Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Kamenný orkOblíbit

cb7328.jpg

Autor: enae

Sekce: Povídka

Publikováno: 20. července 2007 19:26

Průměrné hodnocení: 4, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Je to můj první příběh za 7 let co sem chodím, prosím piště chyby. Musím vědět co vylepšit, protože chci být v budoucnosti spisovatel.
 


Kamenný ork

Na bitevním poli se bojovalo. Ta bitva měla rozhodnout o tom, jestli potomci a manželky orků mají být svobodní nebo mají být otroci tyrana lorda Schwarze. Bylo neuvěřitelné, kolik ran snesl jeden jediný ork, ale ještě neuvěřitelnější bylo, kolik jezdců Schwarz sehnal. Byla to mnohonásobná přesila, ale orci se nevzdávali, protože chtěli, aby jejich synové a dcery byli svobodnými potomky ostrova Omargon, na kterém žili. Tolik ran, tolik utrpení. Tolik krve bylo prolito, tolik smrti... kvůli jednomu jedinému člověku jménem lord Schwarz. Jak jen byl ostrov Omargon před příchodem lorda Schwarze zaplněný - a teď, po jeho příchodu, ubylo poloviny obyvatel. Orkové byli však velmi odvážní, stateční a silní a tak, když zemřela jedna skupinka orků, zemřel minimálně dvojnásobek jezdců.

Orky pobízel jejich vůdce Gorkudar: "BOJOVAT, MOJI STATEČNÍ VÁLEČNÍCI! BOJOVAT, MOJI BRATŘI! BOJOVAT ZA NAŠE SESTRY, ŽENY A POTOMKY! BOJOVAT ZA JEJICH SVOBODU!",,Věřím, že když to Gorkudar říkal touhle lámanou lidštinou, tak mnozí z vás si myslí, že to nikomu nezvedlo na morálce, na náladě ani na statečnosti, jak bylo účelem. Kdybyste ale všichni byli na jejich místě, pochopili byste, proč jim to tu náladu zvedlo, proč jim to zvedlo morálku a statečnost. Každý ork, než umřel, vzal sebou do pekla nejméně 10 dalších jezdců. I když však všichni byli stateční a rozhodli se bojovat o vítězství, věděli všichni, že žádný ork nemůže přežít. Věděli to orkové i jezdci...

o pár hodin později



Bylo ráno a bojiště bylo plné krve, potu, ran, zbraní a zejména mrtvol... Na bojišti zůstalo už asi jenom 20 orků a asi 50 jezdců. Asi po další čtvrthodině tu byl jen jeden ork a jeden jediný jezdec. Ten ork byl Gorkudar.
"Orku, vidíš to? Vidíš to všechno?" zeptal se ten mág.
"Ano, vidím všechno to utrpení a zkázu, kterou jste způsobili. Ale také vidím spravedlnost, kterou na vás vykonal boží soud."
"Orku, nemůžeš proti mne vyhrát, ty jsi jeden, jsi válečník a já jsem mág. Než ke mně doběhneš, tak tě spálím svými mocnými blesky."
"Než to budeš moct udělat, ty člověčí červe, tak už budeš mrtvý," řekl Gorkudar a vyplivl krev, kterou měl v ústech."
"Ty bláhovče, chtěl jsem ti nabídnou, abys se ke mně připojil, ale jak vidím, tak ne," řekl mág a hrozivě se rozřehtal.
"Táhni do pekel," zašeptal Gorkudar a pak se na mága rozeběhl se slovy: "NĚKDY MI POŠLI DOPIS S POPISEM, JAK TO VYPADÁ V TOM PODZEMNÍM MĚSTEČKU S DÉMONY!"
Mág chvilku počkal, dokud se ork nepřiblíží a pak obratně zvedl ruce a poslal na Gorkudara vyčarované blesky. To mohutného orka odhodilo. Ten znovu rychle vstal, odplivl si a pak se znovu rozeběhl. Ten tokrát ho mág těmi blesky chvilku držel a mučil a pak ho zase odhodil.
"Orku, víš, nevím čím to je, ale ta vaše rasa je taková tupá..." říkal mág nevšímajíc si orka, protože si myslel, že už je vyřízen a pokračoval s urážkami. Slovo od slova se Grokudarova tvář na zemi víc a víc křivila vztekem. Pak najednou s velkou rychlostí vstal a rozeběhl se na mága. Ten si ho po chvilce všiml a začal po něm metat blesky, ale s orkem to ani trochu nepohnulo a pro sebe prosil boha orků: "Prosím, bože, když už ho chci zabít, když už ho zabiju, zachovej moje tělo a těla mých válečníků." A pak se ozvalo zakřupání a mág spadl se sekyrou v břiše.
Uprostřed bojiště stál jen jeden jediný humanoid, byl to Gorkudar. Usmál se pro sebe, že zvítězili a osvobodili své příbuzné. Pak se mu z úst vyvalila krev a ještě před tím, než spadl na zem, zkameněl. Jeho bůh ho vyslyšel. Všichni orkové na bojišti zkameněli. Ano, žádný ork nemohl přežít, všichni s tím počítali, ale nikdo nepočítal s tím, že jezdci přežijí...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 25. července 2007 11:07
wel1d5kk1aaa19357.jpg
No to jste si našli na šťourání to pravé :-D Jak vidno, dotyčnému se tady tak líbí, že si tu připadá jako celou věčnost, což je na tom to důležité ;-)
Enae: Abarin pomlouvej jenom opatrně, dělal ho ten samý člověk, co Andor, o výskytu stejných lidí nemluvě ;-)

Kamenného muže jsem tedy změnila na Kamenného orka a teď už k článku samému, konečně :-)
Nevím, kolik ti je, a to je v tomto případě docela důležité. Řekla bych, že moc ne, ale kolik, to nevím. Jestli víc jak dvacet, tak to se spisovatelskou dráhou vidím bledě, ale do podobných spekulací se raději moc nepouštět ;-D Každopádně doporučuju se naučit pravopis (nebyla to žádná sláva, i když ani vyložená hrůza - tedy, na zdejší poměry, jinak to byla hrůza), protože texty plné chyb nebere nikdo vážně, odpovědné redaktory nevyjímaje. A samozřejmě doporučuji obesílat soutěže.

Je tam řada kiksů v jednotlivostech - "bojování na bitevním poli" či pochybný důvod povzbuzování spolubojovníků jazykem protivníka, obzvláště mě pobavilo "...říkal mág nevšímajíc si orka, protože si myslel, že už je vyřízen a pokračoval s urážkami" - ta představa, jak se otočí bokem a nadává upřeně zírajíc na nějaký šutr... ;-) Též orkova poslední slova, najednou velmi květnatá, na to, že před tím neuměl zařvat "bijte je a nikoho neživte" nejsou moc... no, zkus si TOHLE i jen říct nahlas, natož zakřičet v během vteřinky v běhu. I celek vázne - samotný důvod boje není jasný, napřed se píše, že chtějí zachránit své blízké potom to, že stejně ví, že zemřou. Též boj s přesilou na bojišti není logický, pro podobné případy - napadení přesilou na vlastním území - je logický spíše partyzánský způsob boje či napadání lodí protivníka. Poslední větu jsem už vůbec nepochopila - říkala snad, že jezdci přežili, nebo naopak?
Občas se ti opakují slova, občas nejsou vhodně použitá - řehrající se mág je hrozná představa, alespoň že se nehihňal ;-)
Jsou tam i pěkné nápady, obraty a místa, ale je to hodně takový polotovar.
Jestli to píšeš vyloženě do světa dračáku, chce to výslovně zmínit, ani fantasy nesnese takové reálie, nepůsobí to přirozeně. Ale jinak takové povídky své místo samozřejmě mají.
Jen toho musíš ještě hodně napsat, aby za to stály. :-)
 
Durin Mahalul - 25. července 2007 10:30
dwarfm1808.jpg
enae - 25.Července 2007 08:22
Tak to má do 7mi let hodně daleko ale :D
A když nevíš jak dlouho to tu je, tak - Created by Martin Ami Čechura © 2003 - 2006
:)
 
enae - 25. července 2007 08:22
cb7328.jpg
Aratan - 24.Července 2007 19:13
Jo asi máš pravdu, že jsem sem chodil až od roku 2003, to si nepamatuju ale na Abarin jsem nechodil, protože to je ten nejblbější DrD server na světě :)
 
Fredericco - 24. července 2007 23:43
32-27415.jpg
No tak podle mě to ušlo, nemůžu kritizovat až tak příliž protože já bych nic lepšího s mim talentem nenapsal, a ani bych si to netroufl tady uveřejnit. Ale ten začátek mi příjde takovej nezáživnej až ke konci to nabírá na zajímavosti. Bohužel jsem zklamán že je to až na konci a že to nepokračuje.
 
Drake - 24. července 2007 19:45
zangetsu60032617.jpg
enae - 24.Července 2007 18:34

Ad povidka, Aratan rekl vicemenne vsechno potrebne...

A ad prvni veticka, taky sem se zasmal. Rozhodne tu nejsi dele nez ja, nebo nekteri dalsi a rozhodne tu nejsi dele nez 3 roky a neco mesicu(To vite skleroza, nepamatuji si den spusteni andoru)
Sam sem na Andor prisel pomerne zahy po spusteni takze vim co pisu..
No proste skvely vtip.
 
Aratan - 24. července 2007 19:13
dunadan4741.jpg
enae - 24.Července 2007 18:34

Andor běží od roku 2003 (nemýlím-li se), takže jsi možná tak byl na Abarinu. :-)
 
enae - 24. července 2007 18:34
cb7328.jpg
Aratan - 24.Července 2007 18:01
ještě jsem našel chybu v tom, že jsem zapomněl opravit Kamenný muž na kamenný ork. na ten andor si pamatuju, žed chodím 7 let, protože si pamatuju, že jsem na něj začal chodit když jsem se přestěhoval z bývalého domu roku 2001. Ty velká písména znamenají, že huláká a ne, že se to zvýrazňuje. Jedna skupinka může být pro každého jiná. Ork myslím, že moc dobře lidským jazykem neumí ale uznávám, že jsem sám nepochopil proč jsem napsal, že nemluví jeho vlastní řečí... A ten mág sorry, že jsem to tam nenapsal ale všichni od Schwarze jsou tak trošku s prominutím parchanti, proto ho mučil zrovna blesky. A myslím, že blesky jsou docela běžná věc u fantasy, protože i v DrD patří třeba zelené a modré blesky mezi základní kouzla. A ten mág je vlastně vysvětlen jako parchant tím, že pomlouvá tu rasu orků. Podle mne každá bytost je v něčem dobrá a také nějak nedokonalá. Třeba jak ten mág dokázal, my taky nejsme dokonalý. Zapomněl jsem na tu svobodu. Je to ohrané téma, uznávám ale jak jsem chtěl napsat v jiných příbězích, na ty se asi nikdy nekoukneš, protože to bude hooooooooooooooooodně moc dlouhý (to bude vycházet z RP DrD, kterej hraju s kamarádem). Jejda, trošku jsem odbočil od tématu. Tak v jiných příbězích jsem chtěl vysvětlit, že lord Schwarz chtěl jako každej maník osvobodit svět Harmdromu od kriminálu ALE(teď to zdůrazňuju, neřvu), ale pak se z toho stala posedlost. Nejsem na tebe naštvanej(i když by hodně lidí po tomhle bylo) a fakt díky, žes mi to řekl. Taky bych ti rád řekl, že všechno se mění a to zn. že se můžu zlepšit v psaní a zhoršit se v jinejch věcech.
 
Aratan - 24. července 2007 18:01
dunadan4741.jpg
Ty chodíš na Andor 7 let? Páni, to jsou mi věci.

Hned první věta vykouzlila na mé tváři úsměv. Na bitevním se opravdu bojuje?
Vůbec celej ten rozjezd (tzn. první odstavec) zavání Dalším Do Duše Promlouvajícím Blábolem. Svoboda je už dost ohraný téma a obávám se, že snaha o zpestření tématu dosazením Orky jako těmi utlačovanými vyšla vniveč. :-) Je hrozně povzbuzující, když někdo vypravuje o tom, že se někdo žene do předem prohnané bitvy. A co pud sebezáchovy? Myslet si, že někdo půjde pod vidinou svobody na jatka, je naivní nesmysl. Aspoň, že jim to vykompenzuješ větším počtem mrtvých nepřátel. :-)
Ještě jedna věc by mě zajímala. Kolik Orků čítá jedna "skupinka"?

Jdeme dál.
Proč píšeš velkými písmeny? Asi to má zdůrazňovat význam těch slov (mimochodem, ten proslov je taky dost profláklej), ale takhle se to nedělá. :-)
Celej odstavec je psanej s až přílišnou zaujatostí. Příště se do toho tak nezažer a snaž se udržet si nadhled. :-)

Konec taky tuctovej. Správně by Ork už byl na kaši (i když pochopení magie jako metání blesků se mi taky moc nezamlouvá).

Ještě k tomu, že chceš být spisovatel. Hmm. Psát, psát a zase psát možná si jednoho dne vyděláš na nájem (i kdybys byl úspěšnej, tak se tím u nás neuživíš. S úspěchem v zahraničí nepočítej).
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.12720894813538 sekund

na začátek stránky