Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

HraniceOblíbit

ikonanosfi344525191.jpg

Autor: Nosferatu

Sekce: Povídka

Publikováno: 15. května 2006 19:53

Průměrné hodnocení: 7.9, hodnotilo 12 uživatelů [detaily]

 
Po dlouhé době zase něco. Je to sci-fi a já sama jsem se na tom dost vyblbla. Doufám, že nebude cenzurováno.


 
Zastavila jsem se za několika převrženými kontejnery a popadala dech. Pitomá stráž, ale já se nedám jen tak chytit. Už jsem slyšela zvuky kroků v těžkých vojenských botách. Potají jsem vykoukla. Pětičlenná stráž…a ještě někdo. Utíkal před nimi. Vyšší špinavý muž, asi kolem pětatřiceti. Nasadila jsem si helmu a vyrazila jsem. Pokud ti hajzlové použili světelný granáty, teď nic nevidí.
Tak pojďte, zmetci! Začali střílet. A všechny rány mě minuly. Buď mám štěstí, nebo jsem natrefila na nějakou nepovedenou hlídku. Chytila jsem chlápka za loket a vtáhla jsem ho do vedlejší uličky. Byla špinavá a slepá. Slepá!
„Ale sakra!“ zaklela jsem potichu. Nápad, rychle potřebuju nápad. Měla jsem pravdu, chlápek nic nevidí. Strčila jsem ho ke konci uličky, popošel sotva několik kroků, to musí stačit.
Byl tady starej nákupní vozík. Vlezla jsem do něj a čekala. Hlídka si zřejmě šla pro posily, o to to bude horší potom. Byl tu jen jeden, opatrně postupoval ulicí. Mě si zatím nevšiml, prudce jsem se odrazila nohama ode zdi, kolečka zachřestila po nerovném povrchu a já namáčkla strážníka na protější zeď. Zbraň mu vypadla z rukou a okamžitě se rozpadla. Pitomý pojistky. Vyskočila jsem ven a zatímco se vojáček snažil popadnout dech, já jsem běžela pro toho týpka. Proč bych se s ním zachraňovala, když bych ho tu pak nechala..?!
Pár set metrů a jsme tam. Nikde nikdo, uf. Teď tě protáhnu okýnkem do sklepa, tak. Polez, ty tlustá krávo. Zavřít okenici, a je to.
„Pojď za mnou,“ řekla jsem, ale skrz helmu to znělo jako šepot. Nevadí. Chytla jsem ho za ruku a dovedla jsem ho k nám. Nikdo tu ještě nebyl. I Artuš byl pryč – Artuš bylo jméno našeho hlídače, to jméno si dal sám - stejně jako všichni tady. Ještě s helmou jsem nabrala do otlučeného hrnku trochu vody a vyšplíchla mu to na obličej. Chlápek zalapal po dechu a z obličeje mu stekla slepená krev.
Pitomý granáty. Teď nebude ještě dvanáct hodin vidět. Kdybych tě, šmejde, nenašla, za pár dnů bys ty pronásledoval nás. Sundala jsem helmu. Mám štěstí, že vidim ve tmě.
Kdysi jsme tu měli dost dobrýho alchymistu. Všem nám hodil do očí cosi, po čem budem vidět ve tmě, mělo to jen dva vedlejší efekty: Oči se budou ve tmě víc lesknout a budem neplodný - což já byla stejně, takže pro mě to bylo snadný rozhodování, to se mi stalo při výbuchu jedný podělaný elektrárny. A teď už skoro dva roky vidim ve tmě. A alchymista je už skoro rok pod drnem. Dal se chytit.
„Jak se jmenuješ, chlape?“ zeptala jsem se svého nového spolubydlícího.
„3e6N262,“ zachraptěl. Aha, takže rizikový děcko. Nikdo by se nechtěl dožít doby, kdy se děti na základě genetických testů budou zavírat do vězení. Věznice e6N je dost daleko, jak se sem dostal?!
Natočila jsem další vodu a podala jsem mu ji. Několika hlty ji vypil.
„Kdy budu vidět?“ zeptal se mě pro změnu on.
„Tak za dvanáct hodin. Tu dobu doporučuju prospat.“
Přikývl a svalil se na betonovou podlahu. Trochu chrápal.
Z tašky jsem vytahala nějaké to nakradené jídlo. Moc toho nebylo, ale co se dá dělat. Uložila jsem to do polic, umyla jsem si obličej a sedla si na protější stranu místnosti. Potřebuju odpočinek.

„Už je mně líp,“ ozval se za pár hodin.
„Vidíš tohle?“ zapálila jsem sirku.
„Ty seš holka? Obyčejná holka?“ zeptal se udiveně.
Mě by to taky překvapilo, kdyby mě před hlídkama zachránila holka, tak kolem patnácti. Takový umolousaný škvrně. Krátký hnědý vlasy a kruhy pod očima, tady by člověk čekal spíš chlapa.
„Jo, holka. Překvapenej?“
„Ani jsem se tě nezeptal, jak se vlastně jmenuješ?“
Usmála jsem se. „Jsem Karolína, ale mí přátelé mi říkají Sig. Neřeknu ti proč…“
„Říkej mi Šedák. Tak mě pojmenovali mí…kámoši.“
„Jo, pěkný kámoši.“
„Tobě svítěj oči.“ Spíš to bylo konstatování než otázka.
„Jo, díky tomu vidim ve tmě.“
Teprve teď jsem si ho pořádně prohlédla. Vyhublý obličej s několika jizvami. Šedé vlasy, tak proto „Šedák“. Vysoká silná postava, věk jsem odhadla mezi třiceti a pětatřiceti. Nos měl někdy zlomený.
„Tvoje vlasy jsou šedé. Nejsi tak starý…“ nadhodila jsem.
„Je mi třicet čtyři a vlasy mi začaly šednout někde ve dvaceti.“
„Aha,“ zamumlala jsem „Co ten pas»ák?“
„Vězení,“ opravil mě. „Kde ses tu vzala ty? Myslím, že bys měla bejt na škole - jako spořádaná holčička.“
Pokrčila jsem rameny. „Když naši umřeli, už nebyly peníze na studia. Medicína se mi tu hodí, a nikomu nezáleží na tom, jestli mám diplom za nejlepšího žáka ročníku. Tehdy jsem utekla, byla jsem ztracená. A našla mě tahle banda, teda spolek, nebo jak tomu chceš říkat. Ale zvykla jsem si. Jestli chceš žít na ulici, musíš si zvykat rychle...“
Doufala jsem, že se vrátí. Náš spolek. Nikdo se nevrátil, do rána nikdo nepřišel. Marty, Artuš a Táňa, nikdo asi nepřežil. Ale k ďasu! Skulila jsem se do klubíčka, po tvářích mi tekly slzy a smývaly špínu. Měli tu už dávno být. Proč se nevrátili?! A další myšlenky, které si tak rády myslí pro sebe, mi odpovídaly: Jsou mrtví, všichni tam chcípli.
Ucítila jsem na rameni něčí ruku. Trhla jsem sebou, chtěla jsem ji setřást, ale Šedák mě k sobě přitulil a pevně mě držel kolem ramen. Bylo to uklidňující.
„Promiň, že jsem to nevydržela. Moji přátelé…“ vzlykala jsem.
„Já vím,“ řekl a já se trochu uklidnila. Najednou prudce vstal. „Musím přes hranice. Vím, kam jít,“ řekl pevně. Ani mě nenapadlo ho od toho odrazovat.
„Půjdu s tebou,“ řekla jsem, ale neznělo to tak rozhodně, jak bych chtěla. „Tady mě nic nečeká.“
„Správně.“ Položil mi ruku na rameno a zahleděl se mi do očí. „Nesmíš se ohlížet.“
Ještě té noci jsme odešli. Staré kanály nejsou v létě zaplavené, naštěstí. Poslední poklop za městem, a pak už jen holá zničená krajina. Tráva suchá a vybělená od slunce a stromy bez kůry. Hrozně depresivní.
Několik dní jsme nenarazili na nic živého. Spávali jsme pod vývraty, společně stočení do klubíčka, přikryti maskovací celtou. Přes volná prostranství jsme běželi a putovali jsme většinou v noci.
Najednou se to stalo, kus od nás v lese zářilo světlo, pak se ozval i zvuk motoru. Byly to čtyři motorky.
„Utíkej,“ šeptl Šedák.
„Nemůžu.“
„Teď není na hrdinství čas! Zdrhej!“
Otočila jsem se a utíkala mrtvým lesem, jak nejrychleji to šlo. Motorky byly malé, stroje pro rychlý pohyb po lese. Jedna mě doháněla. Riskla jsem poslední pohled na Šedáka, pak se mi ztratil z dohledu. Motorka už byla fakt blízko.
Asi jsem nedávala pozor na cestu a klopýtla jsem. Okamžitě jsem se válela ve vyschlé hlíně. Jezdec motorky zjevně usoudil, že nejsem nebezpečná a sesedl blízko mě. Pokusila jsem se ještě o útěk, ale po pár vteřinách mě dohnal. Chytil mě za ruce a snažil se mě hodit zpátky na zem. Kopnu tě do koulí, ty šmejde! Zachytil moji nohu a hodil mě na kámen. Zalapala jsem po dechu. Do zad to bolí.
Nevěděla jsem, jak se to stalo, ale z jeho hrudi trčela špička mačety, jakou nosí vojáci... Skácel se na zem vedle mě. Nade mnou stál Šedák. Mačetu v ruce. Skoro jsem ho nepoznala. Byl celý od krve, nebylo poznat, jestli je jeho, nebo…
Otočila jsem se a zvracela.
Šedák mi pomohl vstát.
„Dobrý?“ zeptal se.
„Snad jo, co ty?“
„Asi jsem to schytal do ruky. Nech to, není to nic vážnýho!“ dodal, když viděl, jak se po něm natahuju.
„Vypadnem odsud?“
„Moje řeč.“
Ze čtyř motorek nám zbyla jenom jedna. Vrtalo mi hlavou, jak dokázal skoro holýma rukama zničit tři stroje. Když jsme procházeli kolem zmasakrovaných těl, neměla jsem už co zvracet.
A zase několik nocí na cestě. Teď jsme jeli mnohem rychleji. Zbytek cesty k hranicím jsme nikoho nepotkali. Naštěstí. Naštěstí pro ně, nebo pro nás?! To, že si moje myšlení dělá, co chce, mi začíná jít na nervy. V dálce se objevil dost široký vymýcený pruh lesa. Přesně uprostřed byla bílá čára. Vypadala jako udělaná nějakým posypem, ale těsně nad ní byly sem tam vidět rudé nitky laserových čidel.
„Hranice,“ ukázal na bílý pruh na zemi. „Počkáme, až si pro nás někdo přijde,“ řekl a začal si pomalu sedat, neuniklo mi, jak bolestivě syknul a dával si pozor na levou ruku.
„Co s ní máš?“ zeptala jsem se konečně. Posadila jsem se vedle něho a složila nohy pod sebe. Z ohořelé díry v kalhotech mi vylezlo několik tenkých drátků. Kdybych byla věřící, poděkuju Bohu za kevlar.
„Tak se ukaž…“ řekla jsem nevesele. Zle se na mě podíval, ale když viděl nekompromisní výraz v mojí tváři, sklopil oči a začal si svlékat bundu.
„Mám otravu, nechtěl jsem tě s tím zatěžovat… myslel jsem, že se z toho vylížu,“ zamumlal.
Podívala jsem se na jeho ruku. Byla pokrytá celistvou vrstvou žlutých modřin a asi deset centimetrů nad loktem bylo něco jako fialový pás, který se pomalu vpíjel do normální kůže. Na prstech měl několik drobných oděrek a za nehty hnis. Typická otrava. Dost pokročilá. S tím, co tu mám, to nedokážu uzdravit. Několikrát jsem beznadějně zahrabala v tašce a vytáhla jehlu.
Šedák se zatím položil na záda, pravou rukou si přidržuje zápěstí té druhé. Několikrát jsem ho bodla jehlou do předloktí.
„Mám desetiprocentní šanci, že ti ji zachráním,“ konstatovala jsem.
„Deset je málo,“ zašeptal.
Zakroutila jsem hlavou a vytáhla jsem z kabely poslední injekci. Zdravou rukou mě chytil za zápěstí. Netušila jsem, že má takovou sílu. A to musel být zesláblý.
„Nech ji na později. Tu ruku mi nezachráníš. Vyndej si radši skalpel a pilku na kosti.“ V tom jeho bolestném šepotu byla ohromná síla. Obdivovala jsem ho. Nikdy bych nedokázala s klidem říct, aby mi někdo prostě uříznul ruku.
Najednou ztuhnul. To mě vytrhlo z přemýšlení. Za chvilku jsem to uslyšela taky, zvuk motoru. Teréní motorka. Jsou robustní, těžké a dá se s nimi jezdit téměř kdekoli. Obvykle mívají vepředu něco jako vysoký nárazník, přecházející do jakési kapoty - asi metr široké.
Teď už jsem stroj i viděla. Rychle jsem přes Šedákův hrudník, kde měl položenou ruku, přehodila bundu. Nemocní se přes hranice nepouštějí; když jsme u toho, tak ani moc zdravých se přes ně nedostalo.
Stroj byl matně šedý, lak nejspíš ohořel nebo se oloupal už dávno. Muž, který na něm seděl, byl malé postavy a měl nepřirozeně široká ramena. Jak už to tak bývá, byl bez helmy. Po obličeji měl jizvy po černých neštovicích a jeho nos byl několikrát zlomený. Špinavě rezavé vlasy měl zapletené do rozcuchaných copánků a na tváři měl několikadenní strniště. Sesedl ze svého stroje a přiblížil se k nám. Páchl alkoholem, studeným kouřem a na očích měl typické hnědé brýle.
„Chceme přejít přes hranice,“ řekl pevně Šedák. Sklopila jsem oči. Ten chlápek si mě až nepříjemně prohlížel. Sedl si vedle mě a tím hnusným způsobem, jakým to umějí jen profesionální slizouni, si mě prohlížel.
„Co za to?“ zeptal se a bez okolků zamířil pohledem k mému rozkroku.
„Ta není na prodej,“ řekl Šedák klidně.
„Ale jdi,“ zasmál se a přisunul se blíž.
Instinktivně jsem sáhla po noži, pohyb jsem však přerušila v půli. Ten smutný Šedákův pohled jsem znala. Viděla jsem ho té noci, co jsme se potkali. Vyděšeně jsem mu pohlédla do tváře. Zase ten pohled. Přikývla jsem, nic jiného mi nezbývalo. A tohle byla jediná cesta. Otočila jsem se k Slizounovi – jak jsem si ho v duchu pojmenovala - a kysele jsem se usmála.
„Jestli jí ublížíš, zabiju tě. A přísahám, že už mi budou nějaký poplašný sračky ukradený,“ zavrčel temně Šedák. Pak vstal a vydal se lesem kousek dál. Teď na mě nezávisel jen můj život, nedokázali bysme uniknout. Teď už ne.
„Nebudeš zlobit, že ne,“ řekl chladně a rozesmál se. Slizoun a šílenec - hrozivá kombinace. Trhnutím mě postavil a rozepnul pásek mých kalhot. Pak mě otočil k motorce a ohnul mě přes kapotu. Pomalu vsunul ruce pod moje tričko a přitisknul se ke mně. Chlad kovu a jeho horký dech na zádech. Tvrdě přirážel, bolelo to a já se bála, že už to nikdy neskončí. Třásla jsem se po celém těle a bylo mi zle. Prosím, a» už to skončí. Do očí mi vhrkly slzy.
A skončilo to. Nedokázala bych říct, jestli to bylo deset minut, nebo dvě hodiny. Svalila jsem se na zem, jako kus hadru na podlahu. A cítila jsem se tak.
Za chvilku přišel Šedák. Chvilku jsem slyšela, jak se ti dva dohadují, ale nerozuměla jsem jedinému slovu. Najednou jsem byla v něčí náruči. Byl to Šedák. Poznala jsem to podle vůně. Ne že by zrovna voněl, ale tohle pro mě byla vůně bezpečí.
Musela jsem usnout, protože jsem se probudila někde na pasece. Bylo mi špatně od žaludku, ale zvedla jsem hlavu, abych udělala menší inventuru. Krev z rozdrásaných bradavek se mi nalepila na tričko. O tom, co dalšího mě bolelo, snad darmo mluvit. Nechala jsem svou hlavu padnout do suché trávy.
Probudila jsem se s hlavou na Šedákově stehně. Hladil mě po vlasech a po tváři. Otevřela jsem oči.
„Já… Omlouvám se, je mi to...“ snažil se dostat ze sebe souvislou větu. „Jak je ti?“
Slabě jsem se usmála. „Musím říct, že jsem si svoje ,poprvé´ představovala trochu romantičtější.“
„Cože?“ vyvalil na mě oči. „Nevěděl jsem že jsi… totiž, že nejsi - “
„ - Už je to dobrý. Díky,“ přerušila jsem ho, když jsem viděla, jak se trápí.
Zmateně si mě prohlížel.
„A tvoje ruka?“ pokusila jsem se změnit téma.
„Jsem rád, že jsem tě vzal s sebou,“ řekl tiše, stále ještě trochu v rozpacích. Nejistě se na mě podíval. Pak ještě jednou a potřetí.
„Na co se chceš zeptat?“ snažila jsem se mu pomoct.
„Nemůže se stát… Nemůže se stát, že bys… Ty s ním… Když to…?!“
„Ne, 3e6N262. Od té doby, co bouchla sedmdesátosmička, ne.“
Zjevně byl rád, že jsem mu pomohla. „Radiace?“ zeptal se.
„Zranění, alespoň mi to tak řekli,“ odpověděla jsem.
Podíval se na svoji ruku. Musela dost bolet. Jo… Půjdu na to.
Začala jsem se přehrabovat ve svojí tašce a postupně jsem vytáhla všechny důležité věci. Do ramene jsem mu vrazila injekci a přerušila tak nervy. Postarám se o něj teď, odpočívat se dá později. Budeme to potřebovat, zvláš» on.
„Zalehni,“ řekla jsem mdle. Tentokrát mě bez řečí poslechl a za chvilku usnul. To jsem chápala, jestli měl tu otravu takhle rozšířenou, už se pořádně nevyspal několik dní.
Nejvíc práce mi dalo zaoblit kost, aby nepíchala do masa. Pak už to bylo snadné - přiznávám, ze začátku mi bylo dost šoufl.
Konečně hotovo. Už jsem to jen přestříkala dezinfekcí, tý se nic nevyrovná, a obvázala jsem to. Teď doufám, že jsem vytahala všechny nervy.
Tady bylo bezpečno. Pro jistotu jsem ale natáhla laserová čidla v okruhu zhruba pěti metrů od nás. Stejně tady žádná zvěř nežije. Pak jsem se natáhla vedle Šedáka a usnula jsem neklidným spánkem. Byla jsem dost unavená.

Probudilo mě jeho slabé zasténání. Posadila jsem se a čekala. Mohla to být tak hodinka, co jsem usnula. Otevřel oči a pracně na mě zaostřil.
„Motá – se – mi – hla – va…“ vypravil ze sebe. Hlas mu zněl slabě, ale byl v pořádku.
Přiložila jsem mu k ústům kalíšek s rozpuštěnými bílkovinami – moje poslední.
„Vypij to, než usneš.“ Nadzdvihla jsem mu hlavu.
Pracně se na mě usmál a několika loky vypil šedavou tekutinu.
Položila jsem si jeho hlavu na svoje stehno, tak jak to dělával on mně. Za několik sekund jeho dech zpravidelněl.
Na dětství jsem si moc často nevzpomněla. Jen na průšvihy, ty mi v hlavě zůstaly. Když to beru takhle zpětně, naši mi chtěli udělat spořádaný a obyčejný život. A mě tenkrát ta šedá realita vadila, byla jsem blbá. Každý den vstát, jít do školy, na oběd, udělat úkoly a jít spát. Co bych za to teď dala.
Sama pro sebe jsem se ušklíbla a vydala se hledat něco k snědku. Šedák mě naučil hledat takové velké hlízy. Přežít se na tom dalo, ale nejedla bych to, kdybych nemusela. A kopat jámy v zemi mě taky nijak zvláš» nebavilo. Mačetou jsem ušmikla jedovatou část. Vlastně to vypadalo jako brambory. Viděla jsem je jednou ve škole na obrázku, před vypuštěním virů a jedů je lidé jedli. Pak po nich začali umírat.
Bylo to větší než brambora, velké asi jako Šedákova pěst. Našla jsem jen čtyři. To nebylo moc. Zapálila jsem hořák a nabodala je na prut. Šedák seděl nedaleko a šklebil se na tkaničky od bot, jednou rukou šly zavázat asi jenom těžko.
„Pomůžu ti,“ nabídla jsem se.
„Nechci,“ zavrčel a dál pokračoval ve snažení. „Nelituj mě, to že jsem mrzák, ještě neznamená, že se o sebe nedokážu postarat.“ Vypadal jako smrtka.
Vytřeštila jsem oči. Teď jsem se ho poprvé doopravdy bála. Pomalu jsem se začala sunout pryč, odstrkovalag jsem se nohama, a pak jsem se rozeběhla. To strašné zjevení, jako by to ani nebyl on. Uběhla jsem několik kroků a opřela jsem se zády o strom. Rukama jsem si prohrábla vlasy a sesula jsem se do sedu. Co jsem zase udělala?! Snažila jsem se jen být milá.
Několikrát jsem se zhluboka nadechla. Takhle nic nevyřeším. Utřela jsem slzy a vydala jsem se zpátky. Hlízy už se začínaly pálit. Sundala jsem tři a přistrčila je Šedákovi, který si teď zakrýval obličej dlaní. Stáhla jsem se kousek dál a dala se do jídla. Fuj. Vyplivávala jsem popel a pozorovala ho.
Zvedl ke mně oči.
„Promiň, Sig,“ řekl ztrápeně.
Přikývla jsem.
„Přehnal jsem to. Já… Moc se omlouvám.“
„Dobrý,“ znovu jsem přikývla.
„Sig?“
„Ano?“
„Mám tě moc rád. Předtím v noci… Bál jsem se o tebe.“
Radši jsem sklonila hlavu, aby nebylo vidět, jak rudnu.

Jeli jsme dlouho, tak dlouho, až jsem přestala počítat dny. Dnes to odhaduju tak na měsíc, ale mohlo to být víc i méně. Terén byl hroznej. Střídali jsme se v řízení a večer si povídali.

Dnes jsme vyrazili časně. Jeli jsme po vrstevnici, pod námi byl mírný svah. Všude mrtvá krajina. Máme namířeno ke starému opevnění, mělo by ještě fungovat. Tam bude klid. Nikdo by tam neměl žít a generátory by měly být ještě funkční. Teprve teď jsem si začala uvědomovat, co už máme za sebou a že už se do toho města nebudu muset nikdy vrátit.
Najednou vypnul motor. Asi je přehřátá.
Šedák slezl dolů a já taky, kleknul si k motoru a hned zase vstal.
„Kurva!“ Vší silou kopnul do země.
„Kde?“ zeptala jsem se s nevinným výrazem.
Rukou mě obejmul kolem pasu. „Ty jedna…“ usmál se na mě. Takovým tím zvláštním způsobem, jak to umí jen on.
Lehce jsem do něj strčila a on upadl (podezřívám ho, že to udělal schválně). Kutáleli jsme se dolů ze svahu a skončili jsme v malé proláklině.
Podíval se mi do očí a bez varování mě políbil. Vjela jsem mu prsty do vlasů a hladila ho po zádech. Vášnivě mě líbal a hladil mě po celém těle. Chtěla jsem ho. Bylo to tak krásné a nechtěla jsem, aby to skončilo. Pomalu přibližoval ruku k mému zvlhlému klínu a polibky sjížděl níž a níž.
A já si přála, aby tohle trvalo navěky.
 

Komentáře, názory, hodnocení

jeskyne - 19. června 2006 12:20
tn_84366_jpg2410.jpg
OT...OT...OT... zas se to tu nějak zvrhlo, co?
Vzhledem k tomu, že jsem byla pryč a nestíhala přesměrovávat podobné komentáře průběžně, asi už nemá cenu to pročiš»ovat. Jakýkoliv další OT následující za tímto příspěvkem už ovšem mažu.
 
Morra - 18. června 2006 21:59
744110440656097490.jpg
Ravager - 15.Června 2006 21:14
Jo to varování příště na začátek! (stejně jsem zvědavá a i příště si to přečtu...
No zajímavý náhled na Ariona...
Já bych ale řekla, že tak trochu důležitý jsme tu všichni....
Ještě jsem nepotkala na Andoru člověka, který by si nehrál v něčem, že je dobrý , až moc dobrý, jestli mě chápeš... tak trochu jsme "tý přechytralí kaše" snědli všichni dost...
Prostě si tu všichni tak trochu hrajem na lidi, co všemu moc dobře rozumí a přitom to tak někdy není...jak u mě, tak i u tebe a Ariona...nerozděluju lidi na Andoru..všichni jsou pro mě důležití!
Podle mě Arion netrpí ani tak všeporozumění, ale spíš v některých ohledech méněcenosti ohledně psaní...mě se například nelíbí, že v některých "úvodech" píše něco ve stylu: ,, Moc se mi to nepovedlo a ta básnička je poslední , co sem dávám... ;)
Ehm...přidala jsem další OT! Jestli, tak ho smažte, ale jen a» si ho přečte Ravagar..pak mi je jedno, co s ním uděláte...
S pozdravem Morra ;)
 
Arion2 - 18. června 2006 15:18
a5615.png
Ravager, to jsi napsal ty, já to nikde nepublikoval.
Pokud si to myslíš je to tvá věc, neberu ti jí. Jen mi prostě přišlo, že tu chápete věci, mhm jiné... beztak to nemá cenu, takže nebudu dál psát něco, co byste asi nepobrali... ne proto, že byste měli být jak jsi psal banda čehosi, ne to ne jen proto, že nechcete.
 
Satyr - 18. června 2006 13:28
guyver9154.jpg
docela dobry,
jen chci rici, ze ty kritiky jsou trochu prehnane a nektere kometare na me pusobi jako kdyz to nekdo cetl, jen aby nasel chybu, neco co by on nenapsal, ale faktem je ze to nepsal.

Ravager: vazne?
 
Ravager - 15. června 2006 21:14
ikonkarav6371.jpg
SASAN_KING - 15.Června 2006 11:57
mno, hlavnim duvodem bylo to, ze se snazim dostat sve povesti egoisticke svine, bezduvodne se navazejici do vsech kolem.-))))

Ale ted vazne.
Tohle se netykalo tak uplne tohoto clanku(omlouvam se, nenapsal jsem, ze je OT, vlastne si ho asi konecne prectu), tykalo se to pristupu.
Bohuzel mi tak trochu prijde, ze Arion trpi pocitem vseporozumeni.
Nerikam, ze jsem sezral vsechnu moudrost, naopak, tvrdit to, tak si hodne honim triko, ale tohoto jeho stylu reagovani uz jsem si vsimnul.
Ma, stejne jako kdokoliv jiny, narok na svuj nazor. Ale tvrdit vsem kolem sebe(a parkrat uz i me), ze dilo nepochopili, pricemz tam kolikrat neni co chapat, mi prijde nenormalni.

Je mozne, ze Arionovi krivdim a v tom pripade se mu omlouvam. Mohli jsme tomu vsichni skutecne neporozumet, ale pocitejme na chvili i s moznosti, ze tomu tak nebylo.-)

Takze, abych to shrnul, asi mi konecne ruply nervy a rekl jsem opet neco uprime sarkastickeho.
Pokud jsem se nekoho dotknul, omlouvam se, ale je to muj nazor.-)

!!!Toto je odporny OT prizpevek. Nema s clankem nic spolecneho, omlouvame se a doporucujeme necist.!!!
(to by to varovani ale mozna mohlo byt na zacatku..... ,-( )
 
Fistandantilus - 15. června 2006 18:59
fuck_y2031.jpg
Každopádně vysoké hodnocení to dostalo asi proto, protože to je trošičku jiný náhled na věc, je to napsáno trošku jinak než ostatní povídky a to uživatele opravdu láká.
 
Belgarion_Kolder - 15. června 2006 18:36
belg4582.jpg
Arion2 - 15.Června 2006 07:03
No, jestli je podle tebe rozdíl v tom, když se vzbudíš a někdo s puškou od tebe stojí pět metrů nebo metr...

Ke zbytku už jsem se myslím aspoň jednou vyjadřoval.

-----------------------------
Jinak, rád bych se vyjádřil k na první pohled vysokému hodnocení. Je nutno uvážit, kdo tak vysoké známky dal, a proč k tomu, velmi často, nic nenapsal.
Nepopírám, že toto dílko má něco do sebe, ale dávat tomu osmičku a víc, to už mi přijde skutečně trochu nadsazené. Holt, tady vidíme andorský hlad po něčem, co se dá požít bez křečí v žaludku.
 
SASAN_KING - 15. června 2006 12:09
ikonka654607.jpg
Ravager - 15.Června 2006 11:44
Víš, kdyby byl Arion2 namyšlený nabubřelý náfuka, který má pocit že je nadprůměrně inteligentní a má na to studovat minimálně dvě základní školy najednou, tak tvou reakci chápu, ale takhle prostě nevidím důvod zbytečně agresivního výpadu .))

To Arion2: Myslíš že by tento výblitek mohl obstaát, jako chatrný pokus o ironii, sarkasmus, nebo alespoň vtip??? :(
Fakt bych se to chtěl naučit, někde jsem četl, že každej správnej drsňák, má v zásobě kupu správnejch ironickejch hlášek (jen jestli vono to není od slova Iron, nebo v angličtině .))

Znovu se omlouvám za svůj slovní průjem, ale fakt mi jde o tu ironii, teda u mně spíše sklouzávající k trapnosti, za což se hluboce omlouvám .)
 
SASAN_KING - 15. června 2006 11:57
ikonka654607.jpg
Ravager - 15.Června 2006 11:44
Ale notak "Rave" to že to prostě jen "nechápeš" neznamená, že máš pravdu přeci!!! :)) Teď by mne zajímalo jestli to byl z tvé strany ten sarkasmus, nebo ne, bohužel mi ještě Adrian2 nestačil vysvětlit, jak se pozná :(
zapomněl ses podívat na celkem vysoké hodnocení a vzít v úvahu to, že když tu budeš něco kritizovat, tak jseš s prominutím "hlupák" !!! :))

Omlouvám se za zbytečné OT, ale nedalo mi to .))
 
SASAN_KING - 15. června 2006 11:52
ikonka654607.jpg
Arion2 - 15.Června 2006 11:21
Bohužel, sarkasmus a ironie je mi cizí, bohužel neznám...
Žák Sigmunda Freuda? :) Tak starý zas taky nejsem .)
Jsem rád, žes mi to objasnil, teď už tomu dokonale rozumím, jen je škoda, že jsem dal tak nízké hodnocení a nevysvětlil jsi mi to dříve... :(
Jenom začínám mít podezření, jestli tady nepíšeš pod pseudonymem, a není to tvoje, když se v tom tak krásně vyznáš.
Byl jsem tupý, že jsem si nevšiml, že to co mne praštilo do očí není škobrtnutí autorky, ale jen si to prostě můj zestárlý mozek nedokáže přebrat a správně vyložit, holt mládí už je v "hajzlu" :(

jinak se nedivím, že má autorka vysoké hodnocení, jak už jsem psal, tak si taky myslím, že toto je celkem kvalitní dílo, ale nechápu proč sem taháš hodnocení ostatních článků, to s tímto přeci nesouvisí ?

Jinak já si v podstatě nestěžuji, jen jsem autorku upozornil na něco, co v mých očích není úplně ideálně formulované...
 
Ravager - 15. června 2006 11:44
ikonkarav6371.jpg
Arion2 - 15.Června 2006 11:21
Jeste ze te tu mame.
Protoze z tvych prizpevku vuci prakticky vsem okolo usuzuju, ze jsme banda blbcu(s prominutim).
Jeste ze te tu mame, ty za nas, slabomyslne, vsechno pochopis.-)
 
Arion2 - 15. června 2006 11:21
a5615.png
Tady nejde o cit."...nadprůměrně inteligentní aby to pochopil...", jde to pochopit z indicií, které autorka naznačila. Jen jsem napsal, že si stěžujete na to co tam je, jen asi neumíte číst, s tím já nic neudělám.
Nikoho se nezastávám, jen píšu, že Vy kritizujete to, že sami zřejmě neumíte číst.

Víte je divnější, že pro pomoc nešel jeden a tři mohli hlídat - to mi tam vadilo, protože to je nelogické.
Navíc ten smajl mluví za vše, to k těm výtkám ohledně zbraně, ta vojna jak si psal - stejně jako Belgarion_Kolder užívám cit."Ale no tak, neznáš sarkasmus a ironii?"
Prostě tak, jak to napsal on, tak že to není poznat. Tohle byl samozřejmě vtip :)

No jasně, prostě ty víš, že bys jí neuřízl, ale u druhého víš jaké to bude mít následky. Tomu se myslím říká posttraumatický stres - nemusí se objevit ihned po stresující činnosti a jeho průběh je také nejasný.
Ale ano chápu, že ty jsi zřejmě žák Sigmunda Feuda (jestli je to špatně, sorry neumím psát německá jména rodilců z Čech) a orientuješ se v palici někoho jiného jako doma, to pak vysvětluje tvůj komentář.
V to případě se omlouvám já psychiku nestuduji, ale něco málo vím, jak to vypadá, tak hodně málo a špatně.

Ty motorky ti nedají spát nebo co.
Vidět přijíždět motorky, abych je mohl označit jako lesní motorky, neznamená vidět někoho jak je ničí. Pokud bys četl opravdu pozorně, tak bys věděl, že utíkala a Šediváka nechala za sebou. Také je tam napsáno, že jej ztratila ze zorného pole a pak už měla trochu jiné věci než čumět jak někdo ničí nějaké motorky.


Hele nic z toho neberte jako útok na někoho z vás, jen mi prostě nejde do makovice, že kritizujete co je z pohledu patnáctileté dívky (Ne patnáctileté autorky, já jí neznám, třeba jí je osm.) dobře popsané.
příklad:
- pojistka na zbrani...
Holka asi není profík přes zbraně, tak nemůže popsat co to je za pojistku, prostě jí jednou někdo řekl, že to má pojistku, tak to má pojistku a zbraň je zničená.
- uřízne někomu ruku...
Už tak je dost stresovaná předchozím dějem, je jí patnáct, nemyslím si, že je masová vražedkyně, takže neobvyklá reakce na pohled někoho komu nabídne pomoc mi přijde zcela normální.
Autorka z pohledu popisu sebe (já - Sig) nemůže napsat "Padl na mě ten stres a tak jsem jeho pohled nevydržela." Ne, to opravdu nejde, osoba v takovém stavu si není vědoma, že by byla divná. Prostě je to zkrat v hlavě.
A tak jak to dokázala psychologicky prožít a vykreslit je až neuvěřitelné (neznám autorčin věk, takže možná to tak neuvěřitelné není)

Jde o to, že tohle je psychologické science-fiction z pohledu dospívající ženy (patnáct je puberta). Nevím jestli jste si to uvědomili nebo jste si toho vědomi od začátku, ale autorka si, podle mě, dokonale naplánovala svou hlavní postavu i psychické pochody.
Také to mohlo skončit jinak, místo rozbrečení se a útěku mohla milého Šedáka rozsekat mačetou.


Ad. autorka sama uznala, že to drhne.
Ano, drhne to v některých věcech, ale ne v tom co jste popisovali vy (alespoň ne ve všem). Možná je autorka neprůbojná a nebo se jen nehodlá zabývat obhajobou svého díla (já svá díla také nehájím, někdo napíše co se mu nezdálo, já se pokusím uvést jak to bylo myšleno). Nakonec, vždy» se to přece líbí, tak proč by neřekla, že to drhne, tam co píšete, ač si myslí úplně něco jiného. Cca.8 jako průměr není nejhorší, jsou tu šméčka nedosahující takové kvality, aby stálo za námahu psát komentář.


P.S.
OK, tak už nebudu psát... když to nechápete, tak to asi není tak jasné. Mně tam vadí trochu jiné aspekty a chápu jinak než vy... třeba to je věkem (asi jste moc staří ;D).
 
SASAN_KING - 15. června 2006 09:05
ikonka654607.jpg
Arion2 - 15.Června 2006 07:03
Bohužel každý není tak nadprůměrně inteligentní aby to pochopil, myslím že zápletku pochopil asi každý, ale tady jde o to, že autorka to tak úplně jasně nepopsala.

Byls na vojně? Jseš si jistý, že bažanti nedostávají zbraně a nekonají hlídky? Jak tedy získávají zkušenosti? Přečtou si nějakou knížku o teorii a najednou jsou osvícení a jsou z nich profíci?

Je sice od tebe hezké, že se zastáváš toho co autorka napsala, ale z nejasných podkladů si dokonce i já dokážu vytvořit několik variant příběhu, který běží mezi řádky, tak asi tak. Kdyby se tady takhle obhajovala autorka, tak bych to bral, vysvětlila by nám jak to třeba myslela, ale autorka sama uznala, že některé věci které jsme kritizovali, trochu skřípou...
Nikdo tady taky nehází po autorce žádnou špínu, myslím si že většině se ta povídka hodně líbila, ale kazí to těch "pár nelogičností, nejasností, či nesmyslů", na které jsme upozornili, aby se v příští povídce minimalizovaly a nemuseli jsme nic kritizovat. Diskuze na téma jak to autorka myslela je myslím zbytečná (pokud není s autorkou.).

Mimochodem, morál na uříznutí něčí ruky bych asi neměl (hlavně bych si nevěděl rady se zastavením krvácení.), ale představa patnáctileté dívky jak řeže někomu ruku je docela zajímavá, myslím že i statný chirurg s tím má docela práci, no a pokud ona dívka má morál na to to udělat (jakkoli je to fyzicky náročné), tak je právě zarážející, že jí potom rozhodí že někdo nechce pomoct se zavázáním tkaničky...

Ohledně motorek - autorka popisuje speciální "lesní" motorky, tudíž je asi viděla že :)
A zničení tří motorek holýma rukama a mačetou prostě je podivné (Jo mohl vyhrabat ukrutně hlubokou jámu, nebo tak něco a tam je nalákat, nebo na ně z výšky dupnout, ale neviděl jsem nikde, že by měl nějaké nadpřirozené schpnosti. Násedně šli okolo zmasakrovaných těl - OK to beru, to nemusí být popsáno, ale proč ještě masakroval motorky to nechápu, asi tak.
 
Arion2 - 15. června 2006 07:03
a5615.png
Belgarion_Kolder - 14.Června 2006 18:59
Ano, to číslo bylo oslepeno... nenapsal (už autorka to popsala jasně, když jsem to pochopil i já) jsem to snad jasně? :)


Bažanti nedostávají palné zbraně a nekonají hlídky - tohle byl evidentně blb nebo bažant, kterému řekli "Počkej tu, do uličky nechoď!"
No, právě kvůli takovým bych ty pojistky uvítal. :)


Do uličky vtáhne Šediváka a pronásleduje jí pouze jeden strážný, ostatní šli pro pomoc (jeden umí číst, jeden psát, jeden mluvit - ten co šel do uličky neuměl nic), náraz do strážného a existence Šediváka je víc než jasná z vět cit."...a já namáčkla strážníka na protější zeď. Zbraň mu vypadla z rukou a okamžitě se rozpadla. Pitomý pojistky. Vyskočila jsem ven a zatímco se vojáček snažil popadnout dech, já jsem běžela pro toho týpka..."
- týpkem je oslepený Šedivák :)


No ono je to asi o tom, že takový zážitek ti trochu pocupuje nervy... nebo ty bys snad někdy někomu jen tak v klidu uřízl ruku? Myslím, že ne, pak by možná mohl stačit divný pohled.
Mimochodem, také je tam jistý odstavec kde dívka zvrací při pohledu na mrtvoly, takže o jejích schopnostech vydržet psychické vypětí není pochyb. :)


Motorky - já ti nevím, když to nevidí, tak to nemůže popsat, ale zřejmě nechápeš postoj autora vžitého do pohledu dívky, popis jen toho co vidí, někdy i cítí, dívka je strašně zřetelný a označování sama sebe jako "já/ mě/ mně/ mi" v tom pouze utvrzuje.

Jedná se prostě o ne vypravěčský styl psaní, což není zas tak obvyklé.
Pokud by začala popisovat něco co neviděla přišlo by mi to divnější než je to nyní. Možná se mohla Šediváka zeptat jak je zničil... no, mohla, ale nebylo by to tak tajemné - prostě prostor pro fantasii čtenáře, jak ten Šedivák jen dokázal během cca.5 min.zničit tři lidi i s motorkami. :)


Nicméně vzbudit se dřív než k tobě někdo dojde je lepší než vzbudit se když ti někdo již dloube do žeber hlavní - můj názor :)


Omlouvám se za případný OT, nicméně myslím, že diskuse k článku není OT a proto by se mohla řešit veřejně právě na tomto místě.
 
SASAN_KING - 15. června 2006 00:01
ikonka654607.jpg
Nosferatu - 14.Června 2006 17:16
Co například psát dál a když budeš "psát za chlapa" tak to nějakému dej přečíst (třeba kamarádovi) a» ti na to řekne svůj názor, nebo počkej až budeš starší(nebo budeš mít víc zkušeností .) a myslím si že zi mužské plémě nebudeš tolik idealizovat a mnohé jejich (naše.) reakce nudeš "předvídat " a do té doby piš "jako mužský" třeba jen okrajově a zaměř se na jiné aspekty příběhu. MYslím že je tu dost lidí opačného pohlaví, kteří ti, když jim zašleš nějaký rozpracovaný příběh, upozorní na případné nesrovnalosti, nebo nelogičnosti a poradí jak to případně napsat lépe. Když to vztáhnu na sebe, tak například moje současná přítulkyně ze začátku vůbec nechápala moje myšlení (obrazně myšleno .) a nyní již dopředu než něco řeknu, tak ví na co myslím (samozřejmě ne vždy .), nebo co chci říct. Snad jsem se vyjádřil správně a nebudu pochopen špatně .) Prostě když budeš psát dál, vezmeš si z reakcí tady něco dobrého, tak si myslím, že časem bude radost číst každý tvůj nový příspěvek a mnozí se budeme třást nedočkavostí až zase něco napíšeš.
 
Fistandantilus - 14. června 2006 22:41
fuck_y2031.jpg
Ono se to vcelku dobře četlo. Proti tomu nic. A že jsou tam nějaké nesrovnalosti ? A», někdy víc než o nesrovnalosti, jde o to, jak se to celé podá čtenáři, jaká se navodí atmosféra k příběhu. Vzhledem k tomu, že čtenáři na tuto povídku reagují, věřím, že byla jistým způsobem pro Andor přínosná.

Já osobně jsem také čekal trošku jiný druh příběhu než je právě tenhle. Spíše jsem předpokládal, že to bude něco ze světa sci-fi, kde malá holka vezme všechno na sebe a bude všechny zachraňovat, ale nakonec se sama dostane do nesnází a ti druzí jí je pomohou vyřešit. Možná mi v poslední době na Andoru chybí někdo, kdo by vyšel s dílem, které by se odehrávalo třebas úplně na jiné planetě, byl by tam krásně nastíněný příběh, historie místních lidí, místních zvyklostí a teprve po tom se něco pořádného rozjelo, ale třebas i se zakončením. Nebo by to mohlo být i na pokračování. Vzhledem k tomu, že taková díla nenapíšete za pět minut, tak by to určitě bylo delšího formátu, ale já se tomu rozhodně při čtení po večerech nebráním. Pokud se bude jednat o kvalitní dílko. No tak to bylo něco z mého pohledu na tento druh žánru, někdy se to sveze tam, jindy támhle, ale veskrze to vyšumí většinou do ztracena. Sám nejsem bůhví jaký spisovatel, takže rozhodně nikoho neposuzuji kritickými měřítky apod. protože bych musel okamžitě uklízet před vlastním prahem. Akorát jsem vyjádřil svůj pohled na věc, na budoucnost, kterým by se Andor měl ubírat. Mohu ale říct, že za poslední měsíce se leckterá tvorba na Andoru ustálila a některé články jsou opravdu zdařilé, takže jen tak dále přátelé a s chutí do psaní.

Fistandantilus
 
Morra - 14. června 2006 20:27
744110440656097490.jpg
No myslím, že není třeba opakovat vše, co tu padlo....s něčím souhlasím a na něco mám jiný názor... ;)
Každopádně to nemělo vychytané všechny mouchy....
Ale možná právě tím se mi to líbilo... když je příběh dokonale napsaný a nemá chybu, tak je obvykle "nezajímavý svou dokonalostí"!Ale tenhle mě zaujal...má svoje kouzlo a příjemně se četl...
Myslím, že víc netřeba psát! ;)

Ráda si přečtu další z tvých výtvorů...
 
Belgarion_Kolder - 14. června 2006 19:14
belg4582.jpg
psychop - 14.Června 2006 19:04
A nebo charakter bez osobnosti - prostě se chová tak, jak se to autorce do příběhu hodí.
 
PsychoP - 14. června 2006 19:04
falling8927.jpg
Belgarion_Kolder - 14.Června 2006 18:59
add přecitlivělost: je to velmi rozporuplná osobnost.. a navíc neměl na výběr...
 
Belgarion_Kolder - 14. června 2006 18:59
belg4582.jpg
Arion2 - 14.Června 2006 14:28
- Já jsem to pochopil tak, že ti strážní nic nevidí. Kdo tedy nic nevidí? 3e6N262?
- Nepřijde ti taková pojistka zbytečná? Nějakej bažant to pokazí a je po pistoli. Ale to už je věc názoru.
- Nenenenene. Ona ho vtáhne do uličky, a pak do někoho vrazí vozíkem. Předpokládal jsem, že je to ten, kterého do té uličky vtáhla. (Thalien mi právě odhalil, že do uličky vtáhla Šedáka.)
- Ale no tak, neznáš sarkasmus a ironii? Chvilku předtim mu pižlá kost a tahá nervy, a pak jančí, když se na ní ošklivě podívá.
- Motorky: Odkazuji na onen Monty Pythonovský skeč, který jsem u toho už jednou zmínil.


Thaien - 14.Června 2006 14:36
- Myslel jsem samozřejmě nepřátele s noktovizí, termovizí... kteří by je odhalili na mnohem větší vzdálenost, než je pět metrů. Pokud tedy ta celta kromě maskovací úpravy neměla i nějakou další speciální úpravu.
- A jó! Tys na to kápnul! Možná jsem jedinej, kterýmu to nedošlo, ale nechápal jsem, o jakého chlápka jde. No jasně! Šedák tam pasuje!

- Nenenenene. Zženštilým myslím jeho extrémně citlivé chování - na jednu stranu ji snadno prodá strážníkovi, na stranu druhou ji strašně lituje, atd. Prostě neznám takhle přecitlivělýho chlapa.

--------------------------------------


Nosferatu - 14.Června 2006 17:16
Co by? Piš za ženskou a snaž si (aspoň v povídkách) chlapy příliš neidealizovat .-)
 
Nosferatu - 14. června 2006 17:16
ikonanosfi344525191.jpg
Thaien - 14.Června 2006 14:36
Jo já vím...
...Jenže hrozně blbě se mi píše za chapa... mno...
Co s tím?!
 
Thaien - 14. června 2006 14:36
0-0-04432.jpg
No tohle dílko mě něčím zaujalo jenže nevím čím...
Možná styl psaní,možná příběh a možná ještě něco jiného....
Popisy mi příjdou docela dobré, snad jen výtka k některým logickým nesmyslům...


Belgarion_Kolder - 13.Června 2006 18:40
- Hlavní hrdinka natáhla laserová čidla pět metrů od táboru. Proč? V lese (zvláš» v takovém, kde se dá jet na motorce) je vidět mnohem dál než na pět metrů, takže by to bylo zbytečné. A v noci? Termovize, noktovize, chemokastráti s nočním viděním...
Myslím že se chtěla vyspat a Šedák už spal....asi by ve spánku nepoužila ani noktovizor ani jiné pomůcky či vlastní shopnosti....
dále:
- Co se stalo se strážným, kterého hlavní hrdinka vtáhla do slepé uličky? (Slepé! .-)) Je to pořád ten, co se tam fláká? To se po ní ani neožene? Proč ho hlavní hrdinka neumlátí náhodně nalezeným předmětem (trubka, víko od popelnice...)?
Mylím že do uličky vtáhla Šedáka..

A dál:
- Ten chlap se chová jako ženská. A to vážně. Zženštilý vrahoun s mačetou? Uměle je mu chlapáckost dodávaná pomocí extra tvrdých klišé hlášek.
Je to věc názporu, ale myslím, že v podobné situaci by ses asi ani ty nerozmýšlel jestli je zbabělé probodnout někoho zezadu nebo ne, zvláště pak byli-li vojáci čtyři a tři jsou neznámo kde....
Ale to jen to jak to vidím já...

Jinak to bylo příjemné počtení a autorka si zaslouží alespoň 8b.
 
Arion2 - 14. června 2006 14:28
a5615.png
Belgarion_Kolder - 13.Června 2006 18:40
- ...oslepovací granáty... Ale že by to byli takoví tupci a oslepili se jimi? Ale jak by pak zvládli běžet pro pomoc?

Kde vidíš, že by je použili na sebe? Z textu je zřetelné, že je užili na "3e6N262", což je zběh (kdoví odkud, později upřesněno -> z věznice e6N).

- Zbraň se rozpadne, to je sice nepravděpodobné, ale budiž. Ale co s tím má co dělat pojistka?

Co třeba pojistka zajiš»ující zničení zbraně pokud se položí na zem - proti nepovolanému použití někým jiným. Aspoň tak jsem to pochopil já. Celý děj je položen do utopistického světa, takže technologie by to být mohla.

- Co se stalo se strážným, kterého hlavní hrdinka vtáhla do slepé uličky? (Slepé! .-)) Je to pořád ten, co se tam fláká? To se po ní ani neožene? Proč ho hlavní hrdinka neumlátí náhodně nalezeným předmětem (trubka, víko od popelnice...)?

Popadá dech, zřejmě vyražený nárazem vozíku... sám si vyražený dech nemusíš nahodit, takže pokud ho nikdo nepraští do zad, tak umře udušením. Děvče by bylo samo proti sobě kdyby zachraňovalo člena hlídky, který by jí sundal.

- Tkaničky

Pánové a četli jste tyto věty? cit. "Vypadal jako smrtka.
Vytřeštila jsem oči. Teď jsem se ho poprvé doopravdy bála.
"
Proto utekla, takže co je na tom přehnané nevím... pokud nemyslíte reakci toho chlapa, ale přesně tak (jako ten chlap) bych také reagoval, kdyby mě nějakej spratek odepisoval jen kvůli uřízlé ruce, ačkoli mi předtím pomohla.

- Motorky

Možná jste si toho nevšimli, ale vše je popisováno z pohledu té mladé dívky, která zničení motorek neviděla, tedy ho nemůže popisovat. Proto tam je jen odkaz, že je nějak zničil holýma rukama.



Jinak více méně souhlasí co bylo vytknuto, některé obraty byly no, ne úplně super.
Je to něco jiného, takže to považuji za plus.
I přes chyby dám sedm bodů a těším se u dalšího článku.
 
hulák - 13. června 2006 19:27
default.jpg
Mno...takové normální a myslím, že tahle autorka má styl...
Docela dobré, nesmysly byly vyjmenovány v předchozích příspěvcích....
dávám 6.
 
Maratheus - 13. června 2006 19:22
tar23851392.jpg
Hm...asi je to tím, že jsem řekl Nosfi já, aby tuhle povídku napsala, ale líbí se mi. (ty nesmysly jsem nevnímal a až když jste to napsali mi to došlo)
 
Nosferatu - 13. června 2006 19:21
ikonanosfi344525191.jpg
Jj...já vím,že to není nic moc, ale psala jsem to na požádání... :D
Takže srry, nebyl to můj nápad to sem dát.
Co se týče nesmyslů, které jsem tam naflákala...mno...dobře, jsou to kraviny! :DDDD
Dobře... :D
 
Belgarion_Kolder - 13. června 2006 18:40
belg4582.jpg
Nejdřív faktické chyby:
- K čemu by používali osvětlovací granáty? Nemají baterky? Termovize? Jó, takový oslepovací granáty... Ale že by to byli takoví tupci a oslepili se jimi? Ale jak by pak zvládli běžet pro pomoc?
- Zbraň se rozpadne, to je sice nepravděpodobné, ale budiž. Ale co s tím má co dělat pojistka?
- Hlas skrz helmu zní spíš jako huhlání než jako šepot nebo ne? I když, možné je všechno.
- "Hmm, něco vám hodím do očí a budete neplodná." Trochu přitažené za vlasy, ne? No dobře, je to alchymista.
- "3e6N262" - Zní to divně, když je tam malé é a velké en, zvláš» v mluvené řeči. Ale co.
- Patnáctiletá v nákupním vozíku srazila strážníka? Předpokládám, že mu bylo jedenáct a zrovna měl špatnej den (asi jako jeho zbraň).
- "Staré kanály nejsou v létě zaplavené, naštěstí." Ale tipnul bych si, že fest smrdí. A o tom tam není ani slovo. Takže bezpuché kanály?
- Není vysvětleno, jak Šedák zničil ty motorky. Monty Pythoni to správně zparodovali - postavili hlavní postavy příběhu před popravčí četu, střih, hlavní postavy jsou na svobodě a jedna říká něco v tom smyslu: "Pořád nemůžu pochopit, jak jsme to dokázali."
- Již zmiňované tenké drátky mají být co? Napadlo mě, že by to mohl být kevlar, ale kevlarové drátky by asi nebyly to pravé ořechové na obranu proti kulkám.
- Předpokládal jsem, že ty "lesní" motorky už jsou dost teréní, ale objevuje se tu ještě teréní motorka, která je dvakrát terénější! Jak v Teleshopingu. Vážně by mě zajímalo, co jsou ty "lesní" motorky zač.
- Injekce nemohla přerušit nervy, v nejhorším vysloveně zničit (ale to by rozežrala celou ruku .-). Pokud tedy tou jehlou nějaké nervy nezasáhla.
- S tím vytahováním nervů cítím silnou inspiraci Kulhánkem, akorát mám ten pocit, že pahýl bez nervů je naprosto k ničemu a je už lepší amputovat ruku v kloubu.
- Hlavní hrdinka natáhla laserová čidla pět metrů od táboru. Proč? V lese (zvláš» v takovém, kde se dá jet na motorce) je vidět mnohem dál než na pět metrů, takže by to bylo zbytečné. A v noci? Termovize, noktovize, chemokastráti s nočním viděním...
- Jestli to mají být zmutované brambory, proč je neudělat v popelu? Ale to nic, jen gurmánské rýpnutí.
- Motorka jezdí na co? Protože se ozývá "zvuk motorky", tak pravděpodobně na benzín (elektromotor je tichý, studená fůze asi taky, nějakej radiaktivní pohon zrovna tak... Leda by jezdila na plyn - po požívání těch luštěnin by vskutku měli paliva hojnost .-), ale kde ten berou...
- Ani slovo o tom, že by po amputaci ruky Šedák přestal řídit. Jistě, je to samozřejmé, ale i tak by si to zasloužilo zdůraznit.


A teď ke stylu:
- Co se stalo se strážným, kterého hlavní hrdinka vtáhla do slepé uličky? (Slepé! .-)) Je to pořád ten, co se tam fláká? To se po ní ani neožene? Proč ho hlavní hrdinka neumlátí náhodně nalezeným předmětem (trubka, víko od popelnice...)?
- V jednom a tom samém odstavci chytá hlavní hrdina zachráněného za ruku a ocitá se ve skrýši. Asi by bylo vhodnější tam vsunout něco o cestě.
- "Nos měl někdy zlomený." A já dodávám: "A někdy zase ne." Je to slovíčkaření, ale vážně mě to vyrušilu. "Nos měl kdysi zlomený." mi přijde jako lepší alternativa.
- Strašná klišé. Zraněný Šedák hlásí, že "To není nic vážnýho." a "Mám otravu, nechtěl jsem tě s tím zatěžovat… myslel jsem, že se z toho vylížu.", fakt děs. Navíc, pokud neměl nějaké další utajená vylepšení, těžko by si mohl skutečně myslet, že se z toho dostane.
- Pořád jen obrazové vjemy, žádný zvuk (až na "zvuk motorky"), vůně, nic, co by se dalo nahmatat.
- Typické hnědé brýle, tak to mi vážně nic neříká. Jo, kdyby předtím potkala pět malých ramenatých chlápků s hnědými brýlemi (pokud možno stejnými a něčím výraznými, aby je bylo možno odlišit od dalších hnědých brýlí a označit je tak za typické)...
- "naši mi chtěli udělat spořádaný a obyčejný život" - No ták, tohle skřípe v uších jak písek ve stroječku. Co nahradit "udělat" slovem "zařídit"?
- Ten chlap se chová jako ženská. A to vážně. Zženštilý vrahoun s mačetou? Uměle je mu chlapáckost dodávaná pomocí extra tvrdých klišé hlášek.
- V posledním odstavci je třikrát "mě", v celém textu je víc jak dvacetkrát a "měl" se také vyskytuje poměrně často. Opakování se dalších slov jsem nezkoumal.


Cha! Konečně neromantický sex blízký spíše znásilnění, konec líbezným slovům! Konečně inovace! Bod k dobru ;-) I když ty rozdrásané bradavky jsou trochu přehnané...
Na druhou stranu je tu ta přehnaná reakce na zavazování si tkaniček. SASAN_KING má pravdu, tohle asi chlap nepochopí .-)
Dávám šest bodů, protože dílku by prospělo prodloužení (vše se dalo příjemně rozvést) nebo zkrácení (tím by nebyla umělost hlavního mužského charakteru tak zřetelná).



Pro korektory (korektora/korektorku/korektorky):
„Půjdu s tebou,“ řekla jsem, ale neznělo to tak rozhodne, jak bych chtěla.
 
SASAN_KING - 13. června 2006 13:42
ikonka654607.jpg
Tak ztohoto dílka mám rozporuplné pocity, líbí se mi svět, do kterého je to celé zasazeno a částečně i příběh, ale našel jsem tam hodně věcí, které mi kazili čtení a výsledný pocit z díla.

Zarazila mne už úvodní "bojová" scéna, nedkážu si dost dobře představit tu scénu ve slepé uličce, pokud je to ulička od čeho se odrazí tak silně aby s tím vozíkem povalila strážce ? (Který není zřejmě na procházce, ale někoho hledá?) Upadnuvší pistole se rozpadla ? Copak je to nějaká umělohmotná hračka? Při vběhnutí do uličky je hrdinka překvapená, že je slepá, ale následně vleze do nějakého okénka a je vpodstatě "doma"?

Následně mi tam nesedí osvětlovací granáty, nepochopil jsem kdo je použil, jestli "vojáci", nebo "hrdinka" a hlavně proč po nich nevidí právě dvanáct hodin? Záblesk světla podle mne neoslepí na přesně určitou dobu a "asi" ne na tak dlouho (ale to nevím, nikdo ho po mně ještě nehodil .)

Dále by mne zajímalo jak "stekla" slepená krev?
--------------
V další části mnezarazilo, že zazářilo světlo a ozval se zvuk motoru, proč utíkali, když šli ve tmě a světlo neozářilo je, jak jsem pochopil, šli ve tmě v lese (nebo» volná prostranství přebíhali že .) a raději se někde neschovali? (V lese by to neměl být takový problém)

Následně ze čtyř motorek zbyla jen jedna, nebo» ostatní zničil holýma rukama?

Věta: Z ohořelé díry v kalhotech vykouklo pár drátků - poděkovala bych za kevlar? Ty kalhoty byly drátěné? měla ocelovou nohu?

Diskuzi o poprvé raději vynechám...

Do ramene jsem mu vrazila injekci a přerušila mu nervy, by chtěla taky přepracovat, např: ... a umrtvila mu ruku.
V amputacích se zas tak moc nevyznám, ale autorka je na tom zřejmě velmi podobně, protože by mne zajímalo, jak by mu vytahávala ty nervy (nevím jestli všechny, nebo jen ze zbytku ruky .)) Nevím jaká to byla otrava, znám jen otravu krve, ale to by nestačilo uříznout ruku, nebo z jídla, ale spíše by se tam asi hodil zánět, než otrava. )Zaoblování kosti a desinfekce na všechno zní taky zajímavě)

Zajímalo by mne, jak velkou pěst šedák měl, protože brambory velikosti pěsti normálně rostou, takže tohle musela být gigantická pěst .)

Vůbec nechápu strach a odplazení prač, když si někdo zavazuje tkaničku, ale asi to bude tím že prostě asi ženské myšlení nejsem schopen pochopit .)
-----

To že jdou do bunkru, kde se zřejmě dá krásně žít, je sice hezké, ale pochybuji že by nebyl obydlený .)

Na závěr musím říct, že mne velice pobavila sexuální fantazie autorky .)

Celkově si myslím, že povídka je v některých ohledech silně nedotažená, ale zároveň i zajímavá a kdyby autorka (Teď mi došlo že ani nevím jestli toto psal autor, nebo autorka, takže se případně omlouvám) věnovala povídce více času, mohlo to být velice dobré dílko. Na začátku mi ještě vadil styl psaní, jakási chaotičnost v přběhu, zřejmě mající vyvolávat pocit akčního filmu, který jsem následně buď přestal vnímat, nebo zmizel.

 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.070777893066406 sekund

na začátek stránky