně zrcadlí dojem, že tě ani to téma nezajímá, a že se ti i líbí neangažovanost (protože kdyby to byla srdcová záležitost, tak to i jinak vypadá ve výsledku). Poezie apoetického věku taková dílem je, píše se odosobněle, ale je hromada případů, kdy takový produkt v tobě trůní dlouho. Pokud bych ti měl doporučit, pak se pokus utkat báseň s jedním tématem, který by nepůsobil placatě, a prohmatat to téma skrz na skrz a cikcak. Pak ten literární útvar bude šťavnatý, pak se člověk k němu i třeba vrátí a prohlásí: není to zbytečné.
Zatím, co jsem od tebe četl, není žádná hrůza, stopy básnických dispozic tam jsou (a to, že jiné literární servery tě oslavují, to je jen další iluze domnělé dokonalosti), ale vypadáš jako ukvapený a zbrklý autor, který jde přímočaře vpřed a ani se neohlédne. Možná se básníkem člověk stává, když se nestydí se zdržet a nehanbí ho disciplinovanost. Tvé počiny jsou uřícené, přitom by možná pro začátek bylo fajn se s nimi častěji polaskat a netlačit to přes mrtvoly dál. Ale uznávám, takové rychlé „básnické“ asociativní črty, jaké jsou ty tvoje, jsou prospěšné a mají význam. Jenomže…
 
Marigold - 04. května 2014 12:04
images7884.jpg
Circo macabre - 03. května 2014 17:26
nikdo ti nenutí zamilované básničky, spíše se zamyslet a zkusit jednodušší formu, jednodušší téma. Protože ač se ne vždy s Ředidlem shodnu, spíše se neshodneme, tak v tom posledním kmentu má pravdu.
Vidíš t z komentů, nikomu se to nelíbí, nezaujme to a nenaplní... nikdo si to nepamatuje, má probém to dočíst (i to je mmch důvod k zamyšlení;))

Takže s tím něco zkus udělat, piš, ale ať to nějak vypadá, protože tohle nemá smysl.
 
Ředidlo - 03. května 2014 20:16
s6001-redidlo_biggest3773.jpg
Circo macabre - 03. května 2014 17:26
Přínosných komentářů Ti bylo napsáno již více než dost, takže nač plýtvat časem, když to je očividně zbytečné. Nerad bych někomu bral styl psaní, který ho baví, který považuje za ten svůj, který ho naplňuje. Jen jsem se Ti snažil říct, že to jsou prostě nesmysly, které Tě sice možná baví psát, ale abys neočekával, že to bude bavit číst čtenáře. Pokud Ti o tohle nejde a nezajímá Tě názor čtenářů, tak to je pak samozřejmě v pořádku, klidně všechyn argumenty ignoruj a piš dál tak, jak Tě to baví. Pokud ovšem chceš psát i pro čtenáře, tak svůj styl psaní budeš muset změnit. Tohle jsou prostě nečtivé bláboly. S poezií to nemá nic společného.
 
Circo macabre - 03. května 2014 17:26
10589821_1460268080926062_151806318_n3474.jpg
Beredur - 29. dubna 2014 09:26
s grafickou stránkou textu teda do příště zkusím něco udělat. vlastně jsem měl na mysli, že s tím něco udělám. ovšem Ferlinghettiho způsobem psát nechci, mně tyhle příšerně obrazné básně moc nevoní, je to jako bych byl v lese, ale všechny stromy pro mě byly spálený. radši budu pracovat na tomhle stylu psaní, dokud mě to bude bavit. ačkoliv do určitý míry bych tu obraznost mohl zlepšit.

pokud se v mých básních dočkáš rýmů, tak jsou určitě neúmyslné, jelikož jsou mi proti srsti, tedy ty úmyslně vytvořené.

díký, že ses kvůli mně namáhal s natolik konstruktivní kritikou (je trochu smutné, že natolik konstruktivní jsem se jí nedočkal na žádném literárním serveru).

Marigold - 29. dubna 2014 10:23
a co je vhodný pro můj věk? zamilovaný básničky? napsal jsem dvě a bohatě mi to stačilo. nelíbily se mi a to ne kvůli tomu, že bych neuměl psát, nelíbily se mi zatím ani od uznávanejch básníků. nebo třeba o drsným životě na sídlišti? ne. nebydlím na sídlišti, nemám drsnej život a podobný básně mi přijdou jenom jako laciná póza. řekl bych, že pro můj věk je podobné téma nejvhodnější, ale třeba se mýlím.

tahle báseň je skutečným výkřikem, na který nejsem už ani nikterak hrdý, ale ten zbytek, o tom bych se byl ochotný hádat, ale nechci.

i tobě taky děkuji za komentář.

Enderson - 30. dubna 2014 09:21
hledám se a nemám pocit, že bych se ještě našel, takže ano, možná, vlastně určitě, si na něco hraju. mé výmluvy a neustálé reakce na ně, už mě nebaví, takže možná nějakou napíšu. ovšem tvrzení, že se to nikdy nebude líbit okolí zpochybním - ať už ta desítka tady (já vím, že je to v podstatě nepodstatné, ale ten člověk jí nejspíš nedal náhodně vybranýmu dílo), pak třeba i na jednom literárním serveru. ale proč to píšu netuším, tebe to (po právu) nepřesvědčí, mně to nijak nepomůže. řekl bych, že ses vyjádřil dostatečně srozumitelně, při tolika negativních a obsažných komentářích si nejspíš dokážu představit, co bys mi vytýkal.

Ředidlo - 02. května 2014 02:16
do hodiny možná, já to měl za dvacet minut ;) ale díky za (ne)přínosný komentář.

Washeek - 03. května 2014 11:58
a proč mi to píšeš? mně nevadí, když mi to někdo kritizuje jak jen se dá, ale na podobný krátký a zbytečný komentáře jsem alergickej. kdyby mi to sem napsal každej, kdo to nedočetl, tak se v tom brodím nejspíš ještě dnes. možná si mi ale chtěl zatlouct ten pověstný poslední hřebíček do rakve.

Hitomi - 03. května 2014 12:57
má díla mě většinou nebolí, spíš se na nich pak směju, pokud jsou natolik špatná. a tohle by i mohlo být.
 
Hitomi - 03. května 2014 12:57
mal315776.jpg
Nevím, jak autora, ale mě tohle skutečně bolí :) už po několikáté v řadě. Opět mi to přijde neuvěřitelně prázdné a nic jiného se u této formy poezie dle mého ani moc hodnotit nedá. Alespoň ne z pohledu obyčejného čtenáře :)
 
Washeek - 03. května 2014 11:58
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Nedonutil jsem se to dočíst.
 
Ředidlo - 02. května 2014 02:16
s6001-redidlo_biggest3773.jpg
Neestetické, nečtivá forma a nelíbivé. NEbudu to komentopvat dlouhosáhle jako erudovaní kolegové, já Ti to napíši stroze. Je to sračka, kterých dokáže většina lidí ze sebe vysolit do hodiny několik. Je to prostě slátanina vět s nějakým uměle vytvořeným hlubokým tématem, které já ovšem nenašel. A zařadit tohle do Básní ? Snad Zamyšlení, nebo Povídka. Za sebe však doporučuji sekci "Nová nestvůra".
 
Fistandantilus - 30. dubna 2014 21:34
fuck_y2031.jpg
Výkřik do tmy.
 
Enderson - 30. dubna 2014 09:21
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Psal jsem sem mezi třetí a čtvrtou ráno, díky automatickému odhlášení jsem přišel o dost dlouhý komentář. Teď se mi to stalo znovu. Přestávám mít náladu na to to komentovat a popravdě mám vztek na tvůj článek (protože mi to přijde jako by to byla jakási aura tvého článku že ten podělanej komentář dvakrát za sebou nezkopíruju aby se mi nesmazal.)


Takže jednoduše.... Je to kekel a nelíbí se mi to... Hraješ si na něco na co nemáš... Tvé výmluvy proti anotaci jsou trapné, protože anotace slouží k něčemu jinému.... Píše se to Hallelujah.... Svou anotací jsi ze sebe udělal troubu.... to čemu říkáš báseň je jen text... a v neposlední řadě mého zkráceného sdělení (jakýsi výtažek z těch dvou dlouhých) tophle se nikdy nebude líbit okolí... věř mi. (Třeba až se uklidním tak se to pokusím znovu a srozumitelně okomentovat.)
 
Marigold - 29. dubna 2014 10:31
images7884.jpg
Marigold - 29. dubna 2014 10:23
a ještě raz ta anotace:

anotace nemá mluvit za dílo, ale má ho uvést, navodit trošku atmosféru a naznačit proč básník psal, jak psal a co tím sledoval- zvláště u takových kusů jako píšeš ty, tam, kde se čtenář ztrácí.
U věcí zamilovaných to tak těžké samozřejmě není podívej se zrova třeba na Beredurovi anotace, výstižné a stojí za to. A ty se do toho pak snáze dostaneš a víš, do čeho jdeš;)
 
Marigold - 29. dubna 2014 10:23
images7884.jpg
A teď zase já:
A vrátím se zas a znova k anotaci:
pokud je to jak říkáš ty, tak bys je neměl psát vůbec, protože, když už se tam rozhodneš něco - doslova vyblít- tak ať to má sakra smysl. To už je lepší, aby tam nebylo nic. Protože tvá anotace zde mi vystupuje jako, právě jsem za dvě minuty vypotil tenhle kotel slov, nějak to rozházel a huráááá jdu to postnout....

A teď k samotné básni, minule jsi tuším psal, že je ti šestnáct- a já se ptám, kur*a proč si vybíráš ve svém věku takový témata? Je to jako pokus o punk v básních a jakýsi vzdor proti celé společnosti, ale prostě ti to nejde.

Nebudu se dívat na hodnocení tvých básní podle čísel, protože ty nemají žádnou váhu, ty co tam rvou ty desítky jsem v životě neviděl nikde nic zkritizovat a budu vycházet z textových hodnocení- ty mají jediné nějakou váhu.
Za celou dobu co tady píšeš,- psali to tu jiní- se ta poezie moc nelíbí, stále je to to samé, a ty jdeš neustále proti proudu- možná z nějakýho vzteku, vzdoru, nevím, je mi to jedno. Ale spíše jde o to, že si z toho nic neodnášíš.
Ty básně jsou skutečně jak si napsal zde v nadpisu. Výkřiky. A třeba v tomto stylu nevidím nic čím by mě ta báseň oslovila.
Před tím než jsem se dostal k tomu sem napsat, jsem to četl třikrát- dnes jsem musel znova protože mi z toho v hlavě nezůstalo nic, neoslovilo to.

Protože tomu chybí určitá forma. A vím, že spousta lidí se na tu formu nepotrpí, ale takhle to prostě čteš, a nemáš v tom žádnou rytmiku, melodii - a to je přesně ten důvod proč si tady nikdo za chvíli na tvé dílo ani nevzpomene a nic z toho si nazapamtuje.

Jako každý jsme jiní, a každý to máme jinak, ale nechceš zkusit nějaká témata bližší tvému věku?;)
 
Beredur - 29. dubna 2014 09:26
beredur9549.jpg
Není scestné, že usiluješ o produkci společenské lyriky a že přejímáš některé poetické ideje amerických „beatníků“. Jenomže fakt, že k nim stereotypem, nudou, tematickou látkou civilních nešvarů a snahou o jazykovou hru (u tebe haprující) trochu inklinuješ, výlučně neznamená, že se k nim výrazně přibližuješ jako ke Ginsbergovi a Ferlinghettimu tebou zdůrazňovaný Bukowski.
Už jenom takový nepatrný detail. Americká poezie si vcelku libuje v kompozičních pásmech ne sloupcových (což děláš až na poslední věc ty), ale horizontálních zhruba od dob „průkopnického“ Whitmana (jeho Stébla trávy jsou psány dlouhým horizontálním veršem), a generace beat básníků od toho neupouští. Navíc u takového Ferlinghettiho je náznak hraní si s grafikou textu (nejsou to pravé obrazové básně, ale poezie apoetického věku pracuje a grafickou aurou mnohem precizněji než ty). Přitom Enderson už ti jednou převedl text do horizontálního pásma, které v takhle pojaté společenské lyrice vypadá přednesově a graficky lépe než sloupcová kompozice. Nechceš, prosím tě, více experimentovat s grafickou stránkou textu? Osobně mně nevadí, že ignoruješ úplně interpunkci a diakritiku, jako výraz postmoderní avantgardy to ještě beru, i generace beat se částečně zřekla znaménkových norem, ale přece i oni uznávají takový obecný avantgardní základ (ve strofických kompozicích jsou velká písmena sporadicky - v textu je nutné rozlišovat, který úsek je výslovně volný a asociativní, a který je integrovaný s jinými pasážemi textu). Aby to bylo transparentní; vložím tu výtah jedné věci z Ferlinghettiho Lunaparku v hlavě (jen na okraj, mám vcelku rád příležitostně tuto poezii, a taky to i někdy v podobném duchu píši):

Ó bylo jaro
kožešinového listí a kobaltových květin
kdy cadilacy propršely korunami stromů jako déšť
a zaplavily louky šílenstvím
zatímco ze všech umělých mračen
skanuly bezkřídlé miliardové zástupy
bezhlavých pohrobků Nagasaki

A čajové šálky
plné popele
pluly kolem

A když už tu máme torzo POETICKÉ básně, pak předestřu, že tvé básně jsou výrazně nepoetické v porovnání třeba s Ferlinghettim. Inklinují více k výrazné prozaické poezii, protože působí neutrálně na emocích (Ferlinghetti tu má „rétorické“ ó), protože si bídně hraješ se slovy (např. v divadle o Praze, což je relativně krátký text, máš narvány slovní konstrukce řeku velkou a velkou fantazii: to je slabé proti zdobným přívlastkům Ferlinghettiho, jako je kožešinové listí a kobaltové květiny). Ale největší nedostatek je v obrazových figurách a metaforách (a proto je to i poeticky chatrné). Jako bys ignoroval cit pro obrazy, výjimečně máš personifikace (zde např. cadilacy propršely…), o pořádné srovnávací a paralelní metafory je štěstí u tebe zavadit (Ferlinghetti mistrně pracuje s kontrasty v obrazech, a tak bravurně dociluje i kontrasty v idejích básní; zde na jedné straně přirozené americké pohodlí v míru a na straně druhé nepřirozený japonský „komfort“ míru), o metonymiích ani nemluvím (vidíš ten strohý metaforický harmonizující závěr, jenž je syntézou předchozích obrazů, citlivě posazený do detailu?). Zde je ta metaforická dovednost lepší, ale působí to na mě jako schématické ilustrace. Ale zpět k syntaxi.
Jak registruješ, u Ferlighettiho jsou i velká písmena (a on používá i interpunkční znaménka, např. pomlčky). Také namátkově zařazuje rýmy (asonanci), což jsem u tebe uviděl snad až tady (a teď nevím, zda si to uvědomuješ či jde o náhodu) . Američtí básníci beat generace nejsou tak „technicky“ triviální, jak se můžou zdát. Jejich nadsázky jsou mnohdy až dekadentní (což u tebe bez promakaných symbolů je a bude potíž).
A vůbec, konfrontace by zatím postačila. Byl bych osobně spokojenější, kdyby to bylo aspoň o chlup více poetičtější. Jako špatný vrh to nevnímám (částečný automatismus v obrazech, méně však snový). A vůbec, zkus se, prosím tě, podívat na své počiny více konstruktivně a více se sebereflexí.
 
Ronnie - 28. dubna 2014 19:21
men1688.jpg
Circo macabre - 28. dubna 2014 18:01
Souhlasím, že dílo by mělo být hlavní, ale to, jak navnadíš případné čtenáře, má taky velkou váhu. ;)

Ano, taky jsem kdysi psala bez čárek a teček, pokud to bylo něco, co prostě muselo rychle na papír. Ale to neznamená, že jsem si to po sobě několikrát nepřečetla a neprovedla úpravy. ;)

Třeba epileptický záchvat. Tohle mě zadrželo fakt dlouho a mám u toho asi takový nejsilnější pocit, že tohle už tu bylo. Jsou to jen dvě slova, ale třeba u mně to udělá hodně... :) Přiznávám, že to ale asi bude tím, že poslední věc, jež jsem od tebe četla byl "žalozpěv ztratosféry" a tam se to objevilo. :)

Co se mně týče, snažím se být objektivní, takže ne, za žádné komentáře nic neodnášíš. :) Výkřik je můj oblíbený obraz jak z expresionismu, tak vůbec ze všech. Možná proto jsem od toho čekala trochu víc. :)
 
Circo macabre - 28. dubna 2014 18:01
10589821_1460268080926062_151806318_n3474.jpg
Ronnie - 27. dubna 2014 21:54
anotace, věčnej problém, ke kterýmu už jsem se vyjadřoval (konkrétně, že za básníka má mluvit jeho dílo a ne komentář k němu). řekl bych, že anotace jsou vhodnější spíš k povídkám, úvahám, reportážím apod. a že je to slůvko nesmyslné? no možná je, bylo to totiž první slovo, které mě napadlo, když jsem si tu báseň vybavil. pro mě je to určitá ironie vzhledem k obsahu.

začínání malým písmenem je hrozně subjektivní záležitost, chápu, že někomu se to nelíbí, já jsem s tím však nadmíru spokojen, jakožto i s absencí čárek a teček, ty by totiž mohli přerušit můj tok myšlenek, který je při psaní nepřetržitý až do konce a zničily by kouzlo okamžiku. tudíž je ignoruju.

který věci se mi opakujou? když řekneš některý, nedokážu si z toho nic odnýst, tudíž bych byl vděčnější za dovysvětlení. abych to mohl příště třeba líp schovat, případně vynechat úplně (což nejspíš nehrozí, jelikož když se to objevuje častějc, tak to pro mě nejspíš něco znamená).

nic se neděje. jak už jsem někde psal, nejspíš si to teď odnáším za všechny ty velkohubý a možná až přehnaně tvrdý kritiky u děl a kanonád jinejch nadšenců.

ACSt0rm - 28. dubna 2014 09:27
a jak jinak se poezie píše, než že autor dá na papír svoje momentální myšlenky?
píšu spontánně, tudíž než se vypracuju, naberu nějaký zkušenosti apod. projdu nejspíš fázemi, který se budou zdát hodně lidem vcelku neopetický. ačkoliv já, jakožto autor, v tom tu báseň prostě vidět budu.

k anotaci i absenci čárek, teček a velkejch písmen už jsem se vyjádřil v reakci na Ronnie, tudíž mi přijde zbytečný reagovat znovu.
pokračoval bych, i kdyby se to nikomu nelíbilo, ale díky za radu. ovšem neznám nikoho ve svém blízkém i dalekém okolí, kdo by se věnoval podobnýmu stylu psaní a byl považován za dobrýho.

na počítači zásadně nepíšu, nejsem toho schopnej, ničit si tím myšlenky. já uznávám jenom papír a tužku.
 
ACSt0rm - 28. dubna 2014 09:27
circus7_by_grinch74570.jpg
No...

Já se v téhle poezii vůbec nevyznám a nerozumím jí. Jsem laik, ale myslím si, že něco takového bych dokázal sepsat i já. Možná v tom je jiný smysl, ale mně přijde, a vůbec nevím, jestli to tak je, že naházíš za sebe slova, věty a všechno ostatní. Prostě dáš pod sebe všechny myšlenky, co se ti zrovna honí hlavou. Možná je to pěkné a přiznám se, že to bez problému zvládnu přečíst až dokonce, ale stejně mi to jako poezie nepřijde. Alespoň mě ne. Tobě ale asi ano, když si to zařadil do kategorie báseň.

Buď si nepoučitelný, anebo se snažíš zviditelnit. Už u dosti "básní" zde na Andoru ti byla vyčítána anotace. Stále ji neuděláš. Třeba to k tomu patří. Třeba k tomu patří i absence interpunkce a velikosti písmen. Pokud to k tomu opravdu patří, pak v tom pokračuj a pokud se to někomu líbí(dle hodnocení asi i ano), tak v tom taky pokračuj. Doporučoval bych ti však se poradit s někým, kdo téhle poezii holduje a třeba ji i tvoří. I taková poezie je krásná, tohle ale dle mého názoru není.

Shrnuto a podtrženo mi to přijde jako slátanina, která vznikla v okně pro text Andoru za pár minut. Nehodnotím...
 
Ronnie - 27. dubna 2014 21:54
men1688.jpg
Okey... Takže...
Ano, i mně občas dělá problém napsat něco do anotace, ale narvat tam jedno nesmyslné slovo mi prostě nepřijde zrovna ideální.
Nelíbí se mi, že začínáš malým písmenkem. Možná je to moje věc, ale tohle mi prostě vadí. Asi jsem už zvyklá tak moc opravovat, že jsem na tohle přímo alergická. Taky mi vadí absence čárek a teček. Celé mi to přijde jako jeden jednolitý text, který končí až otazníkem. Bez teček a čárek se v tom dost ztrácím a mám tendenci to přečíst rychle, na jeden nádech a jedním tónem takže se mi to ve výsledku vůbec nerýmovalo a přišlo mi to absolutně nepoetické. Což asi nebude správně.
Sama vím, že je těžké vymyslet něco nového, z toho mála co jsem od tebe četla mi přijde, že se ti některé věci dost omílají. Trochu mě to ruší, protože pak nevnímám text, ale přemýšlím spíš nad tím, kde jsem to už četla.

Abych mohla hodnotit dál musela jsem si to přečíst ještě párkrát... Chtěla jsem tu dopsat, že jaký je námět a forma, ale výše zmíněné věci mě prostě odrazují od toho, abych to znova pročítala, takže to úplně vynechám. :D

Sorry pokud se tě můj názor dotkl.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.068542957305908 sekund

na začátek stránky