Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

KatOblíbit

216022.jpg

Autor: Lískulka

Sekce: Povídka

Publikováno: 13. srpna 2007 13:53

Průměrné hodnocení: 5, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Je to trochu kruté, tak, jak jen to kruté kati mají. Kat, nesmí pociťovat mnohu soucitu k oběti, zvláště, když je to jeho dcara, předem se omlouvám za chyby.....
 


Musel jsem. Dostal jsem rozkaz! A král dostal mé slovo. Slovo kata. Ó jak šeredné je to povolání. Šilinky v něm cinkají stejně tak, jako padají hlavy na špalku. Ale, který kat usekl své dceři hlavu?
„Proč?“ řekl jsem a vzal její hlavu do svých rukou. Ona jen uhnula pohledem. Tiše a rozvážně řekla: „Nemusíte to vědět, otče, ani se ke mně hlásit. Ach, jaká to ironie osudu! Hle, kat! Setne svému jediném potomkovi hlavu!“ Poslední slova téměř křičí a v očích se jí lesknou slzy.
„Nééé, tak to nesmí dopadnout!“ křikl jsem v zoufalství a zvedl její hlavu ještě výš.
„Ale ano, otče, víte, že to udělat musíte, když jsem vaše dcera!“
Snažím se z těch modrých očí něco přečíst. Jediné, co tam najdu, je strach a zoufalství. To je vše. Víc nic. „A proč se tu ještě zdržujeme, pane kate, za pár hodin budete moji hlavu pokládat na špalek a ani já, ani nikdo jiný, s tím už nic neuděláte!“ Když utichla, dala se z jejích očí vyčíst beznaděj.
Vím, že je jen malá naděje, přesto zkouším štěstí u guvernéra. Jdu ho poprosit o milost své jediné dcery. Odpověď zní: „Zavolejte vaše dítě, kate, promluvím si s ní a pak uvidím. Prosím, nechte nás o samotě."
Ve dveřích se s ní jen letmo minu. Nezbývá než doufat, pošeptám jí: „Nepokaž to! To je naše jediná naděje…“
Vyjde ven a ve tváři má stejně neutrální výraz jako když jsem odcházel. Vešel jsem dovnitř. Guvernér na mě pohlédl a bez odkladu vyslovil to, z čeho jsem měl největší strach. "Je mi líto, já bych chtěl, ona se bála ostudy..."

Je čas! Naostřím si smrtící nástroj, nechci přece, aby ji to příliš bolelo. Jedna zrádná slza mi spadla na sekeru. Jdu po schůdcích. Jeden schod, druhý, třetí, čtvrtý a konečně pátý. Zpod černé masky se mi chce křičet na ty lidi, co se pode mnou shromáždili. Kdo je sem zval !?
A vidím svou dceru. Jde před stráží. Už je zde. Pohlédnu do jejích očí, které okamžitě zavírá a zpod víčka jí spadne na zem slza a za ní další… A já dělám pohyb, za který jsem placen a který si budu pamatovat až do smrti…
Šeredné je toto povolání!
Promiň mi, moje dcero, že jsem ti musel život zkrátit…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eygam - 25. srpna 2007 15:56
upr84.gif
Tak mě dost zmátlo, že povídka začíná slovy "Musel jsem". Když ta zvedaná hlava začala mluvit, fakt mě to zarazilo.
Rozhodně bych ubral citoslovce na začátcích vět, vypadá to až trochu směšně.
Dál rozhodně souhlasím se zbytkem, námět prostě není rozpracovaný.
A ještě poslední věc - vážně pochybuju, že by guvernér vykal katovi.
 
Sargo - 23. srpna 2007 22:30
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Co říci, námět je slibný, zpracování ještě potřebuje doladit.
Nejvíc mě tam asi zaujalo to, že nechce milost, protože by byla ostuda. Není to už dál nějak rozvedeno, řečeno... ne že by nebylo dobré, aby si čtenář musel domýšlet, ale všeho moc škodí :-) Ostuda ve smyslu, že by dál žila v hanbě? Nebo by zahanbila svého otce? Nebo se její čin týkal i někoho jiného, kdo by měl ostudu?
Myslím, že je dobré, že není řečeno, co provedla, ale letmý náznak by nebyl špatný.
 
PsychoP - 23. srpna 2007 19:50
falling8927.jpg
Souhlas s Eithné, netřeba příliš dodávat. Kdyby to nebylo řečeno několikrát od počátku, mnohem zajímavější by bylo, kdybychom se fakty o postavách dozvěděli až z poslední věty. Možná. Rozhodně bych nad tím popřemýšlel.
 
Eithné - 23. srpna 2007 18:19
dub2857.jpg
Mně se to nelíbilo. V (neopravované) anotaci jsou 3 chyby - soucítím s korektorem.

Vybrala sis zápletku, která nemá děj, a snažíš se ji pateticky popsat. Nedaří se ti to. Na to, aby člověk s postavami soucítil, jsou pro něj příliš cizí a v povídce příliš ploché.
Čtenáře nechytneš za srdce větou "Otec popravil dceru." Chybí ti tam popis pocitů, chybí ti tam okolnosti... a psychologie otce i dcery jsou až příliš nevěrohodné.
Je mi líto.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.079034090042114 sekund

na začátek stránky