Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

P29 (2/2): Eithné, Enderson, Ravager, Rešaja, Sargo Oblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 08. dubna 2024 19:07

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 

Láska kvete v každém-


 
Jestli mě něco překvapilo, tak kolik písmáků vzalo zadání doslova bez doplnění nějakého ocásku. To totiž zase vůbec nenapadlo mě. A možná o to zajímavější je, jak pestré a zajímavé ty příspěvky jsou. Já vím, opakuju se, ale - jsme vážně dobří! :-))



Zkouška z alchymie - Rešaja -


“Marieta Křivošívková, první ročník,” pronesl mistr alchymista věcně. “Tak prosím. Začneme s magnetickým lektvarem. Rozeberte jeho přísady, interakční bijekci a časoprostorovou rekurzivní astralizaci.”

Závěrečná zkouška z lektvarů byla jednou z nejobávanějších. Marieta však sebevědomě vzala ze svého stolu modrou lahvičku a přesně popsala celý lektvar, dokonce i tu zapeklitou část s mandragořím klíčkem.

“A co…” mistr se k ní naklonil a na jinak kamenné tváři se mu objevil škodolibý úsměv. “Láska?”

“Lásku kvetoucí v mandragoře jsem znegovala drápem harpyje s esencí pohrdání,” odpověděla s úsměvem Marieta.

Mistr se zdál zaskočen, ale rychle se vzpamatoval a pokračoval: “Lektvar neviditelnosti.”

Marieta perfektně popsala všechny reakce a modulační vztahy. Stejně dobře zvládla i kýchavičný dryák, lektvar západní teleportace i sérum zloby. S každou další bezchybnou odpovědí se mistrova obrana odlupovala jako slupky cibule. Nyní na ni hleděl s posvátným úžasem.

“Lektvar horizontálního růstu,” zašeptal název posledního lektvaru.

Marieta se kouzelně usmála a podala mu lahvičku se třpytivě zelenou tekutinou. Její jemné ruce se na krátký okamžik střetly s mistrovými. “Použila jsem na neutralizaci všední lhostejnost z prachu nemrtvého kobolda.”

“Protože?” Mistr Marietě visel na rtech. Nepochyboval o tom, že mu opět dá správnou odpověď, jen chtěl dál naslouchat jejímu melodickému hlasu.

“Protože láska kvete v každé organické přísadě a lektvar horizontálního růstu jich obsahuje hned sedm. Slabší neutralizace by nestačila.”

“Výborně!” zvolal mistr s poblázněným úsměvem. “Výborně... já… totiž…” Mistr náhle zbrunátněl a ve tváři se mu objevil znechucený výraz. “A ven! Máte nedostatečnou. Ve zkoušce z eliminace lásky jste naprosto selhala! Ven!”



Laskavec kvete každému - Enderson -


Sedí slůně na výsluní,
zaprášené police,
vedle fotky novoluní
a z porcelánu opice.
Jsou tu šálky s podšálky,
stříbrné a zlaté příbory,
medaile a cvrčky za války,
vzpomínky i na hory.

"I could put my arms around every boy I see.."
Hraje už asi po sedmé z youtubu, v nekonečné smyčce. Kouká na svůj laskavec v truhlíku, snažíc zbavit se otravné vzpomínky na kýč. Bylo to všude, v obýváku, v kuchyni, ve všech pokojích... V předsíni. Všude, do očí, bijící, kýč! Kolik hodin v roce musí tchyně investovat do utírání prachu?

"Dnes už naposledy..." sniffne lajnu peruánské tabákové směsi a třemi mocnými loky z tullamorky zažene žízeň. Cvak. Další cigareta hoří a modrý kouř plní pracovnu, a pomaloučku mění místnost na smrtelnou zónu pro všechen hmyz.

"Naposledy!" dívá se na svůj laskavec. Všechen ten kýč v něm probouzí vztek na úrovni cerebrální exploze. Proč nemá skalku? Záhonek? Nebo aspoň posranej kaktus?!

"Neee... Vona prostě musí mít barák plnej nástěnných talířů!" Člověk aby se bál rychle pohnout... Naposledy... Příště si raději zlomí ruku. Jak má pak člověk psát.

"Co se zase rozčiluješ lásko? Nemáš hlad? A vyvětrej si prosim tě, maminka přijede na oběd."
Už jen pije a kouká na kvetoucí laskavec.



Láska kvete v každém světě - Sargo -


Muriel byl vždycky potížista, proletí mi hlavou. Nespravedlivě; jen míval talent na dost zvláštní nápady. Jako třeba teď.
„Takže ses zakoukal do jednoho ze Světlonošových poslů,“ zopakuju zvolna. „Není na překážku, že jste oba bezpohlavní a ty jako anděl máš milovat všechny bez rozdílu?“
„Čekal jsem jiné námitky,“ zamumlá ten nešťastník. „Třeba o bytostném zlu…“
„To by bylo jak házet hrách na stěnu,“ odpovím a v duchu se kochám představou, jak ho ženu přes ústředí, až peří lítá. „Jistě bys v něm objevil „dobro“. Okouzlilo by tě a připadal by sis díky tomu jedinečný a váš vztah speciální, zatoužil bys ho zachránit –„
„Michaeli! To není – takhle. On nic nepředstírá,“ vykládá mi a hned vím, kdo z nás dvou nedával ve škole pozor hned na první hodině. „Doplňujeme se. Chtěl bych ho někam pozvat, a…“
„On už ze své podstaty neumí milovat, Murieli,“ řeknu jemně. „S pomocí Boží tě dosud nestáhl do propasti hříchu, ale musíš se s ním přestat vídat. Rozumíš?“
Schlíplé přikývnutí – a uleví se mi v té chvíli velice. Musel vědět, že ten vztah neposvětím – vztah, proboha, tady! – a přišel si hlavně pro mou rozhodnost. Mluvím proto rozhodně. „Abys přesto do plné hloubky pochopil, jak nemožné by bylo vaše spojení a jakým mukám by byla vystavena tvá duše při pohledu na jeho konání, ukládám ti měsíc veřejně neprospěšných prací.“
Peří na křídlech se mu hrůzou naježí do podoby bělostného dikobraza a já jen stěží udržím vážnou tvář. Občas mě má práce skutečně baví.



Láska kvete v každém - Eithné -


"Láska kvete v každém. Tak tu knihu pojmenuju."
"V každém čem?"
"V každém z nás. Prostě v každém. Láska kvete v každém."
Muu zavrčel a švihl holí do nejbližšího keře, až se na zem snesla záplava okvětních lístků. "Já bych to nazval Květy zla."
"To už použili. A navíc to není pravda," ohradil se Har.
"Není?" rozčílil se Muu. "Viděl jsi ten bílý keř před deset minutami? To byla Kala. Nebo ten růžový o kus dřív? Noola. A modrá dneska ráno, Halaka. Všechny tu pobíhaly nahé a nádherné, až braly dech! A než jsem si stačil vrznout, tak se zamilovaly, změnily v keře - a teď tu znepříjemňují život alergikům. Tak mi řekni, co to je za planetu. Co to je za domorodou populaci. K čemu to všechno je!"
"To máš z toho, že sis místo role navigátora zvolil roli inseminátora. Teď jsi nešťastnej, že nemáš do čeho píchnout. Já jako biolog/botanik jsem nadšenej. Rozmnožování živočichů pomocí opylování ještě nikdo nepopsal."
"Šířit lidstvo napříč vesmírem je strašně těžký," povzdechl si Muu.
"Ale nikde jinde domorodá populace tak hezky nevoní," naklonil se Har blíž k jednomu z keřů.
"A nikde jinde se keře nečervenají, když k nim čicháš. Hare, netrap mě. Poleťme zpátky na tu planetu, kde měli ty vysoké štíhlé ženy s... ty víš čím."
Teď se začervenal Har. "No dobře. Popis jejich způsobu rozmnožování stejně potřebuje rozpracovat."
"Víc výzkumu."
"Mnohem a mnohem víc výzkumu."
"Konečně! ... Hare? Kytky jim asi nebudeme vozit, viď?"



Co na srdci, to na jazyku - Ravager -


Od mala jsme byli vychováváni, abychom otevřeli srdce lásce. Všichni mladí jsou z filmů, knih a roztoužených dvojic kolem sebe tím směrem vedeni. Aby jí dali šanci. A oni, zaslepeni touhou, se, třepotajíc křídly své vášně, vrhají se do milostných dobrodružství jak můry na zářivku. To vše ve jménu Lásky, té mocné substance, která mění nemožné na proveditelné a ne na ano.
Avšak z čeho se skládá, táži se já? Snad se nebudeme přít, když řeknu, že ze dvou částí. Tou první je ona beztvará tekutina obsahující samotnou esenci toho někoho milovat. A doplňuje ji samozřejmě vhodná nádoba, do níž se nalije, a tím získá konkrétní tvar. Proto působí u každého jinak, byť recept je vždy stejný.

Stejně důležité je, odkud Láska pochází. Vězte, že pravdu mám, když tvrdím, že ze srdce, toho orgánu všech orgánů, těžiště touhy a skladiště milostných myšlenek. Pokud se tedy vrátíme k první větě této úvahy, dojdeme ke zjištění, že aby srdce Lásku vytvářelo, musí nějakou nejdřív dostat z vnějšku.
Vím, zní to, jako protimluv. A v mnoha situacích byste měli pravdu. Ale v případě mého lektvaru Láska, který vařím z kvetoucí plísně sklizené na srdeční chlopni jeho uživatelů, je tomu skutečně tak. Láska a mladiství jdou vždycky v páru. Jedno tlačí druhé. Perpetuum mobile.



 

Komentáře, názory, hodnocení

Rešaja - 18. dubna 2024 22:14
reaja5657.jpg
Tak konečně jsem se dostala i ke druhé várce. :)

Enderson: S hlavním hrdinou hluboce soucítím, krásně živě vykresleno. A co slůně? Necítí se jak jak v porcelánu? Skvělý!

Sargo: To by mě zajímalo to stahování do propsati hříchu, zvlášť s tou bezpohlavností. No, radši si jen budu představovat veřejně neprospěšné práce a doufat, že časem ze všech tvých povídek dáme nebeský svět dohromady. :D

Eithné: To je krásný. Cítím se jako nadšený biolog/botanik! Ale přitom jsem to musela číst na několikrát, než jsem v tom našla pointu a smysl. A nevím, jestli mnou objevený smysl je ten zamýšlený, ale myslím, že i kdyby ne, že to nevadí a v tom jsou všechny ty příspěvky taky super.

Ravager: Také jsem si představila alchymistický svitek, moc se mi líbí, jak je to úplně jiný styl. A celá filozofická úvaha je příjemně zajímavá.

Děkuji všem!
 
Gurlbarad - 18. dubna 2024 21:18
7c0f8c181e60c3782932d19dc5b13661bc19134f_full490.jpg
Eithné - 16. dubna 2024 19:08
Teď si připadám vážně blbě, protože...
Arged - 16. dubna 2024 19:55
...přesně tak!

No nic, jdu na to.

Rešaja: Strašně moc se mi to líbilo. Do kůže starého mistra se šlo vcítit až příliš snadno.

Enderson: Jako obvykle u Tvých děl si připadám jako svině, jíž jsou házeny (možná) perly.

Sargo: Promiň, Světlonošova posla jsem si celou dobu představoval vůbec ne jako bezpohlavní bytost, nýbrž jako sexy sukubu. Příspěvek se mi potom velice líbil.

Eithné: Skvělé, ostatně jako vždy! Tvoje světy jsou vážně neskutečně fascinující. Díky, že pravidelně rozjitřuješ naši fantazii :)

Ravager: Perpetuum mobile. Zajímavá úvaha. Něco na tom je. Teze "aby srdce Lásku vytvářelo, musí nějakou nejdřív dostat z vnějšku" na mě působí poměrně intenzivně. Mám za to, že na tomhle principu zpětnovazební smyčky funguje vlastně všechno na světě.

 
Tumiran - 17. dubna 2024 22:52
thief058182.jpg
Arged - 17. dubna 2024 17:31
No vida.
Skvělé!
:D
 
Arged - 17. dubna 2024 17:31
arged - kopie82357676.jpg
Tumiran - 17. dubna 2024 11:47
Jsi si jistý? Podívej se pořádně!
https://www.andor.cz/clanky/index.php?action=view&idClanku=2992
 
Tumiran - 17. dubna 2024 11:47
thief058182.jpg
Arged - 16. dubna 2024 19:55
No vidíš.
Čteš rád, ale sám jsi k minulému projektíčku (P28) nenapsal ani to "Skvělé!" :-( bú
 
Arged - 16. dubna 2024 19:55
arged - kopie82357676.jpg
Eithné - 16. dubna 2024 19:08
Nižší počet komentářů u druhé várky... Člověk má trapný pocit, že se opakuje.


Rešaja - Skvělé!

Enderson - Skvělé!

Sargo - Skvělé!

Eithné - Skvělé!

Ravager - Skvělé!


Já si tu poslední klidně příště zamlouvám, i když jasně že taky ty komentáře čtu rád. Hodně rád.

-----


Tak trochu jsem dopadl jako Ravager a občas nechápal. Ale mně to nevadí, nutí to se zamyslet...

Rešaja - Tohle je SKVĚLÉ! Rozhodně mezi medailisty, kteří na cílové pásce jsou tak těsně srovnaní, že nevím, kdo je první a kdo třetí.

Enderson - Skvělé! Tedy protíral jsem si oči, jestli je tohle vážně Enderson.

Sargo - Já u Tebe spíš než příběh miluju nápaditost přirovnání a slovních obratů. Veřejně neprospěšné práce, peří naježené do podoby bělostného dikobraza... Skvělé!

Eithné - Medailista jako vždy. Fantazie, ta Tvoje fantazie!

Ravager - Tak do toho jsem se zamotal dost. Ale co už, jistě je to velmi odborná řeč mistra alchymie na nějaké konferenci.



Díky všem!
 
Eithné - 16. dubna 2024 19:08
dub2857.jpg
Díky všem za komentáře. Ravagerův mě přiměl se zamyslet, jak jsou moje příspěvky čtenářsky vnímané, protože z tohohle jsem měla dobrý pocit, zatímco relativně nedávno jsem měla pozitivní ohlasy na Projektíček, který mně samotné přišel jako velká znouzectnost. Ale když koukám na další komentáře, tak to je prostě skutečně tisíc lidí - tisíc chutí :)

Každopádně. Vždycky Sargo prosím, aby mě dala do první várky, protože mívá nesrovnatelně víc komentářů, a tohle téma není výjimkou. Myslím, že by se mělo zavést, že ti, kteří nekomentují nebo komentují jen díly, ve kterých jsou obsaženi, nebo ty, jež jim předchází, budou v dalších Projektíčcích zařazeni do poslední várky příspěvků :-P
 
Tumiran - 12. dubna 2024 21:48
thief058182.jpg
Klaním se až ke klávesnici!

Rešaja:
Jak jsem rád, že ses opět zúčastnila. A... prostě nebudu stát ve frontě na tu sbírku povídek. Já ji vydám, abych ji měl jako první!
A ke každé desáté knize dostane čtenář jako dárek v pytlíčku moji oblíbenou všední lhostejnost z prachu nemrtvého kobolda.
Výborný!

Enderson:
Hele, dobrý! Jak to tak sleduju, začínáš se vypisovat dozlatova. Amarant jako příloha taky ujde. Případně zahnat žízeň třemi loky Tullamorky. :-D

Sargo:
Jakej Posel? Jakej Světlonoš? To asi nejni ten Cimrmanův? Anebo plastika na ostravský ekonomce... Betlehémská světluška?
Kdo tomu Michaelovi dodává chlast, to by mě zajímalo. Tak příště, no.

Eithné:
Ta jména jsou naprosto skvělá! Asi tak, jako ten další ze světů, které se pod těma tvýma nikoli dřevěnýma prstama formujou jako na běžícím pásu. Já zírám. A lapám po dechu. A po vůni těch... těch... samiček. A co na to Jan Pestík?

Ravager:
Alchymistické pojednání o smyslu života, vesmíru a tak vůbec. Plíseň na chlopni bych tedy nechtěl. :-o Ale nakonec fakt záleží na tom, kam to (a co) naliješ. Tak prosím, ne do kanálu. Kdovíco tam žije.
 
Enderson - 12. dubna 2024 13:23
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg

Rešaja -Ne nadarmo se říká, že láska je obdiv. Marieta propadla velmi nešťastně, bylo by velmi romantické kdyby z toho nakonec něco bylo.


Ečko - projektíčky si užívám právě díky odlehčené formě, kterou vždy rád volím pro vážnější témata.


Sargo - zakázané ovoce a tak... :D Zaujal mne pojem bezpohlavní a vnukl mi zajímavý nápad. Díky


Eithné - Tohle je můj vítěz z obou částí této várky. Zajímavé je, že se tu sešel hezký poměr rostlinných příběhů xD


Ravager - To je první zákon vesmíru, co dáš to dostaneš. Máš hezky zpracované DÚ z alchymie. Přečti si toho víc z mé tvorby, na kvalitě belle lettres si dávám záležet.


 
Ravager - 11. dubna 2024 21:48
ikonkarav6371.jpg
Jsem z téhle várky takovej nešťastnej, protože si připadám hrozně nechápavě.

Rešaja: Povídka pěkná, dobře se to četlo. Ale prostě mi utekla pointa. Sice to je asi schválně, ale z mého pohledu to ubírá na přitažlivosti. Byť stylem jsi jasnou vítězkou této várky.

Enderson: Tady taky nevím, co si z toho vzít, je to marné. A to přesto, že tohle je zdaleka nejkvalitnější dílo, co jsem od tebe četl.

Sargo: Konečně něco jednoduchého, co si můžu pořádně užít. Líbí se mi to.

Eithné: Tohle taky pobírám (yay!), ale i když se mi to líbí, u tebe jsem nějak zvyklý na lepší kvalitu. Asi jsi nasadila laťku příliš vysoko. A teda lidé se jmény Muu a Har? Jsou z Ugandy, nebo mi zase něco nedocvaklo? .-)
 
Eithné - 10. dubna 2024 13:16
dub2857.jpg
Rešaja: V té frontě na předprodej budu dělat Sargo společnost! Tohle je naprosto skvělé ve všech směrech. Umíš k sobě skládat s neobyčejnou zručností a čtenáře si vodíš podle potřeby od druhého odstavce.

Enderson: Uf, nesnášim pracholepky. Představuju si kabinet Dolores Umbridgeové a tu ruku si lámu taky :-D

Sargo: Ve tvém podání posledních příspěvků nevede Michael nebeské šiky, ale mateřskou školku. Šmarja, kde to k nim rekrutujou? Chudák. Zajímalo by mě, jestli ta láhev ze spodního šuplíku ještě není prázdná. A taky bych chtěla vědět, co přesně spadá do neprospěšných prací - představuju si měsíc na lehátku u moře a TAK MOC s Murielem soucítím, jojo, mocinky moc...

Ravager: Mhm, filozoficko-alchymistické svitky koukám mohou být docela poutavé čtení... Představuju si laboratoř jako ze Sweeney Todda, místnost s hořáky hned vedle pěstírny zplesnivělých srdečních chlopní. Kam se hrabe kámen mudrců!
 
Sargo - 10. dubna 2024 11:04
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Rešaja: vydej prosím knížku svých povídek, budu stát první v řadě už na předprodej.  Skvělý, skvělý, skvělý :-D Chudák Marieta, a to se tak poctivě nabiflovala. :-))

Enderson: hu, atmoška hustá tak, že by se dala krájet, a nejen kvůli množství dýmu! Tak přesně vidí člověk toho chlapa před sebou... přímo archetyp svého druhu, milimetr od vraždy v afektu na jedné straně, milimetr od dobře promyšleného zločinu na druhé :-D

Eitné: musím přiznat, že se mi těžko srovnávalo s tím, že Muu tluče ženy, a že Noola to nechává tak netečného... ale tak... když člověk konečně zamáčkne kroupu a smíří se se stavem věcí, docení plně geniální nápad i bravurní zpracování... a tolik otázek! :-D

Ravager: povídka podobná květince: jak nenápadně zpočátku ze semínka se klube a rozvíjí, něžná a nevinná, ale pak již přeci jakési podezření - a buch ho, masožravka. Super! :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.057658910751343 sekund

na začátek stránky