Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

P24 1/2: Eithné, Emerialon, Fry, GurlbaradOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 26. dubna 2023 14:21

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Myslel jsem to dobře.
 
Řeknu vám, když jsem měla poslední den vypsaného termínu jediný příspěvek, zato hned několik stížností na tvůrčí krizi, lehce mě to znejistilo. To téma je přeci docela pěkné, že by se zrovna průšvihy tak špatně psaly? Padla na všechny jarní únava, jsou (jsme, ehm... já to taky neměla...) udoláni počasím, byl Projekt(íček) vypsán moc brzy po tom posledním, nebo moc pozdě a nadšení opadlo? Vypukla epidemie zdechlosti, trudnomyslnosti či duševního marna?
Ale nakonec se to sešlo velmi pěkně, čtivě a pestře, a já vážně děkuji všem, kdo zaťali zub a poprali se s tématem! :-D



......... - Gurlbarad -


Děti hlad. Brzo zima. Zlá. Možná umřít. Možná ženy umřít. Děti asi umřít.

Potřebovat sílu. Jídlo.

Zvěře málo. Pryč.

V mamutovi hodně jídla. Hodně. Ale mamut zabít ostatní muže. Nejít ulovit. A sám neumřít.

Mamut ráno chodit tady. Vždycky.

Mamut tady jít i příští ráno! A jestli tady díra, mamut spadne.

Běžím k ženám. Dávám klacky.

Ukazuju zem. "Díra." "Díra." Kopeme.

Moc práce. Ženy nechtějí. Dostanou klackem. Za moc, moc dlouho, večer, díra hotová.

Přes díru dlouhé klacky. A listí. Mamut neuvidí.

Ráno schovám a dívám na díru. Mamut jde. Nevidí díru.

Spadl do díry!!!

Teď můžeme mamuta ulovit. Bude jídlo.

Myslel jsem. To dobře.



Neobvyklé cvičení - Emerialon -


Alex dumal na rozvrzané posteli v kasárnách. „Co si na nás Lewis tentokrát připravil?“ Pozoroval, jak se baví s jeho četou. „Včera byli na pivu. Vypadali dost natěšeně.“
Vojáci se konečně rozešli. Hned se začali oblékat. „Tak co je v plánu?“ optal se Williama, nejmladšího z jednotky, který spal nad ním.
„Vyloupení banky,“ odpověděl mu ve spěchu. „A oblíkej se!“
Alex uposlechl. „Šéf se dneska předvedl, co.“
Will ho neslyšel. "Jeho chyba."

Za deset minut seděli všichni ve vládní dodávce a mířili do centra města. Alexovi přišlo divné, že nikdo ani nepromluvil. Sám nechtěl být první.
Krátce před cílem začal Lewis vysvětlovat plán. Byl až překvapivě promyšlený. Alexova úloha byla v hlídání rukojmí. „Kolik jich tam budu znát,“ říkal si pro sebe. Dostal k tomu zase AK-47 se slepými náboji.

Všichni si nasadili kukly a vtrhli v oddílech do budovy hlavním vchodem. Operace nesměla zabrat déle než minutu. Alex ihned začal komandovat civilisty, ať si lehnou na podlahu. Když všichni uposlechli, všiml si mezi nimi vysloužilého plukovníka, který vedl jeho první výcvik. Tušil, jakou roli zde asi bude mít, tak pomalu přešel až k němu. Právě včas, když si onen muž vytáhl z tašky pistoli. Namířil na něj a důrazně pronesl: „Zahoď to!“
Plukovník uposlechl. Ten pohled, který mu ale dal… Něco nebylo v pořádku. Začal se rozhlížet. William už vezl paletu s penězi. Uklidnil se. „Vše jde podle plánu.“
Ozval se výstřel. Alex to dostal. Od plukovníka. Ostrým nábojem! Teď s hrůzou pochopil. „Ti bastardi.“
Tohle nebylo cvičení.



Myslel som to dobre! - Fry -


"Ja za to ale..."
"Ticho!"
Razítko naďalej usilovne búcha po stole.
"Privolali ma tam proti mojej vôli! Držali ma v zajatí!"
"Ticho!"
"Ja som proste nevedel, ako inak sa mám dostať späť!"
Razítko náhle prestalo. Muž za stolom odložil okuliare.
"A toto bol tvoj nápad? To bolo tvoje riešenie?"
"A čo som mal presne robiť?"
Razítko sa opäť zastavilo. "Čokoľvek iné!"
"Ale ja som to myslel..."
"Ticho!" Posledných zopár papierov bolo orazítkovaných na príslušnom mieste. Byrokracia, najlepší ľudský vynález.

Dvere sa otvorili. Ďalší muž vkročil do kancelárie, kývol na muža za stolom a bez slova sa postavil ku stolu.

"Takže..." začal muž za stolom.
"Nedostanem druhú šancu?"
"NIE!" vykríkol muž za stolom, jeho úradnícky neutrálna tvár sa na chvíľu skrivila do masky hnevu. "Takže, démon tretej kategórie Urniel, týmto ukončujeme tvoju spoluprácu s Ministerstvom Pekelných služieb. Tvoje ďalšie zaradenie ti určí tu prítomný Serafím Tadeáš. Gratulujem k ehm.... povýšeniu."
"Ale cesta do pekiel je lemovaná dobrými úmyslami!"
"ÚMYSLAMI, nie SKUTKAMI!" vybuchol znova muž za stolom, rozhodiac razítka a kalamáre po zemi. A zatiaľ čo serafím odvádzal nešťastného démona vstriec k žiarivej budúcnosti, otvoril si novú fľašu rumu a dal sa do upratovania kancelárie. Len dúfal, že na formulár G86-2C dal, pri tom všetkom vyrušovaní, správny počet pečiatok.



Myslel jsem to dobře - Eithné -


Stříbrné mrakodrapy se kolem mě tyčily do závratných výšin. Dobré město byla země zaslíbená, kde nebylo nic nemožné, a já tu teď byl!
„Vítejte na planetě s největší imigrací!“ hlásala cedule u kosmodromu, na kterou někdo dopsal: „A ještě větší emigrací.“ Populace Dobrého města čítala milión obyvatel, stálých obyvatel bylo tři sta.
Nebyl jsem tu pro zábavu jako ostatní, já tu byl za Posláním. Syn mého přítele umíral a já se rozhodl, že ho zachráním. Nebylo kdy absolvovat výcvik pobytu v Dobrém městě, ale měl jsem IQ 140 a selhání nebylo možné.
Nevěděl jsem přesně, jak to bude fungovat, ale nechal jsem si večer u postele papíry a tužky a šel spát s jedinou, nahlas vyslovenou myšlenkou: vymyslím lék na rakovinu slinivky.
Ráno tam byl. Do detailu nakreslený, nejen tabletka, ale i lahvička. Obrázek. Žádný vzorec, nic. Jen vystínovaná tabletka.
„Kurva!“ zaklel jsem, a tak se ukázalo, že se přání plní nejen přes noc. Poslal jsem ji pryč a znovu se zamyslel.
„Vymyslím formuli léku na rakovinu slinivky.“ Sotva jsem domluvil, můj mozek vypověděl službu. Nedokázal jsem dál ani stát, nedokázal jsem myslet na nic jiného, v hlavě se mi míhaly léčivé látky, plniva a pojiva... „Dost!“
Jak na to...?
„Potřebuji být ještě chytřejší.“
A došlo mi to. Kolem cedule o imigraci jsem probíhal tryskem. Já se díky útěku nezničil a adresu jednoho ze stálých obyvatel jsem našel ve Zlatých stránkách, dopis s prosbou o pomoc mu došel ještě stejný týden. No nevymyslel jsem to dobře?



 

Komentáře, názory, hodnocení

Enderson - 06. května 2023 01:23
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Tak ok. Tohle píšu už potřetí a vím, že to je úplně něco jiného než poprvé. Ale znáte to, poprvý je vždy na nic.

Gurlbarad - tak jo, tohle jsem četl ze všech věcí nejvíckrát. Je to super koncept, který mě na začátku bavil víc než teď. Řekl bych, že to umím zpaměti. Upřímně je to opravdu chytrý tah, jak toho napsat hodně a použít málo slov. Líbí se mi to.

Emerialon - super námět na akční film, nic tomu nechybí, jen kdyby to byl film, tak se na to dvakrát nepodívám. *.*'

Fry - Už jsem to napsal dvakrát a napíšu to i potřetí. Nejlepší kousek tohoto projektíčku. Top strop.

Eithné - Ohromně cením obrazotvornost s jakou dovedeš psát. Tenhle kraťas má všechno co by měl mít. Naprosto dokonale splněný úkol. Možná až moc dokonale. :D
 
Enderson - 05. května 2023 23:23
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Moc se všem zúčastněným omlouvám za svou neschopnost. Napsal jsem každému reakci a usnul jsem před odesláním. Teď si jdu přečíst druhý díl a slibuji že zítra napravím co jsem napáchal.
 
Gurlbarad - 05. května 2023 10:54
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Emerialon: Zajímavá zápletka. Četlo se to dobře.

Fry: Vtipné, pobavilo mě to. Vzbuzuje zvědavost víc, než je zdrávo ;)
Mimochodem, na rčení "cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly" jsem chtěl původně vystavět celý svůj příspěvek. Ale nešlo mi to, a tak jsem napsal to, co jsem napsal.

Eithné: Opět zůstávám v úžasu nad tak rozmanitou představivostí. Nemůžu než chválit. Bohužel „Potřebuji být ještě chytřejší.“ Ten konec nechápu.
 
Eithné - 01. května 2023 11:00
dub2857.jpg
Ach, jsem dojata, že prosba zabrala a komentářů se sešlo opravdu hodně :'-) Díky všem! Sejdeme se u druhého dílu ;-)



Bard - 28. dubna 2023 22:20
Tak jsem se soustředila, abych už neměla potřebu používat speciální a do html nezahrnutelné znaky, až mi to zas ujelo... já se polepším a příště už se pokusím napsat zas něco vhodného i pro mládež, slibuju :-D
(Byť co si budeme, tahle pasáž měla zdaleka největší ohlasy :-D)


Rešaja - 28. dubna 2023 21:38
Na tebe vzpomínám pravidelně, tvůj zombíkovej přesplotovej Projektíček mi v hlavě uvízl asi nafurt. Doufám, že krize brzo pomine ;-)


Arged - 27. dubna 2023 13:50
Ach, to zní tak... jakože organizovaně a vědomě... já se tím budu asi nějakou dobu opájet, jo? A to, jaký proces vždycky je něco sepsat, si raději nechám pro sebe :-D
 
Irandael - 30. dubna 2023 11:04
ramnaughthalf8027.jpg
Gurlbarad: Kámen? ZDE!... Tak tohle bylo skvělé. Za mě nejlepší z této várky. Sám jsem se snažil vymyslet nějaký podobný twist zadání, ale nepodařilo se.


Emarialon: Super jednohubka, miluju fiktivní loupeže. Pro mě ta zápletka přišla v tom, že jsem si od začátku myslel, že je to opravdová loupež. Vůbec mě nenapadlo, že by mohlo být takové cvičení. Chudák vojín.


Fry: Pekelná paráda, být povýšen z démona na anděla, to naštve.


Eithné: Super, nemám co přidat, co už tu předtím nepadlo. Nacpat do tak malého formátu tak moc je umění.
 
Bard - 28. dubna 2023 22:20
ikonagamma1684.jpg
Gurlbarad: Krátké, nerozvité věty... "Hmm", říkal jsem si. "Dobré, k tomuhle tématu to sedí." Po pointě v posledním řádku nezbývá, než "dobré" vyměnit za "geniální". Fakt mě to pobavilo. A "dostanou klackem"... pecka.
To dobré. Moc. ;-)

Emerialon: Pro mě to překvapivé sice úplně nebylo, ale dobře se mi to četlo. Nebylo tam nic, co by zbytečně vázlo. Díky.

Fry: Jako člověk s mozoly od razítka musím říct, že je to přesné. ;-) A jako každý jiný, normální člověk, že je to moc příjemné počteníčko.

Eithné: "Kurva" je po tom "traumatu z masturbace" v minulém projektíčku opět šokující, ale naprosto pasující. :-D Profiluješ se nám v tomto krátkém literárním žánru velmi zajímavě. :-P
Samozřejmě ale velmi propracované a poutavé čtení. Děkuji.

Ale jestli některý z vás je ten, kdo posílá příspěvky po termínu, doufám, že se cítí aspoň trochu provinile. :-))) Chudák Sargo, vždyť ona to s tím stanovením nejzazšího termínu určitě myslela dobře.
 
Rešaja - 28. dubna 2023 21:38
reaja5657.jpg
Já se přiznám, že jsem ve skupince tvůrčích krizí (ne že bych si na ni tedy komukoliv stěžovala), ale aspoň vám to tu pochválím, abych trochu odčinila svůj prohřešek.


Gurlbarad: To je krásný. Ten zvrat, že se vlastně nic nepokazilo! Vlastně je to celé úplně jednoduché a přímočaré, to bych nevěřila, že může fungovat, a přitom ono jo.

Emerialon: Pro mě tedy závěr vůbec nebyl předvídatelný. Cvičení vyloupení banky? To se dělává? Ale zpětně je tam dost náznaků, takže napodruhé mě to velmi bavilo. Hezky vykreslené. :)

Fry: Zábavné! Super pointa a celý ten rozhovor k ní vedoucí. A ta zvědavost!

Eithné: Kurva je nejlepší. Kdyby tam nebylo nic jiného, tak už kvůli té to stojí za to číst. :D
 
Arged - 27. dubna 2023 13:50
arged - kopie82357676.jpg
Gurlbarad: Myslel jsem. To dobře! Skvělá pointa!

Emerialon: Tady jsem asi moc myslel, ale pointa byla až příliš očekávaná. Jinak výborně vystavěné v té dvousetpadesátislovní škatulce.

Fry: Tady jsem zas nemyslel a dalo mi zabrat, než jsem to pochopil. Ale byrokarcie nezklame, to jsem chápal dobře celou dobu a střídal pobavení se smutkem ze zrcadel reality.

Eithné: Jak říká Sargo: vždycky mě fascinuje, že do toho dostáváš tak komplexní světy. A je to tak hrozně dobrý! :-D
Myslím, že Eithné má hlavu plnou dávno hotovým a dokonale promyšleným multivesmírem a pak už jen tu a tam vyzobne nějakou jeho část, kam posadí příběh na míru.
 
Sargo - 27. dubna 2023 09:58
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Gurbarad: pecka, tahle hříčka mě nenapadla. Líbilo moc-moc, ach ta nostalgie po Mamutíkovi! :-D

Emerialon: smutná story o naivním mládí. Bezva atmoška, velmi pěkně to gradovalo :-))

Fry: cha chá, skvělý a vtipný a naprosto skvělý. A tolik otázek! :-D

Eithné: vždycky mě fascinuje, že do toho dostáváš tak komplexní světy. A je to tak hrozně dobrý! :-D

Vlastně všichni, kdo dnes napsal, jsou stálice, u kterých tak zhruba člověk ví, co čekat - a to v tom nejlepším smyslu slova, určitý druh humoru, stylu, zajímavého vidění, vyprávění - a je vážně radost si počíst, když to tak výtečně klapne. :-D
 
Tumiran - 26. dubna 2023 19:40
thief058182.jpg
Gurlbarad:
Štorch hadr.
Highlight - dostanou klackem. :-D
To dobré.

Emerialon:
Zajímavý nápad a atmosféra.
Lehce mě mátla užitá jména, na tak malém prostoru mi přes jejich nízký počet působily lehký chaos.
To je nejspíš jen mnou a osobním jazykocitem.
Když už ale máme dle zadání pořádně komentovat:
"Ten pohled, který mi dal..." Použil bych "věnoval".
Celkově fakt pěkné.

Fry:
Vzbuzuje to ve mně opravdovou zvědavost, co Uriel vlastně provedl.
Highlight - ehm, povýšenie :-D

Eithné:
Planeta Dobré město, kde se okamžitě plní přání?
Hódně živná půda pro jakýkoli příběh.
Highlight - kurva :-P
Dobřes' to vy-myslela!
 
Eithné - 26. dubna 2023 15:51
dub2857.jpg
Fry: Už v průběhu čtení se pěkně stupňovala zábavnost a závěr nezklamal, je to fakt vtipný.

Emerialon: Taky skvělé stupňování atmosféry. Je to výtečně napsaný, jako vizuální podkres se mi před očima míhal Papírový dům. Takhle nějak si představuju armádní službu ve střední Africe...

Gurlbarad: Pořád jsem čekala, kdo z lidí do té díry spadne, vzhledem k návodnému tématu. Dobrý konec přesně podle plánu nemohl být překvapivější :-D

Mhm, dobře se to sešlo! Díky, Sargo, že s námi máš takovou trpělivost ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058903932571411 sekund

na začátek stránky