Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

InformaceOblíbit

esk22836.jpg

Autor: Eskel

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 25. února 2006 03:14

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Žhavé, čerstvé (25.2), dechberoucí - novinky z centra dění, bojiště o světlé zítřky Andoru. Pokusil jsem se sepsat celistvější a doufám uspokojivější pohled na problematiku přežití toho našeho písečku.
+ obsahuje informace o vyhodnocování soutěže.

 
Naši vážení uživatelé, přátelé, hráči…
v tomto článku bych vám chtěl co nejlépe přiblížit stav, v jakém se Andor nachází. Hlavní informace už padly v editorialu, přesto myslím, že si zasloužíte podobnější popis – už jen proto, aby se to tu zase dalo trochu do pořádku, zejména co se uživatelského chování týče.

Andor bude v následujících dnech slavit druhý rok své existence - téměř nepřetržitého provozu. Jak nejspíše víte, už od počátků - které byly v malém, docela nenápadném, duchu - jsme označeni jako betaverze. Vývoj nových služeb a modulů byl postupný, původně byl web otevřen pro veřejnost spíše mimochodem, aby se hotové části mohly pořádně otestovat. Jenže poté nastal nárůst uživatelů takový, že už nešlo jít zpět a stránky se musely dotvářet za běhu.
Přestože je už dnes Andor víceméně kompletní a otestovaný důkladně, označení „betaverze“ tak v hlavičce zůstalo jako vzpomínka na tuto dobu. Připomíná nám to úděl administrátorů, snahu posouvat nás stále dál, směrem k té vysněné dokonalosti. Takový posun teď má nastat, nastalé překážky nás k němu donutily a ve skutečnosti jde o vývoj nezbytný, pozitivní.
O čem mluvím? Andor už nemůže být betaverzí, tedy s nálepkou „nedokončený“, pokud si má na RPG scéně udržet své výsadní postavení a především kvalitu, o kterou nám vždy šlo. Také subdoména „vývoj“ na kterou je dnes odkazovaný, už tam v nejbližší době nebude.
Po dvouleté zkušenosti, budování komunity a určité pověsti, se chceme konečně odrazit a upozornit na sebe ve velkém stylu.
Neznamená to tedy, že vývoj ustává, právě naopak, za adminy musím říci, že se teď naopak budeme muset hodně snažit, abychom těmto slovům dostáli. V praxi to bude znamenat, že se teď budeme snažit o dotvoření naší identity – bude nasazeno nové logo, přesně definované barvy (o soutěži dále), nový defaultní skin v jednotném stylu. Bude to také znamenat pro běžného uživatele nepostřehnutelné změny kódu, nejspíše tedy validita a zpřehlednění, možná i RSS podpora – určitě ale zrychlení. Také jsou v přípravě nějaké ty nové funkce, po kterých se volalo už dlouho. Jedním slovem „profesionalizace“; snažíme se naší počáteční kapitolu uzavřít se vším všudy.
Důvody jsou, jak jinak než finanční. Do této doby ležela veškerá zátěž na Amim, jakožto zakladateli. S nově vzniklými potřebami už takové řešení není únosné. Tím, že uživatelů přibývá a my sami chceme naše služby dále rozšiřovat, maximálně využívajíce nové technologie, bude zátěž na server čím dál větší. Současný hosting na pipni.cz je také krajně nevyhovující a smlouva zanedlouho končí. Je tedy ten pravý čas vydat se dál, zabrat si nějakou vlastní půdu – na kterou už snad máme nárok.
K těmto změnám se již vedou debaty asi měsíc, proběhla dvě velká setkání – kde byla stanovena většina úkolů a priorit. Jednou z těch nejdůležitějších, která je blízko samého ideového jádra Andoru, je rozhodnutí, že nesmí být žádná zátěž přenesena na uživatele. Žárlivě si chráníme status naprosté uživatelské svobody a především systém založený na rovnosti, kdy kromě nezbytných výjimek mají všichni stejné možnosti a šance. Proto u nás nenaleznete žádné hodnocení, žádné kasty, hvězdičky či VIP - jediné funkce, které jsou, znamenají, že daní lidé mají povinnosti, které na sebe vzali ku prospěchu ostatních. Někteří jsou také díky své činnosti či povaze známější, což je ale také možnost každého. Nechceme elitářství, proto nechceme poplatky od uživatelů na samotný chod webu. (O tomto rozhodnutí už se nebude ani diskutovat, berte to jako fakt.)
Vydali jsme se jinou cestou. Samotným navštěvováním těchto stránek vzniká určitá hodnota, kterou můžeme využít. Na trhu působí společnosti, jejichž potencionální zákazníci jste možná právě vy. Jde o společnosti prodávající RPG nebo počítačové hry, dále třeba knihkupce či poskytovatele připojení. Jak je na internetu běžnou praxí, servery na svůj provoz vydělávají právě reklamou, poskytovanou těmto společnostem – což je z pohledu uživatele jen malá daň za jistotu a i mnohé výhody, které nám vlastní server přinese.
Administrátoři, ta záhadná skupina schovaná kdesi v samotném nitru andorské matérie, mají spoustu práce s hledáním a kontaktováním těchto firem… ale čas se krátí, a přesto že jsme již statisticky server poměrně zajímavý, není lehké tyto kontakty navazovat a ještě mnohem těžší je z nich skutečně těžit.
Tady je znovu prostor pro vaši pomoc. Na Andor lze umístit několik variant bannerů, tedy velikost a cena se může lišit podle potřeby a únosnosti. Pokud máte nějaký nápad či nabídku, zmiňte se prosím níže v diskuzi, budeme jednotlivé varianty řešit, jak nejrychleji to bude možné.

Zpět k pohledu uživatelskému. Andor tedy podle zmíněného doplní několik málo reklamních ploch, které nám doufejme pokryjí náklady, proto bych vás chtěl dopředu poprosit o shovívavost. Časem se jejich plocha nejspíše zredukuje, popřípadě můžeme nalézt přímo sponzora.
V současné době tedy žádné přímé ohrožení není; v záloze jsou ještě dvě alternativní řešení. Proto bych na vás chtěl apelovat, a» obnovíte svou činnost v bývalém rozsahu – inzerenti dostávají jako podklady statistická data, kterým neaktivita uživatelů příliš nesvědčí. Takový pokles tu za poslední dobu byl, pochopitelně z důvodů obavy o zátěž serveru, a toto je výzva mu učinit skutečný konec. Jediným skutečným problémem, který nám po malé krizi zůstal, je jakýsi iracionální strach o data – jejich zachování vám zaručuji (jako že jsem viděl Amiho nový systém na správu těchto dat, a jde o nástroj skutečně mocný).
Také se vynořuje problém, který bych chtěl zarazit hned v počátku. Lidé znovu a znovu hledají a nalézají cesty, jak se povyšovat nad ostatní. Tentokrát se zdá, že se někteří uživatelé cítí hodnotnější díky své angažovanosti v pomoci Andoru. Tady musím říci, že si každé pomoci skutečně vážíme, ale ta zmíněná rovnost je pro nás ještě o stupeň důležitější - tedy nenechte se svést tím pocitem, že vás takový čin vynese nad ostatní. V očích vděčných adminů pravděpodobně ano, ale komunita by tímto utrpěla… a jelikož je Andor o lidech a zábavě, zraňovalo by ho to v samé podstatě. To jen pro pořádek, stále mám naivní víru ve správnost lidí u nás.
Takže bych tuto část uzavřel; budoucnost máme jistou, je ale především na vás, jak příjemná bude. Zkusme zde dále žít jako společenství bezproblémových lidí, hledajících dobré vztahy a dávajících to nejlepší na oplátku. (Asi jsem opravdu hodně naivní.)

Abych se přesunul k závěrečné části, tedy soutěži o Andorské barvy, sluší se na začátek oznámit její oficiální ukončení. Přijato bylo přes 88 platných návrhů od nejméně 33 uživatelů. Přesné údaje očekávejte v diskuzi níže, až Tanulka oznámí zpracování posledního návrhu.
Prostoru zde bych chtěl také využít k tomu, abych Tanulce poděkoval za skutečně velkou obětavost při zpracovávání soutěže – moje nároky byly opravdu velké. Patří jí dík za celou tuto soutěž; bez ní by nemohla proběhnout. Tedy přiznejme jí podíl na samotných barvách, a to ne malý.
O výsledku, a také vítězi, se rozhodně v následujících čtrnácti dnech. V novinkách začleňovaných do editorialu budu podávat aktuální informace o počtu návrhů zůstávajících ve výběrovém „řízení“. Systém volby bude zpočátku vyřazovací (podle výsledného počtu se určí počet kol, ve kterých se budou vyřazovat nejslabší varianty), dokud nezbude deset návrhů, tedy stejný počet jako porotců. V konečném kole bude do začátku každý porotce vybaven hlasy o hodnotách 3, 2 a 1, tento každý hlas o určité síle bude moci přidělit vždy jednomu návrhu. Výsledkem budou tři barevné kombinace, o jejichž osudu rozhodne hlasování všech andorských uživatelů. Detaily budou v samostatném článku či editorialu vydaném k této události. Vítěze se pokusíme v rámci možností zdokumentovat. :) (Představte si pod tím cokoliv, každopádně se postaráme, aby si to patřičně užil.)
Porotou pro vyhodnocování soutěže budou:
...Ami
...DTL
...Durin
...Eskel
...Fea
...Fist
...Hlander
...Sargo (DP)
...See5
...Tanulka

(Vyhrazujeme si právo na změny, stejně jako Ami, Fistandantilus a já právo veta na zamítnutí případných nevyhovujících barev, které by teoreticky mohly vyhrát. ;) Bližší informace na vyžádání v diskuzi.)

Tímto budiž informační povinnosti učiněno zadost, vzhůru do práce a hraní.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Tanulka - 28. února 2006 08:50
i1525.jpg
navic to nikdo nepozaduje...:)
 
Eskel - 27. února 2006 23:15
esk22836.jpg
dp: někdo tady tvrdil něco jiného ;)
 
DonPardon - 27. února 2006 21:57
dp2755.jpg
Kategoricky žádám vyřazení z poroty (by» i jen ze závorky)! Nemám žádný vkus na barvy!
:-)
 
Bard - 27. února 2006 14:41
ikonagamma1684.jpg
Je dobrý si něco takovýho přečíst. Člověku to zlepší náladu v perném pracovním dni.
Jinak jsem taky ochoten věřit, že to může fungovat. A naivní si nepřipadám. ;-))
 
Wors - 27. února 2006 14:30
tanisw9066.jpg
Tak se též připojím ač neřeknu nic nového. Článek je fantastický a výstižný :)

Co se týče naivity.. Také si myslím, že jde spíš o víru v lidi... A na Andoru znám víc než dost sqělých lidiček... Resp. asi všechny co tu znám ;oD
 
Damian - 27. února 2006 10:31
damidt9089.jpg
Tak jsem si to konečně přečetl a musím říci, že je to napsané fakt dobře ;)

Jinak se už těším, jaké to ty barvy vyhrajou. A ještě snad. Jo. Souhlasím s Delim. Není to až tak naivita ;)
 
manve - 26. února 2006 20:19
mameluk648011001416.jpeg
Eskel - 26.Února 2006 15:04
Dík
 
wizard - 26. února 2006 20:18
oblicej4065244.gif
manve - 26.Února 2006 14:21
no málem bych zapoměl dík za připomenutí :+)

 
Eveline - 26. února 2006 18:21
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Moc krásný článek. :o)
Nebudu nic víc psát, snad jen to, že věřím, že Andor byl, je a bude. ^^
 
Eskel - 26. února 2006 15:04
esk22836.jpg
jj, obě v praze, ve čtvrtek, na újezdě.
 
manve - 26. února 2006 14:21
mameluk648011001416.jpeg
Pane jo, ...
perfektní článek, díky za informace :) ...

Jen mě napadlo: Proběhy obě zasedání stavitelů Andoru v Praze ? ...

wizard - 26.Února 2006 12:35
Ještě Bjůtyfl.
 
wizard - 26. února 2006 12:35
oblicej4065244.gif
Good...nice...perfect...excellent...a dál už nevím:+)
No prostě supr fakt pěkný článek a pevně doufám že se vše povede tak jak má.

 
Morholt - 25. února 2006 19:47
tn_knight2s244.jpg
Výborně Eskele, moc hezký článek. Doufám taky , že to dopadne podle vašich představ, moc bych si to přál... Takže hodně štěstí Andore, ta základní myšlenka je moc fajn a mohu se pod ní jen směle podepsat.
 
Delruth - 25. února 2006 18:30
iko5322.jpg
martinpoustka - 25.Února 2006 18:20
To jsou ty dva záložní plány. :-)
 
martinpoustka - 25. února 2006 18:20
final2_194951852.jpg
budete chtít poskytnout nějaký ten Hardware na běh vlastníh o serveru jak bylo kdysi plánováno nebo již jsou plány jiné?
 
Eskel - 25. února 2006 16:43
esk22836.jpg
Ardent: na to v poslední době nemám náladu...
Co se týče těch řečí o nevyvyšování se, Deli mě upozorňoval že jsou určité tendence některých uživatelů se takto chovat. Takže jsem na to chtěl upozornit, aby z toho časem nebyl nějaký problém. Berte to čistě preventivně, zatím nic závažného.

Tanulka: toho se zase neboj, však my se shodneme - už se to mnohokrát prokázalo.

Tiara: samozřejmě, to je nosná myšlenka poslední doby, kterou se budeme snažit realizovat. Jen pro to potřebujeme dostatečně stabilní základy, které se právě budují.

Obecně díky za kladné reakce...
 
Ardent - 25. února 2006 16:34
spartastandanddefend4000.jpg
Eithné - 25.Února 2006 16:16
Takže se přiznáváš? :))

Já jsem třeba v podstatě neudělal nic, a i kdybych něco udělal, fakt nemám potřebu se TADY nad nikoho vyvyšovat... Jen mě zajímá, jak to Eskel myslel.

Ad ten tvůj článek - moc hezké. Jen ten poslední odstavec bych upravil více proandorsky, víš jak to myslím :) Ale to je OT a nepatří to sem, omlouvám se.

 
Tanulka - 25. února 2006 16:34
i1525.jpg
Eskel - 25.Února 2006 15:59
myslim, ze pokud to budou vybirat nejdriv lide uvedeni nahore, pravo veta neni treba, pac silenost nevyberou a je ponekud nepravdepodobne, ze se vy tri shodnete. ale to je detail:)

pridani. kontrola mailu. kontrola slozky. kontrola webzdarma. kontrola hostince... a tak se mi zda, ze sem skoncila:)

takze -

soutez je uzavrena

soutezicich 34
prispevku 83
 
Tiara - 25. února 2006 16:34
reg674.gif
Hosana! Konečně bude klid na hru a pokec.
A na dodělání toho, co už tu slibuji nejmíň ty dva roky.:-)
BTW: Jak to bude s případnou realizací andoru, jakožto multiRPG světa?
Platí to ještě, Eskeli?
 
Eithné - 25. února 2006 16:16
dub2857.jpg
Ardent - 25.Února 2006 16:02
Třeba já jsem vysoko nad všemi vámi, protože jsem udělala tohleto a támhleto a vy jste jen špína, která tu je na obtíž a bla bla bla a dobře vám tak :-P
:-D
Tak nějak jsem to pochopila já ;)

Jinak článek je perfektní, ve správný čas a opravdu říká, co by říkat měl - mi připadá... Díky, Eskeli ;o)
 
Ardent - 25. února 2006 16:02
spartastandanddefend4000.jpg
Ćlánek parádní, myslím, že každý ne úplně lhostejný uživatel si nyní už skutečně může být jistý, že Andorský svět je ve správných rukou a kráčí správným směrem.

Nechápu jen věty o tom, jak se jistí uživatelé cítí "hodnotnější" díky své angažovanosti Andoru a mají pocit, že je takové činy vynesou nad ostatní.

Můžeš to pls nějak vysvětlit, případně mi tvůj názor poslat a-mailem?
Díky.
 
Eskel - 25. února 2006 15:59
esk22836.jpg
Tanulka: :D to asi ne...
To zmíněné právo veta je jen pojistka, prostě musíme se na tom s Amim a nejlépe i Fistem shodnout. Soutěž je tu pořád ještě spíš jako pomůcka výběru než něco úplně pevného. Což samozřejmě neovlivní výherce...

Pak to chce spočítat znovu celé, pro jistotu.
 
Cor Na - 25. února 2006 15:57
1  kopie8221.jpg

Podle mého, velice pěkně napsáno....
Doufám, že si z toho někteří uživatele vezmou přiklad a když to napíšu, nevím jestli velmi tvrdě - nepřidávat všem, co mají k Andoru blíže než kterýkoli uživatel, tudíž Administrátoři, Eskel a Ami, ještě více práce, než mají doteď...

Možná jsem se do toho zamotal, ale doufám, že mne aspoň někdo pochopil a ví, co tím chci říci...

 
Tanulka - 25. února 2006 15:33
i1525.jpg
Eskel - 25.Února 2006 14:04
ja sem take velice v poradku:) vecer tu tooznameni budes mit:) driv sem tech poslednich par zlobivcu nestihla...
od kolikateho prispevku jsi pocital tech 88? abych pak snadneji oznamila kolik jich je nakonec:)
jinak se zpusobem vyberu jak jsi to vyse popsal naprosto souhlasim a take jsem to tak videla, akorat to pravo veta mi dela zle... ne ze bych neuznavala vase zasluhy, ale pak nevyhraje Edheluv 5. navrh:(
 
Durin Mahalul - 25. února 2006 14:30
dwarfm1808.jpg
Eskel: já jsem v pořádku, připraven a k dispozici.
 
Eskel - 25. února 2006 14:04
esk22836.jpg
Díky...
Ještě bych chtěl dodat (zapomněl jsem to dát do článku), aby se zmínění "porotci" ujistili zda mají přístup do stolu "barvy", kde celá realizace soutěže probíhá.
Pokud ne, rád bych to věděl. Až Tanulka řekne že jsou všechny návrhy zpracované, sepíšu pravidla hodnocení a odstartujeme to.
 
Delruth - 25. února 2006 13:41
iko5322.jpg
Skvěle napsáno, IMHO.
Nemám co dodat... Snad jen:
Jsem stejně naivní, ale třeba to naivita není, jen víra a optimismus, Eskeli. :-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.090177059173584 sekund

na začátek stránky