Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

P29 (1/2): Arged, Fry, Gurlbarad, Sporangium, TumiranOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 03. dubna 2024 20:38

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Láska kvete v každém-

- a víte co? Jste nejlepší! :-D
 

Jar - Fry -


Jar zavítala do zóny. Na juhu, ďaleko od radiácie, začali pod teplým slnkom rozkvitať prvé lúky. Ak sa človek nepozeral príliš zblízka, na chvíľu mohol zabudnúť, kde vlastne je. Dvaja stalkeri stáli na jednej takejto lúke, po kolená v kvetoch, ktoré nikde inde nerástli.

„Hip?“
„Áno?“ ozvala sa pobavene jedna z mála žien, ktoré sa ešte pohybovali v Zóne.
„Myslím, že ma prešla chuť.“
Odpoveďou mu bol široký úškrn na jej tvári.
„Láska očividne kvi....“
„Neopováž sa to dokončiť!“ vykríkol zúfalo, hlava v dlaniach.
„Nechceš urobiť zopár fotiek? Ekológovia ti ich vyvážia zlatom“ rýpla si Hip a so šibalským úsmevom na tvári mu podala starý obúchaný Zenith. Fotoaparát našla kedysi dávno v Limansku a skoro ju stál život. Teraz to bol jej najcennejší artefakt.
„Myslím, že budem zvracať...“
Hip ho nežne objala.
„Chceš radšej vyskúšať Makové pole? Tam by sme mali viac.... súkromia.“
„A anomálií.... Myslím, že si budem musieť prepláchnuť oči v Bosorkinej Huspenine...“
Hip sa zvonivo zasmiala.

Dvaja stalkeri, ruka v ruke, sa otočili a vydali sa späť na sever, hľadať malé súkromné miestečko, kde by sa mohli pohodlne zložiť. Za nimi, ani nie 50 metrov od miesta kde predtým stáli, sa so zúrivou, živočíšnou rozkošou mutantov, párili v záhone bielych kvetov dvaja Snorkovia...



Tajná láska - Tumiran -


Jirka se posadil ke stolku, chytl hrnek a zhluboka se napil.
Musí mít po té náročné práci na stavbě děsnou žízeň, pomyslela si Maruška a zálibně si ho prohlížela zpoza otevřené knihy.

Čerstvý sestřih mu slušel. Odhalil víc jeho opálenou tvář s pěkně tvarovaným obočím.

Kolik toho jen umí! Je zručný. To především. Běhá fantasticky. Vůbec v každém sportovním klání, jehož byla svědkem, exceloval.
A co bylo mnohem důležitější, dokázal ustát, když Míra nebo Adam byli sem tam přeci jen o fous lepší.

Tak dál.
Krásné zpívá. A pamatuje si texty celé. Ne jako většina, která si jen brumlá útržky a pak se přidá naplno až na refrén.

Je galantní, ale ne vlezlý.
Rozhodně se myje a chodí čistě oblékaný. Nějakou tu dírku na tričku mu Maruška ráda odpustí.
Je to zkrátka její tajná láska.

Jirka se občerstvil, zvedl se od stolku a zalétl pohledem k Marušce. Ta hned stočila pohled do knihy, zrudla až ke kořínkům vlasů, ale dělala, že si zaujatě prohlíží ilustraci.

Jiřík prošel kolem ní a vrátil se ke své práci. Postavit hrad z téhle stavebnice není žádná brnkačka.



Láska kvete v každém - Gurlbarad -


„Poslyš, Karle, ty seš teda vážně třída, žes to dotáhl až na partnera Královny!“

Úkosem pohlédnu na toho patolízala. „Jak dopadl průzkum šachet?“ odtuším.

„Jo, dobrý. Našli jsme jednu místnost, kde přepravovali hromadu mraženejch lidí. Stačilo je vyndat z těch jejich krabiček…“

„Kde jsou teď?“ Snad je ten idiot nenechal sežrat červům?

„No zůstali tam. Nechtěli jsme na ně sahat, aby…“

JE TO MOŽNÝ?!? „Tvoje povinnost je zajistit odnos hostitelů do Doupěte v nejkratším možném termínu,“ zasyčím. Musím vynaložit maximální úsilí, abych mu na místě neukousl hlavu. Královna už není nejmladší. Jestli se nám brzy nepodaří vychovat novou, tak našemu klanu hrozí vymření. Kvalitní hostitele aby poslední dobou pohledal. A ten retard je tam nechá jen tak válet, aby si je odnesl první mrchožrout, co se sem zatoulá!!

„No promiň. Už se to nestane.“

Takovéhle zanedbání povinností by se dříve trestalo pomalou a bolestivou smrtí. Kam jsme to dopracovali? „Zapomeň na to. Postarám se o to sám.“

„Dobře. A co Královna? Nebude potřebovat, aby ji zatím někdo pohlídal? Má teď těžký období…“

No to snad nemyslí vážně!?! To už přestává všechno!!! Probodnu ho ocasem, až jeho krev potřísní a naleptá stěny okolní jeskyně. Pak mu s obrovským zadostiučiněním tu jeho dutou hlavu ukousnu.



„Dobrá práce,“ chválí mě o něco později Královna v lůně Doupěte, které je nyní plné roztomilých vyklubaných vajíček.

„Děkuji, má paní. Je tady celkem dvaačtyřicet prvotřídních hostitelů. A už teď naše...“ pyšně se rozhlédnu po tělech přilepených na okolních stěnách, „...láska kvete v každém.“



Láska... - Arged -


„No jasně, kvete, třeba já, podívej. Já hrozně miluju pivo!“ Tonda se zasměje vlastnímu vtipu, který nakonec není vůbec vtipem, ale tvrdou realitou, a poctivě si přihne.

Jánošík přikyvuje s uspokojeným játoříkal výrazem filosofuje dál.„Nenávist je taky způsob lásky, prostě city jako obecně, chápeš?“

„Jo, jako když vyspáváš kocovinu a to pivo proklínáš! Nebo když koukneš do šrajtofle a uvědomíš si, kolik si zas nechal v hospodě!“

Tondův samosmích donutí několik hostů otočit na chvilku pohled k našemu stolu. Tu a tam se ozve smích jako ozvěna zřejmě na Tondův úkor. On je ale ten poslední, komu by to vadilo.

Nesměle přitáhnu půllitr ke rtům, ale jen si tak srknu. Dneska mi nechutná. Už nějakou dobu mi nechutná. Nechutná mi práce, nechutná mi být doma, nechutná mi dokonce ani být s klukama tady. Pokusím se o úsměv.

„Pudu, hoši, mějte se!“

„Opatruj se, Pardále,“
pípne Jánošík a pozorně si mě prohlíží. Tuší, že nejsem v pohodě. „S tou láskou si to neber, mě už Jana taky dlouhý léta sere.“

„V pátek, Pardále!“
zabublá Tonda do sklenice, kterou naklání k ústům.


V pátek Pardál K Javorovému nepřišel. Ani v sobotu, ani kdy jindy. Policie věc uzavřela jako nehodu. Srážka s vlakem způsobila zranění neslučitelná se životem. Provoz na trati Karlova studánka – Javořina byl od 21:50 do 23:45 přerušen.



Pokojovka - Sporangium -


Usrknu kávy a spokojeně se rozhlédnu po obýváku. Lopatkovce, dracény, kolopejky a pak taková velká rostlina, co jsem zapomněla, jak se jmenuje. Všechny prosperují, všechny potřebují péči, ale ta veliká, ta si vyžaduje zvláštního zacházení.

Když byl Péťa malý, trpěl na astma a alergie, každou chvíli byl nemocný. Musela jsem opustit práci, ale nevadilo mi to, co bych pro něj neudělala? Jak povyrostl, začala jsem se obávat, aby se nechytl špatné party. Někdy v tom období ho začala pobolívat noha. Trápilo mě to a doktoři jen krčili rameny.
O pár let později přišel s tím, že mi chce představit nějakou slečnu. Zamrazilo mě. Chce mě opustit? „To víš, že jo, až ti bude trochu líp, ano?“ Chtěl cosi namítnout, ale hrozně se rozkašlal. Zase se připomnělo jeho astma. Po chvíli dávení vyplivnul list. Hleděli jsme na to jako na zjevení.
Domů nakonec slečnu nepřivedl. Bolesti nohy se zhoršily, kůže na lýtku zdrsněla. Věděla jsem, že musí hodně odpočívat.
Nedávno mi naznačil, že by chtěl zkusit bydlet sám. Sám! Jak ho to vůbec napadlo? „Peťulko, nevím, s tím tvým nalomeným zdravím. Víš, jaký mám o tebe strach. A kdo by se o tebe staral? Pojď, ukaž mi nohu.“ Neochotně vyhrnul nohavici. Z chodidla mu začaly rašit bílé provazce kořenů.
Chudáček můj malý.

Odložím šálek a smetu z veliké rostliny neviditelné smítko. A tu jako bych uslyšela vzdálené volání.
Přitisknu ucho k dobře vyvinutému kmínku.
Ale ne, to se mi jen zdálo.





 

Komentáře, názory, hodnocení

Gurlbarad - 18. dubna 2024 21:33
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Váhal jsem s publikováním reakce, protože tohle je Projektíčková dávka, která ve mně vyvolává s přehledem nejširší rozpětí emocí.

Fry: Vynikající, skvostně jsem se pobavil. Také nemám se Zónou jiné zkušenosti než skrze Tvoje Projektíčky, but boy, is it worthy!

Tumiran: Moc se mi to líbilo, a pointu jsem vůbec nečekal. Ale ta pasáž o zpívání mě osobně uráží!

Já: No, tak jsou tam vajíčka, ergo je to dobré téma na velikonoční období.

ale potom se to neuvěřitelně zvrhává...

Arged: Kurva! Tohle je příliš ze života.

Sporangium: Tohle je rozhodně nejzajímavější příspěvek, co jsem za dlouhou dobu v Projektíčku viděl. Po přečtení jsem měl za to, že je to nějaké alegoricko-botanické dílo, kterému nerozumím pro nedostatek akademických vědomostí. Potom se tu v komentářích začaly objevovat narážky na otázku zda mu to (?) udělala matka a na Münchhausenův syndrom by proxy. Od té doby dílo považuji za velice, velice znepokojující.
 
Sargo - 10. dubna 2024 10:52
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tumiran: ono je ve finále každé téma dobré ve skutečnosti 8-)

Fry: začínám mít dojem, že už ten svět důvěrně znám. Další perla do sbírky, paráda, ty vážně nezklameš :-D Též mě nepřestává těšit tvá malebná slovenština. V delším textu by mě nebavila, ale takhle je radost se pokochat :-))

Tumiran: výtečně vystižený rozdíl mezi holčičkami a chlapečky (nejen) v tomto mizivém věku :-D Chudák Maruška... (Uteč, holka, modeláře doma nechceš! :-D)

Gurlbarad: dokonalý, naprosto a zcela. Ovšem... Karel, vážně? :-D

Arged: tos ho kurnik nemohl poslat třeba do bordelu? Nad účtem by vykvetl raz dva. Lepší než zvadlý kytky ve věncích ;-) Ale je to celé takové velmi dobře vykreslené, z pachu zvětralého piva a "mužného" potu se mi div nenavalilo a na konci patřičně zatrnulo, takže holt... ruka zkušená se pozná :-))

Sporangium: to je tak strašně dobře napsaný, a skvělý nápad k tomu - dokonale vystřižený horor, utajený světu za zavřenými dveřmi... vážně doufám, že se tu nevidíme naposledy :-) Ostatně jako popis onoho syndromu je to výstižnější jak popis ve wikipedii, dodalas do toho tu správnou atmosféru :-))
 
Tumiran - 09. dubna 2024 20:50
thief058182.jpg
Páni!
Hodně dobrý. Dávám Ti, Sargo, za pravdu.

Fry:
Snorkovia byly v mé první představě brouci nosálové. Realita, i když ta fantaskní, je nakonec poměrně blízko. Teda, brrrr.
Ale souhlas, že Hip je sympaťačka.
Zóně zdar!

Tumi:
Mně to téma evokovalo "v každém věku". A to tak nějak vedlo nit k mateřské školce. No a zbytek znáte.

Gurlbarad:
Karel... To jméno to dlouho mlžilo. Ale tušil jsem tam nějaké parazity velmi záhy. Vyústění úsměvné. Chudáci ti, co tam přistanou a půjdou na průzkum. :-j

Arged:
Lidový. Až příliš lidový. A ze života. My čekali jaro a zatím přijel vlak. Mrazivější než ta písnička. Uf.

Sporangium:
Nový výtrus! Tedy vlastně, nová krev! Super!
Adéla ještě nevečeřela na ntou. Péťa by potřeboval přesadit někam dál od matinky.

 
Arged - 08. dubna 2024 15:05
arged - kopie82357676.jpg
Fry: Stalkera také neznám, svět poznávám skrze Tvé projektíčky. A tohle bylo famózní. Možná mohli dát v tom záhoně čtyřku.

Tumiran: Pro mě dokonale skrytá pointa. Celou dobu jsem si představoval nasvaleného modela v montérkách. Super!

Gurlbarad: I když se mi to četlo asi nejhůř ze zdejší várky, pořád perla. Obdivuju Tvoje nerealistické nápady skloubené s realistickým zpracováním.

Sporangium: Tady mě také zmátlo zapomenuté "jméno", čímž je asi spíš myšlen "druh" nebo "název" rostliny, když se z toho nakonec vyklubal Péťa... Ale navzdory tomu je Tvůj příspěvek můj vítěz. Skvělý nápad, precizní zpracování.
 
Sporangium - 08. dubna 2024 10:25
hola16796.jpg
Fry: Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala (hru neznám) a pak jsem si snorky představila jako norky :D :D Napodruhé jsem už ale byla vybavená informacemi z internetů. Díky za možnost zavzpomínat na Piknik u cesty, který jsem četla kdysi dávno.

Tumiran: Hrozně ráda čtu povídky, kdy se mi pointa odhalí až na konci. Jako tady, super!

Gurlbarad: Téma k tomu úplně svádí, co? Příjemné počtení :)

Arged: Tohle je přesně můj šálek čaje. Pro mě to má všechno, moc se mi líbí, jak je to napsaný - realisticky a živě. Čtu to po několikáté a vždycky mi je z toho nějak smutno.

A k Pokojovce... Jak to s matkou a kytkou bylo, nechávám na čtenářově fantazii. Což se ne každému může líbit :) Když jsem text psala, myslela jsem mj. na Münchhausenův syndrom by proxy.
 
Eithné - 07. dubna 2024 11:49
dub2857.jpg
Fry: Hip je mi sympatická, jak v pohodě to bere. Pornopříspěvek ze Zóny jsem nečekala, i když tomu téma vlastně... nahrávalo :))

Tumiran: Moc pěkně napsané. Líbí se mi, že téma není doslovně zapracované, ale přitom skutečně pasuje, a navíc to celé tak poklidně plyne...

Gurlbarad: A vítězem se stává...! Skvělý, skvělý, skvělý. Poslední věta je skvělou tečkou za skvělým příběhem.

Arged: Ach jo. To je až moc realistické. Pro mě je skutečně snesitelnější vyvražděný hibernační modul než člověk bez východiska. Což je sice pochvala tomu, jak píšeš, ale...

Sporangium: Tenhle příběh ve své fantazii dotahuju ještě dál. Minulý víkend jsem přesazovala svoje pokojovky a cítila se přitom jako vrah, protože nejsem žádnej zahradník a vlastně moc netušim, co dělám, a jeden výhonek potosu za to zaplatil cenu nejvyšší. Představa, že mám pěstovat svoje dítě... ježiš, mně chcípne i šutr! Brr. Snad aspoň Péťova máma ví, co dělá :)
 
Rešaja - 06. dubna 2024 23:24
reaja5657.jpg
Fry: Nejočekávanější příspěvek tohoto projektíčku nezklamal. Asi radši nebudu hledat, co jsou Snorkovia. ;)

Tumiran: Já jsem teda netušila, kam to celé povede. Maruška to komentuje velmi dospělým jazykem, ale o to víc se mi pak líbí hodnocení Jiříkova zpěvu. Pěkné!

Gurlbarad: To je boží. Neustále jsem dumala nad tím, který druh hmyzu by mohl odpovídat popisu a pointa je super.

Arged: Mám pocit, že mi tam chybí nějaké vysvětlení, ale souhlasím s Bardem, smutné, ale pěkně napsané.

Sporangium: Taky by mě zajímalo, jestli mu to udělala mamka. Možná nechtěně. Takové to citové vydírání a připoutávání k sobě, které si vyděrač ani sám nepřipouští… Každopádně zajímavé, líbilo se mi to.
 
Bard - 05. dubna 2024 16:25
ikonagamma1684.jpg
Fry: Tak tohle bylo nečekaně jarní...

Tumiran: Tak trochu jsem pointu očekával, ale napsané je to krásně.

Gurlbarad: Tfuj! Nicméně vyhlášené schválně nedokončené téma si o to přesně říkalo.

Arged: Mno... někdy holt odkvete... Smutné, ale pěkně napsané. Poslední chladně neosobní věta tomu přidala grády.

Sporangium: Jsem tou pokojovkou mírně znepokojen. Už nikdy se nebudu dívat na kytky stejně. No a pak jsem si ještě zjistil, co znamená Sporangium. A už nikdy se nebudu dívat stejně ani na autory Projektíčků. :-D
 
Enderson - 04. dubna 2024 21:10
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Fry - Obávám se, že s mojí zvrácenou představivostí mi v hlavě kvete nová kategorie na po*nHub :D


Tumiran - No, trochu lituji předchozího komentáře... roztomilý závěr. Inu talent se má budovat už od útlého věku a Maruška talent umí ocenit.


Gurlbarad - Velmi zdařilé. V první polovině jsem si myslel, že se jedná o nějakou zvrácenost anglické královské rodiny, po zasyčení jsem už byl plně v obraze a velmi jsem se pobavil. Jen pozor na Riplay.


Arged - Mimořádná událost na trati!? To si zas dělaj p*del ti potrati!


Sporangium - Osobně si myslím, že rostliny jsou lepší přátelé než lidi. Tenhle rostlinný příspěvek si ještě párkrát přečtu.



Velmi jsem se bavil, trochu se mi zdá, že láska se tu bere spíš s nadsázkou. Kdo by si na to taky vsadil? Děkuji všem za zábavné zpříjemnění večera u tchýně...
 
Ravager - 04. dubna 2024 14:38
ikonkarav6371.jpg
Fry: Skvělé. Až do konce jsem se snažil uhádnout, co se, k čertu, děje, než se záhada vyjasnila.

Tumiran: Pro mě vítěz této, dovolím si říci, kvalitní várky. Po přečtení se mi na tváři rozlil takový ten debilní úsměv prosťáčka. A to se mi nestává často.

Gurlbarad: Och, také jsem chtěl psát o vetřelcích, než jsem si přečetl pořádně zadání. U tebe to tam sedí mnohem líp. Dobrá práce.

Arged: Otáski, samé otáski! Ale teda poučení z této pohádky jsem si vzal takové, že řaději, než zabít sebe, je lepší hodit pod vlak tu paní, co mě tak štve, že mi ani nechutná pivo.

Sporangium: Tak udělala mu to mamka, nebo ne? Pokud ano, tak by přece nezapomněla, jak se ta velká rostlina v obýváku jmenuje?
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.085645914077759 sekund

na začátek stránky