Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Harry Potter a vražda v Bradavickém expresuOblíbit

opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg

Autor: Clayman

Sekce: Povídka

Publikováno: 01. února 2020 10:02

Průměrné hodnocení: 8.4, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Víte, proč zrovna dětem a blbcům sirky do ruky zásadně nepatří?
 
V kupé se sešli tři studenti prvního ročníku. Navzájem se sobě představili jako Ron Weaysley, Hermiona Grangerová a Harry Potter.
"Ten Harry Potter? Ten, kdo přežil útok Vy víte koho?"
"Ano, to jsem já," pípnul nesměle Harry a navzdory své snaze se začal červenat ve tvářích. Stále si nedokázal zvyknout na to, že je v kouzelnické komunitě taková celebrita a ani nechápal, čím si všechnu tu slábu zasloužil. Jediné, čím se proslavil, bylo to, že přežil.
"Musíš už určitě umět spoustu kouzel, když jsi tak slavný kouzelník," ozvala se opět dívka a pyšně shlédla na oba chlapce, kterým se po tváři rozlil zmatený výraz.
"Já myslel," mumlal Ron s ústy plnými čokoládových žabek, "že to nás naučí až ve škole."
"Nesmysl, sama jsem se už z učebnice naučila několik kouzel pro první ročník a dokonce i něco z kapitol pro vyšší stupně!" pyšně prohlásila Hermiona a demonstrativně vytáhla svou hůlku.
"Neměla bys tady s ní takhle mávat," ozval se Harry a nervózně si poposednul. "mohla by třeba náhodně spustit a něco nám udělat."
"Ne když s ní umíš zacházet. Tohle kouzlo je prosté. Sleduj."
Namířila Harrymu mezi oči a pronesla zvučným hlasem: "Reparo!"
Na ta slova Harryho brýle zahalila třpytivá mlha. Za vteřinu zmizela a oba chlapci užasle sledovali, že Harryho brýle jsou opět z jednoho kusu. Směšná lepící páska, jež je držela pohromadě, již nebyla potřeba.
"Páni, díky Hermiono!" usmál se vděčně chlapec. Ron se však tvářil skepticky.
"To nevypadalo zas tak složitě. Chci to taky zkusit!" Rukama ulepenýma od čokoloády vzal Harrymu jeho brýle a klepnul jedním sklem o stolek. Po čočce se rozeběhnul velký pavouk.
"Tak, teď si je nasaď a já je opravím," řekl a nasypal si do úst několik bertíkových lentilek. Harry ho neochotně poslechnul a otočil se k němu čelem. Ron zvednul svou křivou a poslepovanou hůlku, namířil mu mezi oči a vykřiknul zaklínadlo: "Reááárrghóóó!" Jedna z lentilek se mu v momentě vyslovění zaklínadla rozpustila v ústech a vyloučila do nich odporně kyselou chuť. Hůlka však Ronovo zaklínadlo seslala a to přesně tak, jak jej vyslovil. Harrymu bohužel scházela hlava. Na místě, kde ještě před vteřinou byl chlapcův obličej a krk, byl nyní jen očouzený pahýl torza. To se pomalu převážilo dozadu a pláclo sebou o koženkový povrch sedačky. Chvíle nechápavého ticha. A potom už jen křik.

Mnoho studentů bylo předvoláno k výslechu jako svědci. Ron byl zadržen za spáchání zločinu zabití z nedbalosti a i Hermiona byla obviněna k napomáhání zločinu. Soudu však nestačilo obvinit dva nezletilé a tak se pátrání rozšířilo i na další osoby. Usvědčeni a k pobytu v Azkabanu odsouzeni byli i Rubeus Hagrid a Garrick Ollivander. Obžaloba hřímala, že co je to za svět, kde napůl retardovaný moták navádí mladého chlapce (dle pokynů v dopisu doručeném ptákem), aby si opatřil potenciálně smrtící nástroj, a kde mu jej postarší obchodník milerád prodá, aniž by ho zajímalo, že je jeho zákazníkovi pouhých jedenáct let a neprošel náležitými psychologickými testy. Albus Brumbál, ředitel Bradavické školy čar a kouzel, se chabě pokoušel hájit slovy, že mladí kouzelníci vědí, že nemají kouzlit mimo vyučovací hodiny, ale sám soudce jeho výpověď rozmetal protivýrokem:

"To ale obžalovaní studenti nevěděli, vždyť ještě nenastoupili do prvního ročníku a přesto cestovali se svými hůlkami. Zvědavost a nešikovnost je důvod, proč tu jsme. Ve vaší škole studuje nějakých čtyři sta žáků. Každý z nich má hůlku a každý z nich umí vyřknout libovolnou magickou formuli a provést patřičné gesto, když se je naučí. Nikdy vás nenapadlo, že i prostý prvák umí namířit svou hůlku na druhého studenta a vyřknout kupříkladu "Avada Kedavra", čistě ze zvědavosti, a je vymalováno? Navíc si studenti opatřují hůlky a provádí s nimi čarovné formule dříve, než získají patřičnou dovednost." Asistentka soudu dala kolovat fotografie dětí s očouzenými obličeji a ohořelými zbytky učebnic.

"Kdybychom byli mudlové, dal by se tento případ přirovnat ke kurzu zacházení se střelnou zbraní. Zatímco v takovém kurzu se musí každý držitel nejprve podrobit náležitým zkouškám, než je mu vydáno povolení k držení zbraně, nepřichází v úvahu, aby se třeba pistole dostala do rukou nezletilé osobě. Za druhé, vaši žáci již od prvního ročníku provádí kouzelnické praktiky, kde stačí jen drobné odchýlení od zadání, trochu jinak provedené gesto, a následky mohou být nepředstavitelné. To vše se děje dříve, než se žák naučí ovládat svou hůlku nanečisto, bez rizika selhání zaklínadla. Vulgárně řečeno, kašleme na teorii a přípravu, jdeme rovnou na střelnici."

Brumbál na to neměl skutečně co říci. Soudce měl pravdu. Vydávat smrtící nástroje jedenáctiletým dětem a nechat je s hůlkami bez dozoru, to bylo pošetilé. Lovil z paměti případy, kdy se podobné situace vymkly kontrole. Ufňukaná Uršula, která už dál nedokázala snášet šikanu svých spolužáků a jednoho dne je všechny pobila v jejich třídě "žiletkovým kouzlem", načež jej poté sama použila na sebe v dívčí umývárně. Před dvaceti lety studenti Calvin a Hobbs, kteří ze zvědavosti použili kletbu "Crucio" na jednom ubohém prvákovi a poté se hájili tím, že byli zvědaví, co to udělá. O kletbě se dověděli od vyšších ročníků. A také si vzpomněl na ten nešťastný incident při čištění hůlky, kdy z ní studentu Igoru Strawinskému vyšel náhodný výboj a zasáhnul do obličeje jeho spolužáka. Ne, soud má pravdu. Je vrcholem hlouposti a nezodpovědnosti vydávat žákům školy hůlky, když ještě nejsou připraveni na zodpovědné zacházení s nimi. Tehdy ředitel uniknul trestu kvůli zkostnatělosti justice a také díky konexím v různých kouzelnických radách a na ministerstvu. Tentokrát však takové štěstí neměl. Brumbál, Hagrid a Ollivander byli odsouzeni ke třiceti letům v Azkabanu. Ron a Hermiona skončili v nápravném středisku pro nezletilé delikventy.

A to je konec, milé děti. Ponaučení zní: "zacházejte s každou zbraní tak, jako by byla nabitá a nikde nemiřte na nic, co nechcete zasáhnout." (a nenechte se navádět ke koupi takové zbraně tajemným zarostlým chlápkem kdesi v temném obchodě, kde se platí pouze hotově a kde vás ochotně nechají střílet nalevo, napravo, přestože je vám pouze jedenáct let.)
 

Komentáře, názory, hodnocení

 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.10052394866943 sekund

na začátek stránky