Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

BolestOblíbit

ohen39990.jpeg

Autor: Spellsinger

Sekce: Povídka

Publikováno: 27. dubna 2006 19:40

Průměrné hodnocení: 6.1, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Jen takový kratičký příběh, který jsem kdysi vyprávěl aran. Teď ho v trochu ucelenější podobě dávám sem a doufám, že i vám se zalíbí. Je to můj první literární pokus, tak prosím buďte mírní, pokud to nebude tak úplně ono.


 
Bolest

V hostinci v Mokrohradu bylo ten večer velmi veselo. Vůdce malé žoldnéřské skupiny zde propíjel se svými muži žold za svůj poslední úkol. Všichni už měli značně připito a nezdálo se, že by tento večer mělo cokoliv zkazit, venku byla teplá letní noc a hvězdy zářily jako diamanty na modrém sametu.
Kapitán se právě hlasitě dožadoval dcer hostinského, když se dveře rozlétly dokořán. Děvčata poplašeně vypískla při pohledu na muže, který v nich stanul. Byl to vysoký drow oblečený do potrhaného cestovního pláště, kožené kazajky pobité mosaznými nýty a s krátkou černou šavlí u boku. Přes zamračenou tvář se mu táhla dlouhá, světlá jizva, velmi zřetelná na jeho šedočerné kůži.
Celý šenk ztichl v předtuše něčeho zlého. Kapitán sám se snažil vecpat co nejhlouběji do rohu nálevny a choulil se na své židli jako by viděl ducha. Drow se beze slova vydal přes místnost směrem k němu a jeho vysoké boty hlasitě klapaly. Došel až do poloviny vzdálenosti mezi ním a žoldákem a náhle se jeho paže vymrštila zpod pláště a vrhla dlouhou dýku. S temným úderem prolétla kapitánovým ramenem a přibodla ho ke zdi. Ostatní žoldnéři bleskově vstali a vytáhli své zbraně. I drow tasil a z jeho postoje byla znát zkušenost a sebejistota.
Dva muži na něj zaútočili, ale padli s roz»atým hrdlem dřív, než jim v něm dozněl válečný pokřik. Další muž se vzápětí zhroutil v bolestech, když mu černá čepel u»ala pravou paži. Drow rozdával nelítostně rány na všechny strany s neochvějnou jistotou a hrozivou, ledově dokonalou a úspornou elegancí. Kapitán hrůzou zavřel oči a jen s narůstající panikou poslouchal přidušené výkřiky a svist černého ostří.
Boj skončil tupou ránou zabodnutého nože a zachroptěním poslední oběti. Žoldnéř ještě několik okamžiků doufal, že je to jen halucinace způsobená alkoholem, a pak pomalu otevřel oči. Před ním ležel obraz zkázy. Sedm jeho mrtvých společníků, dvě mrtvé dcery hostinského a hostinský sám ležel na pultě a ze zad mu trčela špička dlouhé dýky, stejné jako ta, která držela kapitána u zdi. V místnosti zavládlo dusivé ticho.
„Leonard Layo, syn Dragomirův?“ zeptal se drow tiše s pohledem upřeným na kapitána. Měl silný přízvuk.
Kapitán se zmohl jen na udivené kývnutí. „Kdo jsi?“ vyhrkl.
„Vzpomínáš si na Durul Wart? Tehdy, když tvůj oddíl spolu s dalšími honil poslední hrstky mé rodiny po mém rodném hvozdě… když jste je všechny zabili a ty sám jsi mi udělal mou jizvu?“ řekl a ukázal prstem na dlouhý šrám na svém obličeji. „Ne, nezemřel jsem tam,“ dodal s pohrdavým úšklebkem.
Kapitán znovu jen těžce kývl hlavou. Očividně si vzpomínal.
„Přináším pomstu. Chci, abys než zemřeš, pocítil tolik bolesti, co jsem cítil já, když jsem hleděl do tváře mým mrtvým bratrům a sestrám. Chci, abys trpěl!“ zakřičel zabiják a trhnutím ruky odsunul stůl, který ho dosud odděloval od kapitána. Ten se pokusil v posledním návalu zoufalství vytrhnout ze svého ramene dýku a použít ji k obraně.
Drow k němu přiskočil a v jeho ruce se objevil další nůž. Zkušeným a precizním pohybem mu pře»al loketní šlachy na zdravé ruce. Kapitán žoldnéřů zaskučel bolestí. Drow jen pozvedl nůž a s pochmurným šklebem z něj otřel krev.
O několik hodin později, jen pár okamžiků poté, co kapitán naposledy zmučeně vydechl, drow nalehl na vlastní čepel a s tichým bolestným vzdechem skončil vlastní život.

Když ráno lidé z města otevřeli hostinec, nezbylo jim, než pohřbít mrtvá těla. Jen tělo drowa nebylo pohřbeno, ale jen pohozeno za hradbami města.
Nakonec zbyla jen vzpomínka. Jen malá, ale řezavá vzpomínka na bolest. Na bolest mrtvých žoldnéřů, hostinského a jeho dcer, nejen bolest umučeného kapitána, ale i na bolest stovek drowů, popravených jako zvířata, bolest plačících žen a dětí, bolest umírajících… a přeci jen zbylo ještě něco. Jedna otázka… Kdo je obě» a kdo viník?
 

Komentáře, názory, hodnocení

Arion2 - 23. května 2006 08:16
a5615.png
Opravdu dost kratičké :(

Prvně jsi mě zklamal tím Temným Elfem... zabiják, bez ničeho :( Drowové jsou zlí, ale tohle není normální.

Jak psali ostatní "jen, jen, jen", ehm, tak to je tam opravdu mockrát.

Žádná nápaditost, děj předvídatelný (neporazitelný mstitel, resp.prachsprostý zabiják), nelogičnost konce (jak psala Morra), závěrečná otázka se tam nehodí (to už také někdo psal). Chtělo by to trochu rezepisovat průběh souboje, to jak zde naznačuješ bum, bum, bum konec, to je styl kostka DrD... humus :(
Výpad, hrozivá riposta, otočka a falešný výpad, úkrok, sek... žoldák v zápalu boje zakopl o tělo mrtvého přítele v ten okamžik jej stihl smrtelný úder... jeho hlava se odkutálela až k nohám kapitána.... ehm, co třeba takle nějak? Ne, bum, bum je zažitý, tak co se snažit... hmm, tím jsi mne také zklamal, když už Elf šermíř, tak se vším všudy. Snad příště.


I když je to tvůj první pokus nevidím důvod šetřit tě. Nikoho jsem nikdy nešetřil, takže 4 body.
Naviděnou u dalšího tvého počinu.
 
Shuffle - 21. května 2006 10:02
obraz0603160.jpg
Všechno co bych k tomu chtěla říct už tady zaznělo, takže jen, už jsem něco podobnýho slyšela....
 
Morra - 20. května 2006 17:39
744110440656097490.jpg
Jako povídka je to pěkný. Trochu jednoduchá zápletka,ale postačující.
Trochu se mi nelíbilo pár věcí,ale asi do toho příběhu patří...přišli mi nespravedlivé.
Nechápu,proč zabíjel i ty děvčata a hostinského...když byl tak odhodlán se pomstít a měl zazlé těm, co zabili jeho rodinu, proč zabíjel další členy jiných rodin?Neuvědomil si, že rozpoutá další zlo v jiné rodině a ta bude trpěk, jako on? Trochu divné, že přemohl tak moc lehce celou tlupu. Že se nakonec zabil , tak to je jeho věc...a možná i odvaha ...
Taky nechápu,proč zrovna jeho tělo hodili lidé přes hradby!
Jak zjistili, že zrovna on je tam ten špatný,když je tam našli ležet společně?
Nějak jsem z článku nepostřehla, že by někdo viděl, že on všechny zabil...a svědky vlastně usmrtil.. ;o)
Tak to je asi vše...mě nevadilo, že je to krátké...vlastně jsi tam zahrnul myšlenku..a to svou verzí!
Jinak se mi to docela líbilo...
Má to švih.. a okomžiky hmatatelné hrůzy!
*Směje se nad vyřčenou větou.

Morra ;o)
 
Belgarion_Kolder - 20. května 2006 17:12
belg4582.jpg
Za všechno uvedu "ty sám jsi mi udělal mou jizvu". A komu jinému by měla ta jizva patřit?
Styl celkem ujde (až na to opakování "jen"), mnohem horší je téma. Zase elf, tentokrát dokonce drow, který svou dokonalost předvede tím, že všechny vyvraždí. Hlavní postava je navíc skutečně jen dokonalý zabiják, který se chce akorát pomstít, nemá žádné jiné pohnutky a nedozvěděl jsme se o něm nic důležitého nebo originálního. To už i ten kapitán je mi sympatičtější - prostý žoldák, co si rád užije, ke konci i cítí strach a pokusí se marně se bránit. Zbytek žoldáků se navíc nechá jen tak zmasakrovat, bez toho, aniž by je autor nějak popsal a něco o nich řekl.
Otázka "Kdo je obě» a kdo viník?" by dávala smysl, kdyby se nejednalo o drowa, jehož mrtvolu obyvatelé města vyhodí za hradby. Kdyby si to položila nějaká postava, budiž, ale takhle... Ach jo, kdyby to bylo delší, nebylo to tak strašně klišé a kýčovité, tak budiž, ale tady je nějaká morální otázka naprosto zbytečná.

Takto podle mě vypadá zdravý průměr - styl nadprůměrný, děj naprosto o ničem. 5 bodů.
 
Eveline - 20. května 2006 15:14
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Jak řekli kluci pode mnou klasická zápletka, nic přímo, co by mě praštilo do očí.
Není to nadprůměrné a není to podprůměrné. Jako první dílko moc pěkné. Takže já dávám 7. :)
 
Eygam - 20. května 2006 09:26
upr84.gif
Moc mě to nezaujalo, prostě tam přišel a všechny nelogicky pobil. Nechápu, proč zabil dvě ženy, když se mstil za vlastní rodinu jen kapitánovi.
V předposledním odstavci se ti neustále opakuje slovo "jen".
 
PsychoP - 20. května 2006 08:39
falling8927.jpg
co tomu vytknout? snad jen ze je to pomerne kratke... mohl jsi se rozepsat o uitych formach muceni... i kdyz... no... asi je to takhle i lepsi... hezky pribeh...klasicka zapletka(zjednodusene msta)... ocekavany konec(drow splniv pomstu nalehl na vlastni nuz neb nemel proc dal pokracovat... furt lepsi nez kdyby si oblikl trikot a sel potirat nasili ve svete)... asi se mi to i libilo ;o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.083927869796753 sekund

na začátek stránky