Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tvůrčí krize poprvé - Psychop, Catannga, Cor Na, SissOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 28. května 2007 18:09

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Téma tvůrčí krize se ukázalo barevné jako duha.
Posuďte sami, jak si s ním autoři poradili, omezeni 250 slovy a nedlouhým termínem.
Přehlídka nápadů začíná právě teď. :-)
 


Lámala jsem si hlavu, jak za sebou zařadit došlá dílka. Spojit jednotlivé žánry? Nebo se naopak pokoušet o co největší kontrast? Nakonec jsem je seřadila chronologicky... a autorovi prvního z nich budiž ke cti řečeno, že poslal svůj příspěvek v den, kdy výzva vyšla.

Kterak jsem prohrál svůj boj s tvůrčí krizí ( - Psychop - )

Znáte ten nechutný pocit, když chcete něco napsat? Tu neschopnost to ze sebe dostat? Máte to na jazyku. Úplně tu myšlenku vidíte. Máte před očima přesný obraz toho, co chcete vyjádřit. Tak vezmete do ruky papír, ohlodanou tužku, napijete se povzbuzujícího drinku, přiložíte tužku na papír a… NIC! Prostě máte prázdno v hlavě. Ona myšlenka tam stále je, ale čím více se na ni soustředíte, tím více se Vám ztrácí. Ať již chcete kreslit, sochařit, psát... Nejde to. Chybí Vám inspirace. Ale kde ji najít? Zkoušeli jste snad všechno a nic nepomohlo? Bojím se, že Vám s tím nebudu schopen pomoci. Já sám nemám naprosto žádný recept na tento nepříjemný fenomén, nazvaný pracovně „tvůrčí krize“(TK).
Někdo hledá inspiraci v depresích, někdo jiný zase v zamilovanosti, ba dokonce i lásce. Způsobů a zdrojů je mnoho. Já sám zažil tento stav již několikrát. Naposledy jsem psal povídku. Měl jsem skutečně nádherný nápad, dokonce to mělo spád, četlo se to fajně, ještě lépe se mi to psalo, ale najednou na mě padla ta nepříjemná TK a já to všechno smazal, protože jsem kompletně ztratil nit vlastního vyprávění a najednou jsem úplně ztratil zájem to dílko dokončit. Ne, příběh se nerozběhl nikam jinam. Jen jsem se s tím nemohl vyrovnat. Proto se ve TK na psaní vykašlete, dokud to nepřejde, nebo budete stejně jako já litovat.


Žel, jak se vzápětí ukáže, ne vždy lze využít dobře míněnou radu z předchozího článku. Ale nevím jak vy, já jsem měla kolikrát tisíc chutí a na dějáku obzvláště (zejména když došlo na letopočty).

Písemka z dějáku ( - Catannga - )

Před tebou papír, prázdný, čistý
a vedle něj - s otázkami listy.
Tak co tam napíšem, no?
Hele, fakt to není jedno!
Musí to bejt správně.
To je těžký právě.
Hele, ty to nevíš, co, ty vole?
Nejtěžší je ta poslední dole.
Tss, to je otázka na tělo.
A předtim, tos byl jak dělo.
Prej: Já to přece zvládnu, vsaď se!
Tak ti teda radim - ztrať se.
Dokud to jde, fakt.
To je ,,nepopiratelný fakt",
jak říká Kalousová.
Ta naše malá moudrá sova.
Tahák sem, tahák tam.
Radši si pomož sám.
Když to opapouškuješ z učebnice,
tak ti na to neskočej.
Co takhle toho vědět více?
Učitelé se snadno vytočej.
Když se podvádí.
Nebo k podvodům navádí.
Podfukář - to ty nejsi.
S těma vědomostma - kde jsi?
V… řiti.


Autor následujícího dílka dostal bojový úkol: dopsat kus ke článku, který již poslal na vydání. Nějak mu to nešlo od ruky a popadla ho - správně, Tvůrčí Krize! A tak se chopil pera i příležitosti a kdo ví, jestli tam nebylo i něco silnějšího.

Tvorči krizija ( - Cor Na - )

Tuž som byl opať přinuceny k temu, abych cosik spisal. Malem zadřistany, zamordovany…
Kokněme sa tedy na to Těma - Tvorči krizija. Stary si povija – „Tuž toto je zas děň na ch*ja…“ - začně stresovať, rvať si pačesy z tej paly vygumovanej a je z teho cely v dupě. Tuž sa zamyšlame společně a šici rjadně. Seďy takle Pepik na dudlu a pry, že si něco napyše. Tož to ale kurňa, v tej jeho palici sa nic neděje! A aby teho nebylo maly, eště sa začyna nudiť jak cyp. Tuž jasne, každy to určitě zname, že. No ale co my teďko s tym? Pepik tu malem umyra z teho stavu, skoro svija jak Ťepulanek na senatu a pořad nevi, jak z teho preč. Před sebu taka tuna knižek, aby dostal aspoň trochu tej inšpiracije, ale šecko su take kyče, až to neňy pjekne. A ani z tej bedny zapnute mu nic neide do lebky!
- No prostě, jak dyby sa ten jeho tvořivy kus mozka rozpulil a odešel na jedno. No ale enem proč temu tak je, ni? Ja sam vam to asi něpovym, žeo, ale na sto pero vam tu možu pichnuť něaku radu. Dyž vas njeco takeho chytně za nohu, rychlo temu střyhněte pazuru, nebo vas to bude držať cely život. No ale taky jak temu tu pazuru střyhnuť? Sami sa treftě do kokosa něakym tupym, fajně tvrdym předmjetem a vjeřte v Teho, aby vas to co nejrychla opušťalo a vy, ať matě zas čerstve napadi.


Slovy autorky: Nejdřív jsem nechtěla psát vůbec nic... Dneska se něco ve mně vzepřelo... Dostala jsem fakt skvělý nápad... Jenže nebyla po ruce ani propiska, ani papír. Tudíž ze mě nic nevypadlo. Po velmi dlouhém usilovném snažení jsem se rozpomněla na pár slov, které mi předtím jasně bušily hlavou...

Bez názvu ( - Siss - )

Na samotě stinné stráně
Snažím se vždy odevzdaně
S tužkou, která se tváří ohlodaně
Přitáhnout nápady ke své straně

Ovšem pot skrápí mé skráně
Nebudu mít čím splatit daně
Vypadám víc a víc ustaraně
Protože zcela nečekaně…

Zastihla mě tvůrčí krize…

...zase.


Shodou okolností sešly se nám na počátek tradičnější, jednoznačně autorské pohledy na TK - je to prostě mrcha, co ji nikdo nemá rád. Pod to se klidně podepíšu. Co dodat? Pokračování zítra :-)

 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 01. června 2007 14:19
dub2857.jpg
(Svoje komentáře beru hezky odzadu, nejdřív třetí díl, nakonec tuten. Nu což.)

Psychop - Připadalo mi to (zezačátku) jako úvod k nějaké knize typu "Jak psát bez překážek 25 hodin denně", takové to vysvětlení na začátku, kdy autoři osvětlují, proč vlastně vzniklo to, co drží čtenář v ruce. Samostatně - no, je to taková úvahyčka (úvažička?), co si ji člověk přečte a zapomene, zkrátka příliš nezaujme.

Catannga - Na básničku příliš kostrbaté dle mého vkusu (jen asi o sto procent lepší než bych napsala já, ale to kvalitu nezaručuje :-D), kromě toho mi vadí vypomáhání si příliš expresivními výrazy, které se tam zas až tolik nehodí.

CorNa - Co říct :o) Je to jediné, co jsem si před tutím komentováním nepřečetla podruhé, neb na znovuprokousávání se nářečím prostě asi nemám :o) Napoprvé vcelku fajné, ale zkrátka už mě to znovu neláká.

Siss - Až na počty slabik ve verších to je vcelku slušné :o)
 
DTL - 31. května 2007 10:52
nif2820.jpg
Tak jsem se k tomu konečně dostala...
Nuže - díky, milé autorky a autoři! Úsměv na ksichtíku a o něco veselejší den, to si odtud po přečtení vašich projektových příspěvků odnáším do města... :)
 
Arion2 - 29. května 2007 22:53
a5615.png
V tomto vydání se mi nejvíc líbí básnička od Siss.

Cor na má pěkný dialekt asi ho požádám o namluvení teho cypa trpaslíka, kterého jsem celého smazal z dalších útržků. ;)
 
Cor Na - 29. května 2007 21:31
1  kopie8221.jpg

Sargo - 29.Května 2007 21:19
Jop, to ano, právě proto mně to koplo do zadku, jak jsem si přečetl tu báseň od Siss ;o)

 
Sargo - 29. května 2007 21:19
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Cor Na - 29.Května 2007 15:58
250 slov je maximem, je tam dost věcí, co mají míň :-))

Qued - 29.Května 2007 13:52
;-)
 
PsychoP - 29. května 2007 21:16
falling8927.jpg
No... Hezké, hezké... Eštěže sem tu tvůrčí krizi při psaní neměl, nebo by ze mě zcela nic nevypadlo xD
 
Siss - 29. května 2007 20:17
vampire_girl7462.jpg
Rýmy skřípou schválně... :P Prostě... Tvůrčí krize :P
 
Cor Na - 29. května 2007 15:58
1  kopie8221.jpg

V prvé řadě - obdivuji ty, kteří se do tohoto vrhli přes báseň. Opravdu. Už jen proto, protože já sám si myslím, že aby bylo toto téma obsáhnuto plně do 250 slov a to i v básni je podle mně šílené, takže skláním se před Cat. Ale taky mně fajně udivilo, jak lehce se to dá sepsat, tudíž shazuju klóbrc i před Siss ;o)

Jinak ten slang jsem si nemohl odpustit. Měl jsem zrovna takovou vtipnější náladu i když byla už pozdní noc a já byl ještě dosti energický na to, abych něco takového sesmolil, zrovna v této mluvě, byť to nebylo to, na co jsem se zrovna chystal (můj nedokončený článek).
Doufám ale, že i tak se to hodilo alespoň trochu a líbilo.

 
Qued - 29. května 2007 13:52
qued_antisanta2873.png
Naoki - 29.Května 2007 13:48

Nesuď dne před večerem :)
 
Naoki - 29. května 2007 13:48
x2_icon9678.jpg
Shrnuto a podtrženo pokud se člověku už jenom mihne hlavou pojem tvůrčí krize, nemluvě když o tom pojmu musí psát a mít ho tak v hlavě v jednom kuse, nic Opradvu dobrého z něj nevypadne.
 
Sargo - 29. května 2007 10:25
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Taky jsem zrovna uvažovala, jestli to hodnotit jako běžné články, nebo vůbec, nebo tak napůl... :-)) Rozhodně nutno ocenit odvahu autorů, že se do toho pustili :-)
Také si myslím, že kdo se chce naučit psát, tomu pokusy na dané téma udělají dobře. Je to prostě zase něco jiného ;-)

Psychop: dosti zdařilé vystižení klasické představy o TK... :-)
Catannga: oceňuji vztažení PK na písemku, rýmy občas váznou, ale je tam sympaticky konzistentní jazyk a čtenář si dokonale postiženého vybaví. ;-)
Cor Na: na to, jak rychle to vzniklo, to zní docela dobře ;-D Ovšem pročítat se... 250 slov akorát :-D
Siss: rýmy, jak již bylo řečeno, občas skřípou, ale ten poslední řádek to naprosto skvěle vygraduje. :-))
 
Licee - 29. května 2007 10:14
ik33029.jpg
Po dlouhé době jsem si zase něco přečetla, shodou okolností jsem narazila na tenhle "projekt". :)

Takže. Vezmeme to taky chronologicky.

Psychop: Článek byl hekzy sepsaný, takový nenáročný, dobře se četl. Ale jak říkal Qued, spíše jako slohovka v čeština.

Catannga: ta básnička je docela slušná. I nějaký rytmus tam měla, ale nelíbilo s emi tam spojení některých slov a nějaké výrazy.

Kurňa: tož to je jasné, ni?:D zábavné, díky slangu. jinak, taky docela slušné:)

SIss: tvá básnička se mi docela líbila a taky se mi líbilo její ukončení:)
 
Qued - 29. května 2007 09:15
qued_antisanta2873.png
Nevím, jsetli se teto projekt taky komentuje, tak se jen vyjádřím, že se mi nejmíň líbilo dílo "Písemka z dějáku", dost se mi líbilo dílo od Cor Na, ač nebýt slangu, asi by tak zajímavé nebylo. Psychopovo dílo bylo příjemné a takové vcelku normální, jak slohovka v češtině. Báseň od Siss se mi taky vcelku líbila, ač mi připadá že poěnkud skřípe v nekterých spojeních.

Všem však skládám poklonu, že se do toho pustili a přeji mnoho úspěchů do další tvorby. :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066468000411987 sekund

na začátek stránky