Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

P22: Emerialon, Fry, Rešaja, TumiranOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 31. října 2022 15:55

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Příliš mnoho křídel 2/3

Enjoy! :-)
 


Fíneus a Harpyje - Rešaja -


Drobný dinosaurus zavětřil a ucítil vůni potravy. Prodral se mlázím až k obsypanému keříku a zakousl se do lahodného ovoce, sladkého a šťavnatého. Měl však jen chvíli, než slunce zastínily tisíce ptáků a krajina potemněla. Vzduchem se neslo zlověstné krákání. Zaklel a uskočil do houští, právě včas, aby unikl ostrým pařátům. Opeřenci se slétli na keř, v jediné chvíli bobule sezobali a rozlétli se jako pampeliškové chmýří. Vztekle po nich zatroubil a marně hleděl na holé větve. Z bahna pod keřem vyhrabal hrstku spadlých bobulí. Chutnaly trpce.

Za zády uslyšel uchechtnutí. Otočil se tváří v tvář ještěrovi, který v čelisti svíral pár třepotajících se křídel.

"Udav se peřím," sykl po něm.

Masožravec rozkousl svůj oběd, položil si jej na zem, utrhl velké sousto a provokativně si jej pohodil ve vzduchu.

"Jednou budou naše smrt. To si pamatuj," prorokoval jeho hladový druh. "Ozobou všechny stromy až zůstane jen holé trní. Pochytají všechen hmyz a vyloví ryby v řekách. Svá vejce pokoutně nakladou do našich hnízd, aby jejich mláďata zrádně rozklovala naše vlastní, jen co se vylíhnou. Všechny nás přežijí, zatímco z nás zbydou jen kosti pod povrchem země." Dramaticky se odmlčel, ale od svého druha se nedočkal žádné reakce. "Cožpak tobě je to úplně jedno?"

Ještěr vyplivl chomáč peří a uchechtl se. "Nesýčkuj, nebo tě bohové potrestají."

Býložravec se zlostně odvrátil a odkráčel.

Kraj opět potemněl, víc než kdy předtím, a spolu s tím se rozlehlo podivné ticho. Už se ale nenamáhal otočit.



Uzol - Fry -


0.54.2

Malý umelý potôčik hlasno zurčal v nádherne udržiavanej záhrade. Muž na lavičke zamyslene upravoval pierka drobnému mladému vrabčiakovi, ktorý mu sedel na dlani. Muž sa nespokojne zamračil, práca sa mu očividne nedarila. Rozhliadol sa okolo seba.
"Príliš veľa hluku..."

0.66.0

Park vyzeral takmer identicky, namiesto potoka tentokrát bolo jazierko. Vrabčiak vyzeral o niečo väčší, pierka upravené. Zvedavo pozoroval na striedačku svoje okolie a muža. Ten sa stále tváril nespokojne, vrhnúc pohľad na oblohu. Belasá modrá plynule prechádzala do čiernej. Uprostred blikalo jediné svetlo Uzla.
"Priveľa podnetov..."

0.80.6
Laboratórium. Vrabčiak sedel na bidle, obklopený celou batériou batériou nie veľmi ornitologicky vyzerajúcich nástrojov. Vyzeral už takmer dospelý. Zvedavo štuchol do jedného z nástrojov. Prekvapivo zvonivý zvuk vytrhol muža od obrazovky, do ktorej zhypnotizovane hľadel.
"Priveľa dát..."

1.01.2

Les. Vrabčiak zúrivo trepotal krídlami. Bolo to namáhavé, ale letel. Prvý krát. Muž vyzeral podstatne uvoľnenejšie. Jeho práca sa blížila ku koncu, ale stále toho ostávalo toľko... Uzol, niekde vysoko, nezúčastnene blikal.
"Priveľa testov..."

1.51.5

Strecha výškovej budovy. Vrabčiak lietal podstatne lepšie. Čas prišiel. Ukázal rukou nahor. Vrabčiak prudko vzlietol a onedlho sa stratil vo večnej, svetlo pohlcujúcej černi. Muž sa pohodlne oprel. O tomto budú rozprávať celé generácie....

Na ruke mu pristálo sokolie pierko. Samoľúbosť vystriedala hrôza. Vedľa dopadlo ďalšie pierko. Svet, ktorý skonštruoval, sa začal rúcať. Muž, s tvárou otočenou k nebu, sa ani nepokúsil odpojiť.
„Priveľa krídel.... PRIVEĽA KR-"

Jeho výkrik zanikol v ruchu Siete, tak ako tisícky ďalších pred ním. Uzol naďalej, nedostupný, neporaziteľný, lákavý, chladno blikal v absolútnej temnote.



V kleci - Emerialon -


Fénixovi dny v kleci splývaly stejně jako majitelé, které vystřídal. To, čím jej krmili, se neptalo, zda se mu takový život líbí, a drželo jeho divokost pod kontrolou.

Tu noc ale konečně prozřel. Jeho zlatá klícka, jen o něco větší než on, byla zakryta hedvábnou dečkou. Zobákem ji obratně strhnul a porozhlédl se po honosné ložnici. Usoudil, že nejspíše patřila někomu královské rodiny. V obrovské posteli pak spal zřejmě princ.

Pařátem přecházel po mříži, dokud nenahmatal zámek. Pak si zobákem ze zad vzal jedno pírko. Moc jich mu nenechali, ta nejhezčí si princ nechal na stole. Své pírko použil pro odemčení zámku. Do pěti minut stál na mohutném dubovém stole.

Konečně roztáhl svá křídla a protřepáním zhodnotil jejich stav. Na létání mu chybí příliš mnoho peří, trup na tom není o moc lépe.
Přešel až k oknu a skočil na žulový parapet.

Podíval se ven skrz zlaté úzké mříže, kterými se neměl šanci protáhnout.

Odlomil zobákem kus zlatého potěru. Ocelové jádro už neprokousl. A zámek? Ten tam byl sice také, ale na mnohem hrubší klíč. Tady pírko nepomůže.

Tak se rozhodl pro poslední krok. Vnitřním ohněm, který v něm třímal, nechal pálit své vlastní tělo, zatímco se snažil protlačit skrz. Pírka ze stolu mezitím mizela.

Přehnal-li by to, skončí jako pískle neschopné letu. Chytí-li jej ale nyní, už nedostane druhou šanci.

V mladém věku, kdy byl sotva poloviční, se konečně protlačil skrz. S novým peřím ze sebe setřepal zářící popel a zlato ze mříže a víckrát jej tu nikdo neviděl.



FCK - Tumiran -


Jou. Jou! Hej, hop.
Na Zemi tu máme ráj.
Bejval jsem lidoop.
Teď jsem študovanej guy.
Tiše. Sakra, tiše!
Kručí mi v břiše.
Tři písmena ti zastíní obzor.
Cola, Fanta, Sprite...
Co je to za sajrajt?
Na to, co tam piješ, si dávej, hochu, pozor.
Kentucky je daleko,
Ale kuřat je tu fůra,
Strouhanka a šmakuláda,
Žádná habaďůra!
Máme teď zdravej tejden,
No fakt, přísahám Bohu,
Když koupíš maxi menu,
Zadara máš šejk s trochou tvarohu,
Bez tuku, dyť jasný,
Pak na záchodcích spláchni a zhasni.
Pět deka, deset deka,
Dvacet, třicet deka,
Jeden kýbl, druhej kýbl,
Bude family piknik,
Ale žádná deka,
Stripsy a paličky už došly,
Cože?! Mami! Tati!
Fakt budem žrát křidýlka?
Plány to trochu hatí,
Že wrap chytl svrab,
Bože! To je smrad!
Oh, crap!
Nic nejde bez útrap.
Řekněte: Ká,
Řekněte: Ef,
Řekněte: Cé,
Louže coleslawu na WC,
Jak z blbý reklamy na vložky,
Z toho se ti, bejby, zkroutěj ponožky.
Kukuřice - volitelná.
Do každýho menu ale patří křídla.
Už fakt nemůžu.
No jo, seš bledej jako křída!
Tak ještě jedno, poď.
Fuj, to jsme se přežrali.
Kůstky do koše.
Nebo je najdou a znova obalí,
V tý nechutný marinádě,
S podezřelou hmotou,
Co má dosti společnýho,
S vochozenou botou.
Máš dost? Co takhle dezert?
Eagle? Desert?
Jo to je jinej kalibr,
Docela jiná ráže.
Na koho to slovo padne,
Na toho ukáže.
Ty! Seš na řadě. Dělej, žer!
Jenom se pak z toho nepo...


 

Komentáře, názory, hodnocení

Tumiran - 08. listopadu 2022 20:49
thief058182.jpg
Rešaja: Jó, kdyby jen dinosauři tušili... Dělali by si zásoby na zimu. Něco, na čem by bylo napsaný: Udržujte v chladu a temnu.

Fry: Tohle bylo fakt úžasný a oslovilo mě to asi nejvíc ze všech příspěvků i várek. Hlavně mi přijde skvělý ten Uzel. Takový svět by si zasloužil rozpracovat!

Emerialon: Nadchlo mě, že si Fénix otevřel zámek pírkem namísto paklíče. :-)

Tumi: Bylo to spontánní. Do řetězců zavítám zřídka a pak si za to opakovaně nadávám. Dlouhé to bylo, protože to bylo pojaté jako open mic hip-hop challenge.

Přidávám se k nápadu udělat příští projektíček pro potěr! Ať už se zacvičují. :-D

 
Gurlbarad - 07. listopadu 2022 11:55
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Rešaja: Skvělý! Vidím v tom tolik rovin, že ani nevím, co chválit dřív. Moc se mi to líbí.

Fry: Opět, líbí se mi to moc. Akorát mě trápí neodbytný pocit, že jsem to tak úplně nepochopil. Ale i tak. Moc zajímavé.

Emerialon: Hezky dojemná epizodka, do které by šlo projektovat ledasco. Některé věci prostě nejsou určené k tomu, abychom si je zavřeli do klece. Hrozně moc mi to evokuje poslední díl Sandmana, co nedávno vysílali na Netflixu, jestlis náhodou neviděl...

Tumiran: Chápu. Taky mám radši McDonald's. Ale ten název je geniální!

Arged - 04. listopadu 2022 16:12
Pochlub se! Cizím... ehm, peřím.
 
Rešaja - 06. listopadu 2022 13:09
reaja5657.jpg
Fry: Tohle je báječné. Čtu si to už po několikáté, napadá mě hned několik variant a hrozně by mě zajímalo, jestli je některá z nich "správná". :)

Emerialon: Mě se líbí, jak dokáže pálit i svá odloučená pírka, a představuji si, jak nějakému kouzelníkovi nečekaně vzplane hůlka v ruce. ;)

Tumiran: Za mě je ta délka akorát, spolu s dynamičností celého textu umocňuje dojem neustávajícího přívalu reklam na fastfoody. A taky je mi z toho správně blbě. :D
 
Arged - 04. listopadu 2022 16:12
arged - kopie82357676.jpg
Sargo, tento námět se opravdu povedl! Pestrost nápadů, příběhů, slohových útvarů už dalece přesáhla kapacitu fantazie jednoho člověka!
A zase to má úroveň a moc hezky se to čte. Díky všem. Už se třesu na třetí díl!
Dokonce i má dcera (11) napsala na téma zajímavou a zase jinou povídku, jen se neovládla a slovní limit dalece překročila.
 
Eithné - 02. listopadu 2022 16:11
dub2857.jpg
Rešaja: Zase jsem se něco doučila - znala jsem jen Fínea od Persea. Moc se mi líbí zakomponování názvu do příběhu. A jinak se budu opakovat od všech tvých předcházejících Projektíčků, protože ty psát umíš, takže se nedá než chválit :)

Fry: Báječné sci-fi, pohltilo mě na obě čtení. Asi nejlepší z várky. Nemůžu nesledovat paralelu s - no - vlastně libovolnou tvorbou našich vývojářů. Privela lecčeho, a když se má hotový produkt nasadit, zjistí se, že už vlastně není potřeba. Moc pěkně vykreslená atmosféra.

Emeralion: Scéna z Harryho Pottera, kterou Rowlingová nikdy nenapsala, i když měla. Vážně, přišlo mi to jako součást příběhu ze života Fawkese - skvělý nápad. Byl by to krásný kamínek do větší mozaiky celého příběhu.

Tumiran: Ale ble. Ještěže tam nechodím, z tohohle by mě asi přešla chuť :) Četlo se mi to pěkně a svižně a líbilo se mi to.
 
Sargo - 02. listopadu 2022 12:58
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Rešaja: ty tvoje minipovídky jsou naprosto, naprosto vynikající snad pokaždé a tahle není výjimkou. A ještě v ní zvládnout víc plánů naráz... skvělý. :-D

Fry: poučný příběh - ovšem kéž by nebyl :'-) Nedošel mi na první dobrou, ale o to víc se líbil pak. Parádní pojetí.

Emerialon: super nápad, jen... jak tu potvoru vlastně uhlídat? Pod skleněným poklopem? :-D

Tumiran: jako mohlo to být kratší, ale je to vtipný a účel to splnilo: chuť na křidélka mě přešla na půl roku dopředu :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064889907836914 sekund

na začátek stránky