Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Příběh věčnostiOblíbit

ollvdddzia5945.jpg

Autor: Dawn

Sekce: Povídka

Publikováno: 28. prosince 2005 17:46

Průměrné hodnocení: 3.3, hodnotilo 22 uživatelů [detaily]

 
Je to o tom, jak upír v malém okažiku dokáže udělat z hodného a nevinného člověka člověka zlého, a pak upíra nebo upírku...
od Dawn

 
uprmurudooi3295.jpg
PŘÍBĚH věčnosti
Kdysi dávno, je tomu už pár let, tam venku na kopci stál temný hrad... Nebyl ani opuštěný, ale ani pořádně zabydlený.
Až jednoho večera tam přišla dívka. Měla na sobě červené šaty, bílé boty, lehký bílý kabátek přes šaty. Přišla tam tak sama, neznámá. Měla černé vlasy až na zadek…
Šla po schodech. Schody vrzaly…
Když došla do pokoje, na křesle kousek od ní seděla neznámá postava… Měla bledý obličej, její rudé šaty sahaly až na zem. Jakmile dívku zahlédla, řekla: "Vítej. Vítej, má milá, tady na tom hradě…"
Dívka se lekla. "Jsem Patricie," pověděla.
Postava ji obešla kolem dokola a řekla: "Jistě, vím, jak se jmenuješ."
Patricie se zarazila… "Jak můžete vědět moje jméno? A kdo jste vy?" vykoktala ze sebe.
Postava se zatvářila nejistě. "Promiň mi mou shovívavost, ale mám předpoklady se představovat jen v určitou dobu. Ale když už je to tak aktuální, jsem Miranda..." Oči se ji zablesknou… "A tohle," ukáže rukou na celý hrad, "je můj hrad."

Patricie si hrad prohlížela sebejistě. Když narazila na obraz, kde měl nákres u pusy to začmárané, lekla se a padla na zem...
Přišel k ní jeden z dalších obyvatelů hradu. Byl to muž. Měl na sobě černé kalhoty, bílou volánkovou košili, černou vestu, červený rudý pláš» a černé boty. Jeho oči byly rudé jako krev, jeho nehty byly neskutečně dlouhé a ostré... Jeho vlasy byly tmavě hnědé a krátké...měl pohublý obličej…
Když se dívka probrala, šel k ní…
Ale v tom se objevila Miranda: "Nech ji být!! Jdi od ní!"
Armand odpověděl: "Stejně se se mnou musí setkat. Tak už to dovol!"
Inu, Miranda odstoupila. A Armand začal s výchovou…
Podíval se na dívku, co je už vzhůru. Dívala se na něho vyděšeně.
Když šel k ní, poručil jí: "Vstaň!"
A tak Patricie vstala, klepala se jako osika...
Armand ji obešel, stoupnul si těsně za ni... "Jaké je to, mít někoho za zády? Řekni!" poručil jí znovu. Patricie se klepala dál... A Armand pokračoval: "Máš strach...bojíš se toho, co jsi nikdy neviděla... A dívej se mi do očí, když s tebou mluvím…" zařval na ni.
Patrície ucítila nenávist k němu jen tak tak mu vlepit facku…
A Armand pokračoval: "Co tak zkusit sebevraždu? Pokud tě někdo zachrání...Přece si to tak přejeme… A chceme to tak…"
Patricie už měla namále. Armand však pokračoval… "A co si sundat tu mizernou věc z krku...Je to zbytečné nosit..."
Patricie odpověděla: "Ale to…je..."
Když vtom jí do řeči skočil znova... "Ale? Nikdo se tě neptal na odpovědi! Svlékni to!" zakřičel na ni.
Vtom se do toho přimíchala i Miranda. "Patricie, prosím, udělej to, co ti říká…"
A tak to svlékla. Byl to krásný náhrdelník, co měla od své matky… A tak se dostavila malá pochvala, ale tu Patricie ignorovala...
Inu, Armand byl stále za ní. "A jak by se ti líbilo být vzhůru nohama?" A už visela hlavou dolů… Když pak ji konečně pustil, něco se stalo...

Patricie začínala být zlá… I na upírku Mirandu.
Armand řekl: "Pojď sem, Patricie, neboj se. Bude to, jako když štípne včela."
A tak šla k němu. Armand si ji rychlostí blesku přitáhnul k sobě. Podíval se ještě živoucímu stvoření do očí a zakousl se jí do krku a pil…
Pak řekl: "Oheň života v tobě dohořel... Ale neboj, dám ti něco, po čem budeš silná."
Rozřízl si zápěstí a jeho krev kapala do pusy Patricii. Když se pak Patricie hodně napila, ucítila děsnou bolest. Cukala sebou, v jejím těle to bylo jako v ohni… A Armand řekl: "Toho se neboj, to jenom umírá Tvé tělo."
Když se pak Patricie konečně probudila, řekla: "Mám hlad…"
Armand se na ni usmál. "Já vím, tady je, pij…" a dal jí znova napít své krve. "Napij se a uč se!!!A žij navždy…"
Tohle byla poslední slova Armanda, od té doby ho už nikdy neviděla…
Miranda, ta jí vypráví, jaký Armand kdysi před tím byl… A Patricie je už od té doby upírkou s královskou vznešenou krví…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Boscha - 06. března 2006 10:13
100darkangelaboshaii25469127.jpg
Hmm nepatří to mezi nejlepší ale dobrý.Každýmu se líbí něco jinýho a mě se tohle docela líbí.Hele domluvíme se na devítce co??Ne opravdu se mi to líbí....
 
Dawn - 10. února 2006 11:01
ollvdddzia5945.jpg
Hitomi - 03.Února 2006 22:42
heh čtu
 
Galad Elen - 08. února 2006 17:23
arodjkafinal5054.jpg
Bylo mi doporučeno, abych si toto přečetla a opravdu to stálo za to. Něco takovýho jsem opravdu ještě neviděla...vše bylo řečeno a asi bych ani nenašla správná slova, pokud bych vynechala vulgarismy.
 
Hitomi - 03. února 2006 22:42
mal315776.jpg
No, koukam, ze jsem to moc nechvalila :) ale kdyz vidim, ze uz se to probiralo i v hostinci, musim si za tim stat..
autorka se opravdu dopousti snad tech nejhorsich slohovych chyb, ktere nam uz od zakladni skoly vtloukaly do hlavy..
chce to vice promyslet dej ( i kdyz v tomhle to u me nekdy asi taky nebude nejstastnejsi ) a vzit se do role onech postav..
spousta slov mi tam prijde nasroubovana a nasilne vlozena, skoro nezavisle na situaci.
Dej je predvidatelny, nedockame se zadneho prekvapeni, ani zvratu a byla jiz zminena i jeho nelogicnost.
Upirska tematika je ted velmi oblibena a proto neni jednoduche ji nejak poutave zpracovat, zpravidla se povidky motaji okolo jednoho a to sameho a to "jak prekrasna divka ke svemu upirstvi rty puvabneho upira k nesmrtelnosti prisla"...chtelo by to nejakou inovaci a hlavne v tomto pripade dbat na rady ostatnich, jiz zkusenejsich ( tim nemyslim primo me samotnou, take jsem toho moc nenapsala, ale myslim, ze se mnou bude souhlasit vice lidi )
take nechci odrazovat autorku od psani, ale mnozi zde vi, jak jsem citliva na gramaticke hrubky nebo opakovana slova v jedne vete :)
chce to jenom hodne trpelivosti a nenechat se odradit..
i ja toho mam stale hodne pred sebou a musim se zdokonalovat, aneb zadny uceny z nebe nespadl.
jen doufam, ze si sama autorka cte i komentare zde..
 
Salermon - 03. února 2006 19:28
pegasca52681.jpg
No, nevím, jestli má smysl k tomu ještě něco dodávat. Absolutně souhlasím s Hitomi. Nějak jsem tam nenašla nic, o čem by se dalo říci pochvalné slovo.
Taky nechápu neustálé používání těch tří teček.
Ale dávám ti tři body, abych tě trochu povzbudila. Samozřejmě piš dál, to není nikdy na škodu, obzláš» jestli tě to baví. Jen doufám, že to bude třeba příště lepší...
 
jeskyne - 02. února 2006 12:10
tn_84366_jpg2410.jpg
Takže...než se nám tu něco zase semele...případné reakce na occultistovu kritiku prosím řešte buď přes poštu, nebo...třeba...hm, ve stole u Grácií (nech» mi Grácie odpustí...).

Poznámka 2 occultist: Dawn tohle dílko dávala do Dílny U Tří grácií, kde bylo rozebráno a byla jí poskytnuta objemná hrst rad. Až poté se text (víceméně v nezměněné podobě) ocitl tady.
 
occultist - 02. února 2006 00:06
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
lidi, lidi

Tak prvně povídka :
Vyznělo mi to trochu víc jako životopis, než jako povídka.
Je pravda, že popisy jsou nevydařené a navíc se mi zdá že jich ani není třeba.
Ale dialogy mi zas tak špatné nepříjdou, ani nelogické, dokoce se mi líbily, měly něco do sebe, něco strašně uhrančivého a a» už to bylo v jednoduchosti nebo té "nelogičnosti", podle mě to na astmosféře určitě dodávalo. (Jaké je to, mít někoho za zády?; A dívej se mi do očí, když s tebou mluvím… - tohle tu bylo tuším zmíněno jako příklad, mě to nelogické nepřijde, to že to "Armand" řekl mi přijde jako prostá provokace "Patricie")
A sloh, no jo musím uznat, že ten to jaksi postrádá.

Dále ke "kritikám" : (Tohle bude plamený ;) )
Takže, ... kdo že si tu říká kritik ? Kdo ?
Jak to říkal Ardentis ? Zkušení psanci ? Ne ... to nejste jste banda omezenejch namyšlenejch rádoby internetovejch (to mluví samo za sebe) "kritiků".
Kdo z vás jí tu vytknul něco objektivního ?, místo toho aby bezduše urážel ?, kdo z vás se jí pokusil poradit ?, místo toho aby jí schazoval a odrazoval ?
Někdo z vás má dokonce tu drzost že to ani nedočte a kritizuje to, no to je vrchol ne ? Kam jste to spadli ? To jako kdyby někdo hrozně zkritizoval Pána Prstenů a začátek se vám zdál o ničem tak ten zbytek, třebas mistrovské dílo, byste zavrhli ?
(Konec čpění plamenů pekelných, tohle bylo stejně pro menšinu, a teď k trochu faktům)
Myslím si, že jestli k tomu někdo nemá co objektivního říct nebo nemá jak poradit a» se radši zdrží komentářů, ti kdo souhlasí s předešlou kritikou můžou napsat, že prostě souhlasí s tím co tu už bylo napsáno a taky by bylo dobré aby se zdrželi dalšího doslova bezduchého urážení.
Člověk se nerodí Shakespearem (kromě mě samo sebou :D) musí se rozepsat, když a když už s tím začne je spíš třeba podpora než to co jsem četl tady, neříkám že na úkor objektivity, ale myslím, že spoustu věcí jste si mohli odpustit, vážně.

Na závěr si neodpustím drbnou do pelleron (protože na někoho jako je ona to co napsala bylo opravdu hodně nízké) :
pelleron co si četla ty ? samé klasiky co ? ... předpokládám; ne máš pravdu takhle se to nepíše, jestli to tu chceš porovnávat s nějakým Tolkienem (Eru mi odpus», že si ho a jeho dílo pořád beru do úst) tak to abychom rovnou stupnici obrátili do mínusových hodnot, hmm ?
nebudu zabíhat do detailů o původu mých kontaktů a zdrojů, ale mám kámošku jejíž matka dělá češtinářku na střední škole (zemědělce, jestli to musí být jak znám dámy a pány gympláky; znám sám sebe :D). A mám tak možnost přečíst si kompozice tamních žáků, jo je to nelegální tak nai muk ;) :D. Od té doby jsem vděčný za jakékoli dílo podobné tomuhle.
Až ty drahá pell (odpus» mi tu familiárnost, uznávám jsem kousavejú spadneš z výše klasiků k nám obyčeným lidem, pak teprv začneš vážně objektivně hodnotit, budiš ti to dobrou radou.

Závěrem :
Může mi být vytknuto, že tu hodnotíme podle "Andorských" měřítek, to nepopírám, nikde jsem nekritizoval vaše rozhodnutí hodnotit jedničkou, kritizoval sem ty řeči jaké jste u toho měli.
Dále; ne všechno se týká všech to už sem říkal, myslím že hezkou kritiku napsala třeba Hitomi, Nallinien a třeba Bard i když to endočet do konce, a ještě někteří další.
To kázání na začátku mělo janom všem kritikům navodit pocit jaký asi cítila autorka když to tady četla, takže jestli vás to nějak težce deprimovalo neberte si to tak.
A moje závěrečné hodnocení, není to mistrovské dílo a může to být i jedno z nejhorších děl tady na Andoru, ale pořád to podle mě pořád spadá minimálně do prvních, nejkvalitnějších deseti procet děl v ČR.
...
Dawn piš dál. ^_^ :)

p.s. omluvte prosím gramatiku, pořád nejsem schopen se naučit psát to ve wordu, a tím tuplem nejsem schopen si hledat a opravovat chyby sám, upřímě se kaju a sypu popel na hlavu.
 
pelleron - 01. února 2006 21:03
moje6321.jpg
Au au. Ještě, že to nečetla naše češtinářka. Ta by z toho dostala infarkt.
Patricie začínala být zlá… I na upírku Mirandu.
Pelleron začínala být zlá… I na Dawn.

Teď se neuraz, ale četla jsi někdy něco? Vždy» to by ti muselo být hned jasný, že tak, jak píšeš ty, se prostě nepíše.
 
Dark Gauldy - 31. ledna 2006 19:15
borricmini5162.jpg
Neřekl bych, že je to tak hrozně strašný, až na malé nesrovnalosti a pár vět, které se nehodí.
 
Clayman - 31. ledna 2006 16:49
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Jedním slovem katastrofa. Nemá to děj a téměř žádný sloh. Tenhle "příběh" se tu radši vůbec neměl objevit...
 
Morigen - 31. ledna 2006 16:43
40581389.gif
teeeeda!kdyby to slo tak bych ti dala tak -10 a jeste bych byla hodna....nebudu se k tomu vic vyjadrovat,myslim si ze ostatni to dobre vystihli
 
Bard - 30. ledna 2006 17:55
ikonagamma1684.jpg
Ani mně se nepodařilo dočíst to do konce. Níže uvedená rada přečíst si, co píšeš, je velmi opodstatnělá, já bych jen dodal, že v tomhle případě je snad ještě důležitější přečíst si i něco jiného. Popisy to chce dělat trochu jinak, aby byly živější, zasadit je do děje. Taky jsem zpočátku myslel, že jde o parodii, když jsem ale nabyl dojmu, že je to míněno vážně, se čtením jsem přestal.

Zkoušej to, to v každém případě, ale s někým zodpovědným to konzultuj, než to pustíš na kritické oči široké veřejnosti. Takhle ti to moc neprospěje a bojím se, že i já těmito slovy přispívám k tomu, že psát přestaneš, ale rozhodně to mým cílem není.

Šla po schodech. Schody skřípaly. ... to by šlo trochu jinak. Stoupala vzhůru krok za krokem po skřípějícím schodišti. Neříkám, že tohle jsou jediná správná slova, ale je to lepší, než ty schody opakovat.

Takže abych to uzavřel: Chce to dělat trochu jinak a přeji ti v tom hodně štěstí.
 
Nallinien - 30. ledna 2006 17:02
keirab3989.jpg
No.. ehm.. musím se vytáhnou a říct že jsme TO přečetla celý...
zpočátku sem si myslela že je to vtip..ale u druhý ho odstavce jsme jenom žasla co všechno je možné!! " Armand stál za ní a říká -Dívej se mi do očí ..-
Zatraceně to jsou divy!

No moje (zcela neprofesionální) rada zní . Přečti si po sobě co píšeš, poznáš pak že některé dialogy jsou nesmyslné nebo totálně přecítěné, to stejné u charakterů a poposů chování postav - když se Patricie probrala řekla:Mám hlad. . to mi přijde dobrý tak na otesánka
Ale piš dál a piluj držím palce
 
PsychoP - 30. ledna 2006 14:59
falling8927.jpg
Durin Mahalul - 30.Ledna 2006 12:34
:-O
:-O
:-O
to je vtip? ne ted vazne... potrebuje to prepilovat... minimalne cirkularkou...
 
Durin Mahalul - 30. ledna 2006 12:34
dwarfm1808.jpg
update: tak prý 24 a není na gymplu *1*
 
Durin Mahalul - 30. ledna 2006 11:47
dwarfm1808.jpg
Ardentis - 29.Ledna 2006 23:51
Pokud se nepletu, tak je jí tak 16 a je na gymnáziu, takže proto si myslím, že hodnotit je celkem adekvátní
 
Ardent - 29. ledna 2006 23:51
spartastandanddefend4000.jpg
Jasný, je to špatný, není to dobrý, vůbec to není dobrý. Nedá se to číst, nedá se to číst ani podruhý, nedá se s tím nic dělat.
Ale zase - kolik je Dawn let? Nemyslím, že je potřeba, aby jste vy, zkušení psavci, používali takových invektiv. To děvče je ještě malé, ale snaží se. Dejte jí šanci.
Neznámkuju, nemá to smysl. Ale jen piš dál, Dawn. Hlavně piš dál, baví-li tě to.
 
Durin Mahalul - 29. ledna 2006 21:17
dwarfm1808.jpg
Já už jsem taky říkal, že to je úplně hrozný a všechny ty věci jsem ti vypsal na Aragornu i v Gráciích a opravením jedné chyby (uvozovek) se to nespraví.
Kvalita je stále stejná.
 
Tico - 29. ledna 2006 18:16
pic06059.jpg
Jajaj...jak už tu řekli skoro všichni,tahle povídka nebo co to má vůbec být dopadla naprosto katastrofálně.Ani jsem to nedočetl do konce,protože věty jako "Nebyl ani opuštěný, ale ani pořádně zabydlený." nebo "Vítej. Vítej, má milá, tady na tom hradě…" mě naprosto odradili od čtení.
Hrozně se ti u popisů opakovalo sloveso má.Stejně mi tam ty popisy zdály takové nadbytečné.Ani nebyly hezké. Dál už to nebudu rozebírat,stejně by to bylo akorát samé kárání a myslím si,že to by se ti asi moc nelíbylo :)
Ještě bych chtěl zopakovat,že u těch co tohle ohodnotili za 10 se muselo zjistit IQ tykve...
 
Eveline - 29. ledna 2006 17:31
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Tohle jsem už četla ...
Nebyl ani opuštěný, ale ani pořádně zabydlený - tohle mi příjde ... divné.
Měla černé vlasy až na zadek… - to mi příjde moc ... obyčejné, jednoduché.
Dál to číst nebudu, už jsem to četla. Já sama bych nenapsala o nic moc lepšího, ale proto už radši nepíšu. :o)
Nevím co ti mám dát ... ti kteří ti dali za deset musí být blázni. ^^
 
PsychoP - 29. ledna 2006 15:07
falling8927.jpg
ehhhh... skončil jsem u části:
"Jsem Patricie,"
"Jistě, vím, jak se jmenuješ."
"Jak můžete vědět moje jméno? A kdo jste vy?"

je mi jedno o čem to je... touhle částí jsi to total ******
 
Edwin3 - 29. ledna 2006 14:51
vl0036028122.gif
Jo, tohle jsem četl u nás, tak tě zbuzeruju i tady... Asi jsi to poslala naráz, jen tady dlouho trvá, než se něco vůbec schválí. No je to identicky špatné...

Těm, kdo dali 10, vřele doporučuji navštívit psychiatra.
 
Vlčice - 29. ledna 2006 14:32
black5193.jpg
No abych byla upřímná tak je to naprostá hrůza.
O ději se skoro nedá mluvit, věty jsou nelogické, popisy strohé...Chyb je tam prostě spoustu a nemůžu dát víc než jedna
 
Hitomi - 29. ledna 2006 08:07
mal315776.jpg
jednim slovem katastrofa...
pribeh dosti o nicem a vubec jsem nepochopila, proc tam popisujes, co ma kdo na sobe, jeste tak desnym zpusobem...absolutne to ztraci jakoukoliv poetiku. co ma kdo na sobe tu neni dulezite
dale : Šla po schodech. Schody vrzaly…
timhle zpusobem za sebou dat dve stejne slova, no to je vrchol slohu...
ale, vykaslu se na tu...dam ti jeden bod za odvahu..
nic ostatniho se hodnotit neda, leda minusovyma bodama
 
Unlucky - 29. ledna 2006 00:34
crow_104790.jpg
Tohle se mi opravdu líbilo.Je těžké přijít s v upírské tématice s něčím novým,takže to neřešim,ale napsáno je to skvěle.
 
Aratan - 28. ledna 2006 20:27
dunadan4741.jpg
Nemohu si odpustit všem notoricky známou hlášku.

JEŽIŠMARJÁ!!!!

Něco ti doporučuju: Trochu se nad sebou zamysli, jestli máš dostatek zkušeností k tomu, aby si mohla něco psát. Spoustu chyb, které jsem ti vytkl v předchozí podobě povídky (bylo to ve stole Dílna U Tří grácií), jsi vůbec neopravila a v textu zůstala spousta nelogičností.
 
jarek - 28. ledna 2006 14:26
avatarmaly3788.jpg
No, je to hezké takový klasický příběh, z okolí upírů...
Bohužel se ale nemůžu zbavit pocitu, že jsem už ty dialogy někde slyšel... No jasně Interview s upírem, to je ono. Možná je to čistě náhoda, anebo inspirace, ale systém oživení je stejný. Kdo ví... Nu což. Stínové bytosti už asi nejsou v módě. Ovšem ty by se s obětí tolik nepáraly...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.084704160690308 sekund

na začátek stránky