Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

P25 3/3 Arged, Bard, Fredericco, RavagerOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 15. srpna 2023 12:53

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Světlo na konci tunelu
 


Na konci tunelu - Bard -


„Tak,“ pronesl požitkářsky a významně poklepal na vysoký stoh dokumentů. „Tak,“ zopakoval důležitě a pomalu se pohledem setkal s očima každého z přítomných. Byl starý, unavený, zmuchlaný, ale očividně spokojený.
„Skvělá práce, přátelé!“
Brýlatý muž po jeho pravé ruce pokýval hlavou a i všichni ostatní více či méně souhlasně přikyvovali.
„Když jsem vám říkal,“ pokračoval mluvčí, „že si na tyhle sráče posvítíme, sám jsem si nepřipouštěl, že se to potáhne takhle dlouho. Ale pořád ještě trochu času zbývá. I když nevím, jestli ještě dneska někdo z těch drobnejch akcionářů čeká na spravedlnost, tak tohle mně osobně, a věřím že i vám, za to stálo.“ Stále bříšky prstů zamyšleně přejížděl po spisu.
„Tohle,“ odmlčel se a pohlédl ke stohu papírů, „nám nikdo ze stolu neshodí. To je neprůstřelný. S tím je z toho nikdo nevyseká.“
„Jestli je chytnou,“ nadhodil trpce kdosi.
„To už není naše starost. My jsme svoji práci odvedli. Dobře odvedli. To, co tady přede mnou vidíte, bych se nebál nazvat světlem na konci jednoho z největších tunelů za poslední tři dekády.“



Světlo na konci tunelu - Fredericco -


Otevřely se dveře kanceláře a dovnitř vstoupil muž. Byl vcelku obyčejný a nebylo na něm nic, co by člověka donutilo se nad ním pozastavit. Takový ten typ, který byl součástí davu a ničím z něj nevyčníval. Naproti němu seděl v křesle muž v obleku. Ten naopak vyčníval prakticky vším. Hezká a upravená tvář, kterou obvykle vidíte na předních stránkách módních časopisů. Bílý oblek, zlaté hodinky a zářivý úsměv na tváři.
„Přeji dobrý den, jak vám mohu pomoci?“
„No, já ehm, nevím, jestli jsem tu dobře. Hledám oddělení reklamací.“
„To jste tu naprosto správně. Jaký je váš problém?“
„Já, já bych rád reklamoval svojí smrt.“
„Ano? A jaký je předmět vaší reklamace? Budu potřebovat nějaké detaily abychom zjistili, zda s tím budeme schopni něco dělat. Často zde slyším stížnosti jako: Byla jsem příliš mladá. To auto mě jenom štrejchlo. Ale děda se dožil devadesáti. A podobně.“
„Ano, jistě. Kde jenom...“
„Úplně postačí, když řeknete to podstatné.“
„Samozřejmě. No, byli jsme s přáteli stanovat a já upadl a udeřil se do hlavy. Když jsem se pak probudil, byla všude tma. Ale v dálce před sebou jsem zahlédl jasné světlo, tak jsem šel za ním...“
„Ano, to je zcela běžná situace. Usnadňuje to přechod na druhou stranu a pomáhá s přijetím vlastní smrti. Máme řadu variací s anděly, motýlky a dokonce jednu s horskou dráhou. Ale to není teď podstatné. Co se vám na vašem světle nelíbilo, smím-li se zeptat?“
„No, asi ten vlak na konci.“



Světlo na konci tunelu - Ravager -


Přicházím domů z práce. Ve vzduchu je cítit zápach zkyslého mléka a ozývá se dětský pláč. Na gauči sedí zombie a krhavýma očima bez života sleduje v televizi díl z páté řady Přátel, zatímco rukama zkouší udržet vzpouzející se tělíčko na klíně ústy na bradavce.
Maně mě napadá, jestli je vůbec legální mít za manželku nemrtvou, ale tehdy ještě taková nebyla. Mimochodem Přátelé je sitkom o šesti zlých, hloupých lidech. Tohle poznání mě přišlo draze.
A pak už je to rutina, stejně jako každý jiný večer. Nekonečný kolotoč kojení, přebalování, houpání, odříhávání a pořád dokola do zblbnutí, celou dobu doprovázené nervydrásajícím řevem, ze kterého mi pomalu začínají slézat nehty a vlasy šediví neskutečným tempem.
V jedenáct večer se konečně podařilo dítě uspat v postýlce. Žena po špičkách opustila pokoj, jako myška zavřela dveře a v mrákotách padla na kanape. Najednou se jí ve strhaném obličeji objevil úsměv.
"Víš, co je dnes za den?" ptá se mě.
A já zasněně odpovídám, na co se těším už celý týden.
"Jo. Už jen 17 let a 10 měsíců."



Světlo na konci tunelu - Arged -


Vím, vím. Já vím! Minule jsem vás, milí čtenáři, slušně řečeno odbyl. Ano. Vyfláknul jsem se na to, vykašlal, když to řeknu ostře, vybodnul, když to řeknu smrdutě, vyprdnul. Ještě smrdutěji by to šlo vyjádřit, ovšem. Ale to bych nerad. Raději slušně, dokud to jde.
Rozhodl jsem se tuto nemilou událost nechat daleko za námi, dát na ni zapomenout, napravit ji a tentokrát napsat něco víc.
Sice mě stejně jako naposledy nic nenapadá, ovšem žádný strach, jsem velký básník a tentokrát vás neodbydu. Tentokrát totiž, věřte nebo ne, vidím:

Světlo na konci tunelu

Obral jsem se o sto slov
nezbývá mi na doslov
Vyplouvám tak na oslov
i po moři až na ostrov

Mohl bych komponovat dál, umíte si to představit – na ostrově spousta sov, katastrof, apostrof, těžký kov, červotoči prožraný krov nebo třeba prasat chov/lov, WOW!, ovšem brzy by mi odešla další slova a navíc už mi jede metro. Znáte to:

Světlo na konci tunelu

Slov už pouhých padesát
to je tak se podepsat
Jabloňový vadne sad
ba nevadne, dávno zvad

Prostor na pokračování by byl, jistě. To máte tajný sklad, prudký zvrat, to bych zvlád. Nebo snad... že bych pod to metro spad? To ne, tentokrát jsem se na vás přeci nechtěl tentononc. Děsný smrad.
Pomalu mi docházejí slova.
Co to tu tak páchne? Desinfekce? JIP, sekce, kam nikdo nechce? To je, kurva (teď jsem se neudržel – srát na to), lekce! Dopadnu měkce, než docela zhasne:

Světlo na konci tunelu

 

Komentáře, názory, hodnocení

Arged - 01. září 2023 10:17
arged - kopie82357676.jpg
Ravager - 16. srpna 2023 19:20
Pochvala od ženy (bez ohledu na stadium rozkladu) vždy potěší dvojnásob. Takže děkuji!
 
Gurlbarad - 24. srpna 2023 14:47
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Bard: Tak. To bychom měli. Není nad pocit dobře odvedené práce.

Fredericco: „Já bych rád reklamoval svojí smrt.“ :D Výborný. To si musím zapamatovat, až mě to taky potká.

Ravager: Hrozně nerad ti to říkám, ale... může se jich narodit i víc. Pak musíš začít počítat odznova! Aneb: Jedno dítě - žádné dítě. Nebo také: Malé děti - malé starosti. Velké děti - velké starosti. A tak dále :)

Arged: WOW! Tohle se teda hodně povedlo. Verše se mi líbí, a rafinovaně zakomponované opakující se motivy dodávají dílu na poutavosti.
 
Rešaja - 22. srpna 2023 14:04
reaja5657.jpg
Bard: Tohle pojetí tématu mě opravdu nenapadlo. :D

Fredericco: Skvělý! Nápad s reklamací smrti mě hodně bavil, stejně tak pointa. :)

Ravager: No, musím teda přiznat, že jsem byla trošku zklamaná, když mi došlo, že s tou zombie je to asi nadsázka. :D Ne, je to skvělý přesně tak, jak to je!

Arged: Obdivuji, že i když "nemáš nápad" (Nebo jo? Počítá se meta-nápad jako nápad?), tak nám přesto nabídneš takhle pěknou věc k počtení.

Díky všem!
 
Bard - 22. srpna 2023 07:12
ikonagamma1684.jpg
Fredericco: Reklamovat smrt? Skvělý nápad.

Rav: :-D Čekal jsem více fantasy, ne popis všedního dne. :-D Dokonalé.

Arged: Končím s veršovánkami. Na tohle nemám. :-P


ad Tumiran: Máš naprostou pravdu. Ti "sráči" k němu skutečně nepasují.
 
Tumiran - 17. srpna 2023 21:17
thief058182.jpg
B:
Tak... hezký. Fakt skvělý nápad.
Jestli můžu, a to je jen můj osobní pocit, tak se mi krásně představil ten zmuchlaný starý muž, ale už mi nepasovalo, že nazval ty tuneláře sráči. Ačkoli si takové označení bezpochyby zasloužili.

F:
Konečně mi došlo, o jakém vtipu se to při vyhlášení projektíčku diskutovalo.
Pěkné popisy.
Jen nechápu, na co si ten blbeček stěžuje, když táboří u trati.

R:
Taky dobrý!
Myslím, že ve zmíněném období by se dalo nemrtvými nazvat valná většina matek. Otců nevyjímaje.

A:
Dvakrát za sebou ses na to vy..at nemoh. Naopak. Dal sis pěkně záležet. A vylhal ses z toho přímo po Čapkovsku. Tleskám.
 
Ravager - 16. srpna 2023 19:20
ikonkarav6371.jpg
Eithné: Já tě chápu, mě to s těma Přátelema taky vzalo...


Bard: Čekal jsem nějaký velký zvrat, a ono to jen tak příjemně doplynulo do konce. Přál bych váženým pánům, aby jim to vyšlo.

Fredericco: Zápletky ze zákulisí zákaznického servisu mě vždycky bavily a baví mě i tato. Dobrá práce.

Arged: Tohle asi není úplně můj šálek čaje, ale je vidět, že umíš psát. To rozhodně. Ale pokud tě to potěší, tak manželka (ta výše zmíněná zombie) je tvého projektíčku velká fanynka.
 
Eithné - 16. srpna 2023 18:57
dub2857.jpg
Bard: Pořád jsem čekala, jakým způsobem se z toho téma vyloupne, a nebyla jsem zklamaná. Skvěle napsané! To uspokojení z odvedené práce chápu.

Fredericco: Místo "při stanování" jsem četla "při tancování" (jsem vážně unavená) a nějak mi to furt nedávalo smysl. Představovala jsem si vesnickou tancovačku a cestu přes les domů, taky tu slavnou hanojskou Vlakovou ulici, kde mohla být slavnost... no nic, přečetla jsem si to znovu, a navzdory provařenosti vtipu to dává smysl mnohem větší. Ten dojem tance ale z toho budu mít pořád :)

Ravager: Nepociťuji při čtení nic než frustraci. Chápu, že to bylo cílem, ale možná bych to raději snad ani nečetla.

Arged: WOW! Vítěz vítězů. Se Sargo a Rešajou jdete s fanfárami v popředí a my ostatní se za vámi schlíple ploužíme. Naprostá lahůdka, tohle budu číst hodněkrát dokola. Fantastický.
 
Arged - 16. srpna 2023 14:04
arged - kopie82357676.jpg
Bard: Stručné a jasné, mistrovsky navozená atmosféra!

Frederico: Snad jsem jen doufal v zajímavější pointu. Ale za to může ten famózní nápad a krásně vypiplaný úvod, nečekaná stať, brutální předfinále (variace s horskou dráhou, jako vážně?!).. Moc pěkné.

Ravager: Hmmm... silnější kávička. Potřeboval jsem to víckrát, abych si ujasnil, zda jde o obrazy nebo "skutečnost" a dospěl jsem k názoru, že si můžeme každý vybrat sám. Vynikající.

Arged: Upřímně si v rámci všech várek připadám jako malá šedá myška v koutě (tmavého tunelu). Tohle téma jsem si užil od prvního příspěvku až k poslednímu. Díky všem!
 
Sargo - 15. srpna 2023 16:09
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Bard: tak tohle na mě mělo takový ten "a jóó!" efekt - jak to, že tenhle tunel mě nenapadl?! Jen jsem se pořád ještě nedokázala rozhodnout, jestli to má víc pozitivní, nebo frustrující vyznění. Ale ten pocit dobře vykonané práce, ten našemu hlavnímu hrdinovi přeji velice... :-))
Super! :-D

Fredericco: paráda! Jak už jsme si psali v poště, ten vlak je opravdu nejspíš první věc, na kterou všichni pomyslí. Byla by hrozná škoda, kdyby se tu neobjevil (a ještě takhle!) - byť se chudák zneuznaný stal rovnou předmětem reklamace... :-D Nevím přesně, v co dotyčný doufá, ale chápu, že tohle byl trochu trapas. :-))

Ravager: "Maně mě napadá, jestli je vůbec legální mít za manželku nemrtvou..." :-D :-D Ach to souznění mnou cloumá, ach to hluboké pochopení; ta krutá výstižnost! Co je pěkné - tohle světlo opravdu nemůže nepřijít... :-)) Dokonalé dílko. :-D

Arged: tak to je s přehledem a nadhledem jedna z nejlepších krizí tématu, jakou jsem kdy četla. Boží :-D :-D Tak se na ná příště zase nevysmárdni, joo? :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.05815601348877 sekund

na začátek stránky