Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Příběh větruOblíbit

dub2857.jpg

Autor: Eithné

Sekce: Povídka

Publikováno: 16. října 2005 15:57

Průměrné hodnocení: 8.2, hodnotilo 18 uživatelů [detaily]

 
Až vám bude těžko, až se vám bude zdát, že nejste ničím, zadívejte se na noční krajinu a nechte vyprávět vítr jeho příběh. Až skončí, můžete mu vy vyprávět ten svůj…
 

Jmenuju se Zaira. Vím, že to není důležité, ale to nejsem ani já, a pokud chcete slyšet můj příběh, možná vás to zajímá.
Moje maminka mě porodila do chudoby a špíny, do světa, kde do lidí, jako jsem já, ostatní jen kopou. Tam jsem i vyrůstala, ušmudlaná holka pro všechno. Jediná kamarádka, kterou jsem měla, se živila prostitucí od deseti let. Kdykoliv jsem si slůvkem postěžovala, smutně se na mě podívala těma nádhernýma obrovskýma očima a odpověděla: „Mohla bys na tom být hůř, sestřičko, mohla bys na tom být jako já. Buď ráda za to, jak jsi ošklivá.“
Nechápala jsem, co jí na tom vadí, mně to připadalo jako normální dobrá práce.
Ve dvanácti se nakazila syfilidou a umřela.
Od té doby jsem vyrůstala a žila sama, vydělávala si, kde se dalo, a trpělivě snášela kopance od lidí i osudu.
Kdykoliv jsem si sehnala peníze na jídlo, někdo mě okradl nebo mě trhovci ošidili. Pak jsem se už jen musela plazit v prachu před ostatními a poníženě žebrat. Plazit se zabalená v hadru, abych nebyla vidět, protože o ošklivé dnes lidé ani pohledem nezavadí.
Začalo být ještě hůř. Vládce byl prý svržen a zemi ovládl někdo jiný. Spousta hodných lidí byla popravena, protože kradli, aby přežili, a král měl své vojáky naprosto všude.
Zjistila jsem, že žebrákům už nedává nikdo kvůli bledé vidině hladu a chudoby. Poslední lidé, kteří se na mě aspoň občas usmáli, byli mrtví. Teď už jsem byla nic, naprosto sama, a nikomu na mně nezáleželo.
Jednoho dne, špinavého a sychravého jako všechny ostatní, jsem zjistila, že se ze mě stal blázen. Kdo jiný by viděl duchy, přízračné postavy perle»ových barev, kteří se snažili upoutat mou pozornost a něco mi říct? Ti, kteří byli již tak průhlední, že téměř nebyli vidět, se sklesle choulili na jediném místě, ti nejjasnější se snažili promlouvat k živým. Vypadali, jako by křičeli, a přitom neřekli ani slovo.
Lidé mě začali přehlížet úplně. Ne jako někoho, do koho si můžou kopnout a nic se jim nestane, ale oni si mě vůbec nevšímali, a když do mě vrazili, udiveně se rozhlíželi kolem.
Nechápala jsem, co se stalo a proč jsou lidé kolem mě tak nevšímaví. Život pro mě dosud připravoval obtížnou, nicméně srozumitelnou cestu. Teď jsem rozumět přestala.
Snažila jsem se žít dál, a protože mě lidi neviděli, sháněla jsem jídlo v odpadcích. Už jsem nemohla spoléhat na zbytky milosrdenství ostatních.
Potácela jsem se na hranici smrti hladem.
Pamatuji si mlhavý opar a neskutečnou bolest v břiše, pamatuji si, jak jsem si zakazovala omdlít, protože bych se už nevzbudila. Nepřemýšlela jsem, když jsem se doplazila ke stánku s uzenými rybami a začala jsem jíst.
Až později, když jsem se vzpamatovala, jsem si uvědomila nebezpečí a utekla. A až mnohem později mi došlo, že zbytečně.
Můj mozek konečně přijal myšlenku, že mě lidé nevidí.
Začaly mi docházet i další věci. Všechno, co takhle můžu učinit, já mohla naprosto všechno! Všechno na světě, všecinko! Jsem jediná a nejlepší a svět je můj a –
„Uhni mi z cesty, špíno!“ usadil mě vzápětí křik muže procházejícího kolem a kopanec, kterým jej doprovodil.
Nejsem nic. Nemůže se mi začít dařit, nikdy se to nestalo a nestane.
Přede mnou se něco zatřpytilo. Duch, který měl barvu perleti a obrysy se leskly jako křiš»álové sklo.
Zaostřila jsem zrak a šok mě málem zabil. „Sestřičko,“ vztáhla jsem k postavě ruce.
Duch se smutně usmál a bezhlesně pohnul ústy.
„Sestřičko,“ rozplakala jsem se štěstím.
Dívaly jsme se na sebe dlouho, moc dlouho. Chtěla jsem si s ní povídat, ale ona nemohla mluvit, neslyšela jsem ji. I tak jsem pochopila, že ví, co jsem od její smrti prožila, že chodila se mnou a sledovala mě.
Také jsem věděla, že mě vidí ráda, a to mi ke štěstí stačilo.
Život je neúprosný.
Štěstí mi z hlavy vyhnal hlad.
Proto když jsem se tvářila, že nevidím pohled své kamarádky, pohled plný smutku a pohrdání, a jedla ukradený preclík, cítila jsem se neskutečně špatně a zrazeně, protože mě tam má sestřička nechala samotnou, nedokázala se smířit s tím, že jsem kradla.
Nechápala jsem proč. Co je na tom špatného? Přestože mi po tváři tekly slzy, uvnitř jsem měla led. A» jsou všichni k čertu, já jsem důležitá, já musím přežít!
V následujících dnech jsem sestřičku neviděla. Ostatní duchy jsem ignorovala, ti mě nezajímali. Pozvolna jsem přijala myšlenku, že nemusím krást jen jídlo, ale cokoliv.
Šperky a peníze a drahé šaty na mě již čekají.
Slávo a bohatství, tady jsem!
Rozhodla jsem se, že to zkusím. Zkusím ukrást náramek, nějaký krásný, třpytivý a drahý, takový, po jakém jsem toužila jako dítě.
Pak se všechno zvrtlo. Jako ve zlém snu jsem viděla, jak hradba přihlížejících duchů mizí, jak se šperk v mé ruce nápadně blýská, jak se otáčí a křičí klenotník.
Upustila jsem náramek a vyběhla ven. Chtěla jsem utéct, jenže jak by mohlo vychrtlé děcko běžet rychleji než dospělý?
Vojáci mě chytili a dovedli k šibenici. Divila jsem se, že jim vůbec stojím za veřejnou popravu, bylo mi mizerně. Hrozně moc jsem se bála, koneckonců jsem viděla, jak pomalu a s bolestí umírá má jediná kamarádka, má nejdražší sestřička.
Najednou se kolem mě strhnul poplach a já ji uviděla před sebou. Nečekala jsem, až budu znovu vidět, a začala jsem utíkat. Kličkovala jsem po městě jako zajíc a teprve u brány jsem zpomalila. Už mě nedostanou, už ne! blahořečila jsem svému daru.
Někdo na mě ukázal a vykřiknul. A já běžela dál, za město, ke skalám. Tam se jim můžu ztratit, jinde bych to nedokázala.
Nechápala jsem, proč, sotva se mi začne dařit, se najednou objevím a všechno se tím zkazí. Jsem ten nejpodřadnější člověk na světě.
Běžela jsem a přemýšlela. Nedávala jsem pozor na cestu, proč taky? Nanejvýš umřu…
Jakkoliv jsem si namlouvala svou lhostejnost ke smrti, málem se mi zastavilo srdce, když se pode mnou odlomil skalní převis a já začala padat dolů.
S tváří staženou děsem a leknutím se ke mně vrhla sestřička, nehmotné ruce měla napřažené před sebou v obrovské touze mě zachytit. Viděla jsem, jak pláče, přivírá oči, bije se za neschopnost mi pomoci.
Pak jsem dopadla na skalní výstupek. Strhala jsem si nehty ve snaze se na něm udržet, ale podařilo se. I tak jsem byla ztracená. Nahoru bych vylézt nedokázala, bylo to moc vysoko. Mohla jsem jen čekat, až zemřu hladem, žízní, vysílením.

Sedím a tiše šeptám větru svůj příběh. Zakončím ho prosbou, aby ho vyprávěl bohatším a š»astnějším, aby jej zapsal pro jejich děti. Na světě nežijí jen spokojení lidé, jsme tu i my, opovrhovaní.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Morholt - 14. listopadu 2005 22:27
tn_knight2s244.jpg
Musím soouhlasit s Delruthem! :-) Máš pravdu s tím zádrhelem... Ovšem jinak je to zdařilé, i když psát smutný příběh je možná trochu snazší. Slovy Delrutha: Mno prostě dobré! :-)
 
Delruth - 12. listopadu 2005 02:44
iko5322.jpg
Mě se todel dílko taky líbilo... Někde jsem se trochu zasekl, počkej najdu to...
"Najednou se kolem mě strhnul poplach a já ji uviděla před sebou. Nečekala jsem, až budu znovu vidět, a začala jsem utíkat."
Jak utekla? Jako nebyla spoutaná, nebo připoutaná? Nikdo ji nedržel? Když si to čtu zpětně, chápu to a dovedu si to představit, ale když jsem si to četl prvně, nějak jsem se tam zadrhl... Přeber si to, Eithné, jak chceš. :-)

Jinak... ju, zvláštní a nic podobného jsem nečetl, ale u mě to nic neznamená. :-)
A prostě fakt dobré a souhlasím se Sargo v tom, že používáš slova takové, jaké tam přesně mají být... Významově...

Mno prostě dobré! :-)
 
PsychoP - 11. listopadu 2005 15:35
falling8927.jpg
Ravager - 11.Listopadu 2005 12:20
násilí nic neřeší, pokud ovšem není použito ve správném množství na správných osobách... třeba vražda G.Bushe by nepřinesla nic dobrého... ale lobotomie by určitě přidala pár bodíků k jeho IQ... snad někdo pochopí co říkám...
 
Ravager - 11. listopadu 2005 12:20
ikonkarav6371.jpg
Sargo - 10.Listopadu 2005 22:27
treba ja se k tomu hrde priznam, ale musi byt cervena od krve.-)
 
Sargo - 10. listopadu 2005 22:27
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Protože je na něm co popisovat a co prožívat... nic se nepopisuje hůř než pohodička a štěstí ;-) To pak z toho vyleze nejčastěji něco jako červená knihovna a s tou se ztotožnit... no, takoví se tu asi moc vyskytovat nebudou ;-)
 
Orida - 10. listopadu 2005 21:46
oriiko1624052.jpg
Zaujímavé, ale premýšµam o tom, prečo sa všetkým páčia smutné príbehy, väčšinou s prehnaným pesimizmom??
 
Eithné - 09. listopadu 2005 22:34
dub2857.jpg
Chcete ode mě něco veselého?
Vážně chcete?
Opravdu?
Vaše chyba, řekli jste si o to :-P
Kdo chce, nech» navštíví odkaz :-P
 
Sargo - 09. listopadu 2005 21:18
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tak jsem to odhadla dobře :-P Ale možná bych hlasovala ještě víc pro to, aby to tam právě nebylo jasné, aby se ty možnosti rozostřily... to by mělo taky něco do sebe ;-)
 
Eithné - 09. listopadu 2005 21:15
dub2857.jpg
Ehm... Tedy jestli chcete vědět, jak to bylo s těmi duchy a tak...
Tedy a» si každý samozřejmě vyloží jak chce, jen původní myšlénka, jak jsem to... hm... myslela ;)

Mno, občas se někdo cítí tak ztraceně, opuštěně a prostě nanic, že se chce ztratit, aby ho nikdo neviděl, aby zmizel. Mno a když tahle holka byla až na dně, tak se jí to prostě stalo ;)
A tehdy viděla i duchy - prostě když byla na dně.
Ovšem když toho začala využívat a myslet si, jak je dobrá, zase se objevila... a tak ;)


Dobře, zapracuju na tom, aby to bylo z toho jasné... O:-)
 
PsychoP - 09. listopadu 2005 20:32
falling8927.jpg
podle mě má každý své duchy kteří ho vedou, je však na nich, jak, kdy a s jakou radou a pomocí se nám zjeví... někomu pomáhají celý život a někomu ho jedinkrát zachrání... někdo j v životě nepozná a někdo je popírá, ale každý nějaké má a to je něco co nejsem schopný vysvětlit... vím to, věřím že je to pravda a tato povídka je velmi zajímavá... je možné že mluvím trochu z cesty, nikdy jsem se nějak extra nesnažil držet se původních myšlenek, je to svazující... nejsem ale andořanem dot dlouho na to abych někomu něco radil... nejdřív zkusím něco napsat, pak až budu něco říkat...
 
Sargo - 09. listopadu 2005 19:13
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Aha, tak v tom případě zapracovat na JASNOSTI toho, jak to s těmi duchy bylo... ale nevylučuju, že jsem jenom nepozorná a moc si vymýšlím ;-)
Škoda toho spamera, co ti tam fláknul jedničku, v kontextu s ostatními bys zasloužila vyšší hodnocení.
Dodělej to, těším se v Gráciích :-)
 
Eithné - 09. listopadu 2005 06:00
dub2857.jpg
Tááák tedy, všem moc děkuji za komentáře a každému děkuji za jeho výtky, protože to je přesně to, co já chci ;)
Mno, Sargo, od tebe jsem se dozvěděla to nejdůležitější, co jsem vědět potřebovala... Asi na tom ještě budu muset zapracovat, jestli se nedal pochopit princip mizení té holky a vidění duchů ;)

Jinak nestačím zírat na hodnocení, tak vysoko jsem ho snad ani nečekala ;) Zajímavé je, jak každý hodnotí individuálně, někdo tvrdí, že mi dal bodů málo, a dostanu 8, někdo, že mi dal dost a mám 7 ;) Dobrý námět na úvahu ;)
A někdo neřekne nic a dá 1. Taky řešení =)
 
Sargo - 09. listopadu 2005 01:48
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dodatek 1: Ač jsem sama psala, neporovnávat s ostatní tvorbou, máš na víc, proto tak "nízké" hodnocení ;-)
Dodatek 2: vzhledem k pozdní hodině se pro jistotu omlouvám za chybky a nejasnosti... :-))
 
Sargo - 09. listopadu 2005 01:44
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Neumím psát kritiky, ale kdo chce kam... ;-)

Když vezmu, jak na mě ta povídka zapůsobila... velice velice oceňuji, že je smutná, ale ne bolestínská. Nevyžívá se a nerochňá v tragickém smutku s "romantickou" slzou v oku a to vidím jako veliké plus. Prolétla mnou při čtení spousta emocí a některé chvilky z života té dívky se mi druhý den vracely - což se mi rozhodně nestává často.

Po stránce jazykové. Správně používáš významy slov, což je skvělé a zdaleka ne samozřejmé, jak jsem tu na Andoru zjistila. Občas oko přes něco klopýtne a občas by něco sneslo polopatičtější větičku - čtenář ti do hlavy nevidí. Ale sloh je dosti hladký a vyvážený a dobře se čte :-)

Příběh. Jestli bylo tvým záměrem, aby čtenář na konci věděl, jak to s ní vlastně bylo, tak se nezadařil :-D Osobně mi nechybělo, že jsem se vlastně nedozvěděla, jak to s těmi duchy bylo. Asi bych doporučila ještě trochu zapracovat na nejasnosti toho, jestli se opravdu zbláznila, byla opravdu neviditelná, nebo opravdu duchovatěla jenom když šlo o "dobrou věc".
Občas mi přijde v povídce podivný skok, který mi připoměl mou metodu psaní - sepsat deset A4 a pak to zkrátit na odstavec - tak zvraty vzniknou nejsnáze :-D

(Btw: členění do odstavců je jistě plus, ale může být i víc jak jedna věta, myslím ;-) A jestli namítneš, že někde máš i tři, tak rovnou odpovídám "Huš, dobře víš, jak to myslím" :-D)
(Btw2: a ani jeden upír, uf uf! :-)))

Suma sumárum: velmi zdařilá povídka, rozhodně andorský nadprůměr, při jistém dopracování, kterého bys, myslím, byla schopna, s velikým potenciálem. Píšeš velmi dobře už teď, když v tom budeš pokračovat, i to někam dotáhneš :-))

Bard: označovat to za životopis sice lze, ale když si člověk odmyslí kontext Andoru a dračákovského postižení vůbec, myslím, že do toho má daleko :-))
Rav, Evve: lepší autora neodvolávat na jeho texty... i kdyby všechny její příběhy končily tragicky, nedělá to tenhle lepším nebo horším. Originalita jednotlivých kousků je v něčem jiném, stejně jako na kostce je stále stejně vysoká pravděpodobnost, že padne šestka, a» předtím padalo cokoli. Většina spisovatelů píše na své vlně a je to ostatně logické :-)
Eveline: neodvolávej se stále na svůj věk, tvůj názor je stejně hodnotný a smysluplný jako kohokoli jiného. Povídky jsou o tom, jak zapůsobí na člověka, co mu dají; a technické detaily nejsou podstatné, i když mohou onomu dojmu napomoct.

A když tak čtu vaše reakce, mám sto chutí napsat něco děsně optimistického s třeskutým hepíkem :-D
 
Lambert - 07. listopadu 2005 21:16
ikonn4043.jpg
koukam, koukam clanek a od eithne, ahle, ten uz sem cetl, no co prectu znova a napisu pochvalu :o)

jak vis, libilo se mi to moc, chybky, naky ale hned sem je zapomel...

pridavam se k ostatnim co chtej aby si napsala hezkej konec a vedu to dal, napis hezkej pribeh celej, neco pro zasmati, PROSIM O]:-> mas na to :o)
 
Eveline - 07. listopadu 2005 19:51
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Mě to přišlo nádherné.
Mám spíše ráda špatné konce a tento příběh se mi šíleně líbil.
Možná proto, že to byla malá holčina, která kradla.
Nejsem tak zkušená, abych mohla posoudit, ale nic mi tam nechybí, snad možná proto, že jsem ještě toho nečetla tolik a nedokážu to posoudit. Já však dávám 10.
 
evve - 07. listopadu 2005 19:20
blue_butterfly_sm2219.jpg
Zase jednou jsem nakoukla mezi články a zahlédla tvou ikonku, Eithné. Neodolala jsem a po dlouhé době jsem si něco ze zdejších článků přečetla... a neprohloupila jsem. Dokonale atomsférické, emotivní. Ano, dokážeš psát lépe, stejně jako Bardovi mi zde něco chybí. Nevím, možná to budou tebou prakticky vždy využívaná zajímavá přirovnání a podobné "třešničky na dortu"...

Každopádně po dlouhé době hodnotím a to vysoko...

Ale ano, taky by mě zajímalo jak by v tvém podání vypadal happyend... :o) ;o)
 
Bard - 07. listopadu 2005 17:46
ikonagamma1684.jpg
Toenhle příběh se mi hodnotí velmi těžko. Snad proto, že to vlastně ani klasický příběh není. Zpočátku se jedná spíš o životopis. Vím, že je to nutné s ohledem na vytažení souvislostí, ale myslím, že ty to dokážeš líp, než tentokrát. Přijde mi, že teď je to tak nějak kostrbaté, jen netuším proč. Věty jsou logické a dobré, srozumitelnost to taky nepostrádá ... jen mi tam něco chybí. Něco, po čem by přechody v atmosféře trochu sklouzly.

Jednotlivé úseky v životě jsou napsané dobře, ani nějaké přehnané nelogičnosti jsem nepostřehl, byly-li tam, ale postrádám v tom celistvost. Prostě si myslím, že to umíš líp a už jsi mi to dokázala několikrát.

To ale neznámená, že půjdu s hodnocením příliš nízko, pořád je to hodně nad andorským průměrem.

A že to nekončí dobře, to mi naprosto nevadí. Těším se na tu příští povídku, protože vím, že bude lepší. A vlastně něco by mi zajímalo. Dokázala bys to dotáhnout ke š»astnému konci? ;-)) Za pokus by to stálo.
 
g.mess - 07. listopadu 2005 17:22
gmessikonka8516.jpg
Možná i proto, že mi teď není dvakrát do smíchu, jsem hodnotila tak, jak jsem hodnotila.
Ale myslím, že i kdybych měla dobrou náladu a všechno by bylo v pořádku, ohodnotila bych to stejně.
Opravdu nádhérné..
 
Vlčice - 07. listopadu 2005 16:09
black5193.jpg
Hodně zvláštní. Spíš než příběh spousta emocí
Mám radši příběhy, které jsou smutné a konči špatně, možná protože jsou uvěřitelnější
Já nevím jestli jsem kdy napsala povídku s dobrým koncem
 
PsychoP - 07. listopadu 2005 14:12
falling8927.jpg
co se týče té ignorace těchto lidí na hranici, je velmi zajímavým kusem Nikdykde od Neila Gaimana... opravdu zajímavá kniha... a tento příběh taky...
 
Ravager - 07. listopadu 2005 11:52
ikonkarav6371.jpg
nekteri lide dokazi ve svych povidkach vykreslovat uzasne a nadherne veci, krasne pribehy, Lidi, kteri jsou stastni za to co maji, kteri jdou az na hranice svych schopnosti, kteri prekonavaji sami sebe.

Nekteri lide dovedou psat vesele a zabavne pribehy, ktere potesi oko i dusi smutneho cloveka.

Nevim, proc zrovna ty umis psat jen depresivni kusy utapejici se v melancholii a temer vzdy se spatnym koncem.-)
aspon, ze o tom pises moc pekne.-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.12902402877808 sekund

na začátek stránky