Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Nový hrdina?Oblíbit

18734681614533bc2e4cc026444.jpg

Autor: face

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 23. října 2004 21:09

Průměrné hodnocení: 6.6, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
Narodí se malý klouček a rodiče si řeknou: "Hele. On je nějaký tlustý, dámeho támhle tomu hnusnemu žoldákovi do učení. Bude z něj profesionální zabiják a bude chránit lidi". ANEB Co Říct o minulosti dobroduhově a nelhat.
 
Během vytváření nového světa a postav do něj jsem si uvědomil dost věcí. Uveďme si tedy krátkou osnovu tohoto zamyšlení.
(1) hrdina sirotek
(2) učenec v nesnázích
(3) na stará kolena ho dostal život

(1) Poměrně klasická histori. Bylo nebylo jednou se narodilo dítě a velmi rychle přišlo o rodiče, pokud si životopis vymýšlí hráč s fantazii, většinou každou smrtelnou nehodu popíše do detailu a vymyslí si i věci, které by nám na mysl obvykle nepřišly.
Tak tedy máme malé dítě bez dozoru. Buď mu osud přihraje nějakého schopného pěstouna, který právě hledá studenta a psa v jedné osobě a nebo se takovéto dítko po vzoru barbara Conana protulče světem na vlastní pěst (také potom jeho morálka a názory na civilizaci vypadaji poněkud nestandartně).
Pokud je opravdovým hrdinou tak v nějaké hospodě potká pár jiných podobně postižených a už jde čistit přírodu od mutantu a černokněžníků, samozřejmě nezapomeňme dodat ž esvým spolubojovníku často bezmezně věří.

(2) Pokud se už našemu imaginárnímu hrdinovy dostane dobrého vzdělání, často má chu» se usadit v nějákém tom městečku pořídi si rodinu a nějáké menší bříško v ideálním případě i zlatý řetěz a milenku. A však i zde zasáhne milosrdná hráčova vůle a nechá manželku/milenku/dítě/všechny náhodou zahynout a vyštve našeho potencionálního dobrodruha na odtučňovací cestu za pomstou.

(3) No a když už se mu tedy podáří pořídit si nějáké ty vnoučata nebo snad i solidní úřad, často se objeví nepřátelské království nebo jen armáda skřetů či družina rozverných kostlivů (v horším případě skupina opilých drakobijců, kteří nemají úctu k normálním obyvatelům), ti pak lehce nahlodají život zasloužilému starci. Ten musí na žádost spoluobyvatel městečka/vesnice musí vyrazit i s revmatem na cestu za živou vodou a krátkodobou pamětí.

Pokud vám tři předchozí odstavce připadaly směšné, zamyslete se nad tím, jak vypadá taková vaše průměrná postava. A co ji žene do dobrodružství, případně co jí nedovolí se usadit. Pokud sem náhodou nenaplnil název článku a tím i skrytý příslib, pak se omlouvám. Ale byla to jen úvaha.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Tarabas - datum neznámé
vwv6147.gif
Radim ti, žádnou další verzi tohodle pseudočlánku nedělej...
Páč jestli to chceš jen rozšířit o pár takových takzvanejch osnov, tak to bude zas vo_ničem...
 
Delruth - datum neznámé
iko5322.jpg
nevíce se mi na té úvaze líbí poslední odstavec. Nese s sebou určitou výzvu. ;)
 
face - datum neznámé
18734681614533bc2e4cc026444.jpg
destovka - diky je dobre si uvedomit co a jak
ale nakonec me ukecali skusim kategorii klise malinko rozsirit o par dalsich moznosti preci jen kdyz bude typu historie rekneme deset uz to nebude tak k placi
 
destovka - datum neznámé
man38659.gif
Dobry clanek našel jsem se v něm ... asi nemám dost fantazie, ale je dobře že zde neuvádíš příklady, protože by se z nich tady asi staly klišé.
Každý s dostatkem fantazie si vymyslí osud své postavy sám jenom tomu dát trochu času a zapojit mozek.
Tím nechci říct že bych já sám měl dobrý osud postav ,ba naopak, ale sem línej a pohodlnej to je vše možná nemám ani fantazii.
To je jen můj osobní názor...
 
Gallen - datum neznámé
gallen8813.jpg
mno celkem sem se pobavil, dyž sem to četl a podle mě to tak sice občas je, ale rozhodně ne pokaždé... soudím teda podle svých postav, protože hráči hrající v mých jeskyní se povětšinou s životopisama moc neunavujou a většině cizích postav, se kterýma hraju toho nevím zas až tolik...
 
face - datum neznámé
18734681614533bc2e4cc026444.jpg
ok ukecali jste udelam jeste mensi zamysleni jak na to
par prikladu a tak
mozna necham nahlednout do kucharky slavneho tomase Abela
 
Sargo - datum neznámé
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Že bych si konečně takovou postavu pořídila?! :-D
Je fakt, že mě často zlobí, když si hráč vytvoří řekněme 40ti letou postavu víceméně podle vzoru 1 a dotyčný stále ještě pátrá po rodičích, nebo chce pomstít jejich smrt. To zní tak zoufale nevěrohodně...
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Možná jsou to klišé, ale to je proto, že je to nejlepší začátek. Takže pokud je to podle tebe špatné, bylo by snad lepší, kdybys opravdu napsal, jak by podle tebe správný životopis měl vypadat :-P :-)
 
Tholdrin - datum neznámé
moje3117541.jpg
je evidentní že si dáváš při tvoření svých postav záležet na tom aby jejich chování/motivy byla logické... což nedělá mnoho jiných...
 
Roneth - datum neznámé
triquetra_277116.jpg
Nevim co bych rekl, ja myslim ze je to vice mene tak
 
face - datum neznámé
18734681614533bc2e4cc026444.jpg
Ja neumim delat tunu originalnich postav kazdy den spis me tak najednou prislo ze je dobre si uvedomit ze klise existuji
Nejak mi ale prijde ze jsou pak napriklad i klise ktere jsou sice originalni ale dany hrac je pouziva velmi casto a tak se da snadno rozpoznat v davu ostatnich
mezinama stary deda v jeskyni uz je docela originalni ;)
 
Alcator - datum neznámé
ikonka_andor602.gif
Zkritizoval jsi to pěkně, ale co třeba dodat návod na to, jak zabránit podobným klišé? Co třeba nějaké příklady vskutku originálních a rozumných životopisů?

Kritizovat umí každý, ale konstruktivní kritika vypadá jinak...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.073770046234131 sekund

na začátek stránky