Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

SněžiloOblíbit

ikonka1137.jpg

Autor: Torrx

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 02. března 2006 10:57

Průměrné hodnocení: 8.2, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Tohle jsem psal, když mi tak trochu hrabalo ve věži, tak to berte s rezervou :) Je to takový úryvek z jinak docela dlouhého příběhu...tudíž tam nehledejte žádný konec nebo vyvrcholení... ,-) Jo a ještě bych chtěl dodat, že by to asi neměly číst malé děti:)


 
Sněžilo. Hustě sněžilo. Všechno kolem bylo bílé a zvláštně krásné. Quintus jel pomalu, moc toho neviděl a jeho kůň asi taky ne, protože právě narazil do stromu.
„Je krásně, nemyslíš, Althee?“
„Jo, skvěle! Mám z toho všeho už pěkně namrzlou prdel. Zapomněl jsem si vzít spoďáry. Jestli onemocním, tak mě matka zabije! Je mi zima!“ odpověděl Altheus a tvářil se při tom dost otráveně. Vlastně se na Quinta zrovna podíval, jako by ho chtěl usmrtit zaživa.
„Copak v tobě není ani trochu poezie?“ divil se Quintus. „Stačí se jen rozhlédnout a pomalu si vychutnávat krásu zimy.“
„Jestli je na zimě něco krásnýho, tak si právě teď slezu z toho koně a ojedu ho! Jo, pěkně mu dám do té jeho čárky!“ Na chvíli se odmlčel a měl při tom trochu stupidní výraz…jako obvykle, když se snažil přemýšlet. „Já mám vlastně hřebce, aha. No, však já už si poradím,“ prohodil ještě a vypadal, že je se sebou spokojen.
Quintus se na něj jen jaksi opovržlivě podíval a nevypadal, že by ho to pobavilo.
Najednou se však oba zastavili, jejich oči se upřely na jediné místo – na paloučku se tiše páslo stádo měklounů. To jsou dost zvláštní živočichové. Vypadají trochu jako prasata, jenomže mají místo jednoho rypáku tři, jsou o něco menší a mají většinou holou, mírně namodralou kůži. Jsou to primitivní zvířata - pasou se, i když sněží.
Quintus prudce zastavil svého kráčejícího koně, ladně z něho seskočil, ale náhle zmizel pod sněhem. Koně totiž právě stáli na lávce přes nějaký potok a Quintus si toho zřejmě nevšiml.
To je ale debil! pomyslel si Altheus, seskočil ze svého hřebce a jal se hledat svého druha.
Na druhé straně potoka zbyl po Quintovi jenom klobouk, takže nebylo těžké ho najít. Horší bylo, že měl promočenou snad i kostní dřeň a klepal se zimou, ale v ruce svíral něco zlatého. Altheus to bezmyšlenkovitě strčil do vlastní kapsy a doufal, že na to Quintus zapomene…přece jen by to mohl někde dobře prodat… Odvlekl ho na lávku, kde ho jakž takž zahřál koňskou močí. Pak z něj všechno svlékl, aby náhodou nezmrznul a…rozdělal oheň. Altheus byl totiž zkušený zálesák a vždycky měl u sebe otýpku suchého dříví, pár větví a podobné maličkosti. Usadil Quinta k ohni a sám šel ulovit nějaké ty měklouny, aby měli něco k snědku. To nebylo nijak namáhavé – když se k nim Altheus přiblížil, všichni sebou plácli do sněhu, aby dělali mrtvé a zmátli tak vetřelce…po chvilce už to pár z nich dělat nemuselo – byli totiž opravdu mrtví. Posbíral tedy ulovené měklouny, vykuchal je a uvařil večeři.
Zbytek večera strávili u ohně, nebo spíš Altheus čekal, až Quinta dostatečně unaví skládání básní, popíjení pálenky a vyřvávání s loutnou v ruce.
Když se konečně povedlo, začal si prohlížet onen zlatý předmět, který Quintovi vzal. Byl to zvláštní přívěšek na ještě zvláštnějším řetízku. Řetízek měl spirálovitou strukturu a skládal se z několika vláken, která byla sama o sobě velmi tenká. Přívěšek byl oválného tvaru, a jak Altheus po delším zkoumání zjistil, byl otevírací.
Bylo na něm něco kouzelného. Když si ho Altheus prohlížel, měl pocit, že ho přívěšek někam láká. Dokonce měl nutkání tam Quinta nechat a vydat se směrem, který mu přívěšek vkládal do srdce. Althea to udivilo, a protože se ještě s ničím takovým nesetkal, raději ho nezkoušel otevřít. Quintus byl bard a tak se rozhodl, že se s ním přece jen poradí. Od svého původního úmyslu – prodat to – upustil už po několika vteřinách, kdy si přívěšek prohlížel. Ale také se rozhodl překroutit historku o jeho nálezu tak, aby to vypadalo, že ho našel on sám.
Vymýšlel ji tak bravurně, že tomu nakonec sám uvěřil a s bezstarostným pocitem nakonec usnul ve svém vaku z hadí kůže.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Torrx - 07. dubna 2006 23:11
ikonka1137.jpg
Neplánuju sm dávat pokračování...asi by si to už nenašlo čtenáře a po nějaké době by to už jenom otravovalo...Do téhle kategorie jsem to zařadil, aby čzenáře hned po přečtení neovládlo rozčarování z nedokončeného příběhu,-)
 
Lothias - 05. dubna 2006 09:14
elfak14447648.jpg
Jo moc pěkný!MNěco tomu sice chybí ale je to místy sranda!Kdy bude pokračování?
 
Thaien - 21. března 2006 19:06
0-0-04432.jpg
No obcas docela sranda.Akorat na parodii malo smesne,na pribeh malo poutave, nemuzu vsak tvrdit ze se to nezlepsi kdyz si nekdo precte celek z ktereho je to vytrzene.ale jinak docela dobry.
 
Washeek - 17. března 2006 19:08
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Eithné - 14.Března 2006 13:55
Klid, Eithné prostě jen není dost veselá Dryáda, když se jí to nelíbí. Já jsem člověk veselý velmi a musím říci: "Hahaha, jsem tak vesel, že už ani nemohu být veselejší, veseljší."
 
Rovena - 15. března 2006 22:04
mdb6524.jpg
Mi se to náhodou líbí.. Musíte to brát jako úryvek. A podle mě zdařilý úryvek. Navíc autor je zřejmě šprýmař :D
 
michl - 15. března 2006 20:36
zvire173718.gif
nic moc
 
Eithné - 14. března 2006 13:55
dub2857.jpg
Mně se to moc nelíbilo O:o)
Když jsem to četla, připadalo mi to jako velice laciná parodie na dobrodružné fantasy, kdy nedostatek humoru maskuje autor pokusy o zesměšnění obvyklých klišé. Bohužel, moc se to nezadařilo.
Kromě toho zezačátku jsem si myslela, že se ten člověk baví se svým koněm:
"Quintus jel pomalu, moc toho neviděl a jeho kůň asi taky ne, protože právě narazil do stromu.
„Je krásně, nemyslíš, Althee?“
„Jo, skvěle! Mám z toho všeho už pěkně namrzlou prdel.""
Prostě to nebylo dobře napsané, místy text klamal a čtenář si ho vykládal jinak, místy to prostě "jen" drhlo a bylo to nudné.
Já bych to hodnotila - kdybych hodnotila - lehce pod průměr, tak za 4*...
 
PsychoP - 14. března 2006 12:34
falling8927.jpg
zajímavé přepracování Smeagolova příběhu o nalezení prstenu moci... ty prvky jsou prostě typické... co mě ale dojalo, byla ta zjevná zoofilie jednoho z jezdců, dále kouzelné sebeobětování se těch měklounů(jakože ti mě dostali nejvíc ;-) )... co se mi ale nezdálo, byla ta otýpka chrastí, suchý větve a tak... prostě i kdyby to s sebou vezl, určitě by po rozdělání ohně musel pro další dřevo jít... rozhodně by nevydržel hořet celý večer... ale dílko se mi líbilo... je krásně bezprostřední a postavy jsou velmi mile vykresleny... a nejlepší jsou měklouni... to slovo, ten popis, ty zvyky!!! dokonalé zvířata pro konzumní společnost :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.077472925186157 sekund

na začátek stránky