Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Boj o Ráj 1Oblíbit

200504010857salma11966.jpg

Autor: Anča

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 27. srpna 2006 17:57

Průměrné hodnocení: 6.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Tohle je takový můj malý pokus o sci-fi. Ocením kritiku. A pokud možno, připište i, jestli mám s psaním pokračovat... A» se vám to líbí :))


 
Karina se s trhnutím probudila. Byla to na svých třináct let malá, vyhublá dívka, tváře měla celé umouněné a z očních důlků jí zářily jasné, tmavě modré oči. Kolem obličeje pocuchané rovné vlasy sahající až pod lopatky, a ofina do čela. Když zrovna nebyly pokryté vrstvou prachu, což se moc často nestávalo, byly krásně zlaté.
Otevřely se dveře cely, která jí byla domovem po celý život, nebo alespoň kam Karinina pamě» sahala. Byla to nevelká čtvercová místnost s flekatými zdmi. Světlo tu poskytovala pouze slabá starodávná žárovka na stropě. Dozorce strčil její maminku hrubě dovnitř a zabouchl dveře. Karině pohled na ni způsobil ještě větší obavy. Posunula se a lehla si vedle matky. Najednou uslyšela její tichý hlas: "Karino..." na mluvení musela vydávat značnou část energie, která jí ještě zbyla.
"Tady jsem," řekla Karina a naklonila se ještě blíž. Její matka tedy pokračovala: "Já už nebudu nejspíš moc dlouho na živu." Když viděla, že se Karina nadechuje, aby něco namítla rychle dodala: "Mám málo sil a je tu mnoho věcí, které bys měla vědět, tak mě, prosím, nepřerušuj. Začalo to strašně dávno...
Všichni lidé žili pouze na Zemi, ale bylo skoro stejně válek, jako dnes. Náš rod vlastnil malinkatou zemičku daleko od všech ostatních. Války k nám naštěstí nedosahovaly, nebyly tak nebezpečné zbraně. Při válce lidé vyvíjejí pouze zbraně, tak se stalo, že v ostatních věcech se lidstvo posunovalo kupředu jen velmi pomalu. Ale naše království bylo výjimka. Jelikož neválčilo, bylo za chvíli před ostatními pořádný kus napřed. S novými zbraněmi se však války šířily. Začalo se jim říkat světové. Při třetí takové válce náš lid nevydržel jen přihlížet tomu, že za chvíli ho začnou ostatní národy ničit a objeví naši vyspělou kulturu. To by pro nás totiž mělo katastrofální následky.
V té době jsme měli postaveny pouze první prototypy lodí pro let vesmírem, tak bylo rozhodnutí, že se všichni nalodíme a odletíme, celkem riskantní. Naštěstí to ale vyšlo. Našli jsme si malou planetku, kde jsme kupodivu dokázali žít všichni v míru. Tedy jen do té doby, kdy i ostatní lidstvo začalo opouštět svou rodnou planetu. Jejich války by nás opět brzy pohltily, tak jsme museli prchat. Zkoušeli nás pronásledovat, ale marně. Naše lodě vždy byly a ještě pořád jsou mnohem lepší než ty jejich, přesto se jim podařilo mnoho lodí sestřelit. Nakonec zbyly jen dvě. Opět jsme si našli zapadlou planetku, kde bylo mnoho podzemních chodeb a jeskyní. Tam jsme se usadili. K naší radosti byl povrch z celkem úrodné půdy a žila tu zvířata.
Přesto jsme žili ve strachu. Věděli jsme totiž, že jejich zbraně se vyvíjejí rychleji než jejich mozky a čím nebezpečnější byly zbraně, tím víc lidí přicházelo o život. Jakožto královna už jsem nemohla déle čekat, až nás znovu objeví. Před deseti lety jsem se vydala vyjednávat mír. Tobě byly v té době pouhé tři roky, tak jsem tě vzala s sebou. Byla jsem mladá a naivní, předpokládala jsem, že když přijdu v míru, nic se mi nemůže stát. To jsem se ošklivě mýlila. Vůbec se mnou nehodlali vyjednávat, rovnou mě strčili sem a těch celých deset let mě mučí a zkoušejí ze mě vytáhnout souřadnice naší planety. Ale ty nikdy nedostanou... Nesmí..."
Najednou se ozvaly na chodbě kroky. Než se dveře otevřely, královna už stihla jen v rychlosti zašeptat: "Teď jsi královna ty... " Při těch slovech Karině vtiskla do dlaně malý ušmudlaný papírek. To už se dveře rozletěly a Karina stihla jen tak tak schovat útržek do rukávu. Byl to jejich dozorce a chtěl odvést královnu na pravidelný výslech. Ta se ale začala bránit. Karina už přece všechno ví, není důvod, proč by musela zůstat na živu, prolétlo jí hlavou. Vojáka to zjevně rozčílilo, tak jí uštědřil ránu elektrickým obuškem.
Na královnino zuboželé tělo to bylo příliš. Vyčerpaně se sesunula k zemi. Karina k ní hned přiskočila a pevně ji objala. Ucítila jen, jak se z plic její matky vytrácí poslední vzdech. Políbila svou matku na čelo. Při tom se ji vedraly do očí slzy. Pak se otočila s planoucím pohledem plným nenávisti a odhodlání na vojáka, který stál bezradně ve dveřích. To, co udělal, se rozcházelo s rozkazy, které dostal!
 

Komentáře, názory, hodnocení

Fistandantilus - 18. září 2006 16:58
fuck_y2031.jpg
To byla praktická rada.
 
Qued - 18. září 2006 15:05
qued_antisanta2873.png
Dobrý den,

především to není Sci-Fi, logických chyb bylo opravdu mnoho a ty důležité již byly zmíněny.
Mě osobně by zajímala nějaká fakta, například, kde vzala malá zemička energii na pohon mezihvězdných lodí, jak utajily svůj vývoj a první pokusné lety, co to vlastně znamená "zapadlá planetka" vzhledem k pojmu "vesmír" ap.
Mám velmi rád vědecko-fantastickou literaturu a bohužel, tento příběh mi přišel jen jako další romantická slátanina, akorát z jiného prostředí.
..Musím však uznat, že styl psaní není až tak horzný a jak řekla Sargo, přiměřený věku, možná bych se odvaážil říci, že za předpokladu třináctého roku věku autorčina, kdy toto dílo vzniklo, je to dobré a věkově nadprůměrné.
Myslím, že autorka má potenciál, ale chybí praxe a mnoho práce.
(Škoda, že zde není použit žádný z krásných obratů Asimovem použivaných, ba dokonce ani jeho dokonalé a přesné popisy okolí, když je jím autorka ovlivněna.)

Rozhodně piš, ale doporučuji získat více informací, zvláště pak, pokud píšeš Sci-Fi. To Fi si můžeš vymyslet, to Sci, však musíš znát. Čti.

Toliko ode mne.
 
Dark Gauldy - 16. září 2006 14:03
borricmini5162.jpg
Sargo - 14.Září 2006 22:59
zvlast pokud pises ve wordu a jak mamlas se nastavujes s tabulatorama a potom zjistis, ze na ne andor uplne kasle... ^^'
 
Sargo - 14. září 2006 22:59
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jsem génius. 14 jsem typovala dobře :-) Není to málo, ale není to ani na srovnávání se s někým, komu je 25 a píše dvakrát - třikrát tak dlouho... o zkušenostech a vzdělání nemluvě; proto jsem to zmiňovala. Na svůj věk píšeš - no prostě tak akorát. Rozhodně pokračuj, máš na to, jestli si z těch komentářů dovedeš i něco vzít, tak tím líp :-)
Odstavcema si hlavu nelámej, když v textu nejsou, prostě je dodělávám (a na přání publika je začnu oddělovat i volným řádkem :-)), ony se někdy při odeslání na Andor prostě ztratí a text je v kuse.
Tak šup sem další díl... :-))
 
Anča - 14. září 2006 20:14
200504010857salma11966.jpg
Takže, všem moc děkuju za kritiku...
Sargo: Zas tak málo mi není... Za 22 dní mi bude 15, ale tuhle kapitolu jsem psala ve 13.
Dark Gauldoth: Já to asi nehodlám vydávat, já jsem jen chtěla vědět, jestli má cenu se tím zabívat ještě dál.
Darmonlor: Nejoblíbenější mám asi Kroniky Prydainu a Artemise Fowla. Jinak jsem ale dost četla Star Wars, Pána prstenů, atd. Ještě se mi líbí Isaac Asimov.
Sasani king: Popravdě, když prozradím něco z budoucnosti, tak se dostane na svou planetu hned v druhý kapitole.
Arion2: Za ty odstavce se omlouvám, ale já prostě za boha nepochopim, kde se dělaj. Prostě nedokážu určit, kde začíná jeden a končí druhej... Jinak, ta věta má znamenat, že má prostě zlatý vlasy, akorát je má pokrytý prachem, tak to není vidět...
Všem se omlouvám, že je to krátký. I já sama vidím, jak by se to dalo ještě hodně rozepsat. V druhý kapitole se to pokusím alespoň trochu napravit. Taky uznávám, že je tam hodně blbostí, hlavně ohledně Země, ale já sama jsem dějepis nějak moc nepobrala, takže to nelze očekávat ani od mého díla... Za to se vám taky omlouvám.A ještě jednou vám děkuju za hodnocení...
 
Fistandantilus - 13. září 2006 21:07
fuck_y2031.jpg
p.s. už není korektorský team ...
Arion2 - 13.Září 2006 19:10
 
Arion2 - 13. září 2006 19:10
a5615.png
Abych pravdu řekl, tak se mi to moc nelíbilo. Na nelogismus upozorňují předemnou, takže to nebudu opakovat.

cit. "Když zrovna nebyly pokryté vrstvou prachu, což se moc často nestávalo, byly krásně zlaté."
K čemu ta věta je? Proč je tak dlouhá, když sama sebe téměř popírá? Takové věty mi nepřijdou právě korektní, spíše ruší.

První díl - nehodnotím první díly
Krátkost - nehodnotím krátká díla
Logická chybovost - očekávej nižší známku


Určitě napiš pokračování a než ho odešleš, zamysli se nad ním.

P.S.
Prosba na korektorský team, resp.hlavně na autory.
Můžete pořádně upravovat odstavce článků? (<br><br>, resp. <p align=justify></p>) Jedno odřádkování nestačí... článek vypadá jako celek a špatně se čte.
 
Arion2 - 13. září 2006 19:07
a5615.png
Ehm, tak jsem čuměl nevím kam a pak jsem se pokusil komentář odeslat tlačítkem "Ohodnotit článek", takže mých pěti bodů si nikdo nevšímejte.
Děkuji za pochopení.
 
SASAN_KING - 13. září 2006 13:04
ikonka654607.jpg
Tahle povídka má ohromnou spoustu drobných chyb, či nelogičností, souhlasím s většinou již vyřčených výtek, ale přesto se mi na té povídce líbí něco, co nedokáži definovat. Souhlasím s názorem, že autorka má zřejmě potenciál (Hmm, poslední dobou toto spojení používám nějak často .), ale chybí jí "vypsanost".

Nějaké chyby které mi vadí:
Pokud bylo ono království schopno vesmírných letů, nevedlo války a tudíž války nezatěžovaly ekonomiku. Měli dostatečný potenciál k odražení případných agresorů (samozřejmě záleží na velikosti území, počtu a vyspělosti nepřátel atd...), útěk z planety by byl podle mne zřejmě až poslední alternativa. To by celou svou rodnou zemi opustily (kulturní či náboženské památky, zdroje surovin atd.), jen kvůli hrozbě války, když jsou mezihvězdné lodě jen ve stádiu prototypu, neví co je ve vesmíru čeká a stejně hrozí, že se ostatní národy za nimi vydají (určitě by po nich zůstalo plno technických informací, které by pak pomohly ve vývoji těm ostatním) atd...
Prostě celá ta zápletka je moc vykonstruovaná a nepravděpodobná, ale každý má svou fantazii.

Osobně vydím další vývoj tak, že malé dítě, které "pravděpodobně" souřadnice nemá bude propuštěno (uteče) a po velkém počtu dílů se dostane úspěšně na svou planetu, kterou povade v boji proti věznitelům, nebo něco podobného :))
 
Darmonlor - 12. září 2006 22:39
i23886.gif
Dark Gauldoth - 12.Září 2006 16:39
Jop, pravda. Spousta věcí z hlediska Sci-Fi dost zajímavých a vděčných je tam braná dost mimochodem, ve zkratce.

Jsem opravdu zvědavý na další díly, začátek je slušný, i když hodnocení si nechám na potom...

2Anča: Jen tak pro zajímavost - jaké jsou tvé nejoblíbenější SF tituly? Jenom mě jako fanouška SF zajímá čím je tvá tvorba ovlivněna. :)
 
Dark Gauldy - 12. září 2006 16:39
borricmini5162.jpg
btw, zapomněl jsem dodat, že mi to přišlo krátký, ale beru, že je to úvodní část
 
Matmas - 12. září 2006 16:37
elf257929819.jpg
psychop - 12.Září 2006 13:31
Není tam doslovně napsáno, že na papírku jde o souřadnice... ale co já vim.

Jinak - líbil se mi styl psaní, děj nebylo špatný, ale ani dokonalý... Pokračuj.
 
Dark Gauldy - 12. září 2006 16:37
borricmini5162.jpg
nuže.. konečně něco jiného než básně, pokud nepočítám modro-hnědo okou holčičku v temné ulici...
abych se tedy začal vyjadřovat, protože většinou se vyjadřuju obsáhle, což mi vadí, tohle si vak obsáhlé vyjádření zaslouží..
hned k začátku... umouněná.. pokud bych to měl pochopit jako špinavá, kladu si otázku od čeho? věřím že se třeba nějak často neumývala, ale zároveň věřím, že něměla příliš příležitostí se zaflákat.. přeci jenom, je to dcera královny a tak i únosci často s tkovými rukojmími zacházejí opatrně... pokud ne, asi by se mi tam víc libilo, co vlastně v zajetí dělá, jak se má atd. ale budiž, tohle ještě nepovažuji za výraznou chybu, vlastně spíš jen za nervýrazný nedostatek...
dále, jak jsem se dozvěděl, zpočátku vypravování nešlo o žádnou vyfantazírovanou planetku, ale Zemi... většinou když čtu něco takového, co se týká skutečnosti, rád srovnávám s reálem a to hlavně dějepisné a zeměpisné fakty (například Forrest Gump procházející ve svých knihách slavnými událostmi nemá chybu aneb "Úřední idiot ukončil studenou válku" atd.), takže abych to tak nějak upřesnil, asi by bylo dobré říct, o jakou část Země šlo, jestli bojuje amerika s ruskem, nebo ty dvě společnosti ani neexistují a válčí každý s každým.... dobrá, další druhé mírný nedostatek...
za třetí... mučení... často se stává, že kladní hrdinové přežívají bez ceknutí strašlivá hnusná mučení plná děsu a bolesti... něco takového je i zde... věřím, že pár lidí prostě má tu pravou diplomatickou imunitu a vydrží bolest až ke smrti (opravdu pár), ale v příbězích je to už trochu klišé... já sám něco jako "mučení" zažil, když jsem přepadal tábor a to mi stačilo viset ani ne hodinu mírně sklopen hlavou dolů a pravidelně polejván studenou vodou... pro upřesnění, bylo to v pět ráno, takže mi byla docela kosa... bolest jsem neprožíval a přesto, jsem byl rád, když to skončilo... jistě se přidá i nějaká ta zocelenost věkem a možná i tím výcvikem, ale stejně si myslím, že mučení není příliš jednoduché vydržet... ale to už také záleží na autorovi a chrakteru jeho hrdinů.. takže třetí nedostatek, ale tentokrát v mých očích ne nevýrazný, ale nadprůměrný.. stále to neberu jako chybu..
za čvrté... osidlovaní planetek... přišlo mi suché něco na způsob "přišli jsme a zase jsme museli odejít", trochu více bych to popisoval... ta zmíněná planeta s podzemními chodbami... pochybuji, že chodby propující komplexy jeskyní neexistují jen tak... buď je popřípadě vymele voda, nebo nějaký tvor... v prvním případě by o tom stála zmínka a v druhé celý jeden odstavec o pátrání a strachu z toho tvora, či civilizace... čtvrtý nedostatek, dryhý závažný nedostatek
co se týče papírku, nejsem si jist, jestli mají vězni papíry a tužky, či uhly, ale je to možné, navíc počítám v každé cele jedna kamera, či dvě, u kterých s však dají také nalézt nějaké slepé body... co se týče konce, přijde mi to nedokončené, ale pokud máš stejný úmysl jako já při psaní Goblina to nechat "otevřené" a nedělat z toho jakési na sebe skoro nenavazující kapitoly, beru to, takže toto není ani chyba, ani nedostatek...

pokud se ptáš, zda máš pokračovat či ne, říkám pokračuj, pokud doladíš chyby vyřčené jinými, jistě se vypracuješ výše, nebo se tak aspoň budeš cítit, navíc nakladatelé vydají skoro vše (jak jsem se přesvědčil u jednoho svého známého, kterému není ani patnáct, stačí mít jen kontakty) a tak i toto dílko by pár korun vynést mohlo (jak tomu je opravdu netuším, páč já svá dílka neprodávám, ani netisknu)

co se týče komentářů jiných souhlasím víceméně se Sargo, až na ten věk, který podle mě neurčuje schopnosti... rozhodně ne nijak extrémně (stěžoval si někdo při mém "nízkem" věku na Goblina? nic radikálního jsem nezaznamenal)
psychop... souřadnice jistě neměla celou dobu napsané, ale napsala je až v daném momentu...
Darmonlor, souhlasím se vším

to» vše, opakuji, pokračuj, dávám šest bodů což je v mém měřítku něco u čeho jsem se nenudil a nedpovažuji přečtení za ztrátu času, ale ještě se dá něco málo pilovat
 
Darmonlor - 12. září 2006 13:43
i23886.gif
Zkoušeli nás pronásledovat, ale marně. a přesto se jim podařilo mnoho lodí sestřelit. Nakonec zbyly jen dvě. Tak to moc marné pronáslednování nebylo :D

Předání papírku v cele - pokud bych měl takové vězně, těžko bych nechal celu bez citlivého odposlechu. Naopak by v ní pravděpodobně byly i kamery. Dále jak říká Sargo - je to blíž k Fantasy než ke sci - fi.
 
PsychoP - 12. září 2006 13:31
falling8927.jpg
eh... Když měla ty souřadnice u sebe... to ji za těch deset let ani jednou neprošacovali? Celé je to krapet nedomyšlené, nicméně je v tom vidět jistý potenciál... Piš, piš, piš, jakoby to mělo být to poslední co kdy uděláš...
 
Sargo - 11. září 2006 23:42
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tak dokud to mám v hlavě... :-))
Velice oceňuji pokus o SF. Leč žánr má nějaká pravidla a tady, přes všechny ty vesmírné cesty, jde zase spíš o fantasy. Statečnost královny a její dcery...
A strááááášně moc logických chyb :-))
Vezmu to od začátku.
Představa existence nějaké zemičky, kde jsou schopni vyvinout kosmické rakety bez vědomí ostatních (tyto technologie jsou mimochodem hodně závislé na vývoji "válečného" průmyslu, takže pokud by se tam neválčilo, byli by naopak pozadu) a která je mimo dosah, je dosti podivná, chtělo by to nějaké vysvětlení.
Osidlování planetek zní hrozně... no nevědecky, nevím, jak to říct :-) Neřeší se vůbec zdroje, jak mohli dokázat někam přiletět a hned být schopni stavět další lodě...
Královna, kterou nechají odletět i s dítětem, to jest potenciální nástupnicí a hlavně významnou rukojmí?
Představa, že by takováto civilizace neměla lepší výslechové metody než nekonkrétní mučení, se mi nezdá. Stejně tak je nanejvýš nepravděpodobné, že by nevyužili Karinu jako rukojmí (šup ručička pryč, tak co, maminko, ještě nám ty souřadnice nepovíte?)
Dál je zvláštní, že by za těch deset let matka příběh exodu toho národa nikdy nevyprávěla, to přeci nebylo žádné tajemství, ale prostě dějepis; a že by čekala až na svou poslední hodinku.
Aby dávala Karině lístek (!) se souřadnicemi je nesmysl, nebyl důvod jí to vůbec říkat a vystavovat ji tak dalšímu nátlaku. Určitě není důvod vzdát se života jenom proto, že malé dítě už "všechno ví" - spíš naopak :-)
Na konci se Karina rozčiluje jako by jí víc rozčililo, že voják porušil rozkazy, než že jí zabil matku.
To jen takové ty nejnápadnější věci.

Chce to prostě praxi, jejíž nedostatek tu cítím :-) Docela by mě zajímalo, kolik ti je, protože typuju, že málo. Rozhodně v psaní pokračuj. Výchozí situaci bychom měli - nějak se z toho, děvčica, vyhrabat musí... :-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.06856894493103 sekund

na začátek stránky