Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

DromOblíbit

bucket5681.jpg

Autor: bucket-head

Sekce: Povídka

Publikováno: 22. září 2005 20:03

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Moja andorská prvotina pod "umeleckým menom". Chcem, aby sa to nehodnotilo podla toho, kto som, ale ake to je. Ak bude dobry ohlas, planujem pokracovanie... neviem aky je maximalna dlzka, preto to davam mozno prikratke. Nazov asi nepochopite --- dozviete sa neskor.
 
Na pánskych záchodoch bol toho večera vo vzduchu obvyklý a Šimonovi tak známy, smrad.
,,Tí muži sú naozaj strašné prasatá, ani po sebe nedokážu spláchnu»“, povzdychol si, keď poslal obsah misy na druhý svet.
Niekedy čakal, že naňho vyskočí usmievavý Mr. Hankey zo South Parku a začne vyspevova» vysokým a stupídnym hlasom (Šimonova sestra sa na tom hlase vždy rozosmiala až k slzám. Šimon nechápal prečo) nejaké vianočné koledy. Samozrejme, že sa tak nestalo.
Šimon sklopil poslednú záchodovú dosku a vydýchol si „... konečne po šichte...“. Stiahol si gumené rukavice, oprel sa o rukovä» mopu. Nie, nebol to žiaden Super Mop, ako radi prehlasovali v Teleshoppingoch. Tento mop bol úplne obyčajný, s rozflákanými handrami na konci, ktoré sa pri namočení vždy zmenili do akejsi skrutky.
Sledoval pánske záchody. Neboli veµké, ale aj ten kúsok, ktorý každý deň upratoval mu dal zabra». Zožltnuté kachličky a rôzne nápisy na stenách si už ani nevšímal. Jeho obµúbený nápis nad jedným z pisoárov “Šti rýchlo, lebo vyleziem a odhryznem ti ho “ bol už pekelne vyblednutý z toho, ako sa ho každý snažil zotrie».
V kúte stálo jedno staré umývadlo s nerozbitým zrkadlom, čo Šimon nikdy nevedel pochopi». V krčme, ako bola táto ( “Vitajte u starca, dáte si dve piva, malé máte zadarmo“) neboli výtržnosti časté, ale aj tak to bol zázrak, že zrkadlo stále ostávalo neporušené.
Šimon sa zatriasol, zistil, že opä» pozerá do steny a myslí na kraviny. „Máš po robote, tak konečne vypadni domov“ hovoril mu vnútorný hlas. A tak si Šimon vyzdvihol hodinky u majiteµa krčmy (To aby mu nespadli do záchodu ako jeho kamarátovi Janovi, ktorý ich tam raz opitý hodil, aby dokázal, že sú vodotesné).
Vyšiel von do chladného rána (končil vždy o 4 ráno) a natiahol si golier bundy s logom skupiny Metallica na chrbte. Pobral sa k svojej motorke zaparkovanej na parkovisku pred krčmou. Helmu zásadne nenosil, aj keď ho už za to raz policajti pokutovali. Naštartoval, nabral plyn a po prázdnej ceste nabral smer domov.

Krčma “U Starca“ nebola z tých, ktoré by sa nachádzali uprostred mesta a boli obµúbeným útočiskom “discofilov“ (ako Šimon nazýval poďobaných pubertiakov s mutujúcim hlasom, oblečených ako členovia skupiny O-Zone). To nie, táto ležala v neďalekom lese pri meste, blízko starého cintorína. Cintorín síce nebol až taký starý, ale všetci ho tak volali.
Do Starca chodili predovšetkým µudia, ktorý mali po pohrebe a usporadúvali tu neviazaný kar, alebo lesní pytliaci. To však nikoho v Starcovi nezaujímalo, majiteµovi šlo len o to, či majú čím plati».
Šimon na cintorín chodil občas pozrie» sa na hrob svojho otca, ktorý jeho a matku opustil, keď zistil, že zbúchal nechceného spratka. Matka si ho však, na Šimonove š»astie nechala. Otec sa potom ešte zopárkrát pomýlil vo svojej reprodukčnej činnosti, a tak mal Šimon kopec neznámych súrodencov.
Napokon skolaboval pri jeho druhej najobµúbenejšej (prvá bola výroba malých spratkov) činnosti a tou boli automaty. Zástava srdca, povedal doktor. Dobre mu tak, povedal si vtedy Šimon. Nič iné si nezaslúžil.

A tak sa Šimon bezstarostne rútil cestou, mysliac pri tom na svoje dievča, Lindu, a na to, ako spolu už pol roka chodili a stále nič. Už ho to začínalo trochu znervózňova», ale túto nedeµu ho pozvala k sebe s tým, že rodičia odišli na chatu a je sama doma a tak...
To bol pre Šimona jasný signál. A takto zamyslený si nevšimol kus dreva položený na ceste. Nestihol zabrzdi» a v brzdení naletel na kmeň a motorku nadvihol na zadné koleso. Spadol dozadu na asfalt. Motorka sa na jeho š»astie obrátila a spadla na bok a nezavalila ho. Náraz hlavy o asfalt ho však omámil a on upadol do bezvedomia...

Nevedel, či človek v bezvedomí môže sníva», ale on sníval. Stál pred tým zrkadlom v krčme, kde za dve pivá nalejú tretie zdarma. Pozeral doň, keď si všimol, že z pisoáru (práve z toho, nad ktorým bol ten umelecký výrok) vyletela obrovská včela. Snažil sa pohnú», ale ako to v týchto snoch býva, nedarilo sa mu. Včela sa k nemu s vibrovaním jej blanitých krídel približovala a pichla ho do pravej ruky... potom sen zmizol ...
O niekoµko minút, pä», možno desa», sa prebral. Bolela ho hlava, neuveriteµne, a pod prstami zacítil stečený pramienok krvi... Už netiekol, tak mu došlo, že naš»astie nie je rozbitá.
Držiac sa za hlavu pomaly vstal, a zistil, že okrem zopár odrenín je v poriadku. Postavil sa a poobzeral sa po motorke. Tá ležala kúsok od neho prevrátená na boku.
Došiel k nej (pri chôdzi podvedome simuloval, že kríva, aj keď ho noha nebolela, sám nevedel, prečo to robí) a postavil ju. Klátu odkopol z cesty a poslal za ňou zopár nadávok. Potom si spomenul na ten sen. Vyhrnul si rukáv na pravej ruke a ohmatal si ju ...
Nič tam nemal. Pousmial sa zo svojej paranoje a opä» naštartoval. Smer ostal rovnaký.
Keby si však vyhrnul µavý rukáv, nahmatal by malý otvor ... asi taký, ako po očkovaní proti chrípke ...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Qued - 28. června 2006 22:05
qued_antisanta2873.png
Je to moc pěkné, opravdu originální a s vhodným popisem děje, žádné zbytečné odbočování, ci zdlouhavé popisování scenérie. Moc se mi líbilo "lidské" vysvětlování a popisování.
Např. Starý Citntorín, který nebyl ža tak starý, ale tak ho nazývali lidi.
to je opravdu pěkné a ze života.
:-))
Dokonce musím říct, že se mi to aj v tej slovenčině dobre čítalo.
Pokračuj.
 
Belgarion_Kolder - 28. června 2006 21:51
belg4582.jpg
Jsou tam chyby, ale kdyby to prošlo korekturou, tak to vypadá úplně jinak.
Co je na tom, že je to slovensky? Jistě, není to váš rodný jazyk, ale spousta lidí čte knížky v angličtině a na tohle nemusíte nic studovat.
Musim říct, že tenhle začátek je vážně moc dobrej a hlavně originální. Hlavní hrdina je ztracená existence, dost cynická navíc. A vůbec nemluvím o těch hláškách.

Kvůli chybám musím dát "jen" devět bodů. Už dlouho se mi nestalo, aby na mě tady na Andoru tak dýchla atmosféra. A že to budou zrovna hospodské záchodky, toho bych se nikdy nenadál.
 
drobka - 24. listopadu 2005 23:44
default.jpg
skoda ze to neni cesky, slovensky to dlouho nevydrzim
dobry zacatek, jsem zvedavy na dalsi dil
 
Morholt - 14. listopadu 2005 22:16
tn_knight2s244.jpg
Myslím, že pravopisné chyby nejsou problém. To se koneckonců dá odstranit, ale ty třo tečky vypadají divně.
Určitě toho napiš víc, tohle je zatím moc krítké. Rozhodně to však není špatné! Do toho!
 
Sargo - 14. listopadu 2005 20:10
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Myslím, že jestli to je a není fantasy není důležité - proč by se sem mělo soustřeďovat jenom to, že jo ;-)
Nad trojtečkami jsem se taky pozastavovala, je fakt, že do takhle pojatého textu se moc nehodí.
Slovenský článek bude vždycky trochu v nevýhodě - ale nenech se tím odradit. Spíš s tím počítat a zkusit si najít slovenský server. Na hraní to neva, ale cizí jazyk na literární dílka je holt o něčem jiném :-)
 
bucket-head - 14. listopadu 2005 16:08
bucket5681.jpg
-ja len ze to nema byt fantasy

pokracovanie bude opet v slovencine a opet (asi) s chybami a urcite bude dlhsie
 
Eithné - 14. listopadu 2005 06:02
dub2857.jpg
Mně tam vadí ty trojtečky na konci :-(
Jinak taky se mi do toho moc nechtělo, zaprvé je pro mě nepohodlné číst slovensky, což ovšem není tak podstatné, ale hlavně v záplavě nových článků se to skoro ztratí.
Zatím to tedy moc fantasy nebylo, tak snad příště, v pokračování. Je pěkné, že zase jednou někdo vychází z normálního světa, to cením ;)
Zatím se mi to četlo příjemně, jen mi připadá, že některými věcmi se tam skoro dost zaobíráš. Pravda, asi jsou důležité, ale jinak jsou takové... nezajímavé.

Ale na pokračování se těším ;)
 
Sargo - 13. listopadu 2005 22:39
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Docela bych typovala, že ačkoli se většina lidí prokouše slovenským článkem bez větších problémů s porozuměním, tak se většinou neprokousává a slovenské vynechává... holt se to čte hůř :-)

Ale k článku samotnému. Styl není špatný, jen možná trochu suchý, nebo moc popisný, zase ale příjemně nerozvláčný; je to jen nadhozený začátek a vlastně se, nehoda nenehoda, k ničemu pořádně nedostaneme. Příště bych dala větší celek. O Šimonovi, ačkoli dle druhu jeho práce, rodinném zázemí a ochotě dodržovat dopravní předpisy můžeme předpokládat, že nebude žádný svatoušek, nevíme vlastně nic, ani náznak povahy. U chlápka z takovéhleho prostředí je navíc dost nepravděpodobné, že by "rok chodil s Lindou a nic".
Je to určitě zdejší nadprůměr, rozhodně pošli pokračování :-)
 
bucket-head - 12. listopadu 2005 19:54
bucket5681.jpg
No tak ludia napiste svoj nazor... prosim vas :)
 
JackF - 11. listopadu 2005 15:07
default.jpg
Docela pěkný, těšim se na pokračování
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062177896499634 sekund

na začátek stránky